ENCHILADA Z CHILI CON CARNE 148Pszenne lub kukurydziane tortille z farszem chili con carne, zapiekane z sosem pomidorowymi tartym cheddarem. Podane z jogurtem naturalnym i natką pietruszki lub kolendrą. Przygotowuję
cool and minty
Sajgonki z mięsem 187wyszły niemal identyczne jak u "chińczyka", a ich przygotowanie wcale nie wymagało aż tyle pracy, ile mogłoby się wydawać ;) Z podanych składników przygotowałam 35 niedużych sajgonek. Składniki: 500g mielonego wieprzowego mięsa 1 opakowanie papieru ryżowego 2 marchewki 1 cebula 100g makaronu chińskiego (z grochu lub fasoli mung) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chili sól
Prosto z Kotła
Krokiety z szynką długodojrzewającą 147Dziś hiszpańskie tapas, które zdecydowanie smakują wybornie. To takie przekąski na jeden kęs, jednak mogą idealnie nadać się jako samodzielne danie z ulubioną surówką i pysznym
Moje Małe Czarowanie
Lazania z beszamelem 133Lazania to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Robię ją minimum kilka razy w roku - zawsze wychodzi pyszna. :)
Prosty przepis na
Papryka faszerowana miesem mielonym wolowym z feta i cukinia 196Kilka dni temu robiłam faszerowane cukinie i został mi wydrążony miąższ z cukinii. Żeby go nie wyrzucać postanowiłam część dodać do farszu do papryki faszerowanej, do
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbki po serbsku - Sarma 168Przepis na takie gołąbki znalazłam w książce Macieja E. Halbańskiego "Potrawy z różnych stron świata" Gołąbki tak zrobione różnią się od naszych tym że
Moje Małe Czarowanie
Buraki faszerowane kaszą 139To pyszne danie polecam na obiad albo na drugie śniadanie do pracy, szkoły, na studnia. Wkładamy takie buraczki do pojemnika a potem zajadamy ze smakiem. Są
Moje Małe Czarowanie
Ciastka błyskawiczne pierniczki z lukrem 132Korzenne ciastka z kolorowym lukrem i dekoracyjną posypką cukrową. Ciasteczka przypominające smakiem pierniczki, jednak dużo szybsze w przygotowaniu, bez zbędnego leżakowania w puszce. Drukuj Ciastka błyskawiczne
ProstePesto.pl
Tacos z wołowiną i sosem pomidorowo - śliwkowym 138Pachnąca wołowina i pikantny sos pomidorowo - śliwkowy to kwintesencja smaków i aromatów. Placki do tacos są mniejsze od tortilli ale jeśli nie dostaniecie wystarczy je przyciąć
Moje Małe Czarowanie
Bakłażany po bałkańsku 166Bakłażany to znakomite, przepyszne warzywo, niedoceniane a szkoda. Smakuje wybornie choć po ugotowaniu mają taki szarobury kolor, smak przebija jednak ten kolor. Warto je zajadać na
Moje Małe Czarowanie
Tortilla grillowana z kurczakiem i warzywami 135Składniki: Tortilla 4 sztuki Filet z kurczaka 350 g sałatka 4 duże liście Pomidorki koktajlowe 10 sztuk Papryka czerwona 1/3 Kukurydza 1/3 puszki Mozzarella
Kulinarne przygody
Kotlety z buraczkami i kaszą 151Takie kotlety to zbawienie dla organizmu czy zimno czy ciepło. Róbcie i zajadajcie, one są przepyszne. Chyba ze już będzie bardzo gorąco to zaczekajcie kilka dni
Moje Małe Czarowanie
Moussaka (musaka) 148Moussaka to danie charakterystyczne dla kuchni jednej z wysp greckich Rodos. Czasami próbuję ugotować coś spoza kuchni polskiej , coś co wydaje mi się smaczne, ale pod
Pieprzyć z Fantazją
Gołąbki w sosie pomidorowym 234Gołąbki w sosie pomidorowym, czy ktoś ich nie lubi? Pyszne, charakterystyczne dla kuchni polskiej jedzenie. Pamiętam, że od dziecka je uwielbiałam. W moim rodzinnym domu jadało
Pieprzyć z Fantazją
Kubdari - gruziński placek z mięsem 167Kubdari to gruziński placek drożdżowy, nadziewany farszem mięsnym i smażony na patelni. Placek podobny jest do chaczapuri tylko zamiast serów jest nadzienie mięsne, najczęściej jagnięcina i
Bernika - moj kulinarny pamietnik