mięso mielone - 23354 przepisów (strona:741/1557)

Kacze uda w winie i pomarańczach 267

soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania ud kaczki, co istotne przyprawiłem je tylko od strony mięsa, nie posypując przyprawami skóry, co spowodowałoby przypalanie się przypraw podczas podsmażania mięsa. Mięso natarłem 3 łyżeczkami mielonego kardamonu, niewielką ilością soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, po czym odłożyłem je do lodówki na 40 minut(...)czasie na patelni rozgrzałem około 4 łyżek oliwy i na gorącej oliwie ułożyłem zamarynowane kacze uda skórą do dołu. Mięso podsmażałem, aż skóra stała się lekko rumiana, po czym odwróciłem je na drugą stronę i dosłownie przez minutę podsmażyłem je również od strony mięsa, po czym zdjąłem uda z patelni. Do dużego garnka wlałem 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina

Wyprawy kulinarne
Niedźwiedzi ,schab kanapkowy 6068

świeżego schabu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 2 opakowania soli peklowej ( 100 g ) 3 L wody siatka do wędlin lub sznurek Schab oczyszczamy ze wszystkich zbędnych kawałków , aż dojdziemy do białego czystego mięsa ( resztki zostawiamy na mielone lub gulasz ) . W dużym garnku mieszamy wodę z solą peklową i zanurzamy w niej schab(...)około 7-9 dni . Codziennie przewracamy schab i sprawdzamy zapach , jeśli zalewa pachnie świeżym mięsem jest ok. Może lekko zmętnieć – nic to nie szkodzi . Po tym czasie , odławiamy schab , płukamy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem . Upychamy w siatkę wędliniarską , obtaczamy w mieszance czosnku niedźwiedziego i papryki – gęsto oklejając mięso . Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego

Ogrodnik w podróży
Leniwe pierogi, czyli kluski dla leniwych z białym serem 191

leniwe pierogi 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu rozdrabniamy na stolnicy praską do ziemniaków. Można też użyć gotowego sera mielonego. Do sera stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i zarabiamy elastyczne ciasto. Zajmuje to dosłownie 3 minuty. Z ciasta formujemy

Korniszonki
Wędlina drobiowa z suszonymi pomidorami 176

mięsa) około 8-10 kawałków suszonych pomidorów (70 g) 100 ml wody łyżeczka żelatyny łyżeczka przyprawy suszone pomidory (mogą być z dodatkami: czosnkiem, bazylią, oliwkami itp.) po sporej szczypcie: pieprz, ostra papryka, bazylia, natka pietruszki, oregano   Przygotowanie Połowę mięsa z udek kroimy w kostkę, resztę (wykrawam głównie części z kawałkami tłuszczu) mielimy w maszynce do mięsa. Mięso (zmielone

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz wieprzowy z groszkiem 178

odrobinę oleju. Cebule siekamy w pól plasterki, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy mięso uprzednio umyte i posiekane w dowolnej wielkości kostkę. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną cynamonu. Przesmażamy aż mięsa się zetnie. Podlewamy bulionem (ja użyłam drobiowego) i zmniejszamy ognień. Dusimy pod przykryciem przez

Pyry na Gaz
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe cheeseburgery na sałacie 243

cebula oliwa z oliwek 1/2 główki sałaty masłowej 2 pomidory sertopiony fit w plastrach szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, mielimy w maszynce do mięsa wraz z połową białej cebuli. Dodajemy jajko, sól, pieprz, tymianek i paprykę mieloną - mieszamy.  Z masy mięsnej formujemy kotlety, smażmy po kilka minut z dwóch stron na posmarowanej oliwą patelni teflonowej. Pomidory

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika 110

łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki mąki 1/4 szklanki wody sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu) (przepis na 4-5 porcji) Mięso kroimy w większą kostkę, dodajemy do niego pokrojone w plasterki ząbki czosnku, mieloną paprykę i rozmaryn. Mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Po tym czasie mięso obsmażamy na mocnym ogniu (najlepiej partiami), przekładamy z garnka(...)drobną kostkę cebule. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w paski morele, mięso, bulion, wino, passatę – wszystko gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa (u mnie trwało to około 1,5 godziny). Kiedy mięso jest już miękkie, gulasz doprawiamy przyprawą do piernika, solą i świeżo mielonym pieprzem. Do 1/4 szklanki wody wsypujemy mąkę, mieszamy. Dolewamy do tego

Kardamonovy
Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika 124

przyprawy do piernika  2 łyżki mąki 1/4 szklanki wody sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu) (przepis na 4-5 porcji) Mięso kroimy w większą kostkę, dodajemy do niego pokrojone w plasterki ząbki czosnku, mieloną paprykę i rozmaryn. Mieszamy i odstawiamy na minimum(...)godzinę. Po tym czasie mięso obsmażamy na mocnym ogniu (najlepiej partiami), przekładamy z garnka. W tym samym garnku smażymy pokrojone w drobną kostkę cebule. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w paski morele, mięso, bulion, wino, passatę - wszystko gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa (u mnie trwało to około 1,5 godziny). Kiedy mięso jest już miękkie, gulasz

Kardamonovy
PASZTET LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu) 309

białko jaja 10 szt cebula 3 szt sól pieprz w ziarnkach gałka muszkatołowa – starte 2/3 – 1 sztuka pieprz mielony tłuszcz do foremek (u mnie smalec) łupiny babki jajowatej lub mąka kokosowa do obsypania foremek Mięso umyć, pokroić na małe kawałki i ułożyć na dnie garnka: słoninę, podgardle i karczek. Następnie udka kurczaka. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki(...)przez 1 godzinę i 45 minut. Po tym czasie dodać oczyszczoną wątróbkę i gotować przez 15 minut. Ciepłe mięso posolić a następnie wystudzić. Chłodne mięso skręcić w maszynce do mielenia 3 razy. Dodać pieprz mielony, sól, świeżo startą gałkę muszkatołową oraz żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do mięsa. Delikatnie i dokładnie wymieszać całość. Formę (u mnie

Ola la LCHF
Faszerowane pomidory w greckim stylu 233

świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od dokładnego umycia mięsa z piersi kurczaka, oczyszczenia go z wszelkich błon i pokrojenia go w drobną kostkę o boku nie większym niż 1 centymetr. Tak pokrojone mięso przełożyłem na głęboki talerz i doprawiłem niewielką ilością soli, czarnym świeżo mielonym pieprzem trzema szczyptami suszonego oregano i połową łyżeczki mielonego cynamonu(...)mają one niezbyt przyjemny gorzki smak. Mięso dokładnie wymieszałem, tak aby całe obtoczyło się w marynacie i odstawiłem do lodówki, aby smak mięso wzbogacił się o smak marynaty. Ponieważ kurczaka pokroiłem w drobną kostkę, wystarczającym czasem marynowania mięsa był czas 15 minut. 150 gram zielonych oliwek bez pestek odsączyłem z zalewy i dość drobno posiekałem. Dodałem do nich 2 niewielkie

Wyprawy kulinarne
Orientalne risotto z kurczakiem i pomarańczą 221

dolać wody. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kotkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Do głębokiej patelni wlać oliwę, dodać mięso i cebulę, po czym całość przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Następnie smażyć(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać ze skóry (również z białej części) i pokroić na mniejsze kawałki. Do usmażonego mięsa wlać odrobinę wody i dodać paprykę. Dusić pod przykryciem kilka minut, po czym dodać również pomarańczę. Całość dusić do momentu, aż papryka zmięknie. Do mięsa i warzyw dodać ryż

Passions hobbies life
Szynka gotowana w szynkowarze 199

Składniki : ok. 1 kg mięsa od szynki płaska łyżeczka soli do zmiękczania mięs 3-4 ząbki czosnku pieprz czarny, 2-3 chipsy suszonych jabłek płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki Przygotowanie : Mięso obmyć, posypać solą, pieprzem, papryką- nakłuć widelcem Czosnek pokroić w plasterki, obłożyć nim mięso - pozostawić na całą noc w miseczce i przykryć Następnego dnia mięso włożyć do szynkowara

Proste Potrawy
Pasztet drobiowy z orzechami. 181

mięso, obrane warzywa ( bez czosnku) oraz liście, ziele i łyżeczkę soli. Gotujemy wolno aż wszystko będzie miękkie. Wyciągamy z wody, po ostygnięciu usuwamy skórę i tłuszcz, a mięso razem z warzywami mielimy w maszynce na drobnych oczkach. W czasie mielenia, co jakiś czas  wrzucamy ząbek czosnku i kawałek bułki namoczonej w wywarze z mięsa. Do mięsnej masy dodajemy orzechy

Dieta moja pasja
Kartacze -Cepeliny 186

cebula podsmażone na smalcu S POSÓB: *mięso mieszamy dodajemy na moczoną bułkę, czosnek , starkowaną cebule sól pieprz i majeranek * okolo 1.5 kg Ziemniaków gotujemy i po wystygnięciu mielimy zwykłą maszynka do mięsa albo ręczną wyciskarka  *obrane  i surowe  ziemniaki (7.5 kg) tarkujemy na tarce Ja mam szczęście i z Polski przywiozłam elektryczna  Wyciskamy z "Soków" nasze

Viola cooks with passion
Boczek pieczony z jabłkiem i goździkami 149

Składniki : Ok. 1 kg surowego boczku kilka ziaren jałowca, goździków, sól, pieprz mielony, ziołowy duże jabłko. kilka ząbków czosnku Przygotowanie: Umyte, osuszone mięso naszpikować goździkami, czosnkiem, jałowcem i posypać pieprzem mielonym ziołowym i czarnym Zostawić na co najmniej 12 godz. w chłodnym miejscu w rękawie do pieczenia Następnego dnia polać mięso wodą (ok.20ml) w której rozpuścimy łyżkę soli

Proste Potrawy