Shepard's pie to popularna zapiekanka, która tradycyjnie składa się z mięsnego farszu zapieczonego pod ziemniaczanym purée. Jestem wielką miłośniczką wszelkich zapiekanek, dlatego musiałam spróbować Shepard
wegujemySos bolognese to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Historia makaronu Lubella sięga natomiast końca XIX wieku, gdy to
Oka w rosole czyli KaFka gotujePrzynajmniej raz w tygodniu będziemy jeść boczniaki. Naczytałam się o ich właściwościach, więc szybko trafiły w sklepie do mojego koszyka. Robiąc to danie bez kurczaka, będziecie
AZgotuj!Zapraszam na kolejny przepis z kurczakiem w roli głównej, kurczak w sosie z bazylią i czosnkiem. Wykorzystałam piersi z kurczaka, ale to danie możecie przygotować z
codojedzeniaKASZA trafiłam na fany przepis. Wiadomo ja jak to ja, musiałam coś zmodernizować, ale przepis nieźle mnie zainspirował. I tak to pierogi stały się bohaterem pewnego poniedziałkowego obiadu. Nie tylko wykorzystałam przepis, ale i zużyłam po niedzielne resztki, aby nic się nie zmarnowało. A zmarnować nie ma się prawa. Muszę jeszcze nadmienić(...)się dzięki uprzejmości księgarni internetowej Tania książka. pl Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mocno ciepłej wody 3 łyżki oleju jajko 0,5 łyżeczki soli Farsz: 1/2 szklanka kuskus mięso z rosołu cebula łyżka masła papryka jajko łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Oraz: 3 łyżki masła 10 pieczarek Do wody dodajemy olej sól i jajko, mieszamy wszystko
Dieta moja pasjaSkładniki: 400 g mielonej piersi z kurczaka natka pietruszki 1,5 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu drobiowego 1/2 dużej cebuli sól, pieprz, czosnek granulowany 200
Moje-pitraszenieMule, małże, omułki… Przepadam! Wbrew obiegowej opinii najlepsze są te jedzone zimą, a nie latem (mowa oczywiście o świeżych, a nie mrożonych). Dlaczego? Latem, w
gutfutCzęsto bywa tak, że dzieci jadłyby rybkę, ale boją się ości. Czy jest na to jakaś metoda, oprócz wybierania ości pęsetą przed przyrządzeniem ryby? Oczywiście! Proste
WiszniówkaKurczak w w sosie pomidorowym z przyprawami orientalnymi Uwielbiam potawy orientalne. Kolendra, imbir czy garam masala to przyprawy, które uwielbiam i często goszczą u mnie w
Calzonella.comOstatnio ryż często gości na moim domowym stole. Odkąd w sklepach pojawiły się różne jego gatunki testujemy i eksperymentujemy. Dziś zapraszam na pyszny ryż jaśminowy z
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, sól, pieprz, 1 jajko, 4-5 łyżek sezamu, 4-5 łyżek bułki tartej, olej. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić
W kuchni u MonikiBarszczyk, grzybowa a może zupa rybna? Co gotujecie na Wigilijną kolację?:) Ja ze swojej strony proponuję pyszną alternatywę w postaci rybnej pomidorowej. Zupa za sprawą
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 1 kg fileta z udźca kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki kaszy manny pęczek natki pietruszki po szczypcie papryki mielonej ostrej tymianku kurkumy oregano
kgwjanczewozachowaniem odpowiednich standardów. Zachowane zostały prawne wytyczne, a mięso przygotowano pod ścisłą kontrolą weterynarza, poddając je wszystkim koniecznym badaniom. Poza tym takie pakowanie drobiu jest niezwykle praktyczne – mięso nie brudzi się od innych produktów, nie przesiąka innymi zapachami, a opakowanie stanowi skuteczną ochronę przed zakażeniem bakteriami. No to tyle o pakowanym mięsie i przechodzimy do tego, co lubimy najbardziej(...)czyli do pichcenia! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne Piersi z kurczaka w ostrej kokosowo-migdałowej panierce. Do tego kuskus , świeże, soczyste pomidorki koktajlowe i fantastyczny obiad mamy gotowy! Koniecznie wypróbujcie! Ps. w taki sam sposób można przygotować udka z kurczaka – również polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * posiekane migdały – 30 g * wiórki
Ostra na Słodkopieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka soli pieprz czarny ok 4-5 łyżek wody Filety umyć osuszyć , następnie przy pomocy ostrego noża wykonać otwór , ostrożnie by nie przeciąć za daleko. Mięso mielone wymieszać z przyprawami, śliwki nieco posiekać, grzybki rozkruszyć. Do nadzienia dodać wodę gdyby bylo zbyt suche. Przy pomocy łyżeczki napchać do pełna wszystkie filety. Posypać pieprzem staropolskim skropić oliwą(...)Zawinąć w folię aluminiową . Piec w temp 200 st ok 25 min, następnie odwinąć folię i podpiec roladki bez okrycia. Wystudzić i podawać na przystawkę lub na gorąco do obiadu
Gotowanie jest łatweNazwijcie mnie ignorantką, ale o istnieniu nototenii nie miałam pojęcia aż do pewnej promocji w supermarkecie. Lata, które mi umknęły już nie powrócą i cierpię z
Życie zamknięte w smakuuczucia nudy. Bawiąc się składnikami, choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka nowych składników można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Wybór jest przecież tak duży. Zastąpienie ziemniaków ryżem, podlanie mięsa wytrawnym winem czy koniakiem, śledzenie aktualnych trendów by skorzystać z darów natury w danym sezonie po okazyjnej cenie, może znaczenie wpłynąć nie tylko na zdrowy styl życia, ale i lepsze(...)samopoczucie. Szukając nowych smaków warto sięgnąć do kulinarnych książek czy kulinarnych programów telewizyjnych. Porady specjalistów mogą sprawić, że posiłki domowe nie tylko na rodzinne spotkania, ale i na codzienny obiad nabiorą nowego charakteru. Poświęcenie kilka minut dziennie na zdobycie ciekawego pomysłu na obiad to tylko chwila, a korzyści są nieporównywalne
upichconaPrzepyszne gołąbki inne niż tradycyjne o pysznym farszu i bajecznym sosie Składniki - 1 duża kapusta - 3 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli farsz: - 1 kalarepka ok 0
W królestwie smaków BeatyPyszne kotlety pieczone w piekarniku o wspaniałym aromacie i smaku Składniki - 4 porcje schabu - 3 cebule średnie - 2 łyżki musztardy francuskiej - przyprawa grill lub (swoją ulubioną
W królestwie smaków BeatyTadammm! ;-) Jest pysznie ;-)! Buzia aż się sama uśmiecha na takie rarytasy! Dzisiaj wędrujemy po zdrowe gotowanie aż do Egiptu ;-). To właśnie z tamtą wywodzą się szaszłyki
SMYKWKUCHNITaką miałam ochotę na tą zapiekankę, że w końcu musiałam ją zrobić. Gości ona na moim stole bardzo często, więc warto z Wami podzielić się przepisem
Truskawkowa FiestaDo tej potrawy daję zazwyczaj cztery składniki: ziemniaki, cebulę, dowolną wędlinę i liście kapusty. Tym razem dołożyłam kilka pieczarek, ale tak naprawdę można dodać do niej
Kuchenne zapiski EdytyBitki to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny :) Fajna alternatywa dla zwykłego kotleta, lub dla pulpetów w pomidorowym sosie, a również smaczne :) Polecam :) Składniki: ok 70dag chudego schabu bez kości papryka (u mnie zielona) duża cebula puszka pomidorów krojonych bez skórki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 ząbki czosnku pół szklanki wody natka pietruszki bazylia, oregano, papryka(...)ostra, majeranek sól, pieprz Przygotowanie: Mięso myjemy i kroimy w plastry. Każdy plaster wkładamy w siatkę i z obu stron rozbijamy, aż mięso będzie cienkie (ok 3mm). Solimy z obu stron i odstawiamy na ok pół godziny do lodówki. W międzyczasie myjemy i kroimy paprykę i cebulę. Pomidory z puszki, wodę i koncentrat wlewamy do wysokiej miseczki
ChilliJemyPrzypadkowe zakupienie kapusty włoskiej zaowocowało przyrządzeniem gołąbków. Jak zwykle w trochę innej wersji;) Niestety ja nie mogę ich jeść, ze względu na moją przymusową dietę
pyszne zdrowościPołączenie dwóch tradycyjnych składników kuchni polskiej- ziemniaków i schabu. Jednak tym razem nie wylądują obok siebie na talerzu w formie tradycyjnego obiadu - schabowego i ziemniaków z koperkiem. Dziś na obiad proponuję schab w cieście ziemniaczanym- innymi słowy: placki ziemniaczane z mięsnym wkładem. Składniki: 1 ½ kg ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej 4 jaja ½ szklanki kwaśnej śmietany sól do smaku pieprz do smaku(...)olej do smażenia składniki na nadzienie: ½ kg schabu sól czosnkowa pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, utrzeć i dobrze odcisnąć z wody. Dodać śmietanę, mąkę, jaja, sól i pieprz do smaku. Mięso wypłukać, pokroić na porcje, posypać solą czosnkową, pieprzem i bardzo cienko utłuc. Na rozgrzaną patelnię z olejem kłaść cienki porcje ciasta ziemniaczanego wielkości ubitego mięsa, na wierzch placków układać rozbite
Tradycyjna KuchniaKolejne danie, które wymyśliłam na trwający konkurs kreatywny - robi się na jednej patelni i praktycznie samo! :) Ja w tym czasie popijałam kawę przed telewizorem ;) efekt - coś
Kolorowy Przepisownikkrojenia pieczarek, że to ten dzień. Cóż wyszło na dobre, bo przy okazji ekonomicznego gotowania, pokaże Wam kolejny raz, jak nie marnować nic w kuchni. Wczoraj mieliśmy gości na obiedzie. Zrobiłem kurczaka i rosół. Zostało tego sporo, więc wykorzystam wszystko. Ciężko będzie mi oszacować koszty, ale rękawica została rzucona i podjąłem się wyzwania. Czego nam potrzeba i ile za zapłacimy(...)bulion 1,5l litra 3,37zł Robię zawsze bulion w ogromnym garze, a potem na jego bazie jeszcze ze dwie zupy zawsze wyjdą. Do przygotowania 8l bulionu zużyłem różnego mięsa za ok 15zł, z warzywami w sumie około 20zł, dlatego przyjmuję, że mój dziś wykorzystany to około 3,75zł. -pieczarki 350 gram; koszt 6,49zł/kg; koszt wykorzystany 2,27zł
BaRepasBardzo ciekawa propozycja dla miłośników kotletów mielonych :) W smaku kojarzy się trochę z gołąbkiem, całości dopełnia pyszny paprykowo-jogurtowy sos z pikantną nutą chilli. Przepis pochodzi
My Culinary Artpiersi kurczaka, chrupiąca sałatę i kolorowe warzywa. Doskonale sprawdza się na każdej imprezie i na domową kolację. Kiedy podamy ją w towarzystwie frytek, czy pieczonych ziemniaczków mamy świetny, szybki obiad. Składniki - placki pszenne tortilla 8 szt. - duża podwójna pierś z kurczaka - główka sałaty lodowej - pomidory 3 szt. - czerwona papryka - kukurydza w puszce - ser żółty - sos czosnkowy - czosnek granulowany, przyprawa(...)kebab-gyros Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na filety posypuję przyprawami wymieszanymi z olejem i grilluję na patelni grillowej. Dokładny przepis na grillowane piersi tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/grillowana-gyrosowa-piers.html . Zgrillowane mięso studzę i kroję na mniejsze kawałki, w kostkę lub paski. Sałatę kroję w cienkie paski, pomidory sparzone i obrane w kosteczkę, podobnie paprykę. Ser żółty ścieram na tarce
Kuchnia z widokiem na ogródSyty i rozgrzewający obiad dla mięsożerców i makaronoholików. Idealny dla osób uwielbiających konkretne i ostre smaki. Spróbujecie takiej propozycji? 500 g łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 cebule 2 marchewki 150 g pieczarek Olej do smażenia Przyprawa do wieprzowiny 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Kilka płatków suszonego czosnku 250 ml bulionu(...)makaronu farfalle Mięso pokroić w kosteczkę. Przyprawić przyprawą do wieprzowiny. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Pieczarki w pół plasterki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić mięso oraz płatki czosnku. Chwilkę podsmażyć. Następnie dodać wszystkie warzywa. Dokładnie wymieszać i zalać bulionem. Przyprawić lubczykiem i paprykami. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw
VioletoweKucharzenieAromatyczny kurczak w marynacie z oliwy, czosnku i tymianku, podany z gorącym sosem pomidorowym i brązowym ryżem oraz kleksem jogurtu greckiego. Błyskawiczne danie, które naprawdę
Chocolate Muffin Blogobiad dla całej rodziny. Robi się bardzo szybko i chociaż wygląda na trudny w rzeczywistości i z pomocą Męża jest bardzo prosty do wykonania. Cannelloni to włoski makaron w kształcie dużej rury - jakieś 3 cm średnicy. Najczęściej bywa podawany nadziewany, a można go nadziać wszystkim :) Dzisiaj najprostsza wersja z sosem bolognese ;)Cannelloni z sosem bologneseSkładniki:opakowanie makaronu cannelloniporcja mięsa
Lawendowe NieboGolabki z miesem i ryzem to klasyk polskiej kuchni.Owszem ,danie troche pracochlonne,ale jednorazowo przygotujemy ilosc wystarczajaca na kilka dni,lub nawet uda sie cos zamrozic.Lubie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięso, gotowałam 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodałam fasolę, kukurydzę, (soję), majeranek i dodałam tyle wody by przykryła wszystkie składniki, gotowałam 20 minut.Później przyprawiłam czosnkiem, ziołami, koncentratem, solą i pieprzem. Gotowałam kolejne ok. 30 minut na wolnym ogniu. Najlepiej smakuje jak gotuje się zupę wieczorem, na noc wstawi do lodówki i następnego dnia podaje na gorąco, na obiad
NA MOIM TALERZULubicie brązową odmianę pieczarek? Jeśli do tej pory nie jedliście polecam gorąco. Tu w UK ta odmiana jest bardzo popularna. Są pyszne, trochę twardsze od
Walijskie PichcenieBLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO" KONKURS ZAPRASZAM NA PRZEPYSZNY OBIAD! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinien być stałym gościem naszej diety! " SKŁADNIKI: - 2 filety z kurczaka - garść świeżej bazylii - 10 oliwek zielonych - garść uprażonych orzechów ziemnych - olej rzepakowy na całą potrawę około 1/3 szklanki - 8-10szt. ziemniaków - świeży rozmaryn - sok z 1/2 cytryny(...)WYKONANIE: -filety z kurczaka osuszamy, za pomocą tłuczką rozbijamy delikatnie mięso - w blenderze miksujemy: bazylię, oliwki, orzechy, sok z cytryny, sól i 3 łyżki oleju rzepakowego - na desce rozkładamy filety układamy po łyżce masy bazyliowo-orzechowej, rolujemy, układamy w naczyniu do zapiekania, na wierzch roladek układamy pozostałą część masy - ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na grube plastry, układamy w odrębnym
SMYKWKUCHNIKolejny smak dzieciństwa.Bliskość Poznania spowodowała, że tradycje kulinarne przeniknęły do kuchni Gorzowian. Moja mama robiła gzika dość często. Tanie, szybkie i syte jedzenie. Bezmięsne, więc
Przepisy AleksandryUwielbiam kombinować z różnymi "zestawami" składników do spaghetti. Najbardziej lubię takie z sosem zrobionym ze świeżych pomidorów, a pora jest teraz idealna ;) Zamiast słoiczka paskudnego sosu
Kraina Tysiąca SmakówNie lubię zimy!Z utęsknieniem wyglądam promyczków słońca , kwitnących drzew i zielonej trawy …W zimie najchętniej opatuliła bym się ciepłym kocem i nie wystawiała nosa
Ostra na SłodkoGulasz pachnący lasem. Mocno aromatyczny, kryje w sobie bogaty smak grzybów, wędzarniczego dymu, przypraw i ziół. Jesienną porą taki gulasz będzie idealnym, bogatym daniem na obiad czy wczesną kolację. Do przygotowania tego gulaszu, poza rzecz jasna wszystkimi składnikami, potrzebna Wam będzie spora patelnia i duży rondel z pokrywą. W rondel wlewamy 2 pełne po brzeg szklanki wody, wrzucamy kostkę bulionową(...)należy dokładnie oczyścić, obrać i drobno pokroić. Wrzucamy warzywa do rondla, rondel stawiamy na mały ogień, przykrywamy i zaczynamy gotowanie. Gdy naszykujemy resztę składników, wywar będzie już gotowy. Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy w małe kęsy, solimy i pieprzymy. Pieczarki kroimy w półplasterki, dość cienko. Frankfurterki kroimy w półcentymetrowe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Ogórki przecinamy
Karo in the Kitchenmasy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim klopsiki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez około 1 minutę pokrojonego w półplasterki pora *** *** Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy jeszcze przez kilka minut ciągle mieszając *** *** Całość(...)minut *** *** Pod koniec gotowania dodajemy ugotowany makaron oraz posiekany koperek *** *** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA
Blog z Apetytem