mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:84/400)

Tarta brokułowa z kurczakiem 1966

podwinąć do góry (żeby brzegi nie spływały można włożyć formę z ciastem na kolejne 30 minut do lodówki).  Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Nadzienie: Brokuł umyć i obrać w różyczki. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie około 3 minuty (ja ugotowałam brokuła na parze). Piersi z kurczaka(...)kurczak. Polać równomiernie gotową masą (ja polewałam łyżką). Górę tarty posypać serem. Piec w 180°C przez 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika (aż masa zgęstnieje). Zdjęcia zrobione w trakcie robienia tarty. Składniki ciasta gotowe do ugniatania. Przyprawianie pokrojonych piersi z kurczaka. Smażenie mięsa i gotowanie brokuła na parze. Wykładanie na tarcie różyczek brokuła. Nakładanie kurczaka. Gotowa tarta. Nakładam

Passions hobbies life
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 204

czosnkiem granulowanym. Gdy ciasto serowe się zarumieni wystawić razem z papierem z piekarnika i chwilę przestudzić. Następnie rozłożyć na nim plastry mięsa, pokrojoną paprykę i podsmażone pieczarki. Potem ciasto serowe zwinąć ściśle w roladę i zawinąć ją w ten sam papier na którym się piekło. Roladę razem z papierem zawinąc jeszcze w folię aluminiową. Końcówki zakręcic, tak jak cukierka. Zawinięta

Monia miesza i gotuje
Pieczony kurczak z majerankiem, czosnkiem i papryką 482

Następnie kawałki mięsa dokładnie oprószyć mieszanką papryki, czosnku i majeranku. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C i piec ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby skórka lepiej się przypiekła i była chrupiąca. Mięsko podawać

Monia miesza i gotuje
Pieczeń do chleba 195

aluminiowych foremek o wymiarach: 6 cm x 10 cm x 23 cm. Do foremek wkładamy tyle mięsa, aby od góry zostało 1 cm wolnej przestrzeni. Foremek aluminiowych nie trzeba niczym smarować. Pieczeń nie przyklei się do nich. Tak przygotowaną pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Ja piekłam w temperaturze 175 stopni, grzałka dolna + grzałka

Smak mojego domu
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami 142

więc musiałam je jakoś wykorzystać. Kolczaki usmażyłam i dodałam do ziemniaczanej zapiekanki. Ziemniaczana zapiekanka to bardzo popularne szwedzkie danie , które idealnie pasuje do pieczonego mięsa lub ryby. Zapiekanka ma kremową konsystencję, a powstały sos podczas pieczenia z powodzeniem zastąpi tradycyjny sos. Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami Składniki: 4 – 6 porcji okrągła forma o średnicy 26 cm i wysokim(...)śmietaną. Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu i piecz przez około 4o minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj zapiekankę aluminiową folią. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika. Nabieraj łyżką i podawaj zapiekankę do mięsa lub ryby

codojedzenia
Schab pod pierzynką 124

cebulką jest fantastycznym pomysłem na obiad.A podany z pieczonymi ziemniaczkami ( np. tymi! ) zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI:* schab – 4 plastry* por – 1 szt* marchew – 2 szt* cebula – 1 szt* majonez – 2 łyżki* przyprawy : sól , pieprz , papryka* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone mięso delikatnie rozbijamy na plastry, doprawiamy solą , pieprzem i papryką(...)oleju podsmażamy na złoto drobno posiekaną cebulkę , a następnie dodajemy mięso i smażymy kilkanaście sekund z każdej strony.Dodajemy posiekanego pora i startą na grubych oczkach marchew, przesmażamy ok. minutkę, odstawiamy w ciepłe miejsce.Mięso smarujemy majonezem, a następnie dodajemy przesmażone warzywa.Posypujemy przyprawami.Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut.Podajemy gorące!Smacznego

Ostra na Słodko
155. Barszcz ukraiński 115

obiad i choć jest dosyć pracochłonna a raczej czasochłonna, to jej smak  wynagradza nam wszystko. 1 szklanka suchej fasoli Piękny Jaś 1 ząbek czosnku 4 buraczki ok. ½ kg mięsa i kości do nagotowania wywaru 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora pół małej główki kapusty 1 cebula 2 ziemniaki natka pietruszki sok z cytryny ½ szklanki śmietany Sól, pieprz, majeranek(...)posolić i gotować na małym ogniu do miękkości. 2. Buraczki umyć i każdy z osobna zawinąć w folię aluminiową, następnie piec w piekarniku (200 stopni) przez ok. godzinę. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. 3. Mięso i kości włożyć do garnka zalać wodą (ok. 2-3 litry), posolić i gotować przez ok. 2 godziny do miękkości mięsa

Jadło i czytadło
Schab z warkoczem pieczony w majeranku 169

schab, następnie obtaczamy nimi dokładnie mięso. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodnie miejsce na noc lub na 5-6 godzin. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, schab skrapiamy delikatnie  olejem rzepakowym i wkładamy z przykrytym naczyniu do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny. Odstawiamy do wystygnięcia

Kulinarne przygody Gatity
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 216

Mięso umyj, lekko osusz ręcznikiem papierowym i włóż do zimnej solanki. Musi być zanurzone. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na 7-10 dni. Co dwa dni obróć mięso w solance. Codziennie sprawdzaj stan solanki. Zrobi się lekko zakrwawiona, jednak nie powinna śmierdzieć. Wówczas należy ją zrobić na nowo, przepłukać mięso i włożyć do nowej solanki. W dniu pieczenia wyjmij(...)bieżącą wodą. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym tłuszczem do góry. Wstaw do piekarnika i piecz w 160-170°C. Możesz przed pieczeniem posypać odrobiną pieprzu ziołowego. Możesz piec na dwa sposoby. Pierwszy to ten, który wykorzystałam ostatnio: po ok 1,5 godzinie pieczenia odwróć mięso, polej je opcjonalnie tłuszczem i piecz jeszcze ok 30-40 minut. Drugi sposób to pieczenie

Anioszek w kuchni
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 199

Mięso umyj, lekko osusz ręcznikiem papierowym i włóż do zimnej solanki. Musi być zanurzone. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na 7-10 dni. Co dwa dni obróć mięso w solance. Codziennie sprawdzaj stan solanki. Zrobi się lekko zakrwawiona, jednak nie powinna śmierdzieć. Wówczas należy ją zrobić na nowo, przepłukać mięso i włożyć do nowej solanki. W dniu pieczenia wyjmij(...)bieżącą wodą. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym tłuszczem do góry. Wstaw do piekarnika i piecz w 160-170°C. Możesz przed pieczeniem posypać odrobiną pieprzu ziołowego. Możesz piec na dwa sposoby. Pierwszy to ten, który wykorzystałam ostatnio: po ok 1,5 godzinie pieczenia odwróć mięso, polej je opcjonalnie tłuszczem i piecz jeszcze ok 30-40 minut. Drugi sposób to pieczenie

Anioszek w kuchni
Pieczeń z mięsa kiełbasianego. 298

jednolitą masę, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Pozostawić w lodówce (3-6 C) na 24 godziny. Następnie mięso wyłożyć do dwóch małych aluminiowych foremek, lekko ugnieść, posmarować białkiem, można posypać kminkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 C) i piec około godziny. Przestudzić.  Smakuje i pachnie wyśmienicie ! Doskonały sposób na domową kiełbasę gdy nie mamy wędzarni w domu

Przepisy i porady kulinarne
Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem 195

zamieszczać przepisy, który uda mi się przyrządzić. Na pierwszy ogień poszedł przepis na polędwiczkę Char Siu. Polędwiczka jest niezwykle aromatyczna, rozpływa się w ustach. Przepis zmodyfikowałam odrobinę, skracając czas pieczenia oraz dodając do marynaty sos sojowy. Polecam. Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 cm imbiru (drobno posiekane(...)godzin, najlepiej jednak aby mięso marynowało się całą noc. Mięso wyciągamy z lodówki, zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dno polewamy odrobina oleju, aby mięso nie przywarło. Mięso pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej kolejne 30-35 minut. Co jakiś czas mięso

Mania Gotowania
Dietetyczne kotlety mielone (82 kcal) 203

wyeliminować smażenie na tłuszczu, gdyż to właśnie dostarcza potrawie najwięcej kalorii. Kotleciki pieczone w piekarniku są bardzo smaczne, z chrupiącą skórką. Jeśli z podanych składników zrobimy 10 kotlecików, to jeden będzie miał tylko 82 kcal. Składniki (na ok 10 kotlecików): 500 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka albo szynki) 3 łyżki otrębów owsianych 2 ząbki czosnku jajko pieprz(...)sól, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Mięso łączymy z otrębami, jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Z mięsa formujemy kulki (moje były wielkości mandarynki). Kotleciki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35 min w temp

e-PrzepisyKulinarne
Dietetyczne kotlety mielone (82 kcal) 251

wyeliminować smażenie na tłuszczu, gdyż to właśnie dostarcza potrawie najwięcej kalorii. Kotleciki pieczone w piekarniku są bardzo smaczne, z chrupiącą skórką. Jeśli z podanych składników zrobimy 10 kotlecików, to jeden będzie miał tylko 82 kcal. Składniki (na ok 10 kotlecików): 500 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka albo szynki) 3 łyżki otrębów owsianych 2 ząbki czosnku jajko pieprz(...)sól, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Mięso łączymy z otrębami, jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Z mięsa formujemy kulki (moje były wielkości mandarynki). Kotleciki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35 min w temp

e-PrzepisyKulinarne
Karkówka w sosie x 5 wg Aleex 156

powstał sos. 6. Cebulę pokroić w talarki, rozłożyć je na plastrach karkówki. 7. Sosem zalać karkówkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. 8. Piec 1,5 godziny. 1 godz. piec pod przykryciem, potem odkryć naczynie, aby mięso się zarumieniło. 9. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

W mojej kuchni