mięso mielone - 23354 przepisów (strona:734/1557)

Ekspresowy makowiec zwijany na biszkopcie 217

jajka rozmiar L ½ łyżeczki proszku dopieczenia szczypta soli masło do posmarowania papieru do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta przed zwijaniem masa makowa: 150 g maku mielonego z torebki – około 1 ½ szklanki 250 ml ¾ szklanki 250 ml mleka – 180 g 1 jajko rozmiar L około 40 g masła około 4 łyżek z górką miodu – można dodać więcej jeżeli chcemy(...)mielonego: Mak mielony w domu Lukier: 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka soku z cytryny kilka łyżek cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przygotowania: Makowiec zwijany na biszkopcie Przygotowanie: Najpierw przygotuję masę makową, do przygotowania której użyłam gotowego maku mielonego z torebki, ale można użyć maku parzonego i mielonego w maszynce do mięsa

Uwaga Babcia Gotuje
Domowy pasztet 188

Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy nadmiar płynu. 6. Ostudzone mięso, boczek i bułki mielimy na najdrobniejszych oczkach. 7. Marchewkę i pietruszkę mielimy na średnich oczkach. 8. W dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy będzie

Na moim talerzu
Klopsiki w meksykańskim sosie z jaśminowym ryżem. 212

smaku Dodatkowo 1 słoik sosu meksykańskiego 52 dag od JAMAR 20 dag ryżu jaśminowego Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kropimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe

Izabelawkuchni
Domowy pasztet 212

Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy nadmiar płynu. 6. Ostudzone mięso, boczek i bułki mielimy na najdrobniejszych oczkach. 7. Marchewkę i pietruszkę mielimy na średnich oczkach. 8. W dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy będzie

NA MOIM TALERZU
Cytrynowo-miodowe żeberka 176

mięsa Sól z młynka Pieprz z młynka 0,5 szklanki miodu 50 ml oleju z cytryną i bazylią Żeberka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą do mięsa, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód z olejem mieszamy, zalewamy mięso, dokładnie obtaczamy. Żeberka zostawiamy w marynacie na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pieczemy w piekarniku

VioletoweKucharzenie
Zupa ogórkowa dla półtorarocznego smyka 202

listek laurowy Przygotowanie: Umyte mięso nastawiam w lekko osolonej wodzie do zagotowania (wody tyle by przykryła mięso). Jeśli się pojawi - zbieram szumowinę przed zagotowaniem. Dodaję przyprawy ( pieprz mielony, ziele, listek). Kiedy mięso robi się miękkie dodaję startą marchew, pietruszkę i pokrojonego w plastry pora. W osobnym garnuszku zagotowuję starte ogórki wraz z masłem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Należy

Kuchnia po mojemu
Wołowina pieczona w niskiej temperaturze 251

znajdę go u Basi Ritz i będzie to, tzw. pewniak. Skorzystałam z przepisu na Rostbef pieczony w niskiej temperaturze z sosem rémoulade.   Składniki: - 1 kg ładnego mięsa wołowego - sól - świeżo mielony czarny pieprz - słodka czerwona papryka - rozmaryn (dałam suszony) - olej rzepakowy   Mięso wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przyrządzaniem. Piekarnik nagrzewamy do 80°C. Mięso

mojewypiekiinietylko
Pulpety drobiowe 161

książki Nowoczesna kuchnia domowa z 1935 roku. Antonina Piętkowa do pulpetów dodaje pietruszkę oraz szpik z kości. Szpiku nie dodaję, a zamiast pietruszki proponuję mielony imbir i gałkę muszkatołową. 500 g mięsa z kurczaka (u mnie z nóg), 1 sucha kajzerka, 2 jajka, sól, pieprz świeżo zmielony, gałka muszkatołowa, imbir mielony, Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Odcisnąć(...)Mięso i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Żółtka rozbełtać, dodać do masy mięsnej. Wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie ale dokładnie wymieszać z masą mięsną. Zwilżonymi dłońmi formować pulpety – jeżeli masa będzie zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Uważam, że lepsza jest masa troszkę luźniejsza, gorzej formuje się

królestwo garów
Mielone z porem i jaglaną 192

sera dojrzewającego bułka tarta do panierowania olej do smażenia Kaszę przelewam zimną wodą i gotuję w 1/2 szklance wody z odrobiną soli i łyżką oliwy. Pierś z kurczaka mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną. Do zmielonego mięsa, dodaję przestudzoną kaszę, bułkę tartą. Pieczarki ścieram na race jarzynowej i przesmażam na oliwie dosłownie chwilę. Zimne pieczarki dodaję do mięsa

wesoła kuchnia
Gołąbki na parze w sałacie rzymskiej 176

passaty pomidorowej sól, pieprz 1/2 łyżeczki oregano suszone 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej papryczka chili olej rzepakowy Gołąbki: Pierś z kurczaka, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Do mięsa dodaję jajko, sól, pieprz, paprykę, oregano, bazylię, mąkę migdałową. Całość dobrze wyrabiam. Ryż gotuję według instrukcji opakowania i studzę. Ryż dodaję do mięsa i mieszam. Formuję nieduże podłużne

wesoła kuchnia
pyszne schabowe kotlety mielone... 232

kostki cebula 4 sztuki, jabłko 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, smalec 2 łyżki ziemniaki ugotowane 8 sztuk, surówka - ile potrzeba W rozdrabniaczu zmiksować pokrojone kotlety schabowe. Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie bułkę, podsmażoną, wystudzoną cebulę, kucharka, pieprz, wbić jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić(...)dodać pokrojony cienko czosnek, podsmażać z 3 minuty mieszając. Kotlety podać z ziemniakami, surówką np buraczki zasmażane, na kotlety nałożyć cebulę z jabłkami, czosnkiem - pyszne, soczyste, delikatne schabowe kotlety mielone, są doskonałe na ciepły obiad ale również na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pulpety z ryżem i dynią w sosie 234

dyni hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia 1/2 szklanki śmietany 30 % 200 ml bulionu drobiowego Pulpety: Pierś z kurczaka, obraną cebule i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam mięso do miski, dodaję jajko, startą i obraną dynię. Trę ją na tarce o dużych oczkach. Dodaję natkę posiekaną, ryż ugotowany, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, paprykę chili. Całość

wesoła kuchnia
Bezglutenowe klopsiki z brukselką i sezamem 135

pieczona: Brukselki myję kroję na pół. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, oliwę papryczkę chili pokrojoną, bazylię. Mieszam w marynacie i odstawiam. Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Dodaję jajko, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, kaszę jaglaną. Mi została z poprzedniego dnia. Jeżeli gotujecie nową to około 1/4 szklanki kaszy należy ugotować. Całość mieszam.  Brukselki

wesoła kuchnia
Delikatny pasztet z fasoli z pieczarkami 135

pyszny i zarazem delikatny pasztet z fasoli z pieczarkami. Bo pasztet przecież nie musi być z mięsa i może być w wersji fit. Kiedyś nikt by mnie nie zmusił do spróbowania takiego pasztetu. No bo jak to, tak nie z mięsa i zwać to pasztetem? Tymczasem pasztwt z fasoli z pieczarkami, miło zaskakuje smakiem. Jest delikatny i w sumie można(...)rzeczy jak warzywa z rosołu, kaszę – świetnie smak podkręci gryczana, suszone pomidory czy koncentrat pomidorowy. Możecie użyć fasoli z puszki, jednak najlepiej użyć zwykłego jasia. Fasolę albo mielicie maszynką do mięsa, albo blendujecie. Ja wybieram wariant drugi, bo mniej roboty. W takim wypadku warto zostawić w fasoli trochę wody, żeby łatwiej się ją blendowało. Inna opcja to ubicie fasoli

Mieszam w Garnku
Treściwy rosół z azjatycką nutą 196

skrzydełka kurze 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 450 g mięsa wieprzowego (łopatka) 1 duży korzeń selera 2 średnie korzenie pietruszki 2 średnie marchewki 1 duży por 3 średnie grzyby leśne (u mnie borowiki) 2 gałązki lubczyku 1 łyżka oliwy sos sojowy świeżo mielony pieprz szczypta suszonego imbiru 1 średnia cukinia pęczek natki pietruszki makaron ryżowy WYKONANIE Skrzydełka(...)angielskie, liście laurowe i lubczyk, po czym włączyć palnik. Mięso wieprzowe umyć, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć na patelnię. Grzyby umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Białą cześć pora pokroić na talarki. Grzyby i por przełożyć do mięsa, dodać łyżkę oliwy, polać sosem sojowym i posypać świeżo mielonym pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso dusić pod przykryciem

Passions hobbies life
Mięsiwo w sosie własnym – mięsne przetwory 801

Mięsiwo w sosie własnym – mięsne przetwory Takie słoiczki z pysznym mięsem, pamiętam z dzieciństwa . Doskonale smakowały na zimno , do kanapki lub jedzone widelcem prosto ze słoika ..mniam ,a najlepsza była oczywiście galaretka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)łopatki 1 kg świeżego boczku ze skórą ( skóra, zapewni ścięcie galaretki ) 3 łyżki soli peklowej 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonej gorczycy białej Mięso ( boczek i łopatkę ) kroimy na duże kawałki o wielkości 6 x 6 cm , przesypujemy solą peklową , mieszamy i zostawiamy w lodówce na dwie doby . Po tym czasie , dodajemy

Ogrodnik w podróży
Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa 233

domu ich nie posiadam, wszystkie poszły do kosza. Zawartość mięsa waha się tam na poziomie 0,01 -0,02%,  a do tego dodawane jest mięso suszone. Znajdziemy tam również barwnik aminiakalny, inozyniam disodowy, guanylan disodowy i glutaminiam sodowy. Na pierwszy miejscu jest oczywiście sól. Jaki jest procent warzyw, nie wiadomo(...)lubczyku 4 listki laurowe 10 ziarenek  ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka kurkumy 200 soli morskiej Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę i mielimy lub blendujemy. Wkładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą lub winem. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubej tarce

Kulinarne przygody Gatity