Jesień w kuchni kojarzy mi się głównie z kolorami oraz z rozgrzewającymi daniami jednogarnkowymi. Warto w tym czasie zrobić sobie kolorowy posiłek, zwłaszcza gdy za oknem
Smaki Na TalerzuLubicie kiełbasę i często kupujecie? Ja kupuję ją bardzo, baaardzo rzadko, ale jak już kupię, to zawsze staram się zaserwować ją w jakiś nietypowy i wyjątkowy
Kraina Miodem PłynącaJuż wiem... wiem jaki jest mój ulubiony rodzaj makaronu i chyba wkrótce sama zacznę jego produkcję - TAGLIATELLE - bo o tym cudzie tu mowa jest przepyszny w
sierotka maRysia w kuchniDziś przedstawiam Wam prosty dodatek do indyjskiego menu. Warto wykorzystać, kiedy robimy jakiś mięsny sos bez warzyw - pomidorowo-cebulowe curry Nigelli. Jednak jeszcze lepszym patentem jest
W kuchni wieczoremDziś Dzień św.Patryka! Dzień zielony, radosny i bardzo irlandzki :) Niestety irlandzkiego na talerzu dzisiaj nic nie zaprezentuję ale spróbuję się obronić zielenią jarmużu, którą i
Kuchnia w Słońcu SkąpanaGroch z cebulą to jeden z zaległych przepisów wigilijnych, które jeszcze czekają w kolejce do wprowadzenia. Mimo, że za grochem nie przepadam, to ta wersja bardzo
UgotujmyTo.plNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Soczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami, żurawiną, miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom, będą
Wanilia i KardamonOstatnio jakoś najbardziej mi smakują na kanapkach bezmięsne pasty… Dlatego jak zobaczyłam ten kawior bakłażanowo-pomidorowy na blogu beawkuchni.com to bardzo przypadł mi do gustu
UgotujmyTo.plLeczo z Cukinii. Przepisy: Pomysł na Jednogarnkowy Obiad: Dietetyczna i Wyjątkowa - Moja Ulubiona Wersja Leczo z cukinii. Nic nie szkodzi, że dbasz o figurę lub jesteś
IzaGotujesię tam wracać. Ja wrócę na pewno :) W karcie było tyle smakoływków, że ciężko było się na cokolwiek zdecydować - aromatyczne zupy, marynowane w jogurcie i pieczone w piecu tandor mięso z kurczaka lub jagnięciny, czy ryż basmati z mnóstwem dodatków. W końcu wybrałam Maithy Chicken Masala- czyli kurczaka w delikatnym jogurtowym sosie z orzechami nerkowca i mnóstwem orientalnych przypraw(...)Wrzucić na patelnię cebulkę, lekko zeszklić. Dodać pastę curry, estragon, curry, kurkumę oraz garam masala. Prażyć zioła aż uwolnią aromat. 5. Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać liście limonki kaffir. Dusić na małym ogniu. 6. W tym czasie przełożyć kurczaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z całą marynatą. Zapiekać w 200 stopniach ok. 10 minut, aż całość lekko się
DefinicjaSmakuSerdecznie Wam dziękuję za troskę. Powoli schodzi ze mnie zła energia. Powoli wracam do siebie takiej, jaką chciałabym być, pełną pasji, energii, radości... W podkarpackich
Czerwień i błękitChętnie posmakowałabym wszystkich dań Maćka z tego tygodnia. Wyobrażam sobie ich bogaty smak i zniewalający aromat. Jedno z nich, a mianowicie proste curry z kurczaka , zachęciło
zadanie-gotowaniepomidorowy Kokkinisto i mus z pieczonego bakłażana to greckie przysmaki które zawsze są łączone.Wymiennie można dodac do nich osmiornicę z grilla lub patelni,pieczoną baranine lub duszona wołowinę czy też jak tym razem kawałki matwy czy też jak jest nazywana kawałki sepii. Mątwa różni się od kałamarnicy tym,że posiada 10 macek z których 2 są dużo dłuższe(...)worki są dość duże najlepiej worki wywinąć na druga stronę,opłukać i tak już pozostawić. Worki pociąć w dość szerokie obrączki (tak na ok. 2 palce).Trzeba pamiętać,że mięso mątwy pod wpływem temperatury skurczy się o połowę.Moje były tak młodziutkie,że worki przecięłam zwyczajnie tylko na pół. Do sosu można wykorzystać worki i macki.Ja jednak macki odłożyłam
Sztuka gotowania w/g Samirywidow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zagotowujemy bulion i wrzucamy kulki z mięsa. Gotujemy 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pieczarki i pora podsmażamy na odrobinie masła ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zabielamy jogurtem greckim. Następnie dodajemy pulpeciki ,gotujemy 10 min ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kaszą ( u nas owsianą)i ogórkiem konserwowym. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchen