W dzisiejszych czasach trudno o dobry kebab. To danie jest już tak bardzo popularne i tak mocno "spolszczone", że znalezienie kebaba z prawdziwego zdarzenia w Polsce
Taste of imaginationKlasyczne, popularne w naszych domach roladki z kurczaka faszerowane zdrowym szpinakiem z dodatkiem czosnku i serem feta, to ciekawa propozycja na przemycenie najmłodszym bogactwa witamin zawartych
Szalona Kuchnia EwelinyPrzepis pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej. Kurczak wyszedł bardzo soczysty. Serwować go z podpieczonymi ziemniakami lub frytkami. Pałki kurze oczyścić, umyć i osuszyć. Doprawić solą
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1,5 kg żeberek (paski) 3 cebule 6 łyżek ciemnego sosu sojowego 5 łyżek miodu (gryczanego) 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki
Qchnia po prostuGalareta wieprzowa z majerankiem Galareta, nie gości u nas zbyt często , zapewne dlatego ,że chłopaki niezbyt ją cenią i jakoś nie mogą się do niej przekonać
Ogrodnik w podróżyPyszna zupa warzywna z kurczakiem i kokosowym mlekiem…Bardzo często gotuję zupy z kokosowym mlekiem. Zupa jest wtedy delikatnie słodka o lekkim kokosowym posmaku. Podprawiam
codojedzeniaZupa gulaszowa. Jedna z moich ulubionych! Nadszedł czas, by podzielić się z Wami moją recepturą! Rozgrzewa, syci i goście zawsze proszą o dokładkę ;) Zapraszam
Sajkofanka smakuRolowana pieczeń z boczku to polska klasyka. I nie marudzić mi tutaj, że tłusto! Jeśli znajdziemy odpowiedni, chudy boczek – pieczeń wyjdzie cudowna. Ja byłam zawsze
Poezja smakuJestem wręcz zakochana w wege-burgerach! Po co zajadać się mięsnymi kotletami (pełnymi tłuszczu), hamburgerami z byle budki czy "maka". W domu można zrobić jeszcze lepsze
CzarnawisienkaZnane z chińczyka, w wersji bez oleju i panierki, za to na parze. Polecam :) (hmm... poprawnie jest wiórek czy wiórków kokosowych? :) )Składniki (1 porcja - zdjęcie):250
Malowane smakiemPenne z kurczakiem i pesto to chyba jedno z najszybszych dań makaronowych. Pomijając makaron z serem :)Sycące i aromatyczne danie, idealne dla całej rodziny.Polecam na szybki
kolorowotorcikowokurkami krucho w lesie. Grzecznie poszłam do sklepu i kupiłam moje ulubione kurki . Sos grzybowy z kurkami no i jeszcze klopsiki , cytrynowe spaghetti…Wzdycham po każdej łyżce. Takie obiady to ja bardzo lubię! Nawet mi nie przeszkadza, że to już październik. Klopsiki w sosie kurkowym Składniki: 500 g mielonego wieprzowo wołowego 800 g mielonego z wołowiny 2 cebule(...)pietruszki skórka otarta z jednej cytryny sól do smaku garść szpinaku, obcjonalnie Obierz cebulę, czosnek i zmiksuj na puree. Dodaj przyprawy, śmietankę, jajko, sól i wymieszaj. Następnie dodaj zmielone mięso i wymieszaj farsz. Formuj małe okrągłe klopsiki i smaż na rozgrzanym maśle, poruszając patelnią tak aby klopsiki równomiernie się zrumieniły. Na drugiej patelni zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj
codojedzeniaBardzo rzadko przygotowuję kaczkę, ale na świąteczny obiad warto się postarać! Chcę zaproponować kaczuszkę z pysznym sosem pomarańczowym (zdjęcie gotowej potrawy później). SKŁADNIKI: 3 piersi z kaczki 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz MARYNATA: 3 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej pomarańczy otarta skórka z 1/2 wyparzonej pomarańczy 4 goździki kilka ziaren kolendry szczypta chili 1 łyżeczka miodu(...)piersi najpierw od strony skóry 7-8 min. następnie z drugiej strony około 5 min., piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni, do naczynia żaroodpornego wlewamy sos powstały podczas smażenia mięsa, wkładamy piersi, posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do godz, zależnie od wielkości filetów(mówią, że mięso powinno być różowe, ale jak dla mnie dopieczone), ostatnie
Kuchnia BeatySzybkie i smaczne danie. Kiedy nie mam ochoty na spędzanie czasu w kuchni, albo mam zbyt dużo innej pracy to najlepszym pomysłem na obiad jest coś, co samo się zrobi. Hi hi, nie tak całkiem samo, ale nie trzeba stać i mieszać. Składniki: 400 g makaronu kokardki 1 dużą garść świeżego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego 1 pierś(...)rumiany z każdej strony. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić na sicie. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, a następnie usmażonego kurczaka. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso, usmażyć bardzo krótko umyty i osuszony szpinak. Układamy go na warstwie kurczaka. W kubeczku wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,jajkami, cząbrem, solą i pieprzem. Polać sosem zapiekankę . Posypać
O kuchni z uczuciemGranat w kurniku to danie kiedy kurczak czeka w lodówce, a Ty masz pustkę w głowie. Zawsze smaczne i sycące, do tego jakaś pyszna surówka i bach! Obiad gotowy. Potrzebujemy: mięsne części kurczaka, u nas 3 udka 2 łyżki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu, np. od Przyprawy Premium do kupienia TUTAJ woda do podlewania kurczaka 3 łyżki oleju rzepakowego(...)dusimy około godziny, zerkając co jakiś czas, czy woda całkiem nie wyparowała. Po tym czasie zdejmujemy całość z ognia i wyjmujemy kurczaka na talerz, aby nam nieco ostygł. mięso oddzielamy od kości i szarpiemy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy wszystko z powrotem na patelnię, oczywiście bez kości ;) Całość jeszcze chwilę podgrzewamy. Mąkę orkiszową rozrabiamy z niewielką ilością wody
MamaOskarkaprzeznaczonym specjalnie dla mniej pojemniku. Nadwyzka nie powinnam sie stresowac, bo mam w domu mala amatorke tego przysmaku. A to czego moja panna nie zdazyla wyjesc szybciutko wykorzystalam do obiadu. Piersi kurczaka w swiatecznej odslonie, zapraszam.Roladki z kurczaka z zurawinaskladniki 4 sredniej wielkosci piersi kurczaka 1 srednia cebula do nadzienia 1 mala cebulka do sosu 1 lyzka masla czosnkowego(...)pieprzem cayenne.Piersi kurczaka umyc, oczyscic i rozbic. Kazda doprawic sola i papryka w proszku. Na rozbitych filetach rozlozyc po rowno zurawine z cebulka. Zwinac w roladke, jesli trzeba mieso spinamy wykalaczka.Gotowe roladki obsmazamy na oliwie z oliwek ze wszystkich stron. Do miesa dodajemy posiekana cebulke. Gdy mieso bedzie juz obsmazone dolewamy do niego bulion i gotujemy okolo 10 minut. Wyciagamy
Przysmaki KarolkiWEGAŃSKA SPIŻARNIA- RECENZJA KSIĄŻKI Kuchnia wegańska od zawsze mnie inspirowała. Nieoczywiste łączenie smaków, poznawanie alternatywnych zamienników mięsa, czy nabiału. Z przyjemnością pogłębiam wiedzę na ten temat, a moje kubki smakowe kosztują coraz to nowszych smaków. Dlatego też z niecierpiętliwością czekałam na najnowszą pozycję Miyoko Schinner ” Wegańska spiżarnia ” Miyoko Schinner to kobieta od której mogę uczyć się wszystkiego(...)wegańskie hamburgery czy wegański sos rybny brzmi pysznie prawda? Zupy, desery,placki ,kiełbaski to wszystko czeka na Ciebie Zatem odrywam się od pisania i biorę za przygotowanie pysznego wegańskiego obiadu. Tytuł – „Wegańska spiżarnia” Autor -Miyoko Schinner Twarda oprawa, stron 320 Artykuł WEGAŃSKA SPIŻARNIA- RECENZJA KSIĄŻKI pochodzi z serwisu Kukułeczki
KukuleczkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 2 torebki ryżu, 200 g polędwiczki wieprzowej, opakowanie mieszanki
JejKuchniaSkładniki: 700 g piersi kurczaka 2 czerwone papryki 400 g sera żółtego (gouda) 1 małe opakowanie pikantnych nachos (około 4 dużych garści) 3 cebule 1 limonka
Qchnia po prostuZa oknem jesień, sezon urlopowy dawno zamknięty, a większość z nas już nawet zapomniała, że na wakacjach była. Za to w marketach tropiki, półki uginają się
Fitsweet.meTegoroczny okres jesienno zimowy jest dla mnie bardzo szczególny. Treningi, praca po godzinach, pisanie pracy magisterskiej, powoli zbliżająca się sesja i przygotowywanie się do obrony. W
Życie ze smakiemsmakuje wybornie. Dodatek octu balsamicznego, który nie jest oczywistym dodatkiem w kuchni skandynawskiej, nadaje jej charakteru. Słodkie warzywa nabierają wspaniałego kwaskowatego posmaku. Taka sałatka jest idealnym dodatkiem do obiadu, ale równie dobrze może stanowić główne danie. Gorąco polecam! Sałatka z pieczonych warzyw Składniki : 3 marchewki 2 pietruszki lub pasternak pół selera 3-4 buraki sól, pieprz oliwa ocet balsamiczny(...)powinny być jędrne. Wyjąć z piekarnika, skropić octem balsamicznym, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać. Warzywa można podać jako danie główne lub jako dodatek do mięs. Smacznego
Codzienne GotowanieZa oknem jesień, sezon urlopowy dawno zamknięty, a większość z nas już nawet zapomniała, że na wakacjach była. Za to w marketach tropiki, półki uginają się
Fitsweet.meOsobiście uważam, że naczynie jakim jest wok to jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek zostało wynalezione. Przygotowywanie potraw w nim jest szybkie, zdrowe i pozwala zachować wiele
Życie ze smakiemAromatyczne roladki drobiowe z serem feta i słodką kukurydzą Bonduelle są po prostu pyszne. Danie doskonałe na niedzielny obiad. Przy okazji dzisiejszego przepisu kolejna ciekawostka Bonduelle. Ich Agronomowie selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe(...)Przygotowanie: farsz: Ser feta kruszymy, dodajemy do niego otartą skórkę cytrynową, oregano, masło oraz kukurydzę, całość mieszamy. Udka nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy lekko solą i pieprzem. Na mięso nakładamy warstwę farszu, a potem zwijamy w roladę. Każdą z rolad dokładnie (jak najciaśniej,aby nie dostała się woda) zawijamy w folię spożywczą skręcając po bokach jej końce. Roladki
Bon appetit mon amieMakaron z pesto z suszonych pomidorów, kurczakiem, rukolą, startym parmezanem i świeżą bazylią. Idealna propozycja na szybki obiad. W prostocie siła! Wystarczy dobry makaron, blender, kilka składników i pyszne danie z makaronem gotowe. Makaron z pesto z suszonych pomidorów: Składniki Ilość porcji: 2 Pierś z kurczaka – 200 g Makaron spaghetti – 150 g Rukola – 100 g Oliwa(...)pesto miksujemy za pomocą robota kuchennego lub blendera na gładką masę. Jeżeli będzie zbyt gęste dodaj więcej oliwy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy i odstawiamy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy gotowe pesto z suszonych pomidorów i podgrzewamy około minuty. Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy
ale Pyszniepierwszy raz w życiu robiłam i jadłam piersi z gęsi. Wykonując zarówno piersi z gęsi jak i kaszę gryczaną z buraczkami inspirowałam się przepisami Karola Okrasy oraz Kuchni Lidla. Obiad rewelacyjny! Mój mąż był zachwycony i ja dawno tak dobrego nie jadłam ;-) Składniki: Gęsina: ok. 1 kg piersi z gęsi 4 jabłka 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu(...)musztardy sól, pieprz Wykonanie: Gęsina: Z piersi wykrawamy kość. Na kości gotujemy bulion z warzywami. Piersi myjemy, osuszamy i nacinamy delikatnie kratkę od strony skóry, tak aby nie uszkodzić mięsa. Do moździerza wsypujemy ziarna kolendry i wyłuskane ziarna kardamonu. Ucieramy. Dodajemy cynamon, mieszamy i nacieramy piersi z gęsi od strony mięsa. Mięso wkładamy do lodówki na dobę. Następnego dnia wyciągamy
Kuchnia MagdaLenyMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to pieczone roladki drobiowe z suszoną żurawiną. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Można je podawać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI
Tradycyjna kuchnia KasiMango to jeden z najrzadziej jedzonych przeze mnie owoców – a szkoda, bo jak zapewne wiecie smakuje rewelacyjnie – zwłaszcza wtedy kiedy jest dojrzałe i mega
Ostra na SłodkoPlacki ziemniaczane z jabłkiem charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Z wątróbką z cebulką stworzyły bardzo zgrany duet. Obiad podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE Na placki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka przyprawy do duszonych mięs 1 łyżeczka koncentratu(...)łyżki masy na patelnię (formujemy placki). Smażymy na rumiano. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekanym koperkiem. Wątróbka: Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do duszonego mięsa, solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy cebulę, dodajemy wątróbkę. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy z wodą. Dokładnie mieszamy
VioletoweKucharzenieCzy zdarza Wam się kupić za dużo warzyw, a potem martwić co z nimi zrobić, żeby się nie zmarnowały? Mnie się zdarza całkiem często, zaś ostatnio
Kuchenne zapiski Edytyzielonego zioła. Dziś zapraszam Was na pyszne kawałki kurczaka w chrupiącej miętowo-bazyliowej panierce. Domownicy szybko pojawili się w kuchni, gdy zaczęłam kroić świeże listki mięty... Ach jak pachniało... Obiad okazał się rewelacją... Składniki: 1 pierś z kurczaka Panierka: 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 całe jajka + 1 białko 8 łyżek mleka 1/2 łyżeczki bazylii suszonej(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto winno przypominać gęste ciasto naleśnikowe. W osobnej misce umieszczamy mąkę pszenną. Pierś z kurczaka dzielimy na kawałki (wielkość dowolna). Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek maczamy w panierce miętowo-bazyliowej, a następnie w mące pszennej. Smażymy na tłuszczu z obu stron. Tłuszcz powinien być dość głęboki, ale nie przykrywać kurczaków w całości. Usmażone kurczaczki
Słodkie okruszkiSkładniki na dwie porcje. Składniki: 200 g makaronu penne 2 piersi kurczaka 1/2 główki brokuła 1 cebula 75 g śmietany 12% 1 jajko 8 łyżek startego
Emcia PichciKrokiety ziemniaczane z papryką i cebulą, przygotowuję gdy zostanie mi więcej ziemniaków z dnia poprzedniego. Krokiety są bardzo smaczne, a panierka krokietów jest chrupiąca. Krokiety ziemniaczane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeszcze miesiąc do kalendarzowej wiosny. W chłodne dni każdy z chęcią zjadłby pożywne, dobrze doprawione dania, które mocno rozgrzeją nas od środka. Dlatego proponuje Wam
Konrad GotujeDla wszystkich, którzy lubią kasze czy ryż proponuję dziś GULASZ MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI
Kuchnia BeatyWczoraj Święty Mikołaj przywiózł mi wspaniały prezent prosto z Anglii- książkę kucharską "GQ EATS: The cookbook for men of seriously good taste". Mężczyzną co prawda nie
My Culinary ArtPierwsze w tym roku gołąbki były z młodej kapusty, następne już z włoskiej- i zawsze tak samo pyszne!:) Przepis na gołąbki w wersji z ryżem. Kiedyś
Smaczne Zdrowe