sprawiła że całość była mięciutka i soczysta jak nigdy dotąd. Szczerze polecam! Było tego jak dla pułku wojska a ostatecznie nie było co mrozić Składniki na pulpety: 700 gram mielonej piersi drobiowej 1/2 niewielkiej cukinii 1 marchewka odrobina koperku 1 jajko ok 1/2 szklanki bułki tartej majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie 1,5 l bulionu Składniki(...)masła łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1.Mięso włożyć do sporej miski. Zetrzeć cukinię i marchewkę na najmniejszych oczkach i dodać do mięsa. Dodać przyprawy, jajko i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Powinno to być konsystencji rzadszej niż kotlety mielone, do nakładania łyżką a nie formowania w rękach. 2. W garnku z szerokim spodem zagotować bulion. Do wrzątku łyżką
Mama z miastadelikatne i pyszne. Polecam! Składniki: 1 filet z kurczaka 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko przyprawa do kurczaka papryka mielona – ostra i słodka sól i pieprz 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę(...)grubości ok. 2 cm i obsypujemy przyprawą do kurczaka *** *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami *** *** Kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron
Blog z Apetytemżółtko jajka 5 łyżek mąki 250 g pieczarek 50 g masła 1 łyżka lubczyku 2 łyżki słodkiej śmietany 18% Sól, pieprz Przygotowanie: Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę. Mielimy na średnich oczkach. Następnie mielimy drugi raz, na najmniejszych oczkach, z dodatkiem kilku kostek lodu. Masę, przy pomocy dłoni, napowietrzamy (oklepujemy) z dodatkiem soli, pieprzu i żółtka
R'n'G Kitchenpietruszki olej do smażenia Mięso umyć, pokroić w grube plastry i rozbić przegubem dłoni. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać(...)garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. W garnuszku wymieszać mąkę
Czerwień i błękitjaki przygotowuje się ten jakże lubiany przez dzieci przysmak, nigdy więcej już go nie kupię. Zawsze myślałam iż to jedyne danie, którego można być pewnym, że zawiera czyste mięso, jakże się myliłam, to zwykła papka MOM, odkażona, zabarwiona, z aromatami, sama chemia... Przygotowanie takich kotlecików w domu zajmuje naprawdę bardzo niewiele czasu, dosłownie chwila a radość dzieci bezcenna(...)pokręteł młynka) - olej kokosowy bezzapachowy lub inny tłuszcz do smażenia Piersi umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, pokroić na średnie (niezbyt grube) kawałki. Grubsze kawałki przecinam na połowy. Mięso włożyć do miski, obsypać solą, świeżo mielonym pieprzem i mielonym czosnkiem, dokładnie przemieszać i odstawić na conajmniej 10 minut. Przygotowować sobie trzy miseczki: Do pierwszej wsypujemy mąkę kukurydzianą, Do drugiej wbijamy
Smaczne Zdrowekilogram polędwicy wołowej surowej, 6 żółtek, 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżeczki sosu sojowego, 2 cebule, 5-6 ogórków konserwowych, sól, pieprz, papryka mielona. Przygotowanie: Polędwicę myjemy i suszymy, a następnie mielimy lub siekamy na drobno. Do mięsa dodajemy przyprawy. Następnie wlewamy po łyżce oliwy i sosu sojowego. Odstawiamy na około 20 minut do lodówki. W międzyczasie kroimy na drobno
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienialaurowe, kucharka, gotowałam od zasyczenia pary 40 minut, szybkowar otworzyłam jak sam spuścił ciśnienie wystudzoną włoszczyznę, cebulę, obrane mięso z golonek i biodrówki zmielić w maszynce do mięsa na sitku drobne oczka do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, żółtka, pieprz mielony, paprykę słodką, utarty w moździerzu czosnek z kolendrą, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę dodać ubitą(...)sztywno pianę z białek, wsypać zmielone orzechy włoskie i delikatnie ręką wszystko połączyć forma 25x23 cm, wysm,arowana tłuszczem i posypana tartą bułką - do blaszki włożyć mięso, dłonią przyklepać do dna aby nie było powietrza, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góras/dół, piec około 60 minut, pasztet po wyjęciu z piekarnika dobrze wystudzić - pasztet jest pyszny, syty, aromatyczny
W Mojej Kuchni Lubięobiad nie był nudny a rodzina zjadła ze smakiem. Dziś postawiłam na kawałki mięsa z kurczaka pieczone w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżego pora. Mięso wyszło przepyszne, soczyste i aromatyczne. Do tego były ziemniaczki posypane świeżym koperkiem, które można tez polać sosem z pieczonego mięsa. Polecam Wam, obiad jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Jeśli podoba Ci się film(...)łyżeczka soli+ sól do posypania mięsa * 1 łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka papryki słodkiej (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego * kawałek pora (zielona część) Wykonanie: Kawałki mięsa posypać z obu stron solą i przyprawą do kurczaka. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Por pokroić w plasterki, posypać na wierzch na mięso. W misce wymieszać passatę
Zrób to smacznielubię takie swojskie jadło :D Bardzo proste, jednogarnkowe danie, tzw. Eintopf, które smakuje wybornie przy minimalnym nakładzie pracy. Soczyste i mięciutkie mięso, w tym wypadku szynka, i kilka prostych warzyw, takich jak ziemniaki, marchewka, cebula, kapusta i czosnek. Gulasz przyprawiłam tymiankiem i wędzoną papryką (do kupienia w każdym większym markecie na dziale z przyprawami), tak jak moje jesienne Leczo(...)wrzuć do garnka mięso pokrojone w większą kostkę (około 2,5 x 2,5 cm) i doprawione solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej mielonej papryki. Zwiększ ogień pod garnkiem i przesmaż mięso przez kilka minut, aż zetnie się całe z wierzchu (mieszając co jakiś czas). Gdy mięso się zetnie, wymieszaj je z cebulą i wlej wodę oraz dodaj pokrojoną
Słodko-Słony Świat Ilonyząbek czosnku 1 czubata łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu 3 łyżki naturalnego jogurtu 2 łyżki oleju 1 łyżka masła około 1 szklanki wody sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso kroimy na większe kawałki. Przekładamy do miski. Delikatnie doprawiamy pieprzem i dodajemy przyprawę do gyrosa. Mieszamy, tak by przyprawy pokryły mięso. Następnie mięso oprószamy mąką, delikatnie mieszamy
Słodkie okruszkiwszystko poskłada się w całość, to otrzymamy przepyszny obiad - nie tylko dla wegan... Nawet mój mąż mięsożerca nie kapnął się, że w tym daniu nie ma mięsa - był przekonany, że je mielone 😂 Składniki: 3-4 bataty 1 miękkie awokado ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny papryka chili mielona
Kuchnia MagdaLenywszystko poskłada się w całość, to otrzymamy przepyszny obiad - nie tylko dla wegan... Nawet mój mąż mięsożerca nie kapnął się, że w tym daniu nie ma mięsa - był przekonany, że je mielone 😂 Składniki: 3-4 bataty 1 miękkie awokado ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny papryka chili mielona
Kuchnia MagdaLenyzeszklonej cebulki dodać wątróbkę i smażyć kilka minut. Wątróbka po usmażeniu powinna być lekko różowa w środku. Ugotowane mięso wyjąc z wywaru i usunąć z niego kości. W odrobinie wywaru namoczyć bulkę. Oddzielone od kości mięso, zmielić w maszynce do mielenia lub blenderze, wraz z warzywami z wywaru, namoczona bulka i usmażoną wątróbką z cebula. Zmielone składniki przełożyć do dużej
Pani M - kuchnia smakowitaoleju - 1 pojedyncza większa pierś z kurczaka - 1 mała cebula czerwona - 250 gram serka mascarpone - 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów - 1 duży ząbek czosnku - po 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej i chili - sól, pieprz do smaku Wykonanie Brokuła dzielę na różyczki, gotuję w lekko osolonej wodzie około 3-5 minut, odcedzam. Piersi z kurczaka kroję w kostkę, cebulę(...)plasterki, pomidory suszone w paseczki. Na patelni rozgrzewam około 2-3 łyżek oleju z suszonych pomidorów, na gorący przekładam kurczaka, dodaję sól do smaku, paprykę mieloną i chwilę smażę aż mięso się zrumieni. Do zrumienionego mięsa dodaję cebulę i czosnek, chwilkę smażę, następnie do zawartości patelni dodaję suszone pomidory. Mieszam i jeszcze chwilę smażę. Makaron gotuję w/g przepisu
Kuchnia z widokiem na ogródwydajemy, no i prawda jest taka, że ceny poszły w górę. Najbardziej podrożały warzywa – tu wzrosty są naprawdę spore. Podobnie jest z owocami. Mięso trzyma tę samą cenę. Droższe są za to ryby. Gdyby człowiek poprzestał na jedzeniu schabowego i pulpetów, to dałby radę utrzymać rachunki w ryzach. Przepisy ciut bardziej ekstrawaganckie, jak pieczona kapusta już napędzają koszty. Wiemy(...)sporo, prawie cała osełka (czyli opakowanie). Możesz zmniejszyć ilość sera, bo zastąpić go nie ma czym. No chyba, że cheddarem, choć bursztyn też da radę. Lista zakupowa Mięso/wędliny 200 g mielonego kurczaka 4 zł 1 pierś z kurczaka 4 zł 2 opakowania szynki parmeńskiej 14 zł Kawałek chorizo – 10 cm 3 zł Warzywa ½ małej główki kapusty
Niedzielny kucharzryba z frytkami DYNIA Z CHILLI CON CARNE Przygotowanie : 30 minut + czas pieczenia dyni (około 1 h) Ilość porcji: 2 Składniki: 1 średniej wielkości dynia piżmowa 400-500 g mielonej wołowiny 100 ml passaty pomidorowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała żółta cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka płatków chilli oliwa do smażenia, sól(...)miękkości. W czasie pieczenia przygotuj chilli. Na 2 łyżkach oliwy krótko podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Jak warzywa się zeszklą dodam mieloną wołowinę i podsmażaj aż mięso przestanie być surowe. Wtedy dodaj passatę pomidorową, czerwoną fasolę z puszki, chilli, kmin rzymski. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze około 15-20 minut aż sos się
nietylkopasta.plwykonaniu. 600 g piersi z kurczaka 250 g makaronu razowego 2 papryki czerwone 1 bakłażan 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia zioła prowansalskie słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce, a paprykę i bakłażan w mniejsze paski. W międzyczasie ugotować makaron
magiczna kuchnia Kasijakością tym domowym. Wiele razy, będąc w sklepie spożywczym, widziałam pyzy z mięsem. Jest to fajna opcja, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko i niedrogo. Ale jest to opcja awaryjna. Jeśli zamarzą Wam się pyzy z mięsem, zróbcie je sobie sami w domu, np wykorzystując gotowane mięso z rosołu. Jak z każdymi kluskami, jest z nimi troszkę pracy(...)ziemniaków 1 jajko 1 – 1 i 1/2 szkl. mąki sól Farsz: około 400 g ugotowanego mięsa (np z rosołu) 1 cebula 1-2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatkowo: masło do polania klusek Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulę drobno siekamy. Szklimy na niewielkiej ilości oleju. Łączymy z mięsną masą. Dodajemy masło oraz przyprawy, dokładnie
Smaki Na Talerzucebule 30 dag boczku wędzonego 2 łyżki oliwy Gallo sól morska do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Nadzienie: Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały. Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy
Wanilia i Kardamonwaniliowy/śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka (40g) szczypta soli 1 jajko 100g zimnego masła Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy ziemne (mieliłam je w maszynce do mięsa), proszek do pieczenia, sól, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajko (prosto z lodówki) i dodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam
Waniliowe ImprowizacjeKolejna smaczna wędlina przygotowana w szynkowarze. Zrobienie tej wędliny jest banalnie proste, nie musimy niczego mielić czy mieszać. Wystarczy posmarować mięso przyprawami, poczekać 48 h i sparzyć. I cała tajemnica
Stare Garywodą do przykrycia. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Zestawiamy z ognia, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwu krotnie maszynką do mięsa. Białka ubijamy na sztywno. Do zmielonego maku dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy. Masę dzielimy na trzy części. wykonanie makowców: Wyrośnięte
Domowy Smak Jedzeniapozbawione gniazd nasiennych kroimy w kosteczkę. 5. Mięso kroimy w kostkę. 6. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, solimy. Sypiemy bardzo dużo mielonej słodkiej papryki, wędzonej też i smażymy ok. 5 minut. W międzyczasie sypiemy bazylię i tymianek. Z ziołami smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie dodajemy cebulę, znów chwilkę smażymy, potem
Kawa z mlekiemmąkę i miksuj aż ciasto zacznie się lepić. Odstaw mikser i szybko wyrób ciasto dłońmi, uformuj kulę i włóż do lodówki na 2 godziny. Przygotuj maszynkę do mięsa. Potrzebujesz tylko ślimaka do mielenia oraz plastikową część w kształcie znaczka mercedesa. Na to nakładasz końcówkę do formowania ciastek i przykręcasz. Masz do wyboru kilka różnych kształtów, możesz je zmieniać w trakcie
Słodki Blogszklanki skórki pomarańczowej szczypta soli Uwaga: jeśli używam sera z wiaderka to dodaję tylko 100 lub maksymalnie 120 gramów masła. Najlepszy przepis na sernik krakowski Ser mielę trzykrotnie w maszynce do mięsa. Masło, cukier puder i cukier wanilinowy ucieram mikserem na jasną puszystą masę. W trakcie ucierania dodaję kolejno po 1 żółtku i po części sera. Dodaję mąkę ziemniaczaną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKanapki z kotletami, pieczonym mięsem rządzą :) np. kanapki z mielonym, z pieczonym indykiem, rostbefem. Dziś wróciłam późno do domu, więc zrobiłam chłopakom na szybko kanapki z antrykotem, który i tak marynowałam na jutro na obiad. Składniki: ciabatta cebulowa stek z antrykotu lekko stłuczony, usmażony na odrobinie oliwy posypany solą i pieprzem, smażony po 1,5 min. z każdej
Cytryna&Co.soli 1 łyżeczka suszonych warzyw 250 ml octu 10% 1 łyżeczka cukru 1 cebula ( pokrojona w ćwiartki ) 1 łyżeczka naturalnej vegety Wykonanie: Filety z ryb i boczek mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Dodajemy sól, bułkę tartą i przyprawę do ryb. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z każdej strony
Smaki Ewybottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso i warzywa z rosołu mielimy na dużych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę. Całość wyrabiamy. Jeśli uznamy, że masa jest za sucha i kruszy się, to regulujcie ją wrzątkiem. Do smaku doprawiamy solą
R'n'G Kitchenczerwone 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego słodka czerwona papryka papryka wędzona kiminek mielony majeranek sol, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie oprószyć majerankiem, papryką czerwoną, papryką wędzoną, kminkiem, pieprzem oraz solą. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki a paprykę w paseczki
magiczna kuchnia Kasizemleć (można go zemleć w młynku do kawy lub maszynce do mielenia maku, jeśli nie mamy tego i tego to gotujemy mak niemielony i po ugotowaniu dwa razy mielimy go w maszynce do mięsa). Mak przesypać do garnka, zalać mlekiem oraz wodą i zagotować na niedużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut pod przykryciem
Mała Cukierenkafrancuskiego ok 380g 20 dag pieczarek 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 2 garscie szpinaku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy gyros do mięsa 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Olej do smażenia Ser żółty tarty do posypania PRZYGOTOWANIE: Filety myję a następnie kroję w kostkę a następnie doprawiam. Smażę
Gotowanie Patkismaku) Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Ziemniaki ugotować i wystudzić, najlepiej zostawić je do następnego dnia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Nie sprawdza się natomiast mielenie ich w blenderze. Dodać mąkę, sól i rozbełtane jajko. Szybko wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić
Cztery Fajeryprzyrządzenia sosu przyszedł mi do głowy gdy zrobił mi się zapas botwiny, kopru, natki i szczypiorku. A że w domu mam i takich co jedzą mięso to dla nich dodatkowo mielone , a dla wegetarian do ryżu tylko sos :) Składniki : liście z małego pęczka botwiny pęczek koperku szczypiorek, najlepiej wyhodowany z cebuli w domu :) ewentualnie natka pietruszki- mały
Proste Potrawywlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma. Jedną piątą zostawiam do zrobienia jajek, resztę dodam do sera. Ser i marcepan mielę dwa razy maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję śmietanę kremówkę, puder i mieszam mikserem. Dodaję stopniowo po jednym jajku i łączę mikserem i dodaję kolejne jajko. Masy serowej nie miksuję
wesoła kuchniabutelki wina, zredukować. Dolać bulion, zredukować. Przecedzić przez sito, dodać ocet i czekoladę, wymieszać, trzymać w cieple. Piekarnik nagrzać do 180°C z termoobiegiem. Mięso (wyjęte przynajmniej godzinę wcześniej z lodówki) obsypać solidnie grubo mielonym pieprzem i grubą solą. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i przez kilka minut rumienić z każdej strony. Na koniec włożyć masło i kiedy
stajnia gołębie od kuchniminut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Zdejmij skórkę i pokrój w grubą kostkę. Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle po czym dodaj mielone z kurczaka. Smaż rozdrabniając mięso drewnianym widelcem. Wlej pomidory, dodaj pieprz, sól i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodaj cheddar sos, paprykę i pokrojoną pietruszkę. Ugotuj spaghetti
codojedzeniasmaku) Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Ziemniaki ugotować i wystudzić, najlepiej zostawić je do następnego dnia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Nie sprawdza się natomiast mielenie ich w blenderze. Dodać mąkę, sól i rozbełtane jajko. Szybko wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczka soli 50 g przyprawy do salcesonu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę mielimy na najmniejszych oczkach. Z boczku odcinamy skórę, mielimy na średnich oczkach. Do mięsa dodajemy przyprawę, sól i szklankę wody, dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do worka, wkładamy do szybkowaru i gotujemy 90 min w temperaturze 80-85°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui
R'n'G Kitchengrubość miała każdego plastra 1.1/2 cm możecie zrobić 1 cm jeśli chcecie cieńsze mieć. Każdy plaster oraz całe mięsko nacieramy solą.pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką.Po między plastry mięsa wkładamy ser koryciński pokrojony w plastry i pomidory suszone.Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i przekładamy nasze mięsko.Zawijamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy
Różowa kuchniaśmietany 30 % 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady kilka migdałów 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynek 1/3 szkl orzechów 1. Ser mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Miękkie masło ucieramy z pudrem. Stopniowo dodajemy ser i śmietanę. Na koniec wsypujemy kakao. 2. Masę ucieramy dość długo aż podwoi swoją objętość. Powinna być puszysta
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyłyżeczka przyprawy do kurczaka Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta curry szczypta świeżo mielonego pieprzu i soli Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć na łyżce oleju. Selera pokroić w cienkie paseczki, sałatkę potargać, a paprykę
KuchniaWeDwoje.plSkładniki (4 porcje): 600 g mięsa (łopatka, karkówka ) po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kolendry, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, kurkumy, chili 3 łyżki miodu gryczanego ząbek czosnku duża cebula 50 g rodzynek 50 g obranych migdałów sól i pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Włóż
Menu ZdrowiaSkładniki (4 porcje): 600 g mięsa (łopatka, karkówka ) po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kolendry, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, kurkumy, chili 3 łyżki miodu gryczanego ząbek czosnku duża cebula 50 g rodzynek 50 g obranych migdałów sól i pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Włóż
Menu Zdrowiawoda 250 mil -ziele angielskie 1g/kg -pieprz biały 3g/kg -pieprz ziołowy 2g/kg -gałka muszkatołowa 1g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 20 g do całości -praska WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą .Mielimy łopatkę i karkówkę sitko 8 mm natomiast boczek 4 mm. Dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i wyrabiamy bardzo dokładnie do kleistości. Odstawiamy do lodówki na 2 godz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.różnych dań z makaronami, także zapiekanek. Bardzo smakuje także do klasycznego mielonego z ziemniakami lub innego mięsa. Jeśli chcecie możecie do takiego sosu dodać paski / kostkę piersi z kurczaka i podać z kaszą lub ryżem. Polać burgery? :) A gdy wystygnie można dodać go do .... śledzi. Eksperyment? Ale smaczny:) Taki śledzik z warzywami w smacznym i aromatycznym sosie. Po prostu
Zasmakuj Kuchnigarść rodzynek łyżka skórki pomarańczowej Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy do momentu aż wchłonie całe mleko (dzięki temu nie będzie trzeba go odcedzać :)), a następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, a następnie mak, mąkę, kaszę, jabłka i proszek
Cynamonowe szczęścieszklanki sucha bułka Cukinię kroję w plastry, przyprawiam solą i obficie przyprawą do gyrosa a następnie smażę ją chwilkę, żeby woda troszkę odparowała. Usmażoną cukinię mielę przy użyciu maszynki do mięsa. Suchą bułkę także przepuszczam przez maszynkę. Teraz kolej na pietruszkę, ja zmieliłam ją również w maszynce ale można to pominąć i po prostu pokroić ją drobno. Dodaję pietruszkę
Kuchnia Vikiłyżki zielonego pesto opakowanie mozzarelli w kulkach 8 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej olej do smażenia przyprawy: słodka papryka, suszony czosnek granulowany, oregano, tymianek, rozmaryn, mielony kminek, sól i pieprz Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie przyprawami z jednej strony, a drugą posmarować pesto. Na płatach mięsa ułożyć po plasterku szynki, połówce pomidora
Czerwień i błękitpora – kroimy je w bardzo cienkie paski, który następnie blanszujemy. Wykonanie – pierożki: Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy z oliwek. Mięso i warzywa z bulionu mielimy, mieszamy z cebulą, a następnie doprawiamy do smaku czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem. W między czasie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z solą, oliwą i żółtkiem. Dodajemy stopniowo
Kuchnia Bon Appetitskórki i rozdrobnić blenderem tak jak ja to zrobiłam. Można też pozbyć się pestek i skórek przecierając rozgotowane pomidorki przez gęste sito lub tzw. przecierak. Niektórzy też mielą pomidorki w maszynce do mięsa a potem tylko gotują. Wszystko zależy od tego jaki sprzęt posiadamy do pomocy. składniki: 5 kg mięsistych pomidorów u mnie lima 3 łyżki cukru 1,5 łyżki
Monia miesza i gotujePrzepis Mięso -szynka 2 kg -karkówka 3 kg Przyprawy -peklo sól 18 g/kg -pieprz kolorowy świeżo mielony 2 g/kg -kminek 2 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g /kg Wykonanie Mięso kroimy w kostkę i peklujemy peklo solą osobno szynkę i karkówkę następnie przyprawiamy i dokładnie mieszamy.Po 24 godz szynkę mielimy szynkę sitko 10 mm a karkówkę 6 mm.Mięso łączymy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.ręczniku kuchennym. Przygotować farsz. Wątróbkę włożyć do gotującej się wody, zdjąć z ognia i parzyć (pod przykryciem) około 15 minut. Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oleju. Mięso zmielić (jeśli nie jest mielone) z wątróbką i cebulą. Dodać rozmoczoną (i odciśniętą) bułkę, jajko, czosnek przeciśnięty (posiekałam) przez praskę i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. (Aby sprawdzić
Di gotujewykładamy na dno foremek. 2. Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso układamy na frytkach. Cebulę smażymy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie solimy. Opiekamy na rumiano i układamy na warstwie mięsa. Posypujemy startym żółtym serem
Kuchnia w czekoladzieprzepłukanie przed gotowaniem (do momentu uzyskania klarownej wody z takiego płukania). Ja wybrałam ryż jaśminowy, bo wydaje mi się odpowiednio kleisty do tego typu dania. Po przestygnięciu mielimy przy użyciu maszynki do mięsa, albo malaksera. Czym nam lepiej pracować. Zmielić należy wszystkie składniki poza ryżem i papryką. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, czas ją przyprawić! Do tego celu używamy koncentratu
Karczma Honoriettyschabu - 3 piersi z kurczaka - marchewka - ziemniaki - papryka czerwona 2 szt. - papryka zielona 4 szt. - ogórek kiszony 5 szt. - przyprawy ( sól, pieprz, papryka mielona słodka, ostra itd......) Przygotowanie: Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę po czym ugotowałam w osolonej wodzie, a po to żeby było szybciej miękkie ponieważ jak usmażymy mięso to ono zamknie się od zewnątrz szybko
Tanio smacznie i prostoprzepłukanie przed gotowaniem (do momentu uzyskania klarownej wody z takiego płukania). Ja wybrałam ryż jaśminowy, bo wydaje mi się odpowiednio kleisty do tego typu dania. Po przestygnięciu mielimy przy użyciu maszynki do mięsa, albo malaksera. Czym nam lepiej pracować. Zmielić należy wszystkie składniki poza ryżem i papryką. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, czas ją przyprawić! Do tego celu używamy koncentratu
Karczma Honoriettywieprzowej 40 ml. gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka soli peklowej po łyżeczce: suszony lubczyk, majeranek, zioła prowansalskie roztarte w moździerzu 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 2 ząbki czosnku WYKONANIE: mięso kroimy w małą kostkę, dodajemy sól-wyrabiamy 20 min., zamykamy szczelnie i zostawiamy w lodówce na 12 godz., następnie dodajemy wszystkie przyprawy i żelatynę rozpuszczoną w wodzie
Kuchnia Beatycukier puder do smaku Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy miąższ z laski wanilii oraz proszek do pieczenia. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy stopniowo do masy. Gdy wszystko się połączy dokładamy mąkę ziemniaczaną. Na końcu całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami. Ewentualnie możemy na tym etapie
Pyry na Gazsolimy, wlewamy wodę i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy rozdrobnioną bułkę, mieszamy i pozostawiamy, aż wchłonie sos. Na osobnej patelni smażymy wątróbkę. Następnie dodajemy ją do mięsa. Całość doprawiamy przyprawami. Wszystko mielimy maszynką o drobnych oczkach i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. (Gdyby pasztet wyszedł za twardy dodajemy do niego parę łyżek tłuszczu) Przekładamy do foremki lub do słoiczków
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1/2 kg mielone z łopatki 1 jajko 3 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku ( może być suszony) szczyptę gałki muszkatołowej sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Do miski przekładamy mięso, dodajemy roztrzepane jajko, pokrojony drobniutko czosnek, przyprawiamy przyprawami, dokładnie wyrabiamy mięso. Mięso wykładamy na arkusz papieru do pieczenia ciasta, zawijamy formując klopsa, wkładamy do prostokątnej
kgwjanczewoangielskim i pieprzem, zagotowujemy i zbieramy z wierzchu szumowiny. Gotujemy na malutkim ogniu przez 2h. Pod koniec gotowania (na ostatnie 20 minut) wrzucamy obrane warzywa i wątróbkę. Mięso z warzywami i bułką mielimy, dodajemy jajka, startą gałkę muszkatołową i przyprawy, po czym dokładnie mieszamy, najlepiej rękami. Przekładamy do prodiża/foremek i polewamy z wierzchu olejem bądź wykładamy cienkie plastry słoniny
Przepysznik - BLW i nie tylkosmażonymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 15 dkg zielonego groszku, świeżego lub mrożonego 2 łyżeczki oliwy lub oleju do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy papryka Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami zrumienić mięso. Dosypać groszek i przyprawy. Podlać ok. 0,5 szklanki wody i dusić
Smaczne Potrawydoprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami. 2. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na schab duszony: schab 12 plastrów ( 1,20 kg) 3 łyżki przyprawy Kebabczeta ( Mieszanka przypraw do kiełbas i wszelkiego rodzaju pieczeni i zrazów mielonych) sól prowansalska do natarcia mięsa . Dodatkowo: papryka czerwona 1 szt cukinie 100 g pomidory 2 szt woda 1.1/2 litra keczup 1 łyżka Wykonanie
Różowa kuchniaoleju sól morska do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę wbijamy jajko solimy, polewamy gorącą wodą i delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto . Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały
Wanilia i Kardamonkonfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olejek migdałowy,mieszamy delikatnie łyżką aby nie naruszyć
Wanilia i KardamonPulpety mielone, ale trochę inaczej. Tradycyjne mięso wieprzowe zastępujemy tu indyczym, a smażenie duszeniem w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem warzyw. Jest to moja wersja przepisu Nigelli Lawson
Milion Smakóworaz wystudzone płatki. Mieszamy składniki delikatnie, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto studzimy. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego sera dodajemy śmietankę oraz orzechy z migdałami mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy dodajemy do masy serowej. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej
kgwjanczewogotować rosół :D ) 500 ml śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz 150 g pistacji 3-4 łyżki bułki tartej Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z rosołu i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i skóry. Mielimy trzykrotnie. Pistacje dodajemy do ostatniego mielenia. Doprawiamy do smaku (należy pamiętać, że po upieczeniu pasztet będzie "delikatniejszy" niż nam się wydaje). Dodajemy całe jajka i śmietanę
Malinowe Pocałunkiokoło 6 pulpecików. 2 duże ćwiartki kurczaka 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz majeranek zioła dalmatyńskie groszek mrożony 2-3 łyżki mleka Wyluzowane z kości mięso kurczaka, bez skóry drobno mielimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajko, dodajemy kaszkę manną, mleko i wyrabiamy na jednolitą masę. Nabieramy farsz na dłoń, na płasko, na środku układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcyklu "Rok bloga". Dziękuję wszystkim,którzy odwiedzają mojego bloga. Dzisiaj zamieszczam popularne przepisy na dnia obiadowe. Może zajrzycie. FASZEROWANY FILET Z INDYKA MIELONE Z PIECZARKAMI PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM SPAGHETTI BOLOGNESE KACZKA ZAPIEKANA Z MORELĄ MAKARON ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie Ewy