zróżnicowane podejście do kuchni włoskiej. Rozdziały książki prowadzą nas przez kolejne dania typowe dla włoskiego posiłku - "Antipasti/Przystawki", "Primi/Pierwsze dania" (czyli zupy, makarony, risotto i gnocchi), "Secondi/Dania główne" (mięso, ryby i owoce morza), "Contorni/Sałatki i surówki", "Frutta e Dolci/Owoce i desery" oraz "Merende/Przekąski". Na początku każdego rozdziału znajdziecie krótki wstęp dotyczący wiążących się z danym daniem zwyczajów(...)Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z książki: Roladki z cukinii Królik duszony w cytrusach Sałatka z bobu
Chilli Czosnek i OliwaPleasant zerknęła w wirującą masę. - Ktoś będzie jadł krewetki? - próbowała zgadywać. - Widzisz te kawałki ketmy? - mówiła pani Gogol. - Widzisz, jak wynurzają się nogi kraba? - Nigdy pani nie skąpi krabiego mięsa. - Widzisz, że bąble są gęste dzięki liściom okah? Widzisz, jak układa się spirala wokół czerwonej cebuli? - Widzę! - zawołała pani Pleasant. - Widzę! - A wiesz, co to znaczy? - Znaczy, że zupa będzie(...)kryzys :) Na temat twórczości samego Pratchetta drugi raz nie będę pisał bo pisałem już tutaj Składniki: - cebula - papryka - seler - ryż - koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Warzywa kroimy w kostkę i dusimy. Teraz mamy dwa sposoby na przygotowanie ryżu. Pierwszy - tradycyjny - dodajemy do nich ryż z wodą i gotujemy aż zmięknie. Drugi - typowy dla współczesnego świata - gotujemy ryż osobno i mieszamy. Możemy
Kryzysowa Książka Kucharskajedzeniu i bez zbędnego cudowania, otwierałam oczy ze zdumienia widząc, co babcia (razem z mamą) podaje tamtym dzieciom. Zupy niedoprawione , najczęściej przecierane , żeby dzieciom nic na żołądkach nie stanęło. Mięso tylko i wyłącznie gotowane, bez soli, o innych przyprawach nawet nie wspomnę. Z chleba wykrawana skórka, bo za twarda. Dzieci były w wieku późno przedszkolnym. Do dziś pamiętam awanturę, jaka(...)mój syn bardzo często chorował. Płuca, oskrzela, w końcu okazało się, że jest alergikiem. Wiecie jak wygląda posiłek z kilkulatkiem, który tak mocno kaszle, że aż się dusi? Ja wiem. Przeżyłam odruchy wymiotne i inne "atrakcje". Jednak mój syn niejadkiem nigdy nie był. Dlaczego? Dlatego, że stosowałam wszystko to, o czym pisałam wyżej. Podczas choroby jadł mniej
Codzienna kuchnia niecodziennaTak, tak. Dawno tarty nie było (cóż za oklepany tekst już na tym blogu). I dawno nic z koprem włoskim nie wyczyniałam (to też niedługo stanie
gutfutUwarzynie tego dania je łatwiyjsze, niż napisanie łod niego nazwy po francusku, a jak już je rołz 1 narychtujecie, 2 to potyn bajecie 3 co jakiś
Chop w kuchniKolejne danie, które wymyśliłam na trwający konkurs kreatywny - robi się na jednej patelni i praktycznie samo! :) Ja w tym czasie popijałam kawę przed telewizorem ;) efekt - coś
Kolorowy Przepisowniksłona i za ostra"). Do ziemniaków dodajemy wystudzoną cebulę (dodajemy łyżkami, aby nie wlać tłuszczu z cebuli - dodajemy go jedynie, jeśli mamy za bardzo zbity farsz). Dokładnie mieszamy. Następnie dusimy z serem. Farsz ma wyjść bardzo pikantny! CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól(...)szpinakiem, ciągnącym się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ - Pierogi z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ - Pierogi z mięsem (indyk i kaczka
Wypisz Wymalujchłodniejszy klimat, królują ciężkostrawne gęste sosy i bardziej mięsne potrawy. Na szczęście, bogactwo kolorowych przypraw, skutecznie pomaga w ich trawieniu. Jedna trzecia społeczeństwa Indii ze względów religijnych nie je mięsa, niezbędne białko pozyskuje więc z roślin strączkowych. To tutaj spożywa się najwięcej soczewicy, ciecierzycy i grochu. Zdrowo, bo mniej kalorycznie przygotowywane są również fantastyczne sosy. Zamiast śmietany używa się mleczka(...)sól Przygotowanie: Wlewamy olej do głębokiej patelni, podgrzewamy, wsypujemy curry a po chwili dodajemy pokrojoną cebulę i papryczkę chilli bez pestek (płatki chilli dodajemy pod koniec duszenia) . Smażymy na małym ogniu około 2 minuty. Dodajemy marchewkę, kalafior i soczewicę, wszystko dokładnie mieszając. Wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut od chwili zagotowania. Jogurt mieszamy z mąką
Moja Mama GotujePrzepis ten znalazłam na jakimś forum i od razu zaczęłam rozkminiać czym jest quiche - bo ta informacja jakoś uszła mojej uwadze...Wiecie jaka jest różnica pomiędzy
sierotka maRysia w kuchniPrzygotowałam to danie, bo miałam niesamowitą ochotę na makaron ale jakiś inny, niż z sosem pomidorowym. Oliwki, pomidorki i chili z anchois występujące w przepisie wygrały
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPewnego dnia Ciocia włączyła telewizor a tam program o...ziemniaku! Tak, o tym prostym, swojskim a zarazem pysznym i pożywnym ziemniaku. I to nie byle jaki
sierotka maRysia w kuchniwiększość z was nie usłyszała, że masa, na którą tak solidnie pracował wasz organizm przez 9 miesięcy, nie znika podczas jednego porodu. No tak niby nic ale nieco kłuje duszę. Co się dzieje z nadwagą po porodzie? Niestety poza cudem narodzin, który niewątpliwie wszystko nam wynagradza, dostajemy ostatecznie pare kilogramów nadwagi. Dlaczego piszę ostatecznie? Ponieważ z reguły proces chudnięcia wygląda(...)Zrozumiecie mnie wtedy. Zacznijcie od nutelli: Coś lepszego niż nutella. Przepis na masło orzechowo – kakaowe. Jem różnorodnie. Stosuję wiele rodzajów mąk. Staram się co tydzień przygotowywać inne mięsa. Odkrywam nowe smaki. Uczę się. Czerpię radość z jedzenia i pozwalam sobie na wyjście z reguł tak aby nie stać się niewolnikiem zasad. Jeżeli gdzieś wyjadę, czy pójdę do restauracji
KrupeczkiKiedy naoglądam się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały
Moja DelicjaKiedy naoglądam się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały
Moja Delicja