mięso mielone - 23354 przepisów (strona:874/1557)

Gulasz z indyka z papryką, pieczarkami, soczewicą i ciecierzycą 240

zielonej papryce 400 g pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów sól, pieprz, majeranek (2 łyżki), kminek mielony (1 łyżka), słodka i wędzona papryka (po 2 łyżki) Ciecierzycę namoczyć wieczorem i ugotować następnego dnia, odcedzić. Mięso oczyścić z błon, pokroić w kostkę i obsmażyć na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, zalać taką ilości wrzątku, by przykryć

Czerwień i błękit
Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 270

dnia to możemy pominąć trzymanie go w solance. Solanka (opcjonalnie) 1-1,5 litra wod tak żeby przykryła całkowicie nasze mięso 2-3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu (nie miałam to dodałam takiego świeżo mielonego z młynka) 1-2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 4 łyżki soli peklowej W garnku umieszczamy wszystkie składniki zalewy dokładnie(...)mieszamy do rozpuszczenia soli. Do garnka wkładamy mięso i trzymamy w lodówce 2-5 dni, codziennie obracając mięso na 2 stronę. Sposób przygotowania rolady W pierwszej kolejności robimy farsz. Boczek,cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy pokrojony boczek i czekamy aż puści trochę tłuszczu wówczas dodajemy cebulę podsmażamy i dodajemy pieczarki. Wszystko razem smażymy

Piekielna Kuchnia Pati
Aromatyczne udka z kurczaka z ziemniakami 133

oliwek 1 łyżeczka czosnku granulowanego Skworcu 1 łyżeczka kuchmistrz Skworcu 1 łyżeczka soli himalajskiej Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Skworcu 3 łyżeczki płatków suszonych papryki Skworcu Ziemniaki: 3 łyżki przyprawy do ziemniaków Skworcu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Mięso myję . Przyprawy łącze ze sobą dodaję 2 łyżki oliwy lub oleju i nacieram mięso.  Ziemniaki obieramy i kroimy

Gotowanie Patki
Błyskawiczne piątki - Zupa gulaszowa ze śmietanką 126

kurczak zawsze się sprawdzają - około 700g * cebula * ząbek czosnku * kg ziemniaków * marchewka * cebula * czerwona papryka  * 200ml kremówki * mielona czerwona papryka słodka lub ostra, sól, pieprz Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulę i czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso w dowolnie pokrojone kawałki lub zmielone. Całość przełożyć do garnka, dodać marchewkę, ziemniaki oraz wodę. Zagotować, przyprawić i dusić

Magiczne Życie Marty
Dietetyczny indyk zapiekany z mozarellą - 306 kcal 239

średni ziemniak ok 25 g sera mozarella pół czerwonej papryki 2 pomidorki koktajlowe szczypta słodkiej papryki duuużo świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy łyżeczka oliwy z oliwek  można dodać dowolne zioła takie jak lubisz Co robić? 1. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach. 2. Nagrzać piec do 170C w opcji góra dół. 3. Ziemniaka obrać

Matka Żywicielka
Gulasz wołowy z truskawkami 98

marchewki 150 ml ketchupu z cukinii 1 łyżka dżemu truskawkowego 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Pokrojone mięso wrzucamy do cebuli, smażymy przez kilka minut, dodajemy posiekany czosnek i dusimy chwilę pod przykryciem. Oprószamy mąką, smażąc mieszamy i zalewamy

R'n'G Kitchen
Piersi w sosie curry 202

papryki ostrej i łagodnej oraz szczyptą cynamonu. Delikatnie rozmasowujemy przyprawy na mięsie. Możesz użyć dowolnych przypraw. Szykujemy pół łyżeczki pieprzu mielonego i kolendry. Ja rozgniatam w moździerzu. Rozgrzewamy na patelni ponownie dwie łyżki oleju i kładziemy kawałki mięsa. Po 5 minutach odwracamy mięso i posypujemy pieprzem z kolendrą Smażymy drugą stronę kolejne 4-5 minut odwracamy i zalewamy zmiksowanym

Pasje Jolki
Pieczona szynka 84

ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie) 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sól pieprz Szynkę obficie solimy. Czosnek rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego musztardę, paprykę, ziele angielskie, olej i pieprz, mieszamy. Marynatę wcieramy w mięso i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie

Kardamonovy
Pieczona szynka 106

rozmrożę (bo jednak będzie na stołach nadmiar wszelaki), zużyję do forszmaku. Albo w końcu zrobię prawdziwy bigos na pieczonych mięsach.  Składniki: 1,5 kg surowej szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie) 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sól pieprz Szynkę obficie solimy. Czosnek rozdrabniamy(...)wrzucamy do miski. Dodajemy do niego musztardę, paprykę, ziele angielskie, olej i pieprz, mieszamy. Marynatę wcieramy w mięso i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso obsypujemy majerankiem i zostawiamy do ostygnięcia

Kardamonovy
ZUPA Z ANANASA Z MARCHEWKĄ 140

polską marchewką  okraszoną lekką ostrością czerwonego pieprzu. 0,5 kg marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 szklanki bulionu drobiowego kawałki mięsa z bulionu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka masła pół ananasa tymianek sól świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielony czerwony pieprz ************************************* Masło rozpuścić na patelni i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka,aż się zeszkli.Marchewk(...)pietruszkę obrać i pokroić w kostkę,dodać do cebuli i smażyć,aż warzywa zmiękną.Bulion zagotować, a mięso z niego pokroić na kawałki.Do bulionu dodać warzywa,doprowadzić do wrzenia.Gotujemy na małym gazie ok.20 minut.Zestawić z ognia i zmiksować zupę na krem.Dodać jogurt,tymianek,sól,pieprz czarny i czerwony.Miksować dalej z 3 minuty.Ananasa pokroić na cząstki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
z kiełbasy, jajek pyszna pasta do chleba... 138

maszynce do mięsa na drobnym sitku kiełbasę drobiową wiejską obrać z flaka, zmielić w maszynce do mięsa do zmielonych jajek na drobnym sitku pieczarki obrane zetrzeć na tarce grubsze oczka, masło na patelni roztopić, zeszklić cebulę pokrojoną, dodać pieczarki i podsmażać do odparowania płynu co jakiś czas mieszając wystudzone pieczarki dodać do jajek z kiełbasą, dodać pieprz mielony, paprykę

W Mojej Kuchni Lubię
Szwedzkie klopsiki 76

ziół (koperek, natka, szczypiorek) 300 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 100 ml mleka 75 g bułki tartej 100 ml śmietany 30% 150 ml wody sok z połowy cytryny 2 łyżki dżemu porzeczkowego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Mięso, zioła, jajko, mleko, bułkę tartą

Kardamonovy
KURCZAK SATAY Z SOSEM ORZECHOWYM 179

orzechowe – 4 czubate łyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * brązowy cukier – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1 szczypta * kumin – 1 szczypta * chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : MIĘSO: Piersi czyścimy, kroimy w podłużne , grube paski. Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym , kolendrą, kuminem, kurkumą , chili

Ostra na Słodko
Pyszna zupa gulaszowa 69

cebule papryka czerwona puszka kukurydzy puszka groszku puszka fasoli czerwonej papryka mielona słodka i ostra sól Przygotowanie 1.5kg karkówki kroję w kostkę i smażę. W tym samym garnku podsmażam 3cebulr, dodaję sól, paprykę mieloną słodką i ostrą (ilość zależy od tego jak ostrą lubicie). Mięso podlewam wodą tak by w całości je zakryć. Gotuje do miękkości. Dodaję

Wasze Przepisy
Potrawka z kurczakiem i pieczarkami 76

dodajemy listki rozmarynu. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy. My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią. Artykuł Potrawka z kurczakiem i pieczarkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Polędwiczki z kurczaka jak z KFC 181

kurczaka Ciasto: 2 jajka 1/2 jogurtu naturalnego 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego czosnku szczypta chilli (opcjonalnie) Dodatkowo: 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia         *** Składniki na ciasto przekładamy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Mięso myjemy, osuszamy

Blog z Apetytem
Sernik z figami 87

doprowadzić do nieudanego sernika, a mianowicie nieodpowiedni twaróg. Najlepiej byłoby wyszukać klasyczny twaróg na wagę, który trzeba zmielić dwu lub trzykrotnie w maszynce do mięsa. Wiem, że to kłopotliwa sprawa, sama często korzystam z gotowych mielonych twarogów. Nie ma w tym nic złego, ale musicie zwrócić uwagę na dwie sprawy. Po pierwsze przeczytajcie skład takiego twarogu, powinien to być

SprawdzonaKuchnia.pl
Pasztet wieprzowo-wołowo-drobiowy 158

listki /do parzenia mięsa -ziele angielskie 5-6 kulek /do parzenia mięsa -owoc jałowca 10-12 /do parzenia mięsa -sól warzona nie jodowana 15 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -pieprz kolorowy  2 g/kg -1 duża cebula -3 małe bułki -papryka suszona płatek 8-10 g/kg -majeranek 1 g/kg -rosół z gotowania mięsa,słoniny,podgardla /ilo(...)podgrzewamy do 80 stopni i wrzucamy mięso i parzymy do stanu półmiękkiego. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. Cebulę parzymy też do stanu pół miękkiego. W osobnym garnku parzymy podroby w temp 80-85 stopni czas 10 min. Po parzeniu wyjmujemy mięso i studzimy. Moczymy bułki w rosole, odciskamy je. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielone z rzeżuchą i słonecznikiem 115

razem przygotowałam a'l kotlety mielone z rzeżuchą właśnie oraz ziarnem słonecznika. Kotlety czy też burgery wyszły bardzo soczyste i chrupiące zarazem za sprawą słonecznika. Mają super smak i aromat. Idealnie nadadzą się do burgerów, a także zamiast tradycyjnych mielonych do ziemniaków. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200g mięsa wieprzowego (u mnie ze schabu

Waniliowe Improwizacje
Domowe nuggetsy jak z KFC 224

jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego czosnku szczypta chilli (opcjonalnie) Dodatkowo: 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia     *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry *** *** Składniki na ciasto przekładamy do miski i wszystko razem

Blog z Apetytem
Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej 87

rozgrzanym tłuszczu (mi wyszło 8 szt.)  2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy mięso, potem pieczarki i cebulę  3. Pomidory kroimy w kostkę i mielimy za pomocą tłuczka do ziemniaków/blendera lub dajemy gotowe z puszki. Wrzucamy to na patelnię do reszty składników, dodajemy skrobię i przyprawy. Przykrywamy

zdrowo i aktywnie
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem 119

dość syto, obowiązkowo z koperkiem. Jeśli przygotowuję tę wersję kapusty to podaję ją z ziemniakami najczęściej lub pajdą chleba rezygnując już z dodatkowego mięsa w daniu. Wersja kapusty młodej bez kiełbasy występuje obok kotleta mielonego, schabowego lub piersi kurczaka pieczonej, z młodymi ziemniakami i koprem oczywiście! Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem SKŁADNIKI: 2 główki młodej kapusty 3 cebule

Zasmakuj Kuchni
Majonezowe Udka bez kości pieczone w szpinaku i pieczarkach 123

pęczka kopru 🍽 3 łyżki prażonej/suszonej cebuli 🍽 makonez.ok.3 łyżki  🍽 sól i pieprz do smaku  🍽.2 łyżki papryki czerwonej mielonej dowolnej 🍽 1 łyżka czosnku  🍽 1 łyżka suszonej bazyli  Przygotowanie : 1. Mięso myjemy,nacieramy przyprawami oraz majonezem. Mieszam.  2. Pieczarki myję a następnie kroję w plastry. 3. Szpinak myję i kroję drobno. 4. Koper myję

Gotowanie Patki
SOLIANKA 109

ogórków odrobina kapusty kiszonej 150g masła oliwa z oliwek garść kaparów garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 4 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka mielonego kminku listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cytryna Każde z mięs kroimy w drobne paski. Najpierw na oliwie podsmażyłam wołowinę, bo wymaga najdłuższego gotowania. Przełożyłam ją do garnka, zalałam wodą, dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego, listek

Cytryna&Co.
Lekka zupa jarzynowa z soczewicą 179

wywaru razem z przepłukaną soczewicą. Gdy warzywa i soczewica zmiękną dodać jarzynkę (kupiłam jarzynkę ekologiczną bez soli w sklepie z naturalnymi produktami) oraz mielony kminek. Doprawić zupę solą i pieprzem. Dodać również posiekaną zieleninę. Mięso obrać ze skóry i kości, rozdrobnić w rękach i wrzucić do zupy

Czerwień i błękit
Wegańskie kotleciki z tofu, cukinią i marchwią 154

jest tak zielone jak te kotleciki to chciałabym odrobinę przywołać wiosnę na talerzu. Wegańskie kotleciki z tofu, cukinią i marchwią zje nawet wielki miłośnik mięsa. Składniki: 1 kostka (180g) tofu naturalnego 2 łyżki siemię lnianego mielonego + 1/4 szklanki wody 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 3 łyżki mąki orkiszowej 1 mała cukinia 1 marchew przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, jarzynka(...)papryka słodka, zioła prowansalskie olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię i marchew dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Umieszczamy w misce. Następnie dodajemy siemię lniane mielone, pokruszone tofu, mąkę orkiszową, płatki drożdżowe nieaktywne oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Wilgotną dłonią formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron ok. 3 minut

Truskawkowa Fiesta
Potrawka z kurczakiem i pieczarkami 93

listki rozmarynu. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy. My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią

Kardamonovy
KASZOTTO MEKSYKAŃSKIE Z KURCZAKIEM 165

czosnku, mieszamy. Dorzucamy kaszę pęczak i smażymy mieszając przez ok.1 minutę. Następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę piersi kurczaka, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz oregano i smażymy mieszając ok.5 minut, dokładnie obsmażając mięso. Dolewamy białe wino i chwilę gotujemy, Następnie dodajemy bulion oraz wędzoną paprykę i gotujemy pod przykryciem ok.10 minut. Do garnka dodajemy pomidory, fasolę razem

Smaczne Zdrowe
Paszteciki porosołowe 181

udka z rosołu 2-3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 jajko Przygotowanie: Oddzielamy mięso od kości i przepuszczamy wraz z warzywami przez maszynkę do mielenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Następnie przekładamy masę na paszteciki do 4 foremek aluminiowych na babeczki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli 175

gotową mieszankę różnych fasoli. Ciekawe połączenie nie sądzicie? Dlatego spodobał mi się oryginalny przepis, bo nigdy jeszcze przedtem nie robiłam burgerów mieszanych, z mięsa i fasoli. Marokańskie burgery Składniki: na 9 burgerów 1 kg mielonej jagnięciny 400 g ugotowanej fasoli, u mnie mieszanka, białej fasoli, czerwonej i ciecierzycy 4 ząbki czosnku 2 łyżki drobno pokrojonej szalotki 200 ml greckiego

codojedzenia
Drobiowa pieczeń z serem i kolorowymi paprykami 1213

jego nadmiar. 2. Żółty ser pokroić w małą kostkę, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. 3. Masa mięsna: Mięso z uda kurczaka, cebulę, czosnek i bułkę zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, żółtko, kasze mannę, pieprz czosnkowy, natkę z pietruszki, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Następnie dodać pokrojony ser, papryki, całość dokładnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotlet schabowy w rozmarynowym sosie 164

tradycyjne. Składniki: 4 kotlety schabowe 20 dag żółtego sera 2 jajka 15 dag gotowanej szynki sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku 1 pęczek świeżego rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem do smaku, lekko rozbić i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzać

Tradycyjna Kuchnia
Schabowe w lnianej panierce 144

bardzo chrupiące. Składniki: 5 kotletów schabowych (360g) 2 jajka sól, pieprz 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 łyżki ziaren sezamu olej kokosowy rafinowany do smażenia Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm. Oprószamy solą i pieprze z obu stron. Jajka wybijamy do miseczki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Gulasz/sos myśliwski 268

ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1/4 szklanki mąki 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz, ziele angielskie- 3kulki, majeranek, liść laurowy olej do smażenia     *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Kiełbasę kroimy w plasterki a cebulę w piórka i wszystko razem podsmażamy

Blog z Apetytem
PULLED PORK Z KARKÓWKI 169

karkówka to nie tylko kotlety z grilla. Składniki: 1 kg kawałek karkówki słodka papryka czosnek granulowany cebula suszona oregano bazylia pieprz czarny mielony karkówkę przetnij „na około” tak, żeby powstał kilkucentymetrowy, płaski płat mięsa posyp jedną stronę wszystkimi przyprawami, zwiń mięso i [...] Artykuł PULLED PORK Z KARKÓWKI pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 179

mirin (tzw. słodka sake lub japońskie wino do gotowania) pół łyżeczki mielonej ostrej papryki pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowanie Mięso wkładam na 3-4 godziny do zamrażarki. Zmrożone mięso kroję w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki, zalewam marynatą, tak aby było całkowicie zakryte

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
baza do potraw: sos pomidorowy domowy... 158

zmiksowane świeże pomidory z 10 sztuk), wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 10 minut do sosu wsypać posiekaną natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz czarny - sos jest bazą do wielu potraw: pulpety, klopsy, mięsa różne,gołąbki,ryby, do makaronu.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z mięsem z rosołu 194

Pierogi są super delikatne i posmakują każdemu! Wypróbujcie! Składniki: Farsz: * mięso z rosołu  * marchewki, pietruszki, cebula oraz por z rosołu * sól, pieprz Mięso oddzielamy od kości i bardzo drobno kroimy, prawie, że na mielone. Marchewki, pietruszki, cebulę oraz por również kroimy na bardzo małą kostkę, po czym mieszamy z kurczakiem. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem (około

Klasyka Gotowania
SALATKA Z BURACZKOW NA ZIME 147

pół miękko, gdy ostygną obieramy  - ścieramy na tarce do jarzyn z dużymi oczkami - pamiętajcie o rękawiczkach na dłonie ;) Jeśli macie maszynkę do mięsa, lub robota kuchennego z przystawką do tarcia warzyw - korzystajcie! Będziecie mieli o wiele mniej pracy. Krok 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Krok 3. W dużym garnku zagotowujemy wodę

Moja Książka Kucharska
Rosolnik wg Nelya 140

pieczarki, paprykę pokrojoną w paski, starte na dużych oczkach jarzyny, ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę razem dusimy, zalewamy wodą (2 cm powyżej poziomu mięsa i warzyw), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, kaszę i gotujemy do jej miękkości. Kilka minut przed dodajemy osączoną z zalewy

R'n'G Kitchen
Kotlety cielęce w panierce 115

liczy ;) :P Składniki 600 g cielęciny (u nas łopatka) 100 g masła 1 jajko 100 g mąki 100 g bułki tartej imbir mielony sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, lekko rozbijamy pięścią. Kotlety oprószamy solą i imbirem. Panierujemy w mące, następnie w rozkłóconym jajku z dodatkiem soli

R'n'G Kitchen
Zupa gulaszowa po kolożwarsku 138

papryka zielona 600 g białej kapusty 1 szczypta estragonu 20 g papryki słodkiej mielonej 2 g kminku mielonego 3 g mielonego pieprzu sól   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski (3-4 [długości] cm x1 cm). W rondlu rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone mięso razem

R'n'G Kitchen
Kotlety z dorsza z suszonymi pomidorami i kaparami 140

obtaczania sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: z filetów usunąć skórę i ewentualnie pozostałe ości, skropić sokiem z cytryny. Zmielić w maszynce do mięsa odsączyć z zalewy suszone pomidory i kapary, następnie drobno posiekać mielonego dorsza wymieszać z pomidorami i kaparami, dodać jajko, przyprawy, 1-2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za luźna zwiększyć ilość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Galaretka z nóżek wieprzowych 155

marchewki – średnie 1 pietruszka – mała 1 ząbek czosnku - duży 3 liście laurowe – małe 10 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego ½ łyżki soli pieprz mielony – do smaku W dużym garnku zagotować 2/3 garnka wody. Włożyć mięso i doprowadzić wszystko do wrzenia. Wodę wylać, mięso wyjąć, oskrobać i oczyścić, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą. Oczyszczone nóżki i golonkę włożyć

Grunt to przepis!
Charquican- tradycyjna chilijska potrawa 217

Charquican to chilijski gulasz przygotowywany z mielonej wołowiny, dyni, ziemniaków i kukurydzy. Pierwotnie używano do niego suszonego mięsa z lamy. Ja zrobiłam go na bazie wieprzowiny z dodatkiem sadzonego jajka. … Czytaj dalej Charquican- tradycyjna chilijska potrawa

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zrazy wołowe w sosie paprykowo pomidorowym 174

papryki, 2 cebule (użyłam czerwonych), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 kostki wołowe, sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić na plastry, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.  Cebulę obrać i pokroić w piórka

Nie tylko w kuchni
Kociołek bałkański 145

restauracji Jazzva w Bolesławcu. Syte i treściwe danie, posiadające wyraziste smaki. Składniki 300 g mięsa wołowego 300 g mięsa wieprzowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki 3 pomidory 5 ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 500 ml rosołu Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy na dużą kostkę. Z papryk usuwamy nasiona, kroimy na paski. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienna, podobnie jak papryki kroimy na paski. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W kociołku rozgrzewamy masło i oliwę, przez 5-6 min podsmażamy mięso. Następnie dodajemy warzywa, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dusimy

R'n'G Kitchen
Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem 178

Dodajemy mąkę ziemniaczaną (masa ma być plastyczna). Blaszkę na muffinki smarujemy tłuszczem ,do każdej wykładamy farsz ziemniaczany ,robiąc dołek (miejsce na farsz mięsny). Ugotowane mięso oddzielamy od kości i razem z ugotowanymi żołądkami i cebulą mielimy na największych oczkach. Dodajemy jajko ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Farsz wykładamy do każdej babeczki. Wierzch babeczek przykrywamy farszem ziemniaczanym. Babeczki

R'n'G Kitchen
Gulasz wieprzowy z groszkiem 131

Składniki 500 g karkówki 2 łyżki mąki 2 cebule 4 pomidory 400 g zielonego groszku (strąki) olej do smażenia chili oregano papryka słodka mielona sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem (150 ml). Posiekaną

R'n'G Kitchen
Wieprzowe a-la flaczki 126

cebule, 1 pęczek warzyw mieszanych około 70 dag, 1 łyżka maki, 2 łyżki smalcu, sól do smaku, pieprz do smaku, ostra papryka mielona do smaku, majeranek do smaku, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Mięso opłukać i pokroić w wąskie paski, po czym oprószyć mąką z papryką i podsmażyć na 1 łyżce smalcu. Przełożyć do rondla, podlać wodą, przyprawić

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną 207

ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18% łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu łyżeczka oregano sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego Mięso umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce, a kaszę przepłukać

Czerwień i błękit
Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami 203

łyżeczki harissy (lub po 1/4 łyżeczki wymieszanych razem:  kolendry, mielonej słodkiej lub ostrej papryki, mielonego kminu rzymskiego, suszonej mięty, mielonego chili, 1 roztarty ząbek czosnku) sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka oprószyć  mocno przyprawami i podsmażyć na patelni  (jeśli będziemy gotować w wolnowarze lub w garnku do tajinu, to nie ma takiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wieprzowina myśliwego 119

czerwona papryka (posiekać) 3 liście laurowe 3 ziarenka owoców jałowca pieprz kolorowy 2 łyżki czosnku granulowanego jogurt naturalny (200 ml) sól himalajska świeżo mielony pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera przekładamy mięso, olej i cebulę. Doprawiamy pieprzem, solą. Ustawiamy opcję FRY i czas 15 minut. Podsmażamy. Po tym czasie włączamy opcję STEW i czas 60 minut

ClauditteMissCooking
Pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem 286

marchewki, 1/2 pora, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 3 łyżki masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą nacieram podudzia z kurczaka. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Pora kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gulasz z szynki wieprzowej 158

ogórek kiszony2 małe papryki1/2 szklanki ziaren kukurydzyPrzyprawy:3 średnie liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiegopieprz, sól (wg uznania)płaska łyżeczka mielona słodka paprykapół łyżeczki mielona papryka chilliczosnekodrobina oleju i oliwy czosnkowejSposób przygotowania:Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki.Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy, pokrojoną

Słodkie Przyjemności
Schab w sosie koperkowo-pieczarkowym 191

schabu bez kości * 50 dag pieczarek * pęczek koperku * kminek mielony * przyprawa do wieprzowiny * sól, pieprz grubo mielony * czosnek granulowany * ostra papryka mielona * 200 ml śmietany 18% * 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i obsmażyć na oleju z obu stron. pod koniec smażenia posypać kminkiem. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć

Mix smaku
Karkówka bejcowana w piwie i kawie 181

kawę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę). Wkładamy mięso do miski i bejcujemy kilka godzin w schłodzonym miejscu. Przed grillowaniem mięso wyjmujemy z lodówki by nabrało temperatury pokojowej. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Grillujemy z obu stron średnio po 4 minuty z każdej. Taka karkówka najlepsza z pieczonymi ziemniakami oraz letnią sałatką. karkówka bejcowana

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania