mięso mielone - 23354 przepisów (strona:653/1557)

Kotlety mielone z brokułem i puree ziemniaczane 148

Kotlety z mięsa bielonego wzbogacone różyczkami brokuła i zieleniną. Jeśli raz spróbujesz dodawać warzywa do mielonych, będziesz eksperymentować już za każdym razem. Właśnie na bazie takich eksperymentów powstały te wyjątkowe kotlety, często wracam do tego przepisu. Artykuł Kotlety mielone z brokułem i puree ziemniaczane pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Kotleciki z piersi indyka z dynią i boczkiem 131

Niejednokrotnie już słyszałam, że filet z indyka nie nadaje się na mielone. Tym przepisem udowadniam, że jak najbardziej nadaje się. Do mięsa dodałam startą na tarce dynię i pokrojony w kosteczkę boczek. Kotleciki indycze są wilgotne, aromatyczne po prostu pyszne. Zapraszam na jesienne wydanie mielonych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Potrawka z kurczaka 172

pieprz szczypta tymianku Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie solimy i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i dusimy kilka minut. Dodajemy pieczarki, sos sojowy i zioła prowansalskie. Dolewamy bulion warzywny i chwilę dusimy. Dodajemy mięso i świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy(...)dusimy z lekko uchyloną pokrywką ok. 20 minut. Potrawkę nakładamy do misek lub głębokich talerzy. Można podawać z ulubionym pieczywem. Gotowanie mięsa ma swoje zalety i wady. We wrzątku giną  drobnoustroje, a mięso jest lekkostrawne. Niestety, podczas gotowania  gnie  część składników odżywczych. Pozostają w wywarze, który można wykorzystać do innych potraw

My Chcemy Jeść
Pasztet z żurawiną 180

suszonej żurawiny (cała nie cięta) 4 jajka 3 suszone borowiki 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz mielony Instrukcje Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do sporego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy powstałe szumowiny i dodajemy warzywa(...)oraz ziele, liście i pieprz oraz grzyby. Gotujemy do miękkości około 2,5 – 3 godzin. Wyjmujemy mięso, wywar odcedzamy przez sitko. Do części wywaru dodajemy wątróbki i gotujemy kilka minut, w pozostałym wywarze namaczamy bułki. Ostudzone mięso wraz z grzybami i odciśniętą bułką mielimy trzykrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Całość doprawiamy solą, mielonym pieprzem i gałką, dodajemy jajka

To co lubię - gotuję i polecam
Pieczeń rzymska (Terrina di carne) 174

sale, pepe * La ricetta è stata realizzata in collaborazione con  Amica Natura PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Mięso i szynkę pokrojone na mniejsze kawałki mielimy. Do mięsa dodajemy jajka, starty parmezan, tymianek, majeranek oraz gałkę muszkatałową. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i starannie wyrabiamy. Form ę  do pieczenia o wymiarach

La grande e la piccola cuoca
Jak powstała kiełbasa swojska 187

gotowe do robienia kiełbasy.  Półtusze rozbierane są jeszcze ciepłe, gdyż technologia przygotowania kiełbasy swojskiej wymaga mięsa bardzo świeżego. Mięso jest mielone i doprawiane naturalnymi przyprawami: świeżo mielonym pieprzem, świeżym polskim czosnkiem.... Dobrze wymieszane mięso napychane jest do naturalnych jelit. „ Gotowe” kiełbaski poddawane są procesowi wędzenia.  Wędzone są na gorąco w dymie olchowym. Nie jest

królestwo garów
Mielona rolada na andrucie 217

się już tradycyjne mielone proponuję połączenie ich z popularnymi suchymi waflami - andrutami. Przygotowanym mięsem smaruję andruty, a gdy wafle zmiękną zwijam je w rulon i kroję na plasterki. Dzięki waflom mięso jest chrupiące i zyskuje całkiem inny smak niż tradycyjne kotlety... Takie mielone świetnie sprawdzą się podczas obiadu oraz jako kolacja. Przepis przywieźliśmy od cioci(...)Podlasia;) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego,  2 wafle - andruty,  jajko, sól, pieprz,  łyżeczka bazylii, szczypta ostrej papryki, czerstwa bułka namoczona w mleku, olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso). Przygotowanie Mięso zmielić i wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką oraz przyprawami. Masę mięsną rozsmarować na andrutach.  Gdy wafle zmiękną zwinąć w roladę. Następnie zawinąć w folię spożywczą

Z miłości do słodkości
Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka 139

wydanej przez Lokalną Grupę Działania Lasovia. Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 4 duże cebule sól, pieprz, słodka mielona papryka tłuszcz do smażenia (olej, smalec) 1 szklanka rosołu lub wody Mięso(...)kroimy na plastry grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster z obu stron oprószamy solą i pieprzem, a dodatkowo z jednej strony oprószamy słodką mieloną papryką. Mięso partiami obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Po smażeniu nie myjemy patelni. Plastry mięsa przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Podlewamy rosołem lub wodą i zapiekamy

Trzeci talerz
Kapusta zasmażana 143

masła. W kapuście zasmażanej znaleźć może się kminek, sok z cytryny, świeży koperek, natka pietruszki, podsmażona cebula lub podsmażony boczek. Jak lubię podawać kapustę zasmażaną jako dodatek to mięs , najczęściej mielonych bądź schabowego. Bez wątpienia kapusta zasmażana z mięsem i ziemniakami jest jednym z moich ulubionych obiadów, które najczęściej robię przy niedzieli. Poniżej znajdziecie przepis na kapustę zasmażaną(...)kapusty włoskiej 1/2 łyżeczka kminku w ziarnach 200 ml wody 1 łyżeczka soli 1 pełna łyżka mąki pszennej 5 dkg masła 1 łyżeczka cukru kryształu 1/4 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka soku z cytryny Jak zrobić kapustę zasmażaną. Kapustę drobno pokroić nożem bądź poszatkować na szatkownicy, włożyć do garnka wraz z wodą, cukrem, solą, kminkiem oraz pieprzem. Zagotować

MeCooks
Cevapcici z musztardą i imbirem - piknikowa przekąska na Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 172

Comiesięczna akcja pod nazwą Wyzwanie Blogerek i Blogerów, w tym miesiącu przyniosła ciekawy temat: piknik. Uczestnicy mieli zaproponować dowolną potrawę, którą można zabrać ze sobą w plener. Przyznam się, że miałam mętlik w głowie, nie wiedziałam co wybrać. Jest przecież tak dużo potraw, które nadają się na piknik. Na początek odrzuciłam pomysł(...)oryginalnie, to zdjęcia przygotowałam w stylu retro - ciekawa jestem, jak ten efekt Wam się  spodoba ;)Składniki:pół kilograma chudego mięsa - użyłam szynki wieprzowej,2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy - użyłam "Starofrancuskiej" Tesco,płaska łyżeczka mielonego imbiru,spora szczypta grubo mielonego pieprzu,sól,pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki.3-4 łyżki zimnej wody,patyczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa wędlina gotowana 193

kotlety mielone ). Przygotowane mięso włóż do dwóch osobnych misek: pokrojone mięso z kurczaka do jednej, zmieloną szynkę wieprzową do drugiej. Do każdej miski z mięsem dodaj 1,5 łyżeczki peklosoli, wymieszaj i odstaw na całą noc do lodówki. Domowa wędlina gotowana – dzień drugi Na drugi dzień mięsa połącz ze sobą i dodaj przyprawy: 1 ząbek czosnku(...)litra wody rozpuść 5 łyżeczek żelatyny. Następnie roztwór z żelatyny wymieszaj z mięsemmięso powinno się “trzymać”. Jeśli chcesz uzyskać więcej galaretki dodaj jeszcze szklankę wody. Napełnianie folii termokurczliwej mięsem Tak przygotowane mięso na domową wędlinę gotowaną przełóż ciasno do folii termokurczliwej. Mięso do folii możesz docisnąć łyżką, aby w miarę możliwości nie było w niej powietrza

ugotuj-przepis.pl
Pieczone kąski kurczaka w płatkach kukurydzianych 175

piersi kurczaka 1/2 szkl. maślanki mielona papryka słodka sól, pieprz płatki kukurydziane (około 3-5 szkl.) Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje np na paseczki. Mięso oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Wkładamy do woreczka strunowego. Zalewamy całość maślanką, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut (lub dłużej, jeśli jest taka możliwość). Płatki(...)kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu. Mięso lekko osączamy, panierujemy w przygotowanych płatkach. Rozkładamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Źródło

Smaki Na Talerzu
Klops Gargamela na mleku skondensowanym 290

Czy połączenie mięsa i mleka skondensowanego nie wydaje się wam szalone? Mnie kiedyś tak, ale gdy znalazłam ten przepis i zrobiłam go pierwszy raz to już

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną 230

ostatnim czasie bardzo polubiłam połączenie mięsa z owocami. Owoce w wersji wytrawnej smakują zupełnie inaczej niż np. w deserach. Rolada to idealna propozycja na niedzielny obiad. Podałam ją z pysznym sosem żurawinowym. Ciekawym dodatkiem do tego dania były również pieczone figi.  SKŁADNIKI: 60 dag filetu z piersi indyka, 10 plasterków suszonych jabłek, 6 łyżek oleju 15 dag żurawiny świeżej(...)łyżeczki miodu, sól, pieprz kolorowy, papryka ostra mielona. PRZYGOTOWANIE: Mięso nacinam nożem wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat mięsa. Rozbijam lekko tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem kolorowym. Na płacie mięsa układam plasterki suszonego jabłka. Mięso zwijam w roladę i związuję nićmi. Nacieram dookoła solą, pieprzem oraz ostrą mieloną papryką. Roladę układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam olejem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 293

Dzień dobry, Grecy, z religią zmuszającą ich do zachowania postu przez 180 dni w roku i burzliwą historią, przez którą często nie mieli co włożyć do garnka, musieli stać się mistrzami w przygotowywaniu dań bezmięsnych. Jednak gdy pomyślimy o najsławniejszych na świecie greckich potrawach, zorientujemy się, że są to przede wszystkim dania mięsne. Czyżby Grecy zostawili najlepszą część swojej kuchni(...)upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się po wierzchu tartym serem.  Ale uwaga, spotykane są również wersje w mięsem mielonym lub ryżem i mięsem, dlatego lepiej dopytać się o zawartość naszej gemisty przed złożeniem zamówienia.  Poniżej znajdziecie mój przepis na pyszną gemistę . Postanowiłam dodać do farszu składnik

Chilli Czosnek i Oliwa