Śląsku nikt nie powie, że na obiad będą mielone. Tutaj nazywa się je karminadle, karbinadle czy też kardinadle – zawsze oznacza to pyszne kotlety z mielonej wieprzowiny przygotowywane na codzienny łobiod. Nie są to zwykłem mielone, o czym świadczy to, że zostały wpisane Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Gotowe dania(...)kotlety wieprzowe” – w książce Kuchnia Śląska, czyli krupnioki, makówki i moczka pisze Wery Sztabowej. A więc robimy karminadle! Przepis na karminadle – śląskie mielone Składniki: 700 gramów mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej, 1 bułka pszenna (najlepiej czerstwa), 2 cebule, 1 jajko, niecałe pół szklanki mleka, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz, smalec do smażenia
Kulinarna Polskamielonej Rafex 1/3 łyżeczki chili grys Rafex 1/3 łyżeczki gorczycy mielonej sól, pieprz pomidor cebula ogórek sałata ser żółty majonez Roleski ketchup Roleski musztarda sarepska Roleski Mięso dokładnie myjemy, mielimy przynajmniej dwukrotnie maszynką do mięsa. Dodajemy startą na tartce cebulę, przyprawy i bulion, dokładnie mieszamy. Formujemy 4 kotlety, spłaszczamy i grillujemy na patelni grillowej bez dodatku
kulinarnyswiatdomiziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól Do przyprawienia masy: 5 jajek 2 łyżki gałki muszkatołowej 2 łyżki rozmarynu łyżka zmielonego jałowca 4 łyżki majeranku łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty(...)solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy. Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy i mielimy na najmniejszych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta
R'n'G KitchenLeczo z cukinią i kiełbasą to bardzo proste i szybkie danie obiadowe. Najlepiej jest je przygotować w okresie letnim, kiedy możemy kupić świeże produkty do jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cebuli , lub soli cebulowej sól , pieprz do smaku Plastry schabu, rozklepujemy tłuczkiem na wielkie ,ale niezbyt cienkie kotlety . Chodzi o to żeby było mięso , a nie sama panierka Każdy kotlet obsypujemy z obu stron suszoną , mieloną cebulą , ona nadaje im wspaniały , królewski aromat .. Nic nie pobije tego smaku Jeśli używacie soli cebulowej to już nie solicie dodatkowo , a jeśli(...)suszonej cebuli jak ja ,to dodatkowo solicie do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Doprawiamy pieprzem i obtaczamy najpierw w jajku , a potem w mocno pokruszonych płatkach kukurydzianych . Tak aby mięso całkowicie zniknęło pod panierką . Smażymy na dużym ogniu , na porządnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor . Serwujemy na gorąco . Jak to z każdym schabowym bywa , nie ma tu filozofii
Ogrodnik w podróżyszynka, boczek surowy) = 14 słoiczków 500ml Na każdy kilogram mięsa po : 19g soli peklującej ( można również zastąpić ją zwykłą solą kuchenną, niejodowaną ale mięso nie będzie już tak ładnie różowe) , 6g majeranku, 4g świeżo mielonego czarnego pieprzu, 100ml zimnej wody, spory ząbek czosnku- przepuścić przez czosnkownik lub drobno pokroić. Na całą porcję mięsa 1 łyżeczka gorczycy, 6 kulek ziela(...)mielę razem z pieprzem, 2 płaskie łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Z mięsa usuwam wszelkie twarde skóry, chrzęści (wszystko to czego nie chcę w moim słoiczku) 1/3 mięsa tego bardziej tłustego mielę maszynką na szarpaku ( to takie 3 duże oczka na sitku do mielenia) pozostałą część kroję w kostkę mniej więcej 3x3cm. Całość mięsa mieszam z dodatkami, dokładnie
W garach u Gosimielonej, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję mąkę i papryki mielone. Mieszam. Mięso zalewam wodą. Dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasismakowało A jeżeli lubisz pory jako dodatek do mięs, polecam też inne przepisy dostępne na blogu: Polędwiczki w porowym sosie Podudzia kurczaka z porami i suszonymi pomidorami 3 pojedyncze piersi kurczaka 2 duże pory 350 ml śmietany 30% około 100 g sera cheddar 1-2 łyżeczki curry mielona papryka słodka(...)sól, pieprz Pory kroimy na półplasterki. Rozkładamy je na dnie lekko natłuszczonego naczynia do zapiekania. Oprószamy solą. Oczyszczone mięso kroimy na cienkie pasy. Oprószamy solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej papryki. Mięso rozkładamy na porach. Ser cheddar trzemy na dużych oczkach tarki. Rozprowadzamy na mięsie. Śmietanę mieszamy z przyprawą curry. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zalewamy zapiekankę. Wstawiamy
Smaki Na Talerzupłaskich łyżeczek, trzeba uważać by nie przesolić mięsa; jeśli ktoś chce by mielonka była różowa może dodać soli peklowanej zamiast soli zwykłej) świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw Sekret Dziadka Feliksa WYKONANIE Zaczynamy od mięsa. Myjemy je i dokładnie czyścimy. Golonkę bardzo dokładnie oczyszczamy ze ścięgien i tłuszczu. To zajęło mi najwięcej czasu(...)łopatką wieprzową poszło znacznie łatwiej, nie wiele tam było do odcinania. Golonkę kroimy w dużą kostkę mniej więcej na centymetrową lub dwucentymetrową. Łopatkę mielimy w maszynce do mielenia. Do mięsa dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 stołowe łyżki wody i bardzo dokładnie je wyrabiamy. Szczelnie zaklejamy miskę z mięsem folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny
OstryKęsczosnkiem niedźwiedzim to pyszna propozycja na obiad z pałkami z kurczaka. Mięso jest kruche i soczyste o nieziemskim aromacie czosnku niedźwiedziego z lekką nutą słodyczy, dzięki dodatkowi miodu. Jadłam kiedyś podobnie przygotowanego kurczaka u znajomych a teraz sama postanowiłam trochę pokombinować ze smakami i upiec takie mięso z dodatkami, które smakują mojej rodzinie. Składniki na kurczaka maślanego(...)masła * 2 łyżki płynnego miodu * 2 łyżki musztardy sarepskiej * 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki soli * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego * pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć. Do miseczki z masłem dodać miód płynny, musztardę sarepską, wsypać sól, pieprz czarny mielony, paprykę słodką mieloną i czosnek niedźwiedzi. Całość dobrze
Zrób to smacznieSkładniki : 70 dag mięsa mielonego, najlepiej kupić kawałek mięsa i samemu je zmielić 2 jajka 2 łyżki kaszy manny połowa dużej bułki, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz, pół łyżeczki maggi, płaska łyżeczka ostrej, mielonej papryki duża cebula, smalec Przygotowanie; Bułkę moczymy w wodzie lub mleku , wyciskamy Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na łyżce smalcu studzimy Do mięsa
Proste Potrawyszklanki wody 1 łyżka żelatyny spożywczej 2 łyżeczki soli płaska łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki z czubkiem czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE : Piersi kroimy w kostkę, skórki i część mięsa z udek mielimy a resztę mięsa również kroimy w kostkę. Przekładamy wszystko do miski, dodajemy przyprawy, wodę i żelatynę, mieszamy. Wszystko odkładamy na kilkanaście godzin do lodówki
Kulinarne Fantazje MarioliSmaczna propozycja na danie jednogarnkowe. Świetnie rozgrzewa i syci, zimą sprawdza się idealnie by zaspokoić nagły głód. Artykuł Chilli con carne pochodzi z serwisu Pieprzyć z
Pieprzyć z FantazjąNajlepsze naleśniki z serem to naleśniki posmarowane kremowym serkiem waniliowym. Delikatnie chrupiące ze słodkim nadzieniem w środku. Z tego przepisu wychodzi ok. 6-7 dużych naleśników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Risotto z kurczakiem i szparagami to niezwykłe połączenie ryżu, kurczaka i szparagów. Risotto wychodzi niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach. Możecie użyć dowolnych szparagów, choć ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prosty makaron z sosem pomidorowym to danie, które przygotujemy dosłownie w 10 – 15 minut. Korzystając z tego przepisu zwykły makaron zmieni się w prawdziwe arcydzieło
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naleśniki z dżemem i musem malinowym to z całą pewnością danie, który zasmakuje każdemu dziecku, ale nie tylko… szybkie, delikatne naleśniki z dżemem polane domowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybkie naleśniki z cukrem pudrem to danie, które z całą pewnością zachwyci każde dziecko. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu naleśniki. Tym razem będą to zwykłe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wiele osób poszukuje przepisu na szybkie i pyszne ciasto naleśnikowe. W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić naleśniki. To będzie najbardziej klasyczna wersja naleśników jaka może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne naleśniki z jogurtem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad. Takie naleśniki możecie również przygotować na kolację, albo na śniadanie i podać z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kaszotto z marchewką i groszkiem to jedno garnkowe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Jest zdrowe, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Do tego dania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Papardelle z kurczakiem to włoski makaron, nieco szerszy niż tagliatelle. Świetnie nadaje się do gęstych sosów i mięs. Ponadto jest bardzo sycący, idealnie nada się na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Postanowiliśmy zatem przygotować risotto z krewetkami i zielonym groszkiem. Być może nie wszyscy lubią owoce morza, jednak my je uwielbiamy zwłaszcza krewetki :) Danie to jest delikatne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naleśniki z kremem Rafaello to połączenie klasycznych naleśników z pysznym kremem o smaku kokosowym z puszystym serkiem mascarpone. Śniadanie, obiad czy kolacja? Naleśniki te będą idealna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś u nas jeden z ulubionych wersji obiadu z makaronem – mięsny sos pomidorowy z dużą ilością ziół i zielonych oliwek. Aromatyczny, syty, domowy i szybki
Zasmakuj KuchniRisotto z kurczakiem i szparagami to moja autorska wersja tego włoskiego dania. Połączymy tutaj zarówno ostrość pasty curry z delikatnym smakiem zielonych szparagów. Risotto przygotowuje się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem to klasyczne połączenie naleśników na słodko. Taka wersja naleśniki to idealna alternatywa dla naszych pociech, które kochają słodkości a jednocześnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Któż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chilli con carne wbrew ogólnie panującej opinie to danie kuchni amerykańskiej. Traktowane jest jak dość popularny fastfood. Tym razem jednak przygotujemy jego zdrową wersję delikatnie nawiązując
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 40 dag m ielonego, średnia cebula, 1/2 małej cebuli
JejKuchnia650 g mięsa gulaszowego z jelenia 1 kg tłustego boczku 1 łyżeczka jałowca 1 łyżeczka pieprzu kolorowego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru pół gałki
Gotowanie jest łatwe