mięso mielone - 23354 przepisów (strona:730/1557)

Kotlety jaglane z czosnkiem niedźwiedzim 177

szklance wrzątku – zobacz wpis Jak ugotować kasze jaglaną . Kaszę studzimy. Czosnek niedźwiedzi siekamy drobno i minutkę podsmażamy na oleju. Cebulę surową ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na 5 min do zaparzenia. Kaszę mieszamy z czosnkiem niedźwiedzim, zaparzonym

Dorota Smakuje
Pasztet domowy, klasyczny 176

odkładamy ją na talerz do wystudzenia. Ostatnim składnikiem do podsmażenia jest cebula pokrojona w kostkę. Chleb zalewamy mlekiem. Mięso, wątróbkę, marchew, skwarki, cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. Gotową masę łączymy z bulionem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawioną masą. 3. Przygotowujemy foremki, wypełniamy

Apetyczna babeczka
Klopsiki drobiowe w liściu pory 220

pieczarek 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki masła olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę, usuwamy kości. Mielimy w maszynce do mięsa o grubszych oczkach, dodajemy roztrzepane jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, wsypujemy mąkę, przyprawiamy przyprawami dokładnie wszystko łącząc se sobą, odstawiamy. Z pory odcinamy białą część, blanszujemy we wrzącej wodzie około

kgwjanczewo
pasztetowa z domowej wędzarni 265

wsypujemy do niego kaszę manną i gotujemy na małym ogniu, przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso kurczaka oddzielamy od kości i całość jeszcze ciepłą, mielimy w maszynce  do mięsa. Na najdrobniejszym, pasztetowym sitku, razem z warzywami ( bez selera) i kaszą manną. Do zmielonych składników dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy

Miód i pieprz
galantyna z kaczki 198

wraz z podrobami, wyłączając wątróbki) oraz cielęce wcześniej pokrojone w sporą kostkę.  Mięso smażymy do dość mocnego zrumienienia. W maszynce do mielenia zakładamy sitko pasztetowe i mielimy na niej przesmażone mięso, odciśniętą z mleka bułkę oraz surowe wątróbki. W misie wyrabiamy zmielone mięso dodając do niego namoczone owoce, posiekaną natkę pietruszki,  sporą szczyptę majeranku,gałkę muszkatołową oraz ewentualnie

Miód i pieprz
Domowe nachosy z mięsem mielonym w pomidorach, dipem czosnkowym i serem. 262

grubości 2-3mm. Wycinamy równe trójkąty, podsypujemy papryką i smażymy bez tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gdy przewrócimy trójkąty na drugą stronę znowu podsypujemy papryką. Mięso: -250 gram mielonej szynki wieprzowej; może być wołowina -oregano, łyżeczka -sól, pieprz -cebula posiekana -papryka ostra sypka -kukurydza z puszki -fasola czerwona z puszki -pomidory z puszki -oliwa -starty żółty(...)posypania Cebulę szklimy na oliwie, dorzucamy mięso, przyprawiamy je oregano, papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy kilka minut i dodajemy kukurydzę i fasolę, zalewamy pomidorami z puszki. Smażymy do momentu, aż płyny odparują i powstanie gęsty sos. DIP: -jogurt naturalny -dwa ząbki czosnku starte -sól, pieprz -posiekana natka pietruszki Wszystkie składniki mieszamy razem, możemy dodać, dla miłośników, łyżeczkę majonezu. Na głęboki

BaRepas
KULKI DROBIOWE 497

tartej chilli 300 ml jogurtu naturalnego 8 suszonych pomidorów garść czarnych oliwek sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskieolej2 łyżki masłaSposób przyrządzenia:Warzywa pokroić, zetrzeć na tarce podsmażyć chwilę na maśle. Połączyć z mięsem, dodać jajka, przyprawy. Wyrobić masę i uformować niewielkie kulki mokrą dłonią. Obtoczyć bułką tartą. Rozgrzać oliwę do głębokiego smażenia

pieprzny smaczek
Bogracz z kiszonym ogórkiem i ziemniakami 457

czosnku ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta pieprzu cayenne kminek woda olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso nacieram słodką i ostrą mieloną papryką, obsmażam na patelni na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony. 2. W międzyczasie w garnku, w którym będę robić bogracz, rozgrzewam olej i chwilę duszę(...)dużych oczkach. Mięso dodaję do garnka z cebulą i marchewką, zalewam gorącą wodą w takiej ilości, by woda zakryła mięso, dorzucam ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach. Dodaję też pomidory świeże bez skórki, ewentualnie z puszki. Przykrywam pokrywką, gotuję na małym ogniu i uzupełniam wodę w razie potrzeby. 3. W czasie, gdy mięso się gotuje szykuję pozostałe warzywa

Kuchnia domowa Ani
Kurczak z patelni z pieczarkami, balsamiczną cebulą oraz serem 173

Filet z kurczaka w lodówce i brak pomysłu jak go przygotować? Proponuję nie kombinować zbyt wiele, tylko postawić na znane połączenie mięsa z pieczarkami. Do tego cebula oraz roztopiony tarty ser żółty i bagietka. W prosty i szybki sposób można „wrzucić coś do brzuszka”;) 500 g piersi kurczaka lub udek bez skóry i kości 300 g pieczarek(...)tartego żółtego sera (u mnie tarta mozzarella) 1 płaska łyżeczka mąki pszennej mielona papryka słodka mielona papryka ostra sól, pieprz, cukier olej Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki, po czym smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy

Smaki Na Talerzu
Kebabczeta 188

Pyszne kotleciki mielone wywodzące się z kuchni bułgarskiej. Tutaj wersja nieco odbiegająca od oryginału:) Podałam je z sosem tzatziki.Składniki:250 g mielonej wołowiny250 g mielonej wieprzowiny2 ząbki czosnku1 mała cebulka2 łyżki siekanej natki pietruszki1/4 szklanki wody1/2 łyżki solipieprzmielona ostra paprykapieprz cayennecząberolejSposób wykonania:1. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy.2. Oba gatunki mięsa mieszamy, dodajemy czosnek, cebulę(...)wodę, siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce.3. Z mięsa formułujemy podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć w zimnej wodzie - będzie je łatwiej uformować).4. Patelnię grillową smarujemy olejem i obsmażamy z każdej strony.5. Podajemy wedle uznania, u mnie z sosem tzatziki.Smacznego!!!Źródło: Historie ze smakiem

Kuchnia domowa Ani
Kotlet drobiowy z pieczonego kurczaka z kapustą kiszoną i grzybami 194

pierogach... Składniki 250 g pieczonego kurczaka natka pietruszki maggi garść suszonych grzybów 150 g kapusty kiszonej liść laurowy jajko bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie   Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Grzyby gotujemy ,osączamy i kroimy w paski. Kapustę zalewamy szklanką wody ,dodajemy

R'n'G Kitchen
Pyszne pierogi na chłodne dni 161

pierogi. Rozgrzewające, pachnące grzybami. Rozpływają się w ustach. Sprawdźcie, proszę czy mam rację.  Potrzebujemy: 10 dag kaszy gryczanej 40 dag mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 5 dag suszonych podgrzybków 1 jajko olej do smażenia pieprz mielony, majeranek, sól 1 łyżka naturalnego masła 1 łyżeczka granulowanego czosnku Ciasto pierogowe 70 dag mąki 1 jajko 1 łyżka oleju(...)szklanką wrzącego wywaru z grzybów, lekko solę. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości.   Dwa duże udka kurczaka gotuję z warzywami do miękkości a następnie oddzielam mięso od kości i mielę. Grzyby moczę krótko, a następnie gotuję do miękkości i drobno kroję. Wywar zachowujemy do ugotowania kaszy. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę.Przysmażam na oleju. Łączę ze sobą

Co w garnkach piszczy
KASZA KUSKUS Z POLĘDWICZKĄ I CUKINIĄ 227

trochę cebuli, czosnku, przypraw i genialny obiad gotowy! 👌 Soczyste mięso i sprężysta cukinia doskonale komponują się z kuskusem, a dodatek oleju aromatyzowanego chili dodatkowo nadaje fajnego, pikantnego posmaku. Jeśli nie macie takiego oleju w domu to spokojnie możecie do zwykłego oleju dodać płatki chili, pieprz cayenne albo ostrą mieloną paprykę.  Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie 15 minut, także(...)popierz warzywa do smaku. Gotową cukinię odłóż na bok do osobnej miseczki. Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Posól ją i popierz oraz dodaj mieloną paprykę, wymieszaj mięso i przełóż na uprzednio rozgrzane na patelni pozostałe 2 łyżki oleju. Rozłóż mięso równomiernie na patelni, niech zetnie się z jednej strony (zajmie to około 1 minutę ), następnie

Słodko-Słony Świat Ilony
KASZA KUSKUS Z POLĘDWICZKĄ I CUKINIĄ 212

trochę cebuli, czosnku, przypraw i genialny obiad gotowy! 👌 Soczyste mięso i sprężysta cukinia doskonale komponują się z kuskusem, a dodatek oleju aromatyzowanego chili dodatkowo nadaje fajnego, pikantnego posmaku. Jeśli nie macie takiego oleju w domu to spokojnie możecie do zwykłego oleju dodać płatki chili, pieprz cayenne albo ostrą mieloną paprykę.  Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie 15 minut, także(...)popierz warzywa do smaku. Gotową cukinię odłóż na bok do osobnej miseczki. Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Posól ją i popierz oraz dodaj mieloną paprykę, wymieszaj mięso i przełóż na uprzednio rozgrzane na patelni pozostałe 2 łyżki oleju. Rozłóż mięso równomiernie na patelni, niech zetnie się z jednej strony (zajmie to około 1 minutę ), następnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Klopsiki w zalewie pomidorowej 201

Zwykłe mielone zalane ostro-słodką zalewą pomidorową z warzywami. Sprawdzą się na kolację, przystawkę i np. podczas spotkania ze znajomymi. Można je podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.  Składniki:    1/2 kg mielonej wieprzowiny,  sól, pieprz,  jajko,  ząbek czosnku,  szczypta ostrej papryki,  szczypta curry,  2 łyżki bułki(...)papryka, cebula,  4 ogórki konserwowe,  szklanka wody,  3 łyżki octu,  3 łyżeczki cukru,  3 łyżki pikantnego ketchupu,  2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wykonanie Do mięsa dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, papryką i curry. Dodać bułkę tartą. Wyrobić dokładnie mięso. Formować maleńkie klopsiki i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć

Z miłości do słodkości
gulasz drobiowy z kalafiorem i kuskusem 206

mogą być mrożone) szklanka kuskusu łyżka mąki 2 łyżki oleju 2-3 łyżki kwaśnej śmietany ziele angielskie liść laurowy łyżka suszonej słodkiej papryki w płatkach sól, pieprz, mielona słodka papryka Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać mięso, posypać słodką papryką i obsmażyć. Zalać szklanką wody, wrzucić ziele i liść laurowy, dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasztetowa domowa 297

ogniu ( jeśli dodatkowo chcemy rosół)    jeśli chcemy tylko pasztetową można gotować na większym palniku. - Ugotowane mięso luzujemy z kości . - Mięso i warzywa mielimy 2-3 razy aż będzie jednolita masa. - Do masy dodajemy majeranek, pieprz mielony , dokładnie mieszamy. Próbujemy czy masa jest       odpowiednio przyprawiona, jeśli nie dodać tego co potrzeba. - Umyte

Eli Gotowanie
Pasztet z mięsa rosołowego 196

suszonej żurawiny 1 jajko sól, pieprz do smaku Dodatkowo: tłuszcz (np. margaryna) i bułka tarta do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Grzyby namaczamy całą noc w wodzie. Odcedzamy i mielimy wraz z mięsem rosołowym, cebulą i czosnkiem. Dodajemy suszoną żurawinę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko i raz jeszcze wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką

Kuchnia w czekoladzie