mięso mielone - 23354 przepisów (strona:779/1557)

Pierś z indyka z puree z żółtej marchewki 202

cytrynowy  pieprz czarny kardamon Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Polewamy ją oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Kawałki piersi przyprawiamy pieprzem białym i cytrynowym, kminkiem rzymskim mielonym oraz papryką wędzoną. Żółte marchewki myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Marchewki również

Parowar Faceta
Pasztet z żurawiną i pistacjami 205

selera por, biała cześć pół pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa kilka ziaren ziele angielskiego 2 liście laurowy pieprz czarny mielony pieprz kolorowy lub cytrynowy  do ozdobienia wierzchu sól Mięso opłukać, zalać 2 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumy, dodać obraną i pokrojoną pietruszkę, marchewkę, selera i pora. Osolić, gotować(...)sicie, po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. Namoczyć bułkę w rosole. Cebulę obrać, drobno posikać. Podsmażyć na maśle razem z wątróbką, posolić i popieprzyć. Mięso, warzywa, wątróbkę i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, zetrzeć gałkę muszkatołową. Dodać żółtka z jajek, pistację, żurawinę i posikaną natkę pietruszki. Białka jajek ubić

Apetyczna babeczka
Kolorowe roladki wieprzowe 183

obtoczenia mięsa olej do smażenia 300ml bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona opcjonalnie: mąka lub śmietanka do zaciągnięcia sosu       *** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Papryki oraz pora kroimy w kosteczkę *** *** Boczek wędzony kroimy w drobną kosteczkę(...)roladkę *** *** Roladki dokładnie obtaczamy w mące *** *** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy przez chwilę pozostały farsz *** *** Dodajemy mięso i całość zalewamy bulionem *** *** Całość dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości- około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. W razie potrzeby dolewamy trochę wody

Blog z Apetytem
Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi 200

ziarenka ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku smalec - do obsmażania mięsa 1 łyżka mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia gulaszu sól, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne - do doprawienia do smaku Obsmażanie mięsa Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, natrzeć do smaku przyprawami i wymieszać z olejem - dodanie oleju pozwoli na dłuższe

Grunt to przepis!
Pieczony kurczak z chrupiącym kuskusem pełnoziarnistym i warzywami 216

dostanie. Może kurczak pieczony, samo mięso kości, i skóry pozbawiony, w sosie zamarynowany, w warzywach zapiekany. Może kuskus pełnoziarnisty Wam posmakuje, co sypkością zaskakuje, a w nim bób, zioła znajdziecie i słonecznik prażony chrupniecie. Wszystkie składniki ze sobą połączone, z pewnością z wielkim smakiem zostanie zjedzone.   Składniki na 6 porcji: 6 szt. mięsa z nogi kurczaka (bez kości(...)listki świeżego lubczyku, duży pęczek szczypiorku, młoda cebula dymka garść listków świeżej mięty, 4 łyżki łuskanego słonecznika, 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku. Przygotowanie: Mięso myjemy  (jeśli jest za dużo tłuszczu to odcinamy) , suszymy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą, pieprzem i mieszamy z sosem (do kurczaka z czosnkiem) . Mięso odstawiamy

Moniki Smakołyki
Pulpety wołowe z bananem 161

oleju rzepakowego 100 g cukinii 1 marchew 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka garam masala 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu mielonego cukier  sól, pieprz Przygotowanie Mięso wyrabiamy z przyprawą i jajkiem. Banany obieramy, kroimy na 1- 1,5 cm kawałki, skrapiamy sokiem z limonki. Bierzemy część farszu, owijamy każdy kawałek banana. Następnie(...)rozgrzanym oleju. Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażamy na maśle. Dodajemy pomidory, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy mielony cynamon, wrzucamy pulpety i dusimy na niewielkim płomieniu przez 40 min. Całość doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
GULASZ JAGNIĘCY W MLECZKU KOKOSOWYM 165

wielbicieli jagnięciny (u mnie uwielbiają wszyscy) nie lada gratka. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, idealnie doprawione. Wręcz bajeczne w smaku. Dużo czosnku, chili, do tego mleczko kokosowe w połączeniu z kuminem... mniam- pychota. Polecam bardzo gorąco. U nas z dodatkiem pęczaku, idealnie się wpasował, ale dodatki oczywiście rzecz indywidualna... Składniki: - 800g jagnięciny gulaszowej (zwykle kupuję w Lidlu) - 1 duża(...)mieszając. Pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę, obrane ząbki czosnku. Mieszamy. Palnik zwiększamy i partiami dorzucamy kawałki jagnięciny. Obsmażamy z każdej strony. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Garnek z obsmażonym mięsem przykrywamy, palnik zmniejszamy i dusimy nasze mięso do miękkości ok. 2,5-3h. Kontrolujemy, co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając niewielką ilością gorącej wody

Smaczne Zdrowe
Strogonow drobiowy z moskolami 216

dałam 12% i o wiele mniej) sok z cytryny 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka cukru 1. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy dość mocno w mące. Na patelni rozgrzewamy smalec i partiami smażymy mięso. Przekładamy je do wysokiego garnka i skraplamy sokiem z cytryny.  2. Na tej samej patelni rozgrzewamy(...)łyżkę smalcu i szklimy pokrojone w piórka cebule. Jak się nam zeszkli dodajemy passatę lub koncentrat pomidorowy, cukier, obie mielone papryki, podlewamy niewielką ilością bulionu i krótko przesmażamy. Przekładamy do garnka w którym jest usmażone mięso.  3. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło, pieczarki myjemy, kroimy w pół plasterki i smażmy na maśle. Usmażone dodajemy

kruche babeczki
Karczek, karkówka pieczona na kanapki i na obiad. 640

obiadu. Praktycznie robi sie sama i zawsze wychodzi smaczna :) Składniki: - karkówka 1,40 kg - czosnek 3 ząbki - domowa wegeta - majeranek - kminek mielony - papryka słodka mielona - małe jabłko - cebula Wykonanie Mięso dokładnie płukam i osuszam papierowymi ręcznikami.Następnie delikatnie nacinam i wcieram przeciśnięty czosnek. Posypuję pozostałymi przyprawami, przyklepuję,aby dokładnie oblepiły mięso. Wkładam do lodówki na minimum dobę. Kiedy

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczeń w marynacie czosnkowej 201

czosnku 1/2 szklanki wody 3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula 4 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielona słodka papryka 1/2 szklanki półsłodkiego czerwonego wina WYKONANIE Mięso umyć, pokroić na równe kawałki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, po czym zalać octem balsamicznym wymieszanym z wodą. Następnie każdy kawałek dobrze doprawić solą, świeżo mielonym(...)cebulę obrać z łupin. Cebulę pokroić w krążki, ząbki czosnku przekroić wzdłuż na pół, zaś gałązki selera naciowego pokroić na małe kawałki. Czosnek i seler rozsypać po bokach mięsa, zaś cebulę włożyć pomiędzy każdy kawałek. Na koniec dodać liście laurowe i ziele angielskie, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć mięso na całą noc do lodówki. Na następny dzień wlać

Passions hobbies life
Fitburger z indyka z cukinią 233

tzatziki.   Składniki 0,5 kg piersi z indyka 1 duża cukinia 2 marchewki (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oregano, sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę(...)dużych oczkach i dodajemy do cebuli  i czosnku. Doprawiamy ziołami.Smażymy ok 3-4 minut. Warzywa z patelni studzimy. Natkę pietruszki myjemy, suszymy i kroimy drobno, dodajemy do mięsa. Wystudzone warzywa dodajemy do mięsa, dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Kolejnym krokiem jest formowanie kotlecików. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wykładamy fitburgery. Smażymy ok. 4 minut z każdej

Kuchnia Pełna Pasji
Pasztet z grzybami suszonymi 193

grzybów suszonych 2 duże jajka ok. 3-4 łyżek bułki tartej mała kajzerka cebula, marchew, 3 ząbki czosnku, kawałek selera sól, pieprz czarny- mielony, 4-5 ziaren pieprzu ziarnistego, liść laurowy przyprawa do mięsa (ryneczek Lidla) gałka muszkatołowa, koperek suszony Przygotowanie : Mięsa i wątróbkę gotujemy z liściem laurowym, pieprzem ziarnistym, marchwią, selerem, cebulą i grzybami ( najlepiej namoczyć je dzień(...)wcześniej na noc)  Wpierw ugotuje się wątróbka, cebula, potem mięsa, warzywa i grzyby i w takiej kolejności je wyjmujemy Po przestudzeniu wszystko mielimy,(można dwukrotnie) wbijamy roztrzepane jajka,  dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę ( ja umieściłam ją w wodzie po moczonych grzybach) Doprawiamy przyprawami, przeciskamy czosnek i dokładnie mieszamy, gdyby mięso było za suche można dodać kilka łyżek wody

Proste Potrawy
Mięsiwo po szlachecku z cebulką w słoiku, idealne na kanapki 160

łopatki (żeberka extra mięsne też się nadają jeśli pozbawisz je kości) 2 łyżki granulowanego czosnku 3 łyżki maggi lub lubczyku 1,5 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka, mielonych nasion białej gorczycy 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonych ziaren ziela angielskiego 3-4 cebule średniej wielkości pęczek świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego 1 czubata łyżka cukru sól ( około(...)Cebulę obierz, pokrój w dowolne kawałki i podsmaż na złocisty kolor na smalcu, tak żeby się nie przypaliła. Odstaw do wystygnięcia. Mięso przemyj w zimnej wodzie, pokrój na duże kawałki. Do mięsa wsyp sól, cukier, granulowany czosnek, mielony kminek, mieloną gorczycę, pieprz dodaj maggi lub lubczyku. Na koniec dołóż smażoną, wystudzoną cebulę. Wymieszaj wszystko i odstaw najlepiej

Ogrodnik w podróży
TATAR WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy) 391

moim blogu. U osób na dietach LCHF stanowi pełnowartościowy posiłek ale sprawdzi się także jako efektowna i smaczna przystawka podczas rożnego rodzaju uroczystości. Sekretem idealnego tatara jest oczywiście świeże mięso, najwyższej jakości ze sprawdzonego źródła. Doskonale sprawdza się tu polędwica wołowa. Rodzaj i ilość dodatków to już oczywiście Wasza inwencja twórcza. U mnie klasyczna wersja z cebulą, ogórkami i grzybkami(...)kiszonych 2 żółtka 30 g grzybów marynowanych 10 g (1 łyżeczka) musztardy 10 g oliwy z oliwek extra virgin sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie kapary opcjonalnie anchois   Mięso oczyścić z błonek i drobno posiekać bardzo ostrym nożem lub zmielić w maszynce. Osobiście polecam jednak siekane. Mięso przyprawić solą, pieprzem, musztardą i oliwą. Cebulę, grzyby

Ola la LCHF
GULASZOWA A'LA STROGONOW 266

Aromatyczna i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni.  Pikantna i treściwa. Zupa gulaszowa. Gotuję ją zawsze, kiedy tylko przychodzą chłodne, jesienne dni. Zawartość mięsa syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek(...)puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej rzepakowy do smażenia sól  pieprz szczypta cukru liść laurowy ziele angielskie  papryka ostra mielona papryka słodka mielona majeranek bulion warzywny Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na cienkie paski, przyprawić solą, pieprzem, papryką i wstawić do lodówki na ok 1h. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć

Walijskie Pichcenie