Przeniesiemy się trochę do XIX wieku i przygotujemy coś z kuchni rosyjskiej. Skąd wzięła się nazwa Boeuf Strogonow i sama potrawa? Rosjanie wnieśli w światowe tradycje
Z Kuchni Do KuchniKolejna zupa z czerwonej soczewicy z rozgrzewającymi przyprawami: cynamonem, kurkumą, kolendrą, czerwoną papryczką chili. Zupa z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, seler naciowy, cebula, czosnek, pomidory
Moja DelicjaW związku z tym, że styczeń powoli dobiega końca i dopada mnie lekki przesyt daniami indyjskimi, postanowiłam na koniec przedstawić kilka przepisów z indyjską nutą w
W kuchni wieczoremNo i doczekalismy sie, przyszla zima. Choc bez sniegu za to bardzo mrozna. Szczesliwi ci, ktorzy nie musza wychodzic z domu albo przynajmniej nie musza wystawac
Przysmaki KarolkiDzisiejsze menu to klasyczne danie indyjskie, a właściwie klasyczne dla północnej części Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa "Berya" co oznacza "pieczony". Oryginalne danie przyrządzane jest z ryżu i mięsa, jednak zależy to również od regionu. Nasza propozycja oczywiście jest wegetariańska i niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również lubicie wszelkie(...)soczewicę. Odcedzamy i dodajemy do papryki. Ziemniaki powinny być już również ugotowane, więc kroimy je w kostkę, wcześniej obierając ze skórek i dodajemy do reszty warzyw na patelni. Dusimy jeszcze chwilę i na koniec dodajemy pieprz, ostrą paprykę i posiekaną świeżą kolendrę. Powinno mocno zgęstnieć. Teraz na suchej małej patelni przesmażamy posiekane orzechy z pestkami dyni dodając nieco przyprawy curry
vegetanieOsobiście nie znam osoby która nie lubiłaby pierogów. Z mięsem, kapustą, grzybami, szpinakiem czy na słodko z owocami. Każdy znajdzie coś dla siebie! Ile gospodyń domowych tyle przepisów na ciasto pierogowe. Istnieją dyskusje czy ciasto pierogowe z dodatkiem jajka to jeszcze ciasto pierogowe czy już makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka(...)maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść
Pyry na GazMoja prawie trzyletnia wnuczka bardzo lubi krewetki, a ponieważ babcia zawsze chce dogodzić. to na obiad zrobiłam smaczne danie z kurczakiem , krewetkami i makaronem ryżowym. Babcia
O kuchni z uczuciemNiestety pierś z kaczki cały czas jest uznawana za bardzo ekskluzywne danie. W sumie nie można się dziwić, bo cena piersi z kaczki w sklepach jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przyznaję, ugotowany szpinak to nie jest najwdzięczniejszy temat do fotografii. Do jedzenia jednak nadaje się o wiele lepiej :) Dziś bardzo łagodne danie. Zasmakuje fanom szpinaku
W kuchni wieczoremrazu zaznaczę że karkówkę prużyłam ponad 2 h łącznie, ale chodziło o efekt, mięso się rozpływało, sos się zredukował i zrobił się gęsty. A przy okazji mąż po powrocie z pracy miał od razu ciepły obiadek, bo już nie było sensu zdejmować patelni z palnika i za 30 min na nowo podgrzewać. Podajemy z ziemniakami lub innymi kluskami typu kopytka(...)się że wyjdzie za słone to proponuje dodać jedną kostkę i na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku). Patelnie przekładamy na najmniejszy palnik i na małym ogniu dusimy ok 1,5 h .Od czasu do czasu mieszamy sos i przekładamy karkówkę na drugą stronę. Po tym czasie dodajemy mrożone grzyby i wszystko dusimy jeszcze około 1 h, oczywiście karkówkę
Piekielna Kuchnia PatiBoryj mo niy yno fajny smak, ale tyż mało kalorii, kans fetamin ōw 1 i roztomajtych minerałōw. Moł działanie przeciwbakteryjne, a do tego jeszcze pomołgo wyciepnōć
Chop w kuchniMiało być risotto z dynią, ale po długim dniu w pracy, byłam tak głodna, że nie miałam ochoty czekać na obiad. Wymyśliłam, że zamiast risotta z
Moja Delicjawracać do przepisu jeśli tylko nadarzy się okazja! Nie mogłybyśmy się nim z Wami nie podzielić dlatego dzisiaj zapraszamy Was na warzywne "lasagne" z bobem , bez grama mięsa i pomidorów - czyli totalnie odmienną wersję swego włoskiego pierwowzoru (mamy nadzieję, że fani włoskiej kuchni nie obrażą się (:). Danie polecamy wszystkim zwolennikom bobu, który jest naprawdę bardzo zdrowy, przepyszny i niesamowicie(...)zwiększamy ogień i doprowadzamy do całkowitego odparowania alkoholu. Kolejno wlewamy śmietankę i całość podrzewamy, dodajemy obrany bób oraz pokruszony ser feta i mieszamy aż do roztopienia się sera. Bób dusimy w sosie na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając aż do zagęszczenia śmietanki - przed samym układaniem warstw "lasage" - delikatnie podgrzewamy. Formę do zapiekania natłuszczamy dość
Symfonia Smaków