mięso mielone - 23354 przepisów (strona:689/1557)

Lemoniada z rozmarynem 287

Podczas tak dużych upałów powinniśmy powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Lemoniada z rozmarynem to może być świetny zamiennik dla zwykłem wody mineralnej. Lemoniadę przygotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
17 SANTE znaczy zdrowie - Koreczki z mięsnymi kuleczkami 204

Dobre mięso plus warzywa to idealne połączenie. Dzisiaj u mnie propozycja na koreczki z mięsnymi kuleczkami. Typowo karnawałowo ale i zdrowo. Składniki : * 60dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej i fileta z kurczaka * 2 łyżki otrębów pszennych Sante * duża cebula * ząbek czosnku * jajko  * 5 łyżek ketchupu - najlepiej pikantnego * różowa sól himalajska Sante , pieprz , ulubione przyprawy  * papryka czerwona * oliwki(...)oleju ale można upiec w piekarniku bądź na teflonowej patelni bez tłuszczu. Odstawić do wystygnięcia. Na wykałaczkę nadziewać oliwkę, ogórka korniszona, kawałek papryki, listek bazylii oraz kuleczkę z mięsa. Zapraszam na stronę sklepu Sante   0raz na FB Sante

Magiczne Życie Marty
Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem 246

ciepłego mleka 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 100 g miękkiego masła żółtko + 1 łyżka mleka do smarowania bułek 3 łyżki kminku do posypania bułek Nadzienie 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego, gałki muszkatołowej, sól posiekany szczypior oraz rozmaryn 200 borowików lub innych grzybów 1 jajko(...)samą patelnię włożyć pokrojone na paseczki wcześniej podgotowane grzyby.  Smażyć mieszając co chwilę aż odparują i zmiękną, przez ok. 7 minut. Następnie dodać masło, posolić i zamieszać. Mięso zmielić. Masę mięsną doprawić solą, pieprzem czarnym, gałką.Wymieszać z grzybami i odstawić do wystygnięcia. Jak mięso i grzyby będą zimne dodać szczypior, posiekany rozmaryn oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Turkey Chili Crunch (Czekoladowe Chili) 205

najlepiej smakuje drugiego dnia, gdy smaki się „przegryzą”. Zapraszam wszystkich ciekawych nowych smaków do wypróbowania  J Turkey Chili Crunch (Czekoladowe Chili) Składniki: oliwa z oliwek 400 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) pieprz cytrynowy 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka oregano szczypta cynamonu szczypta kardamonu 1/2 czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku 1 mała marchewka(...)czekolady Przygotowanie: Cebulę, chili i marchewkę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, papryczkę, czosnek oraz marchew przez około 2 minuty. Dodajemy mięso. Przyprawiamy pieprzem cayenne, sosem sojowym, oregano i pieprzem cytrynowym, kardamonem, cynamonem i smażymy mieszając przez kolejne 6 minut. Całość zalewamy pomidorami z puszki i wodą, dodajemy kakao. Przykrywamy i dusimy

Mania Gotowania
Leczo 291

sposób. Wszyscy je bardzo lubimy i chyba nigdy nam się nie przeje;)  Składniki: 1/2 kg pieczarek,  4 ogórki kiszone,  3 marchewki,  1/2 kg mięsa mielonego,  puszka groszku,  3 cebule,  kawałek selera i pora,  1/2 kg kiełbasy zwyczajnej,  1/2 czerwonej papryki,  przecier pomidorowy,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis(...)godziny. Grzyby obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Obsmażyć na oleju. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju od smażenia grzybów. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso urobić, doprawić solą morską z pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Z mięsa formować małe klopsiki, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Wszystko dodać do warzyw. Zagotować. Dodać przecier, zaciągnąć wodą

Z miłości do słodkości
Gołąbki 208

Po czątek listopada zaczął się dość ponuro. Mimo że lubię jesień, to jakoś robi się tak smutno kiedy na drzewach już nie ma liści a jeszcze

Na słodko lub wytrawnie
Krem z cukinii i pomidorów 231

Krem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rosół z klopsikami po studencku 252

ochoty bawić się w długie gotowanie. A wiem, że nie pogardzi zupami z torebek, więc ten rosół spełni jego oczekiwania. Postanowiłam je trochę wzbogacić dodając do nich trochę mięsa pod postacią klopsików z dodatkiem kaszki manny, wg mnie jest to idealny i łatwy do zrobienia dodatek. Przy tym zupa będzie bardziej pożywniejsza, co jest ważne dla faceta. Dostał też(...)sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku   W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, całość jest doprawione solą i pieprzem, oraz siekaną pietruszką. Mieszamy wszystkie składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tacos 266

Tacos to obok tortilli chyba najsłynniejsze meksykańskie danie.  W Polsce może jeszcze niedocenione, jednak w USA tacos zdecydowanie są bezkonkurencyjne. Tacos możemy serwować z nieskończoną

Mania Gotowania
Potrawka z kurczaka ze szpinakiem 236

Potrawka z kurczaka ze szpinakiem to błyskawiczny i bardzo zdrowy obiad. Możecie go podać zarówno z ziemniakami, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną albo ryżem. Do tego dania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 165

taki grecki kebab;) W naszej tawernie podawany był z pitą, frytkami, sosem tzatziki i sałatką. Bardzo popularne danie i jedne z tańszych, szczególnie w wersji ulicznej na wynos, gdzie mięso wkładane jest do bułki z warzywami i sosem tzatziki (można kupić za 3-4 euro). Souvlaki ( Σουβλάκι ) Suwlaki to kawałki wieprzowiny lub kurczaka, nadziewane na szpadkę i pieczone na ruszcie(...)Gemista  ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki ( σαγανάκι )  oraz tzatziki (   τζατζίκι  - czyt. dzadzyki, ew. cacyki)  z pitą Saganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom

Chilli Czosnek i Oliwa
Kofta z grilla 267

Kofta , jest to mięso mielone najczęściej z wołowiny I jagnięciny z przyprawami I cebulą. W tej formie znana na Bałkanach, Azerbejdżanie, Iranie , Grecji, Indiach I Turcji. Przepyszne wariacja na temat mielonego-niby podobne do naszego, ale jakże inny smak, poprzez dodane inne przyprawy. Polecam . Zaczynamy: Składniki na 8 porcji: 900 gr mielonego-wołowego 2 cebule(...)jajko sól, pieprz pitta bread 8 patyków do grilla Wykonanie: Do mielonego dodajemy startą na grubych oczkach cebulę, jajko, przyprawy. Mieszamy do całkowitego połączenia. Jeżeli patyki są drewniane, pamiętajmy by zamoczyć je w wodzie- około 0,5 godziny , by sie nie spaliły na grillu. Mięso dzielimy na 8 porcji I obklejamy patyk. Ja grillowałam koftę na metalowej tatce około

Smaki Edyty
Proste szaszłyki z grilla 269

Proste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lazania Bolognese 311

jakiś czas jak najbardziej wskazane;)) Delikatny makaron, mięso, grzyby i duuużo ciągnącego się sera - to główne składniki tego pysznego dania.  Składniki: 350 g makaronu lazania,  500g mięsa mielonego,  ząbek czosnku,  duża cebula,  300g pieczarek,  puszka krojonych pomidorów,  łyżeczka przyprawy do pomidorów (użyłam Kamis), łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis),  sól morska(...)gałkę muszkatołową, szczyptę cukru oraz sok z cytryny. Śmietankę rozkłócić z żółtkiem, dodać do sosu, chwilę podgrzewać, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Mięso wyrobić z posiekanym czosnkiem, doprawić solą z pieprzem. Dodać do cebuli, rozdrobnić, dusić około 8 minut na małym ogniu.  Dodać pomidory wraz z zalewą, dusić jeszcze jakieś 8minut

Z miłości do słodkości
Pasztet domowy pieczony w boczku 277

1 kg wieprzowiny 1 kg wołowiny 1/2 kg surowego boczku lub podgardla 3 średnie cebule, obrane i pokrojone w grube plastry 1/2 podłużnej bułki np. paryskiej

Świat Domowej Kuchni