mięso mielone - 23354 przepisów (strona:66/1557)

Drobiowe Taco z patelni 270

konserwową odsączyć z zalewy i opłukać pod bieżącą wodą. Nachos pokruszyć na drobne kawałki. Papryczkę chipotle odsączyć z sosu, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić mięso mielone. Przyprawić chili(...)proszku (1/2 łyżeczki), kuminem (1 łyżeczka) oraz szczyptą soli i pieprzu. Całość podsmażać, na średnim ogniu, często mieszając (rozdrabniając jak najbardziej mięso), aż mięso ładnie się zarumieni (przez około 5 - 7 minut). Następnie, na patelnię z zarumienionym mięsem wlać salsę (1 szklankę). Dodać odcedzoną, opłukaną fasolkę,  pokrojoną papryczkę chipotle oraz sos adobo (1 łyżkę). Całość podsmażać na średnim ogniu

Gospodyni Miejska
Kotlety ziemniaczane à la Fraszynki 212

soli 25 dkg mąki (pół na pół ziemniaczana z pszenną) Farsz: 2 łyżki startego Parmezanu 2 ugotowane na twardo jajka 1/4 łyżeczki soli pieprz do smaku 250 dkg mięsa mielonego Panierka: 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1 łyżka masła 20 dkg pieczarek 100 ml śmietany (najlepiej użyć tej do zup) 200 ml wody 1 łyżka(...)ugotowania ziemniaków. Gdy gotowe, lekko je studzimy po czym przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. W misce mieszamy ziemniaki, jajka, sól oraz mąkę. Zagniatamy ciasto. W osobnej miseczce przygotowujemy nadzienie. Mięso mielone łączymy z serem, startymi na tarce jajkami, solą oraz pieprzem. W zależności od tego jaką wielkość kotletów chcemy uzyskać, tyle nabieramy ciasta ziemniaczanego. Kładziemy je na dłoni

mecooks
Pieczone roladki z fasolką szparagową 173

jako nadzienie do roladek z mięsa mielonego. Roladki można podać z dowolnymi dodatkami a po wystudzeniu można pokroić na plastry jako wędlinkę na kanapki. składniki: 1,3 kg mięsa mielonego, zmieliłam łopatkę 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 100 g żółtego sera, dałam goudę + do posypania roladek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ugotowana fasolka szparagowa sól,pieprz(...)mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki oraz ser żółty starty na drobniutkich oczkach. Masę dobrze wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować roladki. Nabrać trochę mięsnej masy i rozpłaszczyć na dłoni. Na środku ułożyć strączki fasolki i dokładnie oblepić je mięsną masą. Roladki zrobiłam duże i wyszło mi 7 sztuk. Do każdej roladki dałam

Monia miesza i gotuje
Torcik meksykański z tortilli 231

tortilli Bardzo smaczna i efektowna zapiekanka meksykańska z tortillą i mięsem mielonym. Placki tortilli można kupić gotowe lub zrobić samemu według TEGO przepisu.     Składniki: 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 pomidory 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli z puszki przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka chilli – 1 łyżeczka, zmielony(...)sera pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 6 placków tortilli     *** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy i podsmażamy z każdej strony *** *** Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ze skórki pokrojone pomidory. Podlewamy delikatnie wodą. Mieszamy i doprawić

Blog z Apetytem
Faszerowane słodkie ziemniaki – pomysł na mięso mielone 228

mięsem mielonym – jest idealne do lasagne, spaghetti czy innych makaronów. Tym razem wykorzystałam go jako farsz do słodkich ziemniaków. Rewelacja, wszystkim domownikom bardzo smakowało. Składniki: 300g mięsa mielonego o niskiej zawartości tłuszczu (ja użyłam 15%) mała cebulka ząbek czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia 200g pomidorów z puszki 4 małe słodkie ziemniaki łyżeczka masła Sposób przygotowania(...)wymieszaj z masłem. Dodaj sól, i pieprz, przełóż do rękawa cukierniczego. Na łyżeczce oleju lub oliwy z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Zalej pomidorami i dodaj mięso mielone. Gotuj aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku. Tak przygotowanym sosem faszeruj ziemniaki. Na wierzch wyciśnij słodkie pure. Zapiecz w piekarniku (około 15 minut

wysmienity
Karp z pieczarkami w cieście francuskim 185

okazję, o każdej porze roku. Właściwie przygotowany na poszczególnych etapach pracy, może być całkowicie pozbawiony ości. Koniecznie spróbujcie! 2 nieduże karpie (potrzebne będzie w sumie około 500 g mielonego mięsa karpia) 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% kasza manna (u mnie 3 kopiate łyżki) 2 op. ciasta(...)sklepie o filety). Usuwamy skórę. Mięso ryby dzielimy na mniejsze kawałki, usuwając w miarę możliwości wszystkie małe ości. Mielimy. Pieczarki kroimy na plasterki. Podsmażamy je na rozgrzanej patelni z łyżką masła. Usmażone, lekko przestudzone pieczarki mielimy w maszynce. Odstawiamy. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę. Dodajemy mielone mięso karpia i smażymy

Smaki Na Talerzu
Mielone w sosie. 304

jeden z tradycyjnych obiadów moim domu. Składniki: 750g mięsa mielonego (ja używam wieprzowego), 2 jaja, cebula, bułka tarta, sól, pieprz, majeranek, można dodać wyciśnięty czosnek ( ze trzy lub cztery ząbki), pół szklanki mleka, olej, czerwona papryka (ostra i słodka), mąka. Przygotowanie: Przygotować miskę. Wbić do niej jajka, wyłożyć mięso mielone, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, posypać bułką(...)Powoli dolewać do garnka cały czas mieszając. Wlewać do momentu gdy sos będzie gęsty - nie zawsze trzeba dać całą zawiesinę. Chwilkę jeszcze pogotować. Ja z moją rodziną najbardziej lubimy mięso mielone w sosie podane z kaszą gryczaną. Smacznego

W kuchni u Moniki
KOTLETY MIELONE W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM 151

ogórkiem kiszonym - zawsze jest pysznie i domowo. Bo mielone przywołują w pamięci dom rodzinny czy wakacje u babci na wsi... Chyba każda pani domu ma swój żelazny przepis na najlepsze pod słońcem mielone  😊  Moim zdaniem tajemnicą pysznych mielonych jest przede wszystkim dobre mięso (nigdy nie robię ich z gotowego mielonego mięsa(...)pewnie niczego odkrywczego tu nie napisałam 😂   Ale może moje skromne uwagi pozwolą jakiejś początkującej pani domu zrobić po raz pierwszy przepyszne mielone kotlety? Składniki na mielone: ok 600 g mięsa mielonego 2 jajka 1 namoczona wcześniej kajzerka 1 cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz smalec do smażenia masło klarowane do podsmażenia cebuli

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka ” Boryny „ 261

średniej wielkości cebula 1 opakowanie jogurtu greckiego kawałek sera do utarcia ( około 30 g ) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku sól , chilli do smaku Mięso mielone , podsmażamy na patelni z dodatkiem chilli i wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz solą do smaku . Jak już się lekko zrumieni , odstawiamy(...)mieszamy w misce z ziołami,słodką papryką , kminkiem i solą . W średnim naczyniu żaroodpornym , wysmarowanym olejem , układamy warstwami ( najlepiej podzielić składniki na dwie części ) : najpierw ziemniaki , dociskamy , następnie mięso mielone ,pomidory z puszki i tak dwukrotnie , na ostatnią warstwę pomidorów układamy cieniutko pociętą cebulę – solimy , doprawiamy chilli . Całość, przykrywamy jogurtem greckim, wymieszanym z tartym serem . Wkładamy

Ogrodnik w podróży
Spaghetti Bolognese 280

window.adsbygoogle || []).push({}); Bolognese to sos mięsny podawany na ciepło. Przyrządza się go z wielu rodzajów mięsa, tradycyjnie krojonych w drobną kosteczkę, chociaż w obecnych czasach najczęściej jest to mielone mięso wołowo-wieprzowe. Niektórzy dodatkowo dodają również boczek, więc jeśli chcecie to możecie go dodać dla podkreślenia smaku. Poza tym w sosie bolońskim musi się znaleźć zestaw warzyw: koniecznie(...)pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera pokroić w drobną kosteczkę. Najlepiej żeby wszystkie warzywa nie miały kostki większej niż pół centymetra. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Kolejno dodać marchewkę, pietruszkę i łodygi selera. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), koncentrat pomidorowy oraz 100 ml wody

Kulinarne Przeboje
Gołąbki z młodej kapusty 231

olej do smażenia liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego Farsz 0,5 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego Sos 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/3 szkl zimnej wody 2 łyżki śmietanki 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 puszka krojonych pomidorów koperek W dużym garnku który pomieści(...)wodę, posolić. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i włożyć do wrzącej wody. Po kolei sparzyć liście i odkładać je na talerz. Ryż ugotować i ostudzić, dodać do mięsa mielonego razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą. Wbić jajko, wsypać przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Z sparzonych liści kapusty odciąć zdrewniałe części, położyć porcję farszu i zwinąć

Pieguskowa Kuchnia
Pulpeciki w sosie dyniowym 206

sosu dodać listek laurowy, ziele angielskie, podsmażoną cebulkę i przyprawy (sól, pieprz i suszone pomidory z dodatkiem czosnku oraz bazylii). Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, wbić jajko i wsypać przyprawy (sól, pieprz oraz ostrą paprykę). Dokładnie wymieszać mięso. Z przygotowanej masy formować niewielkie kulki, które należy obtoczyć w małej(...)mało sosu to dolejcie 0,5 szklanki wody i całość zagotujcie. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. Przygotowane pulpeciki podawać, np. z gotowanymi ziemniakami bądź ryżem. Od góry: masa z mięsa mielonego przed wymieszaniem i składniki na sos przed zmiksowaniem Gotowy, zmiksowany sos wraz z dodatkiem cebuli oraz przypraw Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Serowy garnek z klopsikami – szybkie i pyszne danie jednogarnkowe 4176

klopsiki z mięsa mielonego duszone z makaronem i utopione w sosie serowym to danie, którym z pewnością nasyci się cała rodzina. Polecam!   Składniki: 30 dkg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka bułki tartej 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra 1 szklanka makaronu 2 szklanki bulionu warzywnego 1 nieduży(...)opcjonalnie można dodać też niewielką ilość sera pleśniowego np. gorgonzola lub lazur 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików olej do smażenia 2 łyżki posiekanej pietruszki do posypania     *** Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, musztardę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z powstałej masy mięsnej formujemy małe

Blog z Apetytem
Papryka faszerowana 182

miarę szybki w wykonaniu pomysł na paprykę faszerowaną mielonym mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Polecam!     Składniki: 3- 4 papryki (mogą być różnokolorowe) 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 pomidory 100g ryżu 1/3 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dkg sera żółtego do posypania Przyprawy(...)kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia   *** Na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek, przesmażamy. Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, chili oraz oregano i całość smażymy, aż mięso straci surowy kolor *** *** Następnie zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone

Blog z Apetytem