Czasami przychodzi taki dzień, że nie mam czasu lub ochoty na długie stanie przy "garach" i w takich chwilach przygotowuję właśnie takie danie
Rozpustne gotowanieDawno mnie tu nie było. Przepraszam ale nie miałam weny na wymyślanie, ciągle i namiętnie wcinałam CHŁODNIK z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. Nie mogłam
pieprzny smaczekWeekend oficjalnie rozpoczęty, za miesiąc o tej porze będziemy dzień przed wigilią, już sobie przypominam te coroczne pieczenie i gotowanie do późnych godzin nocnych, żeby tylko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBoeuf Stroganow (nazwa od bœuf – z franc. "wołowina" i nazwiska rosyjskiego dyplomaty Stroganowa) – popularne danie, w Polsce nazywane Strogonow . U mnie w domu dość często gości
Kuchnia BeatyKiedyś, kiedy byłam dzieckiem, w moim rodzinnym domu często jadało się kaczkę. Najczęściej była nadziewana jabłkami, jabłkami z rodzynkami lub farszem wątróbkowym. Zawsze była pachnąca i
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon na cukinię właśnie się rozpoczął, nie może więc jej zabraknąć w naszym letnim menu. Świetnie się komponuje z różnymi dodatkami, co umożliwia różnorodne wariacje kulinarne
Smakowity Blog KulinarnyPyszny gulasz z wołowiny z ciemnym piwem, brokułami i marchewką w wersji na ostro. Idealny na sycący obiad. Gulasz z wołowiny z brokułami i marchewką: Składniki Ilość porcji: 4 Wołowina – 500 g Kasza gryczana niepalona – 300 g Brokuły – 300 g Mini marchewki – 200 g Ciemne piwo – 200 ml Bulion wołowy – 250 ml 1 cebula(...)chilli. Mieszamy, zalewamy ciemnym piwem i gotujemy kilka minut, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy bulion wołowy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Brokuła dzielimy na różyczki i razem z marchewką wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i podajemy z ugotowaną według przepisu
ale PysznieTradycyjna kuchnia polska w nietypowym wydaniu Chyba wszyscy się zgodzą, iż mięsa zapiekane z jabłkami to tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Same jabłka są typowym surowcem wielu polskich dań, deserów, nalewek i przetworów. Kuchnia polska docenia produkty runa leśnego, jak choćby grzyby . Od wieków jadamy zgodnie z tradycją ryby słodkowodne , do których należy m.in pstrąg tęczowy , odławiany z rzek(...)wcale nie taki dziwoląg... Potrawa ta zawiera wszystkie elementy tradycyjnego, polskiego gotowania i surowce powszechnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Polecam przyjrzeć się mu z bliska i przygotować na niedzielny obiad :) Składniki dla 3 osób: 3 pstrągi tęczowe - średnie 300g świeżych pieczarek 1 cebula - duża 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka bułki tartej 3 jabłka 1/2 szkl. soku jabłkowego
Grunt to przepis!Kolejny przepis na „trochę” lżejszy obiad. Kotlety schabowe z piekarnika, pieczone z odrobiną masełka w kąpieli wodnej aby nie były suche. Osobiście nie przepadam za schabowymi, ze względu na to że ociekają tłuszczem, ale od czasu do czasu do czasu zjem oczywiście, zdecydowanie wolę mielone. Pieczone schabowe są inne niż te które jadłam wcześniej, są wilgotne, lekko czuć(...)jajka rozmącone z 4 łyżkami mleka bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 10 łyżeczek masła Przygotować żaroodporne naczynie o wymiarach np. 20 cm na 30 cm, wysmarować masłem. Mięso umyć, pokroić na jedno centymetrowe plastry. Każdy plaster włożyć do foliowej reklamówki, rozbić na grubość około 1/2 cm z każdej strony. Posolić i popieprzyć z dwóch stron. W miseczkę nasypać
moj przepis naPappardelle…podoba mi się nazwa tego makaronu, który przypomina tagliatelle. Szerokie wstążki makaronu ładnie się prezentują na talerzu i pasują do grubo pokrojonych smażonych piersi z kurczaka . Niedzielny obiad przygotowany. Pappardelle z pesto i rozmarynowym kurczakiem Składniki: na 4 porcje 350 g pappardelle, użyłam świeżego makaronu 4 łyżki pesto z jarmużu 1 czerwona chili 180 g szparagowej fasoli garść(...)praskę czosnkiem. Rozgrzej olej. Wrzuć gałązkę rozmarynu na rozgrzany tłuszcz, a następnie piersi z kurczaka. Smaż po obu stronach po 2-3 minuty w zależności od grubości filetów. Usmażone mięso pokrój pod skosem na kawałki. Na tą samą patelnię wrzuć szparagową fasolkę i oczyszczone z ziaren czerwone chili. Smaż aż fasola będzie gotowa ale wciąż al dente. Na talerzu ułóż
codojedzeniaSzybki obiad, czy gorąca kolacja, myślę że dobrym pomysłem jest zapiekanka. W lodówce zawsze znajdzie się coś na takie danie- poza tym jest szybka w przygotowaniu. SKŁADNIKI: 300gr. makaronu(u mnie świderki) polędwiczki drobiowe około 10-15 dag. 5 plastrów kindziuka surowego 5 plastrów wędzonej szynki 1 mała cebula około 3 cm ogórka zielonego 30 dag. pieczarek 10 pomidorków(...)godz., następnie usmażyć na maśle klarowanym, szynkę, kindziuk, cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do fileta, smażymy jeszcze 5min. naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy warstwę mięsa i kiełbasy,posypujemy startym serem, następnie drugą warstwę makaronu, usmażone pieczarki, posypujemy delikatnie serem, jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy resztę żółtego startego sera, dokładnie mieszamy, zalewamy zapiekankę, pilnujemy, żeby płyn dotarł
Kuchnia BeatyBardzo fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem niezwykle popularnego na naszych stołach soczystego kurczaka, który w towarzystwie chrupiących szparagów i delikatnego sera smakuje rewelacyjnie. Składniki
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo dobre danie, podawać z ziemniakami podpieczonymi. Można również przygotować tak mięsko na imprezy. Polecam. Jeśli macie pałki z kością to trzeba je wyciąć. Naciąć pałkę
Kuchnia PokoleńProsty i bardzo smaczny sos pomidorowo-paprykowy z dodatkiem kurczaka, ajwaru oraz kaparów, które nadają mu wyrazistego smaku. Jego przygotowanie to zaledwie 20 minut! Idealnie sprawdzi
Kuchnia MagdaLeny