przyprawy do piernika 2 łyżki mąki 1/4 szklanki wody sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu) (przepis na 4-5 porcji) Mięso kroimy w większą kostkę, dodajemy do niego pokrojone w plasterki ząbki czosnku, mieloną paprykę i rozmaryn. Mieszamy i odstawiamy na minimum(...)godzinę. Po tym czasie mięso obsmażamy na mocnym ogniu (najlepiej partiami), przekładamy z garnka. W tym samym garnku smażymy pokrojone w drobną kostkę cebule. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w paski morele, mięso, bulion, wino, passatę - wszystko gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa (u mnie trwało to około 1,5 godziny). Kiedy mięso jest już miękkie, gulasz
Kardamonovybiałko jaja 10 szt cebula 3 szt sól pieprz w ziarnkach gałka muszkatołowa – starte 2/3 – 1 sztuka pieprz mielony tłuszcz do foremek (u mnie smalec) łupiny babki jajowatej lub mąka kokosowa do obsypania foremek Mięso umyć, pokroić na małe kawałki i ułożyć na dnie garnka: słoninę, podgardle i karczek. Następnie udka kurczaka. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki(...)przez 1 godzinę i 45 minut. Po tym czasie dodać oczyszczoną wątróbkę i gotować przez 15 minut. Ciepłe mięso posolić a następnie wystudzić. Chłodne mięso skręcić w maszynce do mielenia 3 razy. Dodać pieprz mielony, sól, świeżo startą gałkę muszkatołową oraz żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do mięsa. Delikatnie i dokładnie wymieszać całość. Formę (u mnie
Ola la LCHFświeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od dokładnego umycia mięsa z piersi kurczaka, oczyszczenia go z wszelkich błon i pokrojenia go w drobną kostkę o boku nie większym niż 1 centymetr. Tak pokrojone mięso przełożyłem na głęboki talerz i doprawiłem niewielką ilością soli, czarnym świeżo mielonym pieprzem trzema szczyptami suszonego oregano i połową łyżeczki mielonego cynamonu(...)mają one niezbyt przyjemny gorzki smak. Mięso dokładnie wymieszałem, tak aby całe obtoczyło się w marynacie i odstawiłem do lodówki, aby smak mięso wzbogacił się o smak marynaty. Ponieważ kurczaka pokroiłem w drobną kostkę, wystarczającym czasem marynowania mięsa był czas 15 minut. 150 gram zielonych oliwek bez pestek odsączyłem z zalewy i dość drobno posiekałem. Dodałem do nich 2 niewielkie
Wyprawy kulinarnedolać wody. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kotkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Do głębokiej patelni wlać oliwę, dodać mięso i cebulę, po czym całość przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Następnie smażyć(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać ze skóry (również z białej części) i pokroić na mniejsze kawałki. Do usmażonego mięsa wlać odrobinę wody i dodać paprykę. Dusić pod przykryciem kilka minut, po czym dodać również pomarańczę. Całość dusić do momentu, aż papryka zmięknie. Do mięsa i warzyw dodać ryż
Passions hobbies lifeSkładniki : ok. 1 kg mięsa od szynki płaska łyżeczka soli do zmiękczania mięs 3-4 ząbki czosnku pieprz czarny, 2-3 chipsy suszonych jabłek płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki Przygotowanie : Mięso obmyć, posypać solą, pieprzem, papryką- nakłuć widelcem Czosnek pokroić w plasterki, obłożyć nim mięso - pozostawić na całą noc w miseczce i przykryć Następnego dnia mięso włożyć do szynkowara
Proste Potrawymięso, obrane warzywa ( bez czosnku) oraz liście, ziele i łyżeczkę soli. Gotujemy wolno aż wszystko będzie miękkie. Wyciągamy z wody, po ostygnięciu usuwamy skórę i tłuszcz, a mięso razem z warzywami mielimy w maszynce na drobnych oczkach. W czasie mielenia, co jakiś czas wrzucamy ząbek czosnku i kawałek bułki namoczonej w wywarze z mięsa. Do mięsnej masy dodajemy orzechy
Dieta moja pasjacebula podsmażone na smalcu S POSÓB: *mięso mieszamy dodajemy na moczoną bułkę, czosnek , starkowaną cebule sól pieprz i majeranek * okolo 1.5 kg Ziemniaków gotujemy i po wystygnięciu mielimy zwykłą maszynka do mięsa albo ręczną wyciskarka *obrane i surowe ziemniaki (7.5 kg) tarkujemy na tarce Ja mam szczęście i z Polski przywiozłam elektryczna Wyciskamy z "Soków" nasze
Viola cooks with passionSkładniki : Ok. 1 kg surowego boczku kilka ziaren jałowca, goździków, sól, pieprz mielony, ziołowy duże jabłko. kilka ząbków czosnku Przygotowanie: Umyte, osuszone mięso naszpikować goździkami, czosnkiem, jałowcem i posypać pieprzem mielonym ziołowym i czarnym Zostawić na co najmniej 12 godz. w chłodnym miejscu w rękawie do pieczenia Następnego dnia polać mięso wodą (ok.20ml) w której rozpuścimy łyżkę soli
Proste Potrawykroimy w kostkę 2-3 cm. No i pozostają nam tłuste kawałki błony i ścięgna, które na razie nie rozdrabniamy. Dopiero po 24 godz. po peklowaniu mielimy na sitku 8 mm. Po klasyfikacji mięso chude i skórki peklujemy i łączymy ze sobą ,a przyprawiamy dodajemy zgodnie z gramaturą całego surowca. Dokładnie mieszamy .Tłuste kawałki tylko peklujemy. Wkładamy do lodówki(...)temp.4-6 stopni na 24 godz. Mielimy tłuste dodajemy do skórek i chudego mięsa dokładnie mieszamy. Teraz na dno słoika lub puszki dajemy cebulę dodajemy mięso, zakręcamy i sterylizujemy 80 min. Wyrób jest pyszny mięciutki i soczysty .Polecam. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.leniwe pierogi 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu rozdrabniamy na stolnicy praską do ziemniaków. Można też użyć gotowego sera mielonego. Do sera stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i zarabiamy elastyczne ciasto. Zajmuje to dosłownie 3 minuty. Z ciasta formujemy
Gotujemy i jemyBefsztyk tatarski to dobra przekąska dla smakoszy surowego mięsa wołowego. Odpowiednim mięsem jest jak najświeższa polędwica drobno posiekana lub dla wygody zmielona. Czytaj więcej »
Przepisy Kulinarnenaomczenia) 1 jajko 1 cebula garść świeżej kolendry 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka masła 0,5 litra przecieru pomidorowego sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso dokładnie myjemy i mielimy. Suchą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do momentu aż cała nim przesiąknie. Do zmielonego mięsa dodajemy, jajko, odciśniętą kajzerkę, wyciśnięty czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, poszatkowaną kolendrę
Qchnia po prostucebula pieprz, sól Najlepiej dzień wcześniej ugotować z mięsa rosół, wstawić mięso do lodówki i na drugi dzień można skupić się na szykowaniu samego farszu. Mięsko mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz wykładamy na wycięte z ciasta kółka (wycinałam kubkiem) i lepimy pierogi. Gotowe pierożki wrzucamy do gotującej się osolonej wody
Moje-pitraszenieśredni brokuł * 150 g mini marchewek * 1 pomidor * 1 podwójny filet z kurczaka * 200 g sera żółtego * 3 łyżki śmietany 18% * 2 jajka * sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra marynata do mięsa * 3 łyżki oleju * 3 łyżki sosu sojowego * 1 łyżka miodu * 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę * 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej * 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej * 1 łyżeczka oregano * sól, pieprz Sposób przygotowania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dość drobną kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą, wrzucić do niej pokrojone mięso, dobrze wymieszać żeby marynata dokładnie je obtoczyła i odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Zagotować wodę w garnku, dodać 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli, wrzucić brokuła podzielonego
Mix smakufarsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Grzyby moczymy w miseczce. Gdy mięso już będzie miękkie, mielimy je wraz z odsączoną kapustą przez maszynkę. Cebulkę podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa. Grzyby drobno siekamy i też dodajemy do mięsa. Przekładamy nasz farsz na patelnię
Aga w kuchni