mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:13/774)

Kotlet pożarski light 759

mielony przygotowany z mięsa kurzego lub mieszaniny mięsa kurzego i cielęcego. U nas przygotowywało się go z mielonego mięsa z kurzych udek. Nie potrzeba przepłacać, jak się umie luzować mięso kurczaka. Kotlety pożarskie z reguły smażę, ale te kotlety w dzisiejszym przepisie są moją wariacją na kotlety, które przygotowywało się u mnie w domu. Pod koniec sierpnia przygotowałam ich odtłuszczoną(...)też przepis na kotlety mielone drobiowe, ale przygotowane tak samo jak wieprzowe. Polecam Wam jednak przepis na Kotlet pożarski light z piekarnika, szczególnie gdy liczycie kalorie: 1 kg mięsa z udek kurczaka 2 jajka czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki  masła natka pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania Białka jajek ubijamy na sztywno ze szczyptą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Błyskawiczny kuskus z warzywami i kurczakiem 193

michy. I oto jest! Obiad w 15 minut gotowy :) Spragnionych bardziej precyzyjnego przepisu odsyłam do instruktażu poniżej :) Składniki na 1 porcję: 50g kaszy kuskus - warzona na sucho 100g mięsa z kurczaka  1 łyżeczka oliwy z oliwek - do smażenia kawałek czerwonej papryki [30g] kawałek zielonej papryki [30g]  1 mały ogórek kiszony [40g] 1/2 małej cebuli [30g] sól, pieprz cytrynowy(...)przyprawa do kurczaka - do smaku Kaszę kuskus zalać wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić do napęcznienia pod przykryciem na 10 minut. Mięso z kurczaka rozmrozić w mikrofali - ja przechowuję w zamrażarce poporcjowane i już wcześniej pokrojone kawałki kurczaka, przydatne właśnie na takie szybkie gotowanie . Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i posypać przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na złoto. Cebule

Grunt to przepis!
Sałatka z kiełkami soi i kurczakiem 167

pomidory albo garść pomidorków koktajlowych, 2 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych, 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu winnego xeres. Przygotowanie: Kroimy mięso kurczaka. Rozdrabnimy (kruszymy) orzeszki ziemne. Obieramy i szatkujemy cebulkę. Myjemy liście sałaty. Myjemy i kroimy pomidory. Myjemy i suszymy kiełki soi (np delikatnie zawijając je w czysty ręcznik). Na patelni(...)minut na średnim ogniu, całość regularnie mieszając. Pod koniec dorzucamy zioła, polewamy sosem sojowym, doprawiamy do smaku solą i całość mieszamy. Kiełki soi wkładamy do miski. Dorzucamy podpieczone mięso z piersi kurczaka, plus pokrojone w kosteczkę pomidory i liście sałaty. Polewamy olejem arachidowym i octem winnym xeres. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Jeżeli chcielibyście przypiąć ten przepis na Pintereście, przygotowałam

MODA NA BIO
Dania z kurczaka na majówkę 485

aromatyczny. Szczególnie ceniona jest odmiana wu gu ji. We Francji królują kurczaki z Bresse, hodowane tradycyjnie na pastwiskach i karmione naturalnymi paszami (w Polsce takim odpowiednikiem mięsa z wolnej hodowli jest Kurczak Zagrodowy http://zagrodowy.pl/ ). Francuzi, podobnie jak Włosi, cenią sobie prostotę w przygotowywaniu drobiu – często pieką je w całości z dodatkiem rozmaitych farszy. W Afryce króluje kurczak podawany(...)drobiu wykonuje się z mieszanki słodkich jagód, ziela angielskiego oraz ostrej papryczki scotch bonnet. Grillowane szaszłyki z kurczaka Dobrym początkiem rozpoczęcia majówkowego grillowania jest zaserwowanie szaszłyków z kurczaka. Kilogram dobrego jakościowo mięsa należy zamarynować na przynajmniej 8 godzin w lodówce. Do przygotowania marynaty potrzebna jest jedna duża cebula, jednaj główka czosnku, sok z jednej cytryny, szklanka jogurtu greckiego oraz

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken 396

wymieszaj cukier, sól, pieprz, paprykę, czosnek, cebulę i chili. W drugiej miseczce umieść masło i dokładnie wmieszaj około 1/3 miksu przyprawowego z pierwszej miseczki. Teraz delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa na piersiach i udkach i rozsmaruj tam cienką warstwą przygotowane masło z przyprawami. Następnie wsuń tam plastry cytryny (tak by były w jednej warstwie). Ostrożnie umieść kurczaka na puszce

karmelowy
Nadziewane roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą 184

Polecam smażony szpinak z fetą. Nadziewane roladki są mięciutkie i soczyste. Przed usmażeniem wyglądały jak mumie, bo owinęłam je cienkimi plastrami boczku. Boczek podkreśla smak kurczaka. Poza tym tłuszcz z niego wytopiony nawilża mięso, które staje się soczyste i aromatyczne. Roladki z kurczaka świetnie smakują z kurkami …Wiem, wiem niedawno pisałam, że kurki już się kończą i raczej więcej(...)Moje niedzielne grzybobranie było bardzo skromne. Kurek nie nazbierałam ale ususzyłam trochę kozaków i prawdziwków. Lubicie nadziewane roladki z kurczaka? Polecam również przepis na roladki w sosie . Roladki z mięsa kurczaka to zazwyczaj filet z piersi ale równie dobrze można je przyrządzić z odfiletowanych udek . Nadziewane roladki z kurczaka Składniki: na 4 porcje 2 duże filety z piersi kurczaka

codojedzenia
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 197

smak, danie pożywne i stosunkowo łatwe do wykonania. Tutaj wersja z mięsem wieprzowym ale można też wykorzystać kurczaka - szybciej się ugotuje tyle, że smak będzie bardziej mdły (tak jak mięso kurczaka) Składniki - na 2 osoby ok. 400 g mięsa wieprzowego z szynki - można też zakupić mięso gulaszowe ok 400 g świeżych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki tłuszczu - u mnie

Ze smakiem bez glutenu
Pyszna kiełbasa drobiowa 162

pysznego dla moich dzieci. Wyszło pysznie. Idealna kiełbasa do chlebka wykonanego samodzielnie. Kurczaka dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić kurczaka na mniejsze kawałki, zdjąć skórę. Skórę bardzo drobno pokroić. Mięso z kurczaka zdjąć z kości za pomocą ostrego noża. Następnie pokroić na małe kawałki. Tylko mięso z piersi pokroić na większe kawałki. Mięso z kurczaka i pokrojone skóry wymieszać razem. Dodać(...)mięsa i 150 g skór. To tak dla informacji.   Z kości od kurczaka ugotowałam ekspresową zupę pomidorową. Która wyszła pyszna ponieważ kurczak był z wolnego wybiegu. U mnie nic się nie zmarnuje. Wyjąć mięso z lodówki, wlać wodę, dodać żelatynę i wymieszać dokładnie. Zostawić na chwilkę, mięso musi wchłonąć wodę. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Mięso włożyć

Kuchnia Pokoleń
Tajskie czerwone curry z kurczakiem i ziemniakami (Geang phed gai) 337

kęsa" - przynajmniej tak zapewnia w swojej książce "Łatwa kuchnia tajska" Ken Hom. I rzeczywiście, kupując w wielu miejscach czerwone curry, nigdy nie dostałam go z ziemniakami czy innym mięsem niż pierś kurczaka. Dlatego warto spróbować tej potrawy, bo ziemniaki i smak orzeszków ziemnych nadają mu niezwykłej głębi, dzięki czemu staje się ona wyjątkowo pełna i treściwa w smaku. Jest dość(...)waż się nawet myśleć o przerwaniu blogowania! Jesteś wzorem i inspiracją (założę się, że nie tylko moją...) pamiętaj o tym! :) Składniki (nieco zmodyfikowane i na 2 osoby): 250 g mięsa kurczaka z udek i podudzi bez skóry i kości, pokrojonego  na kawałki 2-3cm 200 g małych ziemniaków 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki

Kuchnia Prezydentowej
Udka kurczaka w marynacie z miodem 381

Dziś przygotowałam pyszne danie z mięsa kurczaka, które wpierw zamarynowałam . Marynata składa się z kilku składników. Zakupiłam je tanio, a to dzięki kuponom rabatowym, ale o nich później i szerzej :) Składniki : 7 udek 5 łyżek miodu świeży imbir około 4 cm- zetrzeć płaska łyżeczka cynamonu 1 gwiazdka anyżu - zmieliłam w młynku 2 łyżki sosu sojowego płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego(...)około 3/4 szklance letniej wody rozpuścić miód Do garnuszka wlać wodę z miodem, dodać około 1/4 szklanki oleju- rozmieszać Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać W misce ułożyć mięso  i zalać przygotowaną marynatą- pozostawić na noc, przekładać mięso tak by dokładnie pokryło się marynatą Dnia następnego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temp. 180 stopniach, piekłam około

Proste Potrawy
Idealne udka kurczakowe 162

kurczaki i są one chyba najczęściej spożywanym przez nas mięsem. Zresztą jest to też mięso, które chyba najłatwiej przygotować. A jednocześnie mnogość sposobów, na które można przygotować i podać mięso kurczaka sprawia, że zapewne nie tylko my chętnie po nie sięgamy. Dzisiaj mamy dla Was idealny przepis na kurczakowe udka. Jego zaletą jest prostota wykonania. I w zasadzie szybkość. Pomijając

Marder&Marder Manufacture
Udka w pomarańczach 177

Udka w pomarańczach to danie lekko słodkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Wystarczy zamarynować mięso, przesmażyć i zarumienić. To mój kolejny pomysł na wykorzystanie wyluzowanych udek z kurczaka. Jeżeli lubicie kwaśne smaki to polecam mój inny przepis, np. na udka w cytrynach (klik) . Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,5 kg udek bez kości i skóry 1 cebula(...)pieprz  cynamon  sproszkowana trawa cytrynowa (lub 2 łyżki soku z cytryny) Udka umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać olej wraz z przyprawami. Przygotowaną zalewą polać udka z kurczaka. Mięso odstawić na niecałą godzinę, aby mogło przejść przyprawami. Na rozgrzanej patelni (nie musicie dolewać tłuszczu, bo w marynacie jest już olej) przesmażyć udka z kurczaka. Następnie ułożyć

Ugotować
Ziołowo-pomidorowy sos z kurczakiem i kluseczkami (gnocchi) 316

polecam GNOCCHI DI PATATE GRANORO do nabycia w Alfatec Przygotowanie: Kroimy drobno cebulę, podsmażamy chwilę na klarowanym maśle. Dodajemy resztę masła i pokrojone piersi z kurczaka, mięso obsypujemy przyprawą Kurczak Ziołowy i chwilę smażymy mieszając. Następnie dodajemy resztę przypraw, podlewamy całość wodą (na początku pół szklanki, z czasem dodajemy więcej u mnie w sumie około

Słodkie okruszki
Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym i curry 241

się podkręcą). Czosnek bardzo drobno poszatkować lub zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka oprószonego solą i pieprzem i na największym ogniu podsmażać ok. 4 minuty (mięso ma być podsmażone tylko z wierzchu). Kurczaka zdejmujemy z patelni i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać resztę dania, czyli garnek (przygotowanie na szybko) lub naczynie żaroodporne lub wolnowar. Do mięsa dodajemy(...)orzechowe. Całość dobrze mieszamy. Teraz dodajemy czosnek, chili, cebulę, imbir, sok z limonki, paprykę oraz cukier. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy. Przygotowanie na szybko: podgotowujemy całość kilka minut (aż mięso kurczaka zacznie się ścinać w środku), wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości makaronu, aż sos zgęstnieje, a makaron mocno nim nasiąknie. Podajemy od razu, posypując kurczaka po tajsku z makaronem

Pociąg Do Kuchni
Rozgrzewająca i sycąca zupa z dynią, kurczakiem i makaronem 166

wilgotno. Liści na drzewach coraz mniej, ale za to ich barwa dodaje jesieni miłego akcentu. A u mnie dla poprawy nastroju rozgrzewająca zupa dyniowa. Tym razem z dodatkiem mięsa z kurczaka i makaronem pełnoziarnistym. Jest bardzo pyszna i sycąca. SKŁADNIKI 2 udka z kurczaka 1/2 dużego korzenia selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 cienki plaster imbiru 6 ziaren ziela(...)mleczko kokosowe, dodać puree z dyni i zagotować. Do gotującej się zupy wrzucić makaron i gotować go o połowę krócej niż podaje opakowanie. Następnie do zupy dodać również mięso z kurczaka, dużą szczyptę chilli i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa powinna być delikatnie pikantna. Podawać z umytą i posiekaną natką pietruszki. Co to jest puree z dyni

Passions hobbies life