Bardzo smaczne danie, do przygotowania w szybki sposób. Pyszne zrazy faszerowane czerwoną fasolą, podane z sosem koperkowym i ulubionymi dodatkami to pomysł, nie tylko, na codzienny obiad. Składniki 4 plastry schabu 4 plastry dowolnej wędliny (polędwicy, szynki) 1 mała puszka czerwonej fasoli Bounduelle sól pieprz ok. 4 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 2 ziela angielskie 1 liść laurowy koperek olej(...)smażenia 1. Plastry schabu rozbijamy tak jak na kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. 2. Na każdym układamy po plasterku wędliny i kilka czerwonych fasolek. 3. Mięso ostrożnie zawijamy. Możemy wbić wykałaczki, aby całość nie rozpadła się. 4. Zrazy obtaczamy w mącę i obsmażamy na oleju. 5. Zalewamy wodą, dodajemy ziele i liść, dusimy. 6. Kiedy mięso będzie
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyRolady (zrazy) z karkówki Podrzucam pomysł na pyszny obiad. Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki w pysznym sosie z grzybową nutą. Polecam! Składniki: 6 plastrów karkówki 2 ogórki kiszone 10dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz 3-4 suszone grzybki 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia 6 łyżeczek(...)musztardy sznurek do związania roladek 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na kotlety. Oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na mięsie rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy. Ogórki, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na każdym kotlecie układamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem zwijamy w roladki i związujemy sznurkiem *** *** Obsmażamy na rozgrzanym oleju
Blog z ApetytemJakiś czas temu mignął mi filmik gdzie była rolada z szynką i serem w środku owinięta boczkiem. Zrobiłam i mogę śmiało powiedzieć, że jest przepyszna :) Świetna
Pani na deser4-5 40 min+ Średnie Przystępne Przepis na aromatyczny i soczysty schab pieczony. Składniki schab bez kości Marynata: 4 łyżki musztardy sarepskiej 5 ząbków czosnku 2
PysiaGotuje.plPrzepis na obiad, który można z łatwością zabrać ze sobą do pracy. Pierś z kurczaka w suszonych pomidorach z dodatkiem brokułów. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, brokuł, słoiczek suszonych pomidorów, makaron, bazylia, sól, pieprz. Przygotowanie Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Na patelnie wlej odrobinę oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Olej(...)rozgrzej i usmaż na nim mięso. Mięso przypraw solą oraz pieprzem. Brokuł pokrój na mniejsze części i ugotuj. Suszone pomidory pokrój na małe kawałki. Gdy mięso się usmaży dodaj do niego pokrojone pomidory i ugotowane brokuły. Przypraw solą oraz pieprzem i dodaj bazylię. Jeśli danie jest zbyt suche dolej jeszcze trochę oleju z suszonych pomidorów. Podawaj z makaronem. Spróbuj także
Fit&Fast KitchenRosół to tradycyjne polskie danie, które na naszych stołach gości z okazji różnych uroczystości i niedzielnych obiadów. Na specjalne okazje warto pokusić się o pewną alternatywę i przygotować rosół z kaczki. Składniki: Porcja rosołowa z kaczki Szponder wołowy lub bulionetka wołowa Włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, pęczek lubczyku, cebula, por, sałata. Liść laurowy Ziele angielskie Jałowiec Kurkuma Kmin rzymski(...)Chili Sól Pieprz Do przygotowania zupy w pięciolitrowym garnku potrzebować będziemy ok. kilograma porcji rosołowej i 200-300g. mięsa wołowego (można zastąpić bulionetką). Jeżeli smak kaczki jest dla Was zbyt intensywny, można dodać także mięso drobiowe lub kostkę rosołową. Mięso wkładamy do zimnej wody. Gdy się gotuje, zbieramy małym sitkiem szumowiny, które pływają na powierzchni. Po 10 minutach
MarcinChefKebab jako najz drowszy fast foo d zawitał dzisiaj u mnie w domowym wy daniu . Ten sposób zrobienia sytego dania sprawia , że sami możemy stworzyć ulubioną
ChilliJemyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tradycyjne kotlety mielone można urozmaicić w bardzo prosty sposób. Wystarczy nadziać je serem i cieszyć się przepysznym efektem. Taka mała
Di gotujeSkładniki filet z udka kurczaka, 500g brokuł, 200g cebula, 1 sztuka czosnek, 2-3 ząbki bulion drobiowy, 300ml mleczko kokosowe, 160g skrobia kukurydziana, 2 łyżeczki
Gotowanie moimi oczamiWspaniały aromatyczny rosół z lekko pikantną nutą Składniki • 1 udko lub kilka skrzydełek • 2 marchewki średnie • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 1 cebulę • 1 duży
W królestwie smaków Beatyniedzielny obiad polecam pyszne udka z kurczaka. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonale smakują z surówką i pieczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 2 łyżki miodu płynnego, 3 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM , 4 łyżki oleju, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki pieprzu , 1/2 łyżeczki soli(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Miód mieszam musztardą, olejem i przyprawami. Do marynaty wkładam mięso. Dokładnie je nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązuję i układam na blaszce. Udka piekę 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami. Do przygotowania marynaty użyłam
Tradycyjna kuchnia KasiMamy bób świeży , mam też bób suszony. Z jego udziałem zrobiłam już pyszną pastę do chleba [ klik ] a dzisiaj proponuję dołożyć go do kociołka, będzie pysznie
Moje Małe CzarowanieSzafran ,krokus. Szafran uprawny, to z jego słupków kwiatowych uzyskujemy jedną z najdroższych przypraw. Wykorzystywany jest w medycynie, kosmetyce, w sztuce kulinarnej, w barwiarstwie. Ja
O kuchni z uczuciemSkładniki: udko z kurczaka marchewka, pietruszka cebula ćwiartka selera 2 ząbki czosnku kilka ziemniaków 2 pęczki koperku łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki śmietany 12
Gaździnka warzyCzasami mam ochotę na coś dobrego i ostrego. Moja propozycja na dziś to naleśniki po meksykańsku. Ciasto naleśnikowe zrobione z mąki kukurydzianej jest delikatne a w
paapilotkaapapryka -olej Drobno pokrojony czosnek mieszamy z masłem. Filety dzielimy na cieńsze płaty i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Drobno siekamy natkę pietruszki. Paprykę kroimy w wąskie paski. Na mięso nakładamy porcję masła z czosnkiem, posypujemy pietruszką. Rozkładamy paski papryki i filet składamy na pół. Zwijamy rulon i związujemy nicią, Górę różyczek posypujemy słodką papryką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy(...)ustawiamy różyczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25 minut. Gotowe. Do tego pieczony naleśnik i sałatka z białym serem i rzodkiewką i obiad wyśmienity. Smacznego
Maminek kulinarnyZapewne nieraz jedliście wszelkiego rodzaju placki, placuszki czy też naleśniki. A czy kiedykolwiek próbowaliście je upiec zamiast smażyć? Zajmie to może nieco więcej czasu, ale zdecydowanie
peanutbuttermonstertakim razie do rzeczy. PIERŚ KURCZAKA Z MAJERANKIEM (na 2 osoby) jedna podwójna pierś z kurczaka opakowanie dojrzewającej szynki kilka gałązek świeżego majeranku oliwa do wysmarowania formy Mięso podzielić na zgrabne kotleciki, każdy kotlecik owinąć plasterkiem szynki, wkładając do środka kilka gałązek majeranku. Kurczaka nie solimy przed pieczeniem, żeby nie zrobił się sztywny. Płaską, żaroodporną formę smarujemy oliwą, układamy(...)kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około pół godziny, uważając, żeby szynka z wierzchu się nie zwęgliła. I gotowe! Kurczaka można podawać na ciepło na obiad, z dodatkiem ziemniaków i surówki. Ponieważ kiedy jest gorąco nie za bardzo się chce dużo jeść, my zjedliśmy do tylko z ogórkiem ze szklarni pokrojonym w plasterki i posypanym ziołami
les mirabellesW domu remont. jesteśmy do połowy kwietnia pozbawieni całej kuchni :(. ostała nam się tylko lodówka i mój wspaniały multicooker dzięki, któremu nawet podczas remontu mogę dalej
ClauditteMissCookingInspiracją do wykonania tego dania był obiad zjedzony w bufecie w pracy:) Wróciłam do domu i ugotowałam modyfikując troszkę przepis poprzez dodanie pieczarek i świeżych ziół. Modyfikacja może niewielka, ale wyczuwalna w smaku - jak dla mnie :) Składniki: 1/2 kilo łopatki wieprzowej 1 duża marchewka 1 pietruszka 35 dag pieczarek 1 czerwona papryka sól pieprz łyżeczka świeżo posiekanej(...)bazylii łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 torebka kaszy gryczanej 1 kostka rosołowa Mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić na małe kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pokroić w cienkie półsłupki. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i dusić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego. Mnie najbardziej smakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy Półwysep Kaliakra Morze CzarneOgród botaniczny w BałczykuOgród botaniczny królowej RumuniiOgród w BałczykuPółwysep Kaliakrawschód SłońcaCerkiew Katedralna Zaśnięcia Bogurodzicyogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykusałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stołykulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym seremtradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami
Bon Appetit MałgorzatyDo miski wsyp kuskus, zalej wrzątkiem całość, posól i przykryj na 4 minuty.Na dużym arkuszu papieru do pieczenia obtocz kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim
Kredowe MenuCukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko
Codzienna kuchnia niecodzienna- wołowina 800 g- cebula 2 szt- pieczarki 250 g- papryka czerwona 250 g- smalec 30 g- łyżka papryki słodkiej- łyżka soli- 2 łyżki śmietany kwaśnej- 50
Pasje JolkiJuż dawno za mną chodziły faszerowane warzywa... to był pewnie ostatni grill w tym roku, więc kupiłam cukinię, składniki na farsz i wyszły pyszne faszerowane
Aga w kuchniMoje pierwsze podejście do frittaty i myślę, że bardzo udane. Bo w sumie to taki nieco inny omlet a omlety bardzo lubię i wychodzą mi całkiem
Monia miesza i gotujeMargarytka narobiła mi ochoty na szybki i domowy obiad. Nie powiem, abym musiała wykorzystać resztki z rosołu, bo takowych nie miałam. Potrawkę przyrządziłam od początku do końca ze świadomą premedytacją ;) Na pierwszy raz ściągnęłam przepis. Następnym razem pokombinuję coś swojego. Po raz kolejny dziękuję! Potrawka z kurczaka 2 udka z kurczaka (ugotowane) 3 szklanki zimnego rosołu 1 łyżka masła(...)łyżka mąki pszennej 1 żółtko 3 łyżki śmietany pieprz, gałka muszkatołowa Mięso z udek oddzieliłam od kości, pokroiłam na mniejsze kawałki. Śmietanę i żółtko rozmąciłam w ok. 0,5 szklanki zimnego rosołu. Na roztopionym maśle zasmażyłam mąkę i cały czas energicznie mieszając, aby się nie zgrudkowała, podlałam resztą zimnego rosołu. Zagotowałam ok. 10min., pamiętając o mieszaniu. Następnie wlałam rosół
bastalenaSkoro oni zostali, to ja też siadam duma w swojej nowej chabrowej spódniczce. Pani w okienku z kasą, przesympatyczna, czyli już dobrze rokuje. Idę dalej z bilecikiem po odbiór obiadu, tam z kolei wredota, że nie daj Boże. Wszystko z łaską podaje, zupę nalewa wielką chochlą i gdzieś tam po drodze jej kapie, może na podłogę, może na jej kapcie(...)tłustej śmietanie, gdyby nie ta pierwsza grzybowa zamówiłabym drugi talerz. Minęło kilka minut słyszę krzyk, wrednej baby. To mnie tak głośno woła po drugie danie, czyli kluski śląskie nadziewane mięsem. Kurcze, dobre to a nawet bardzo dobre. Jeżeli miałabym się czepiać, to ciut za dużo tłuszczu ze skwarkami, poza tym bardzo domowe i pyszne. Za całość zapłaciłam
pieprzny smaczekzaczęli szukać pana Juana Mendez, jako"jedzenia z buritto" (jedzenia z osiołka). Oryginalne burito można nabyć w Ciudad Juarez, są zazwyczaj małe, cienkie z ubogą liczbą składników głównie mięsem, fasolą i ziemniakami. Można je nabyć w wersji łagodnej po czysty ogień- salsa verde (dla tych, którzy lubią poczuć moc heheh). Także dziś u mnie mocno naciągane buritto(...)łososia i ciepłe plastry pieczonego buraczka. Całość zroluj i podgrzej chwilę na patelni. Podajemy z sosem czosnkowym z kawałeczkami miąższu z mango. Przepyszne! Takie rolowane tortille możecie przygotować na obiad, kolację, lunch czy spotkanie ze znajomymi! Polecam gorąco
SMYKWKUCHNIrównież pod względem smaku, gdyż przesiąknięte są aromatem wszystkich użytych składników więc taki eintopf jest doskonałym pomysłem na prosty, bardzo smaczny, niezwykle aromatyczny i zarazem elegancki obiad. Polecam! :) * udka z kurczaka- 10 szt. * marchewka- 400 g (użyłam mrożonej w wersji 'mini') * ziemniaki- 3 duże * pomidorki- 8-10 szt. * grzyby- 120 g (użyłam suszonych) * woda- 400 ml * suszona(...)marchewkę, pomidorki, zalać wywarem grzybowym i przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg), dusić 60 minut, a następnie odkryć i piec 15 minut- do lekkiego zarumienienia się mięsa. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapopularny dodatek do głównych dań. Robi się je z wcześniej ugotowanych i rozgniecionych kartofli z dodatkiem mąki i jajek. Są więc świetnym sposobem na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Rozpoznawalną cechą tych klusek jest charakterystyczne wgłębienie. Odpowiednio przygotowane są bardzo miękkie i delikatne, dlatego aby nie zepsuć ich struktury należy uważać z dosypywaniem zbyt dużej ilości mąki. Najlepiej smakują(...)skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie je odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do puree lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka oraz obie mąki i płaską łyżeczkę soli, a następnie wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy kule o śr. 4-5 cm (najlepiej, gdy dłonie posypiemy sobie mąką
MyCookBook.plBardzo smaczne kotleciki, które pasują i do obiadu i na przystawkę. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 4 ząbki czosnku 15 dkg pieczarek 10 dkg sera żółtego 5 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia Pierś z kurczaka kroimy na małe paseczki, paprykę i pieczarki oczyszczamy i również(...)kroimy w paseczki. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Do miski dajemy mięso, paprykę, pieczarki, czosnek, cebulę, wbijamy surowe jajka, dajemy mąkę ziemniaczaną i na koniec żółty ser starty na grubej tarce. Wszystko razem mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na około pół godziny. Formujemy kotleciki i smażymy na głębokim oleju. Kotlety podajemy z dowolnymi dodatkami. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkirisotto, ale nie było jeszcze wersji mięsnej, więc czas na propozycję z kurczakiem. Dla koloru dodałam również zielonego groszku, który idealnie sprawdza się w tym daniu. Szybki i pyszny obiad dla całej rodziny gotowy w 30 minut... Składniki na 4 porcje: 200 g ryżu arborio 2 piersi z kurczaka szklanka mrożonego zielonego groszku duża cebula litr gorącego bulionu(...)masła 5 łyżek startego parmezanu sól, pieprz oliwa Cebulę drobno posiekać, piersi z kurczaka pokroić w kostkę. W głębokim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej cebulę. Dodać mięso, które doprawić solą i pieprzem. Całość podsmażyć przez około 3 minuty, często mieszając. Wsypać ryż, zamieszać i dokładnie go obsmażyć. Następnie wlać wino i poczekać, aż odparuje. Gdy płyn
wyzwania kuchenneszczypiorku sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku sól, pieprz *** Jajka gotujemy na twardo. Seler i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Szczypiorek siekamy. Mięso z kurczaka, paprykę oraz ugotowane jajka kroimy w kosteczkę *** *** W miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, jogurt i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem *** *** Wszystkie składniki sałatki mieszamy dokładnie(...)smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka selerowa z wędzonym kurczakiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytempodlewamy wodą i smażymy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając *** *** Dodajemy koncentrat i odsączony z zalewy groszek, mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku *** *** Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia *** *** Na mięso wykładamy warstwę z ziemniaków *** *** Ziemniaki smarujemy z wierzchu delikatnie olejem i posypujemy mieloną papryką – słodką i ostrą *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około(...)się ładnie zrumienić z wierzchu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Zapiekanka wiejska pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemNastępna wersja szybkiego obiadu z makaronem w roli głównej, z dodatkiem kurczaka i zielonego groszku. Szybko i smacznie, czyli w sam raz na zabiegany dzień. Składniki: • 1 opakowanie makaronu muszelki • 2 filety z kurczaka • 1 puszka zielonego groszku • 1 puszka ponidorów krojonych bez skórki • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz(...)smaku • oregano, tymianek do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Ugotować makaron al dente w posolonej wodzie. • Mięso kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać sos sojowy, pomidory i poddusić ok. 5 minut. Przyprawić, dodać zioła. • Sos wlać do makaronu, dodać groszek. • Podawać na gorąco
To co kochamLubię polędwiczki wieprzowe, szczególnie faszerowane warzywami, są smaczne i soczyste. Idealne na szybki obiad do pieczonych ziemniaków. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie mrożonych warzyw po grecku Przyprawa smoky grill z solą morską Rafex Sól, pieprz 4 łyżki oleju Sznurek do wędlin Sos z pieprzem zielonym Roleski Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przekładamy mrożone warzywa bez ziemniaków(...)wsypujemy zawartość saszetki, lekko podsmażamy, odstawiamy do ostudzenia. Polędwiczkę wieprzową rozcinamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa, lekko rozbijamy. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą oraz pieprzem, układamy równomiernie podsmażone warzywa. Polędwiczkę zwijamy dość ścisło, związujemy sznurkiem. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem i nacieramy pozostałym olejem. Polędwiczkę wstawiamy na godzinę do lodówki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy
Bajeczna Kuchniarazem kolejne pyszne kotleciki z ukochaną przez nas kaszą jaglaną. I dużą ilością świeżego koperku. Można je jeść do obiadu z ziemniakami lub ryżem, a można zrobić pyszne burgery rybne - z bułką i masą świeżych warzyw. Polecam,to kolejny sposób na przemycenie dzieciom ryby i kaszy jaglanej. 1 filet mrożonego dorsza 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej pęczek koperku(...)cebuli sól pieprz czarny żółtko 1 ząbek czosnku bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki. W maszynce do mielenia mięsa zmielić rybę, kaszę jaglaną (można ją dodać bez mielenia, ale ja chciałam mieć całkiem gładkie kotlety), cebulę i posiekany koperek. Do masy rybnej dodać żółtko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Jeśli masa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieProsty i szybki sposób na rodzinny lub świąteczny obiad. Takie mięsko jest bardzo podzielne, jeśli zostanie z obiadu można je wykorzystać jako wędlinę na kanapkę lub element zimnej płyty. Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 100 g suszonych śliwek 1 opakowanie majeranku sól pieprz 3 łyżki oleju Schab opłukać. Cienkim nóż wbić w środek i kilka razy(...)obrócić aby zrobić tunel na śliwki. Wkładać śliwki do środka i popychać trzonkiem łyżki drewnianej. Majeranek wymieszać z solą, pieprzem i olejem, natrzeć mięso. Umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wstawić do piekarnika i piec w 200*C około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąka - gwarancja smaku dzieciństwa. ;) U nas (2,5 osoby) z kilograma szynki wieprzowej wychodzi średni garnek bitek, który jemy przez dwa dni... Toteż porcja, którą podaję, na jeden obiad w sam raz będzie dla rodziny czteroosobowej. :) 1kg ładnej szynki wieprzowej (może być też schab) sól czarny pieprz mielony mąka pszenna kilka sztuk ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego(...)smażenia Szynkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy w poprzek włókien, w plastry grubości około 1 centymetra lub, jeśli się uda, cieńsze. Każdy z plastrów ubijamy tłuczkiem do mięsa na grubość około pół centymetra. (u mnie w domu jadało się wręcz płaskie jak naleśniki ;) ) Oprószamy je z każdej strony dość obficie solą i nieco mniej obficie pieprzem. Zanurzamy
Kuchenna Kontrrewolucyafolią aluminiową. Wyłączcie piekarnik i dajcie zapieczonym ziemniakom odpocząć w nim 5-10 minut, po czym wyciągnijcie na stół i podawajcie. Ta porcja będzie dobra jako dodatek do obiadu dla 4 osób lub jako danie główne dla bardzo głodnej pary. Jeśli coś Wam zostanie, możecie to bez problemu odgrzać na drugi dzień- tak przygotowane ziemniaki świetnie się(...)mocniej przechodzą smakiem przypraw. Zawińcie pozostałość w folię aluminiową i mocno zagrzejcie w piekarniku. Pyszne. Chrupkie z wierzchu. Kremowe w środku. Rozpływają się w ustach. Nie potrzebuję do nich mięsa, surówki. Wystarczy kubek maślanki. Czy ktoś mi poda widelec? SKŁADNIKI 800g-1kg ziemniaków (przynajmniej typu B, a najlepiej C) 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250ml mleka
Karo in the KitchenJutro drugi dzień świąt, także pewnie będzie tłum ludzi w Waszych domach. Może macie problem z wybraniem menu na obiad, może nie wiecie czym zaskoczyć gości. Mogę Wam pomóc, zrazy drobiowe z pieczarkami i serem pleśniowym typu camembert. Wyśmienity i wyrafinowany smak. Spróbujcie i wcale nie trzeba dużo czasu do przygotować. Składniki: duża pierś z kurczaka(...)duża cebula 1 ser pleśniowy camembert 2 łyżki gęstej śmietany przyprawy Sposób przyrządzenia: Pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie, chwilę poddusić.Dodać przyprawy. Mięso przekroić na na mniejsze części, rozbić na bardzo cienkie plastry.Posypać solą i pieprzem z każdej strony. Na każdy kotlet położyć łyżkę pieczarek i plasterki sera. Zawinąć. Smażyć z każdej strony
pieprzny smaczekkurczaka w pomidorach w troszkę orientalnej wersji z dodatkiem Garam Masala, kminu, imbiru i pieprzu cayene. Podane z ryżem Basmati z dodatkiem startej marchewki i pietruszki. Szybki obiad dla całej rodziny, dużo smaku, mało pracy, czyli tak jak lubię :) Składniki 6 udek z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku Kawałek Imbiru 1 papryczka chili cała 1/2 pęczka natki(...)łyżeczka kminu mielonego Ćwierć łyżeczki pieprzu Cayenne 2 łyżeczki garam masala 800g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki ½ szklanki wody Sól, pieprz, olej do smażenia Śmietana 30 % Sposób przygotowania Mięso wytrybować z kości , przyprawić solą i pieprzem podsmażyć na oleju na zloty kolor z dwóch stron. Wyjąć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , posiekany czosnek
W kuchennej krainieZupa Solianka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Jest uważana za potrawę chłopską. Zupa jest bardzo syta, doskonała na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków(...)kiszonych, 2 liście laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso wołowe i wieprzowe kroję w grubszą kostkę. Przekładam do garnka. Dodaję grzyby suszone, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroję na mniejsze
Tradycyjna kuchnia KasiStrogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek szklanka drobno posiekanej cebuli 4 łyżki masła 2 i 3/4 szklanki wody z kostką rosołową 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 5 łyżeczek mąki 1 szklanka gęstej śmietany posiekana zielenina czerwona i żółta papryka(...)dużej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy pieczarki, paprykę i cebulę. Smażymy, aż cebula stanie się szklista. Mięso kroimy w kostkę i smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie przekładamy do garnka. Dwie szklanki wody z rozkruszoną kostką rosołową wlewamy do garnka z mięsem, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Mąkę rozprowadzamy z pozostałą wodą, mieszając mięso
Salonik smakówJeżeli lody to jaki smak?Bakaliowe oczywiście! Często jadasz w restauracjach?Raz na jakiś czas, za każdym razem w innej - lubię testować nowości. Co polecił/a byś na uroczysty obiad?Indyjską zupę pomidorowo - marchewkową z soczewicą, cytrynową pierś z kurczaka z tagliatelle i ptysie - łabędzie, a do tego kilka różnych przystawek. Moje pytania do nominowanych blogerów: Od jak dawna(...)Ciebie najbardziej pasuje? Ulubiony program kulinarny? Najlepsze danie na poprawę humoru? Jaką potrawę obiadową poleciłabyś/poleciłbyś mi to przyrządzenia, jeśli mam tylko pół godziny? Ulubiony napój? Mięso, ryby, ser - co preferujesz? Najlepsze śniadanie to... Bez czego nie wyobrażasz sobie pracy w kuchni? Danie, które przyrządzasz najlepiej to...? Jakie, poza gotowaniem, masz zainteresowania, pasje? Nominowane przeze mnie blogi
Kulinarny Pamiętnik