Spaghetti z mięsem mielonym jast znany każdemu z nas, lecz ilu z nas jadło spaghetti z mięsem z jagnięciny? Gdy kupowałam to mięso to miałam pomysł na eksperyment – lecz choroba jednego z moich mężczyzn zmusił mnie do szybkiego odbiadu. Do wyboru były kotleciki mielone z mięsem z jagnięciny lub spaghetti. Wybór był prosty
Magiczny Garnekmięsem Składniki na ciasto: 1 1/2 kg ziemniaków 100 g mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Pyzy z mięsem Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1/2 główki czosnku jajko majeranek sól i pieprz Pyzy z mięsem Wykonanie Zaczynamy od ciasta. Połowę ziemniaków gotujemy. Następnie przeciskamy je przez praskę. Druga połowę ścieramy na tace
Pyza i SurówkaKuchnię szkocką lubię przede wszystkim za jej prostotę i nieskomplikowane, domowe potrawy. Jednym z takich dań jest sos z mielonej wołowiny z ziemniakami , czyli mince and tatties. ( Mince - mięso mielone, a właściwie siekane, tatties - to po szkocku ziemniaki ). Danie jest łatwe do przygotowania i nie wymaga wielu składników czy wyszukanych przypraw. Jest to po prostu(...)proste, domowe, rozgrzewające jedzenie i mimo niewielkiemu dodatkowi przypraw jest niezwykle smaczne. Danie będzie idealne na późny obiad czy kolacje na ciepło. Polecam! Sos z mielonej wołowiny z ziemniakami Składniki: 500g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1 łodyga selera naciowego 2 marchewki 500ml bulionu wołowego 1 łyżka sosu worcestershire duza garść mrozonego
Codzienne GotowaniePulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą to przepis inspirowany kuchnią Jamiego Olivera. Do przygotowania tych pulpecików wykorzystamy delikatne mięso, jakim jest polędwiczka wieprzowa. Nie musicie używać tutaj maszynki do mielenia mięsa, wszystko zrobimy w blenderze. To bardzo szybki i prosty przepis. Smak tego dania podkręca dodatek mięty do mięsa oraz sosu Worcestershire do sosu. Danie można podać z kaszą, grzankami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!klopsiki z fetą i oregano: 500 g zmielonego mięsa wołowego (lub mieszanego) 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki (mogą być też białe części dymki) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka musztardy ser sałatkowy (typu feta) w kostkach sól morska, świeżo mielony pieprz Puree ziemniaczane (gdy klopsiki podajemy na obiad(...)mleka 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pieczone klopsiki z fetą i oregano: Do mięsa mielonego dodajemy bardzo drobno posiekane szalotki, wyciśnięty ząbek czosnku, jajko, musztardę, oregano, roztarte w moździerzu (lub już zmielone) ziarna kolendry, a także sporą szczyptę soli oraz pieprzu. Wyrabiamy
Poezja smakuSkładniki: 0.5 kg mięsa mielonego ok.2 szklanki bulionu 1 jajko 1 cebula sól.pieprz bułka tarta do panierki olej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 2 łyżeczki ketchupu,lub gotowy sos pomidorowy 2 listki laurowe i 3 ziarenka ziele ang. Wykonanie: Mięso doprawiamy solą,pieprzem.Szatkujemy cebulę,dodajemy do mięsa, a na koniec jajko .Wyrabiamy masę.Formujemy pulpeciki,obtaczamy w tartej
Olcia gotuje!dzisiaj niezwykła uczta :) Pyszne sycące danie . Ręka do góry kto lubi takie jedzonka ? :) Składniki: dla 4 osób 500 g mięsa mielonego wieprzowego cebula marchew 2 ząbki czosnku opakowanie makaronu Lumaconi 500 g ( muszelki) ser żółty wędzony ok. 200 g słoik pomidorów suszonych w zalewie opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki koncentratu sól , pieprz, bazylia , oregano olej Sposób przygotowania Czosnek(...)tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy czosnek, delikatnie go szklimy. Następnie dokłądamy cebulę i marchew.Całośc podsmażamy ok. 5 minut ciągle mieszając.Po tym czasie dokłądamy mięso i podsmażamy aż mięso zrobi się "białe". Pomidorki odlewamy z zalewy i drobno kroimy i wrzucamy do farszu. Doprawiamy koncentratem i przyprawami do smaku. Dusimy jeszcze do 10 minut. Odstawiamy
Słodkości i nie tylkobardziej fit. Farsz jest soczysty i pełen smaku, a takie cukinie z powodzeniem można odgrzać następnego dnia- są wtedy nawet lepsze. Składniki: - 3 nieduże cukinie - 300 g mięsa mielonego - pęczek natki pietruszki - duża cebula - 3 duże ząbki czosnku - łyżka musztardy - sól, pieprz - 50 g mozzarelli - oliwa do smażenia Cukinie przekrajam na pół i łyżeczką wydrążam środek (pozostawiając(...)czosnku dodaję rozdrobniony miąższ z cukinii i smażę aż cła woda odparuje. Na koniec solę i dokładnie mieszam, odstawiam na chwilę do wystudzenia, aby nie poparzyć się wyrabiając farsz. Mięso oraz składniki z patelni przekładam do miski, dodaję musztardę, kawałeczki mozzarelli, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiam wszystko na gładką masę. Wracam do wydrążonych cukinii
Cook&Lovepierwsze skrzypce. Oprócz walorów zdrowotnych ( pierś z indyka mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu) lubię jego smak. A kotlety z mielonego indyczego mięsa są przepyszne! Soczyste i delikatne. Składniki: ok 600g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) 3 łyżki kaszy manny 1 jajko majeranek sól pieprz ziołowy(...)olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Mięso z indyka włożyć do miski, dodać usmażoną na złoty kolor cebulkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, i smażyć partiami na rozgrzanym oleju z obu stron
Walijskie Pichceniemięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 100 g kapusty pekińskiej pół szkl kuskus sól pieprz 1 łyżeczka cukru sos sojowy ciemny przyprawa chińska szczypta cynamonu 2 jajka papier ryżowy Kaszkę zalać wrzątkiem ok 1 cm nad poziom kaszy, przykryć talerzykiem i odstawić. Mięso przysmażyć z drobno posikaną cebulą i startą na tarce marchewką. Doprawić do smaku przyprawą chińską, pieprzem
Gotowanie jest łatwepuszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego garść kukurydzy konserwowej sól, pieprz słodka papryka Przyprawa bazyliowa z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim (lub inne ulubione przyprawy/ ew. przyprawa do mięsa mielonego) Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dokładamy mięso i smażymy razem. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy dalej. Następnie dokładamy pokrojone na cząstki pieczarki
Smaki Na Talerzuszczególnie na okres jesienno - zimowy, bo dostarcza mnóstwo energii. Potrzebne nam: - pół paczki makaronu spaghetti - słoik (520 g) sosu bolognese - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1,5 dużej cebuli - 3 duże ząbki czosnku - sól, pieprz - papryka słodka i ostra - zioła prowansalskie - czosnek w pudrze - 2 łyżki oleju rzepakowego - tarty ser żółty Przygotowanie(...)Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę szklimy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i po chwili dodajemy mięso. Smażymy doki nie zmieni koloru (ok. 5-7 minut). Doprawiamy solą i pieprzem, papryką i czosnkiem w pudrze. Dodajemy sos i przecier, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dusimy przez parę minut, dopóki sos się nie zagotuje. Doprawiamy sporą
W poszukiwaniu inspiracjismak dodając do sosu pomidorowego pepperoni, ale nie jest ono konieczne. Składniki na 4-6 porcji: 4-5 cukinii 1 mała cebula 2 łyzki masła klarowanego 400 g mięsa mielonego wołowego lub wymieszanego pół na pół z cielęciną ⅓ łyżeczki suszonej bazylii ⅓ łyżeczki suszonego oregano 1 duże jajo 50 g parmezanu (startego) + ewentualnie do oprószenia dania sól i pieprz(...)rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Dodać miąższ z cukinii, lekko posolić. Dusić na średniej mocy ok. 15-18 minut, aż cukinia się rozgotuje i odparuje większość soku. Odstawić do przestudzenia. Mięso wyrobić z ziołami, podsmażoną cebulą z cukinią i jajem. Dodać parmezan, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tartą. Masa powinna dawać się dość łatwo formować
Pełny talerzszklanki bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z limonki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy, a cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą, kuminem, papryką słodką(...)papryką chili. Smażymy, aż mięso się zrumieni. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone papryki i pomidory krojone z puszki oraz wlewamy sok pomidorowy. Gotujemy przez około 15 min., a następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Gotujemy przez około 10 min. Na końcu wsypujemy ryż i od razu zalewamy 1 szklanką
Kuchnia MagdaLenyszklanki bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z limonki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy, a cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą, kuminem, papryką słodką(...)papryką chili. Smażymy, aż mięso się zrumieni. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone papryki i pomidory krojone z puszki oraz wlewamy sok pomidorowy. Gotujemy przez około 15 min., a następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Gotujemy przez około 10 min. Na końcu wsypujemy ryż i od razu zalewamy 1 szklanką
Kuchnia MagdaLenyPyszne klopsiki w sosie koperkowym.. 50 dkg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka marchewka cebula 1 kostka rosołowa listek, ziele śmietana koperek Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką i przyprawami zagotować, dodać usmażone pulpeciki
Moje domowe kucharzeniedomową mielonkę ze słoika: 300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości sól, pieprz, majeranek 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 H + studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Należy uważać, żeby nie przesadzić z solą, bo po gotowaniu mięso jest bardziej słone niż surowe. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę wyrabiamy
My Culinary Art