mięso mielone - 23354 przepisów (strona:690/1557)

Wegetariańskie penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami 318

Dania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kolorowe szaszłyki drobiowe z piekarnika 140

ogórki kiszone Marynata - kilka łyżek oleju - łyżka domowej wegety  lub innej ulubionej przyprawy do grilla/mięs - 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej - 1/2 łyżeczki papryki chili - 1 łyżeczka czosnku mielonego - szczypta majeranku i kminku mielonego Wykonanie Mięso myję, osuszam, oczyszczam ze zbędnego tłuszczyku i błonek, kroję w średniej wielkości kostkę. Przekładam do miski, dodaję olej i przyprawy

Kuchnia z widokiem na ogród
Jaglane kotlety z brokuła 191

następnie gotujemy w 1 szklance wrzątku – zobacz wpis Jak ugotować kasze jaglaną . Brokuły i ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Cebulę surową ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na 5 min do zaparzenia. Kaszę (jeszcze ciepłą) mieszamy

Dorota Smakuje
Tarta bolognese 258

trochę jak... przygotujcie i sami oceńcie! ;) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 4 łyżki wody 100 g zimnego masła Składniki na nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju sól, pieprz(...)grochem (żeby ciasto nie urosło). Pieczemy 15 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso, przyprawiamy bazylią, oregano, słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok. 7 minut), a na koniec dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy i odstawiamy

My Culinary Art
Indyk w sosie z zielonym groszkiem 207

Indyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi ruskie 300

dość pracochłonne w przygotowaniu, gościłyby na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu.  Właściwie smakują mi w każdym wydaniu: czy to z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami czy też z ziemniakami i białym serem.  Ze względu na to te kapuściano-grzybowe najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień(...)sporej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, do momentu aż się zeszkli. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimne ziemnaki przeciskamy przez praskę/maszynke do mielenia mięsa. Twaróg również warto zmielić, wtedy jego konsystencja będzie wspaniale aksamitna.  Do przemielonych ziemniaków i twarogu dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość mieszamy. Jeśli uznamy

W mojej holenderskiej kuchni
Grecka tortilla z sosem tzatziki 190

Grecka tortilla z sosem tzatziki to danie, które idealnie będzie pasowało zarówno na obiad, jak i kolację. Tortille podamy wraz z pysznym sosem tzatziki, który podkreśli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Włoska kuchnia – dlaczego tak ją kochamy 193

Większość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cudowne burgery 168

hamburgera skupiałam się na składnikach, dzisiaj przyłożyłam się do samego mięsa - wyszło cudowne lekkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne. Przepis na burgera podobno Jamiego. Polecam baaaaaardzo! Składniki: BURGER: 500g mięsa mielonego (w oryginalnym przepisie wołowe, ja wykorzystałam wołowo - wieprzowe) 1 duża czerwona cebula  2 łyżki oliwy z oliwek Biolevita 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskieg  1 łyżeczka zmielonych ziaren(...)siekamy drobno pieczarki marynowane, cebulę, ogórka konserwowego. Dodajemy śmietanę i majonez, doprawiamy. No dobra zacznijmy od burgerów. Drobno kroimy cebulę i szklimy na patelni. Do miski przekładamy mięso, ostudzoną cebulę, oliwę, zmielony kmin i ziarna kolendry, sól, pieprz, starty ser, musztardę, jajko, bułkę tartą. Wszystko delikatnie mieszamy. Następnie formujemy burgery, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Układamy składniki na bułce

Brzuszki Łakomczuszki
Enchiladas z korzenną nutą i salsą guacamole 205

bardzo dobra. Pasowała idealnie do dania łagodząc jego ostrość i podkreślając smak.   Enchiladas z nutą korzenną i salsą guacamole           Składniki : 450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula papryczki jalapeno w zalewie (do kupienia w Lidlu) 150 g czerwonej fasoli 200 g kukurydzy ½ papryki 1 ząbek czosnku 1 pomidor 150 ml przecieru pomidorowego(...)Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i mięso. Smażymy około 10 minut. Papryczkę chilli drobno siekamy. Paprykę kroimy w cienkie paski, pomidora w kostkę. Do mięsa dodajemy chilli i paprykę. Smaż jeszcze przez około 5 minut. Gdy będzie

Mania Gotowania
Wyjątkowa kolacja 294

odpowiednio uczcić. Dni, które są dla mnie w jakiś sposób wyjątkowe, wymagają równie wyjątkowej oprawy. Wtedy zawsze sprawdzi się dobra kolacja (lub obiad). Zwykle jadamy kurczaka, ewentualnie jakieś mielone mięso, rzadko ryby. Dlatego padło właśnie na nie. Na szczęście niedawno otworzyli w naszej okolicy sklepik, gdzie można dostać świeże ryby. Gdy tam poszłam i zobaczyłam piękne filety(...)potrzebować: 2 filety z łososia (wielkość wedle zapotrzebowania, nasze były naprawdę duże i stąd również taki czas zapiekania) 6 niewielkich ziemniaków dobrej jakości masło cytryna przyprawy: sól morska, świeżo mielony, kolorowy pieprz, suszony tymianek) Mój łosoś niestety posiadał ości, a ja nie zjem ryby, która ma ości. Jest jednak na to prosty sposób. Ości w łososiu są dość chętne

Ratunku obiad
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 327

porcji czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: na klopsiki:  500 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny) 1 cebula, drobno pokrojona 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu mielone chilli, do smaku sól, pieprz do smaku olej do smażenia na sos pomidorowy: 2 posiekane cebule(...)passatę, cukier, chilli i dopraw solą. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż sos zgęstnieje.  W tym czasie zrób klopsiki. W misce wymieszaj mielone mięso z cebulą, pietruszką i przyprawami. Dobrze wyrób na jednolitą masę. Nasmaruj dłonie olejem i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż na niej kolejne

Chilli Czosnek i Oliwa
Szpinak – właściwości lecznicze 309

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Długo duszona wołowina z pieczarkami 238

Długo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!