naszym przypadku może potrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych(...)przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowany szczypiorek. Całość polewamy sokiem z cytryny, oliwą, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec posypujemy ziarnami słonecznika, mieszamy. Podobne przepisy: Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską Sałatka z ogórkiem, suszonymi pomidorami i kaparami Artykuł Sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi
Kardamonovysię w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie zupy-krem. Na śniadanie sprawdzi się do osypania jajecznicy, jajek(...)operację jeszcze 5 razy, do wykończenia składników. Szybciej i prościej? Wrzucić wszystko razem do misy malaksera lub partiami do młynka do kawy – w przypadku młynka wybierzcie średnią grubość mielenia. Z tej ilości składników wychodzi trochę więcej niż szklanka gotowej mieszanki – przechowujemy ją w szczelnie zamykanym słoiku, bez dostępu światła, powietrza i wilgoci, w chłodnym miejscu kuchni do 3 miesięcy
Karo in the Kitchengarnka z królikiem. Królika dusić do miękkości ok. godziny. Mięso podawać z cząstkami pomarańczy. Polecam pokroić na plastry (po wcześniejszym umyciu i sparzeniu skóry owoców) i przyczepić do mięsa za pomocą goździków. O książkach Margaret Atwood zrobiło się głośno ostatnio. Postanowiłam zatem sięgnąć po jedną z jej książek, na podstawie której nakręcono popularny amerykański serial telewizyjny o tym samym(...)trakcie lektury nie mogłam oprzeć się wrażeniu, że coś podobnego już czytałam, a chodziło mi o "Rok 1984" George'a Orwella. Tam też chodziło o system totalitarny, gdzie jedni mieli władzę nad innymi i tak naprawdę nikt nie mógł być pewien swojej przeszłości. Przerażająca lektura, która budzi przeróżne emocje w czytelniku. Nie ukrywam, że uspokoiłam je dopiero na samym końcu
Weekendy w domu i ogrodziedodaję do żuru już sparzoną. Gotowanie jej w wywarze zabiera smak, który jest na tyle delikatny że przy wędzące po prostu zginie, a poza tym – tak długie gotowanie wysusza mięso. Dodanie białej kiełbasy pod koniec gotowania nie zabierze jej smaku i aromatu, ale o smak i aromat kiełbasy uzupełni zupę i jej konsystencję. Białą sparzoną kiełbasę wkładam do powoli gotującego(...)słoika 100-150ml wody z kiszenia ogórków 2,5 litra zimnej wody 2 pełne łyżki mąki (z lekkim czubem, pszenna 550-650 lub żytnia razowa 2000) sól pieprz mielony
Karo in the Kitchenchyba bardziej polskiej potrawy niż klasyczny, wigilijny barszcz. Tradycyjnie postny wywar, bez dodatku mięsa, wymaga najlepszych składników, specjalnego traktowania i dodatku zbalansowanych przypraw. W tej postaci jadamy go raz do roku – poświęćcie należny mu czas, by móc cieszyć się głębokim smakiem tej pysznej zupy. Długie buraczki są bardzo ciemne, mają piękny głęboki prawie czarny kolor, pachną dużo mocniej niż buraki(...)lekko wędzone) 4-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 2,5 litra wody 5 łyżek octu balsamicznego– nigdy nie spirytusowego! sól pieprz mielony ok. 150-200ml wywaru grzybowego pozostałego po gotowaniu grzybów do pasztecików lub uszek ok. 300ml domowego zakwasu z buraków (przepis TUTAJ
Karo in the KitchenTrwa sezon na szparagi, więc postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam tartę ze szparagami. Żeby jednak szparagi nie były samotne to dodałam im do towarzystwa szpinak i
UgotujmyTo.plZapiekanka z patelni - kolejne danie przygotowane wyłącznie na jednej patelni, które przygotujesz w mniej niż pół godziny (oczywiście pod warunkiem użycia ziemniaków pozostałych z obiadu, jeśli
Kolorowy PrzepisownikMam w domu kilka rodzajów mąk, ale najczęściej w użyciu i tak zwykła pszenna. Zawzięłam się jakiś czas temu i eksperymentuję. Najpierw były chleby - fajny wyszedł
bistro mamatarte łyżki) 1 pomarańcza 1 cytryna 1 małe avocado Garść migdałów Garść pistacji Zioła Garść szpinaku 1 doniczka bazylii 1 pęczek szczypioru Kilka gałązek tymianku Kilka gałązek oregano Mięso, wędliny 1 kg filetów z kurczaka Szynka prosciutto (80 g) Makarony, kasze, ryż ½ opakowania makaronu spaghetti 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy orkiszowej 2 szklanki mąki Nabiał, jaja 4 jajka(...)spaghetti i zrobiliśmy pesto Wyjęliśmy brokuła i prosciutto z piekarnika Pozostało już tylko doprawić poskładanie dań: kurczaków z ryżem i kaszą, spaghetti, peperonaty oraz zmiksować zupę. Kiedyś, gdy będziemy mieli wolne moce przerobowe zrobimy nagranie naszych działań w kuchnie – nie, nie martwcie się, to nie będzie półtora godzinna transmisja:) – żeby dokładnie pokazać Wam co i w jakiej kolejności robimy
Niedzielny kucharzzębów i jarmużu. I dobrze, mógł sobie wyglądać jak chciał, ale pan hipster raczył informować kogoś przez telefon, że oto właśnie podjął męską decyzje i będzie kupował marchew i mięso. Zamarłam i nastawiłam się na nasłuch, bo pan miał wybitnie udręczony ton głosu. Przy stoisku mięsnym utwierdził mnie w tym, że jednak miałam rację. Oni nie są normalni. Podążając ślepo(...)jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach ziemniaki cebulę
ladykitchenguanciale. Pancetta to rodzaj dojrzewającego boczku wieprzowego, który ma bardzo intensywny smak i zapach. Guanciale to część wieprzowego policzka, składająca się z dwóch części tłuszczu i jednej części z mięsa. Słodki smak guanciale idealnie kontrastuje z wyrazistym serem pecorino, który jest dodawany do przepisu. W polskich warunkach nic się nie stanie, jeżeli włoskie guanciale zastąpimy polskim boczkiem. Wątpię, żeby włoscy(...)czarnym pieprzem. Makaron podajemy od razu po przygotowaniu najlepiej z kieliszkiem schłodzonego białego wina. W najbliższych dniach pojawi ą się kolejne przepisy i filmiki, serdecznie zapraszam :) Gdybyście mieli pytania lub uwagi dot. filmów, podzielcie się nimi w komentarzach lub piszcie do mnie na maila
La grande e la piccola cuocaRaz na jakiś czas lubimy z mężem zjeść coś nietypowego na mieście. Właśnie podczas takiego wypadu po raz pierwszy spróbowałam sałatki nicejskiej. W zasadzie zamówiłam ją
Smaki Na Talerzu5 / 5 ( 36 votes ) Pieczony ziołowy kurczak z pieczonymi ziemniakami i warzywami Po „ciężkich” świątecznych dniach, proponuję Ci obiad może nie lekki ale zwyczajny
Ogrodnik w podróżytarte łyżki) 1 pomarańcza 1 cytryna 1 małe avocado Garść migdałów Garść pistacji Zioła Garść szpinaku 1 doniczka bazylii 1 pęczek szczypioru Kilka gałązek tymianku Kilka gałązek oregano Mięso, wędliny 1 kg filetów z kurczaka Szynka prosciutto (80 g) Makarony, kasze, ryż ½ opakowania makaronu spaghetti 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy orkiszowej 2 szklanki mąki Nabiał, jaja 4 jajka(...)spaghetti i zrobiliśmy pesto Wyjęliśmy brokuła i prosciutto z piekarnika Pozostało już tylko doprawić poskładanie dań: kurczaków z ryżem i kaszą, spaghetti, peperonaty oraz zmiksować zupę. Kiedyś, gdy będziemy mieli wolne moce przerobowe zrobimy nagranie naszych działań w kuchnie – nie, nie martwcie się, to nie będzie półtora godzinna transmisja:) – żeby dokładnie pokazać Wam co i w jakiej kolejności robimy
Niedzielny kucharzjest przepyszna, wystarczy, aby nakarmić całą, głodną rodzinę 😉 A jeśli zostanie jeszcze porcja, to zapiekanka odgrzana następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. Jeśli nie będziecie mieli w lodÓwce wszystkich składników, zawsze możecie pokombinować i dodać swoje ulubione dodatki - zapiekanka może smakować za każdym razem troszkę inaczej. Bardzo rzadko używam(...)zalet piekarnika Electrolux wymieniałbym: bardzo łatwy i intuicyjny w obsłudze szybko się nagrzewa potrawy są równomiernie upieczone termosonda sprawdza się doskonale przy pieczeniu mięs i ryb bardzo łatwy w czyszczeniu ma elegancki design Natomiast jeśli chodzi o minusy to póki co znalazłam jeden: ciężko otwierają się drzwiczki piekarnika
Słodko-Słony Świat Ilony