mięso duszone - 8529 przepisów (strona:440/569)

Bakłażan faszerowany ciecierzycą 192

Bakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny kompletny obiad lub super kolacja, tym razem bez dodatku mięsa, prawdiwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką. Bakłażana podałam z dipem miętowym (przepis na dip znajdziesz  tutaj ). Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki danie szybkie do przygotowania. Osobiście nie lubię smaku ciecierzycy z puszki, nawet(...)miąższ bakłażana pokroić w drobną kostkę marchew obrać (paryki przekroić, pozbawić gniazd nasiennych) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodać miąższ z bakłażana i dusić następne kilka minut. Na koniec dodać oskubane listki z tymianku i ajwar, ugotowana ciecierzycę i wymieszać. Posolić i oprószyć pieprzem do smaku  farszem napełnić obgotowane połówki bakłażana. Ułożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 192

później, gdy patelnia wyląduje na ogniu – nie ma na to czasu. Na patelnię po stekach wrzucamy masło, zeskrobujemy z dna patelni wszystkie pysznie przypalone resztki steków i soku z mięsa, dokładnie mieszamy masło do rozpuszczenia. Wrzucamy na gorące, spienione masło posiekane szalotki i smażymy do zeszklenia. Zdejmujemy patelnię z ognia, wlewamy brandy i ostrożnie przechylamy patelnię w stronę płomienia – alkohol(...)leśnych lub polnych pieczarek, pociętych w cienkie plasterki. Smażymy je zaraz po zeszkleniu cebulki – szybko, nie powinny puścić wody, mają się od razu zamknąć i smażyć do zezłocenia, nie dusić. Wlewamy i podpalamy brandy albo po od razu po wysmażeniu grzybów, albo tuż po włożeniu steków do sosu. W przypadku użycia trufli całą potrawę posypujemy drobno pociętą truflą w rozsądnych

Karo in the Kitchen
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym 187

moje pierwsze spotkanie z gołąbkami wegetariańskimi. W domu  mama przygotowuje zawsze klasyczne gołąbki  z mięsem mielonym, swoją drogą najpyszniejsze na świecie- jak u każdej mamy! ;D Wracając do moich wegetariańskich gołąbków- jeśli jeszcze się zastanawiacie czy są na pewno dla Was, to nie wahajcie się ani chwili dłużej. Gołąbki wyszły po prostu pyszne, a całości dopełnia wspaniały sosik(...)przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut. Sos: Cebulę i pora siekamy w piórka, podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i chwilę podsmażamy. Podlewamy wodą i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy zawartość patelni. Z sosu odlewamy pół szklanki bulionu i dodajemy śmietanę oraz mąkę. Mieszamy, żeby nie było grudek. Dolewamy

Czerwona Porzeczka
Kasza jęczmienna z boczniakami 147

Kasza jęczmienna to jedna z najpopularniejszych kasz w Polsce. Nic dziwnego, ponieważ zawiera zwiera błonnik, witaminę K i z grupy B, wapń, cynk, potas i żelazo

My Chcemy Jeść
ZRAZY WOŁOWE 142

Zrazy wołowe nadziewane kiszonym ogórkiem, cebulą i plastrami boczku. Obsmażone na rumiano, a następnie długo duszone w bulionie z cebulką i czosnkiem. Po ugotowaniu powinny być kruche, mięciutkie i bardzo delikatne. Zanurzone w pysznym, naturalnym sosie pieczeniowym.  Najczęściej podaję je z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Czasem także z ziemniaczanym puree lub kopytkami .  SKŁADNIKI / 6 porcji 6 plastrów(...)samą patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, krótko obsmażamy, na koniec podlewając bulionem. Przekładamy do garnka z roladkami. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień i gotujemy około 2 godziny, aż mięso będzie delikatne i kruche. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można wyjąć roladki, a sos zblendować lub zagęścić go 1-2 łyżeczki mąki roztartymi z kilkoma łyżkami zimnej wody

cool and minty
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym 161

czytając komentarze przy moich wege pasztetach, że pasztet bez mięsa to już nie pasztet Kulki z tofu chyba brzmi poprawnie Samo danie jest bardzo sycące. Bez glutenu, jaj, nabiału, mięsa- to jest to Makaron z kulkami tofu, do tego sos z pomidorów i jarmużu… Nawet największe apetyty zostaną zaspokojone. Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym.   Drukuj Czas(...)zrobienia sosu. Posiekany czosnek i jarmuż wrzucamy na patelnię. Smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, pomidory z puszki razem z sokiem, koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Dusimy ok 10 minut. Pomidory nie powinny być bardzo miękkie. Na koniec dodajemy makaron i kulki tofu. Mieszamy

Apetyt na Zielone
Pomidorowy obiad czyli makaron z klopsikami 118

Składniki na makaron mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl żółtko jajka, 2 szt koncentrat pomidorowy, 3 łyżki sól, 1/2 łyżeczki woda gorąca, 3 łyżki Składniki na klopsiki mięso mielone wieprzowe, 500g koncentrat pomidorowy, 2 łyżki jajko, 1 szt kasza manna, 4 łyżki cebula, 1 średnia szt czosnek , 2 ząbki  natka pietruszki posiekana, 2 łyżki mąka pszenna, do otoczenia olej(...)serek topiony. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż serek się rozpuści. Dolewamy śmietankę, gotujemy na małym ogniu,tak długo, aż sos zacznie gęstnieć. Wrzucamy klopsiki i dusimy wszystko razem kilka minut.  W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i odrobiną oleju. gotujemy makaron przez około 5-7 minut. Odsączamy, nakładamy na talerze, wierzch polewamy sosem

Gotowanie moimi oczami
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 128

wracamy za chwilę do rozmówek w ojczystym języku. Kelnerka  podpowiada nam po polsku co wybrać... Tak, w Wiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie(...)ulicami Linke Wienzeile i Rechte Wienzeile. Takiej różnorodności owoców i warzyw z różnych zakątków świata nie widziałem nawet w bardziej egzotycznej Hiszpanii. Na tym targu dostaniemy przyprawy, warzywa, owoce, mięsa i ryby z całego świata. Jasne i oczywiste jest, że kupimy tam także austriackie produkty - przepyszne szynki, mortadele, sery oraz pieczywo - wszystko czego Austriak potrzebuje do rozpoczęcia smacznego dnia

Right Behind The Kitchen
Makaron z botwinką i szparagami 133

Lekki obiad w którym mamy przewagę warzyw z dodatkiem makaronu i kurczaka. Danie z patelni dla całej rodziny. Obiad nie musi być nudny . 100 g makaronu

wesoła kuchnia
Pomidory faszerowane ryżem z bazylią i rozmarynem, z dodatkiem sosu z kawałków pomidora 153

kupić, zachwyca smakiem i aromatem. Według mnie to właśnie teraz są najsmaczniejsze. Korzystajmy więc z ich bogactwa. Dla wszystkich wielbicieli pomidorów mam dzisiaj pyszny obiad: pomidory faszerowane ryżem. Bez mięsa, bardzo lekko i pachnąco.  Składniki: 8 dużych pomidorów + 1 do sosu 250 g ryżu 1 nieduża cebula 3 duże ząbki czosnku + dodatkowo 2 do sosu 2 łyżki(...)posiekać. W garnuszku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić czosnek. Dodać kawałki pomidora i to, co pozostało z wydrążenia zapiekanych pomidorów. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i dusić przez kilka minut. Upieczone pomidory podawać z pomidorowym sosem. Można dodatkowo obsypać świeża bazylią. Smakuje na gorąco i na zimno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z makaronem z cukinii i szpinakiem 165

Makaron z cukinii jest genialny, wystarczy delikatnie poddusić i już jest gotowy do zajadania. Można też go zapiec, jak w tej propozycji. Zielona propozycja ze szpinaku

Czerwony Gupik
Spaghetti sycylijskie 206

Spaghetti sycylijskie urzekło mnie swoim genialnym wyglądem i pysznymi składnikami. Niby nic nowego a jednak smakuje inaczej i pysznie. Polecam szczególnie tym którzy nie lubią tortów

sierotka maRysia w kuchni
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1393

mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności. Ja użyłam kurczaka. Zapewne świetnie będzie smakował również z mięsem mielonym. Naprawdę zachęcam do stworzenia swojej własnej wersji łódeczek. Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/ Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka           Składniki:   Ciasto (4 duże(...)przyprawić kolendrą, papryką, i ziołami. Podsmażyć kurczaka na patelni na złoto, dodać czosnek i chili, krótko przesmażyć, później dodać cebulę i paprykę. Smażyć, aż papryka zmięknie. Następnie dodać pomidory. Dusić, aż pomidory się rozpadną, dodać koncentrat. Zdjąć pokrywkę i gotować dalej, aż sos zgęstnieje. Przyprawić sos ziołami, cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze

Mania Gotowania
BIRJANI Z KURCZAKA 301

północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان) oznaczającego „pieczony”. Polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw. W zależności od regionów wytworzyły się różne style przyrządzania. Zobaczcie jak je je robię! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) PRZYPRAWY : * posiekany świeży imbir – 0,5 łyżeczki * posiekany(...)zamarynowanego kurczaka i posiekaną chili. Wlewamy sok z cytryny i mleko z szafranem. Dodajemy ryż i pozostałe składniki z cebulą i ghi. Dokładnie przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy do miękkości. Podajemy natychmiast! Smacznego

Ostra na Słodko
roladki schabowe z serem pleśniowym 222

Kruchy, dobrze nadziany schabik to to czego nam potrzeba. A jeżeli jeszcze pojawi się w towarzystwie aromatycznego sosu - takim daniom mówimy stanowcze tak! Składniki: - 4 plastry

Cook&Love