mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1016/1557)

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i serem feta. 323

kurczaka kroję w większą kostkę doprawiam czosnkiem mielonym, solą i czerwona papryką, smażę na odrobinie oleju do zrumienienia. Ser feta kroję w kostkę. Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzam, ale nie do końca na dnie garnka zostawiam troszkę wody z gotowania. Do makaronu dodaję szpinak, mięso i fetę. Mieszam i gotuję jeszcze kilka

Kuchnia z widokiem na ogród
Sandacz z kurkami 204

Sandacz to ryba bardzo ceniona ze względu na jej walory smakowe. Ponieważ mięso sandacza jest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu kurkowo-śmietanowego oraz masła. Doskonałym tego uzupełnieniem będą takie przyprawy jak kolendra i gorczyca, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną . Skoro zaś mamy już kurki i śmietanę, to nie zaszkodzi dodać nieco(...)łyżeczki owoców kolendry (startych) 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (startych) 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu sól (ok. 1 łyżeczki) 1 łyżka soku z cytryny 6-7 łyżek słodkiej śmietany 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanego koperku Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem Instrukcje Mięso z sandacza kroimy na kilka kawałków i nacieramy połową przypraw – kolendry

Kulinarna Pokusa
Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka – ciąg dalszy 197

wieku od 1-12 miesięcy. Starsze już będziemy mogli zakwalifikować jako baraninę. Mięso to będzie również twardsze i bardziej intensywne w smaku. Ale jak rozpoznać to co kupujemy? Mięso owiec z wiekiem staje się ciemniejsze. Jagnięcina będzie miała ładny różowy kolor, natomiast baranina będzie miała ciemną niemal purpurową barwę z wyraźnie wyróżniającą się białą kością i białym tłuszczem.Pamiętajmy(...)pastę wykorzystując 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę drobno mielonego świeżego rozmarynu oraz po 2 łyżeczki soli koszernej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Po natarciu udźca taką pastą warto odstawić go przed wyłożeniem na ruszt na około 30 minut do miejsca w temperaturze pokojowej. Pozwoli to mięsu lepiej wchłonąć smaki. Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka

naRuszcie
Leczo na zimę w słoiku 148

mięsem i kiełbaską.  Ja już jeden słoik sprawdziłam i jest naprawdę godne polecenia :) Składniki: Na 10 litrowych słoików: 3 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek) 2 kg papryki (czerwona i żółta) 1 kg cebuli 1kg przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 60ml octu 1/2 kg cukru 6 łyżek soli + odrobina do doprawienia 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego(...)pokrojone w kostkę papryki, ziela angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy razem z cukrem i octem i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie do mieszanki dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy mielonym chili (chyba że ktoś nie chce zbyt ostrego), pieprzem i jeśli trzeba odrobiną soli. Ponownie gotujemy ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy max 10 minut

Kuchnia w czekoladzie
Medaliony z polędwicy zawijane w boczku 166

już zapewne niektórzy zauważyli polędwica wieprzowa jest jednym z moich ulubionych mięs. Tym razem proponuję Wam wypróbowanie połączonych trzech pysznych smaków w daniu o pełnej nazwie: Medaliony z polędwicy zawijane w boczku podane na karmelizowanej cebuli polane serowym sosem Składniki - karmelizowana cebula : 2 większe czerwone cebule 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu pół szklanki czerwonego słodkiego wina(...)klarowanym. Obsmażone przekładamy do formy lub naczynia do zapiekania posypując świeżo mielonym pieprzem i układając na nich kawałki rozmarynu. Wkładamy do pieca i pieczemy ok 15 minut w 200 oC.  Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i na 4-5 minut nakrywamy formę folią aluminiową  aby mięso odpoczęło. Medaliony podajemy na karmelizowanej cebuli i polewamy dosyć ciepłym sosem

Mechanik w kuchni
Szaszłyki z salami 187

zielona papryka (250g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) 1 dość duże słodkie jabłko (250g) 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju rzepakowego 200g ryżu do podania Instrukcje Salami kroimy na 12 kawałków o grubości 1 cm. Boczek kroimy na taką samą ilość nieco(...)poprzek na 2 części. Kawałki mięsa, warzyw i jabłek nadziewamy na patyki do szaszłyków np. w takiej kolejności: papryka → salami → jabłko → cebula → boczek, „zakańczając” każdy szaszłyk dodatkowym kawałkiem papryki. Szaszłyki dość dokładnie smarujemy olejem, zwłaszcza jabłka i warzywa, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka. Następnie oprószamy całość solą, pieprzem i mieloną papryką. Szaszłyki obsmażamy na patelni grillowej, na średnim

Kulinarna Pokusa
Szynka pieczona z gożdzikami / Baked Ham with Cloves 103

tuż przed jedzeniem (mają jedynie nadać mięsu aromatu). Moja szynka została również wysmarowana miodem i musztardą - to świetne połączenie do wieprzowiny i innych rodzajów mięsa, zwłaszcza tych pieczonych. Jeśli lubicie piec mięso w rękawie / worku do pieczenia, możecie umieścić w nim szynkę na pierwszą część pieczenia. Ja piekłam swoją pod przykrywką. Mięso możecie też oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny. Szynka(...)goździków, ok. 1/2 łyżki mielonego imbiru, łyżka ulubionych suszonych ziół (u mnie prowansalskie), pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki czosnku granulowanego (lub trochę więcej), czubata łyżka miodu i czubata łyżka musztardy, sól, pieprz Szynka pieczona z goździkami, przygotowanie: Wierzch szynki naciąć w kratkę, a w nacięcia wcisnąć goździki. Połączyć miód i musztardę, wysmarować nimi mięso i równomiernie obsypać przyprawami

Lekcje w kuchni
Kotleciki Szu Szu 433

Kotleciki Szu Szu, czyli soczyste i mięciutkie mięsne kawałki filetu z kurczaka, które zasmakują dzieciom i nie tylko. Kotlety kojarzą nam się głównie z plastrami mięsa drobiowego czy wieprzowego, obtoczone w panierce z jajek i bułki tartej, a następnie smażone na patelni. Natomiast kotleciki Szu Szu to kawałki kurczaka marynowane w cieście jogurtowym z dodatkiem czosnku i ulubionych przypraw. Przypominają(...)mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli szczypta chili 2 łyżki oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kotlecików Szu Szu: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Przełożyć do większej miseczki. Następnie dodać pozostałe składniki marynaty (tj. żółtka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, olej rzepakowy i przyprawy). Wszystko razem dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą rózgi kuchennej lub widelca. Mięso umyć

Danka Pichci
„Łopatka niedźwiedzia „- wędlina z szynkowara 121

Łopatka niedźwiedzia ” – wędlina z szynkowara Łopatka , to wspaniały kawałek mięsa wieprzowego ,tak wędlina w tym przepisie jest z wieprza , nie z niedźwiedzia Niedźwiedzi jest czosnek , stąd ta nazwa , ale kto wie , może z niedźwiedzia była by to jeszcze smaczniejsza wędlinka Przepis prosty , zdrowy i bardzo smaczny . My zdecydowanie ,wolimy na kanapki ,tego typu wyroby, niż sklepowe mielonki(...)gorczycy 1 łyżka cukru 1 łyżka – płaska mielonego pieprzu 2 łyżki soli peklującej 1 łyżka żelatyny spożywczej 1,5 l wody dodatkowo : szynkowar , woreczki do szynkowara ,termometr (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę pokroić w bardzo grube kawałki . W 1,5 l wody rozpuścić , dwie łyżki soli peklującej i zalać nią mięso , tak żeby było całkowicie zakryte . Trzeba dobrać garnek

Ogrodnik w podróży
Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką 184

filet z kurczaka z fenkułem i papryką 2016-01-04 12:04:48 Grillowany filet z kurczaka, którego możemy przyrządzać okrągły rok na patelni! Podajemy z idealnymi do takiego mięsa kolorowymi warzywami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie filety z kurczaka (po 250g) 1 duża bulwa kopru włoskiego (400g) 1 mała czerwona papryka (200g) 1 mała zielona(...)łyżeczki) mielonego chili (pieprzu cayenne) 1 płaska łyżeczka soli Instrukcje Z filetów z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki, błonki czy pozostałości tłuszczu. Oddzielamy polędwiczki, a pozostałą część kroimy płasko na 2 cieńsze plastry tam, gdzie filet jest najgrubszy. Powstałe w ten sposób kawałki lekko rozbijamy tłuczkiem. Marynatę przygotowujemy poprzez dokładne zmieszanie w misce jej składników. Mięso zanurzamy w marynacie

Kulinarna Pokusa
„Country chicken” udka duszone w sosie paprykowym 136

kurczaka . Podlewamy dwoma szklankami wody . Dodajemy pokrojone łodygi selera , krojoną zieloną paprykę , mielona paprykę ,czosnek wyciśnięty praską ,pomidory z puszki , cukier , sól i pieprz do smaku . Nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do czasu aż udka będą gotowe , czyli miękkie . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyjmujemy mięso z sosu . Sos przelewamy przez sitko . Warzywa przecieramy na sicie i dodajemy

Ogrodnik w podróży
Rozmarynowa polędwiczka wieprzowa z sosem śliwkowym 132

Dziś zapraszam Was na pyszny obiad: delikatną rozmarynową polędwiczkę wieprzową podaną ze śliwkowym sosem! Mięso najpierw obsmażamy, a potem pieczemy (niezbyt długo, ma pozostać soczyste i miękkie, rozpływające się w ustach). Doskonałym dopełnieniem do polędwiczki jest słodko-kwaśny sos śliwkowy z lekkim, cynamonowym akcentem, który w smaku przypomina… keczup :) Tak! Możecie być lekko (acz pozytywnie) zaskoczeni jego smakiem. Z przepisu(...)miodu (ilość zależy od stopnia „słodkości” śliwek :)) 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta pieprzu cayenne sól pieprz Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy ją olejem, a także solą oraz (najlepiej) świeżo zmielonym pieprzem. Z gałązek rozmarynu zdejmujemy listki i drobno siekamy. Obtaczamy w nich naszą polędwiczkę. Mięso zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej

MyCookBook.pl
Pulpety z papryką i pieczarkami 149

papryką i pieczarkami podaję najczęściej z kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie   z kaszami .  Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku pół cebuli 60 ml bułki tartej (1/4 szklanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia pulpetów Składniki sosu: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka(...)Dzięki temu składniki przejdą nawzajem swoimi smakami. Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce.  Do bułki tartej wlewamy tyle wody, aby powstała konsystencja gęstej papki. Mięso dość mocno solimy i pieprzymy (pulpety nie mogą być mdłe), dodajemy cebulę, czosnek, bułkę tartę oraz jajko i całość wyrabiamy około 4 minuty.  Z mięsa formujemy nieduże pulpety

Smak mojego domu
Siekane kotleciki drobiowo warzywne 146

czubata łyżka mąki ziemniaczanej Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Filet   kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Cebulę i paprykę oraz por kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez prask ,   dodajemy do mięsa , mieszamy z startym serem, wbijamy jajko, dodajemy majonez oraz mąkę

Wanilia i Kardamon
Polędwiczki z kurczaka z warzywami – obiad z piekarnika 195

ziemniaków) . Wzbogaciłam całość prostym zestawem przypraw. Dzięki temu polędwiczki są naprawdę delikatne i śmiało można je podać dzieciom. Dodatkowo całość pieczona jest w rękawie do pieczenia, co sprawia, że mięso wychodzi naprawdę soczyste. Spróbujcie, polecam! Prosty i niedrogi obiad dla całej rodziny. Delikatne polędwiczki z kurczaka z warzywami pieczone w rękawie. Proste i pyszne danie dla całej rodziny. Składniki: około(...)mielonego pieprzu mała szczypta soli opcjonalnie ulubione zioła do posypania warzyw Do podania: korniszony koktajlowe Kuhne sos czosnkowy Przygotowanie: W miseczce mieszamy składniki marynaty: dresing jogurtowy, pieprz, sól, przyprawę do gyrosa i słodką czerwoną paprykę. Do miski przekładamy polędwiczki z kurczaka. Dodajemy naszą marynatę. Całość dokładnie mieszamy ręką tak by pokryć kawałki kurczaka naszą marynatą. Miskę z mięsem wkładamy

Słodkie okruszki