Przepis ten znalazłam na jakimś forum i od razu zaczęłam rozkminiać czym jest quiche - bo ta informacja jakoś uszła mojej uwadze...Wiecie jaka jest różnica pomiędzy
sierotka maRysia w kuchniPrzygotowałam to danie, bo miałam niesamowitą ochotę na makaron ale jakiś inny, niż z sosem pomidorowym. Oliwki, pomidorki i chili z anchois występujące w przepisie wygrały
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPewnego dnia Ciocia włączyła telewizor a tam program o...ziemniaku! Tak, o tym prostym, swojskim a zarazem pysznym i pożywnym ziemniaku. I to nie byle jaki
sierotka maRysia w kuchniKiedy naoglądam się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały
Moja DelicjaKiedy naoglądam się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały
Moja DelicjaOstatnio byliśmy u mojego przyjaciela Mateusza i jego żony Agnieszki. Wyprowadzili się z Warszawy i zamieszkali na wsi. Muszę przyznać, że niegłupi mieli pomysł. Jeździmy czasem
Marder&Marder Manufacturemają jednocześnie zdecydowanie mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. Jedne i drugie mają właściwości zasadotwórcze – odkwaszają organizm, który w procesach trawienia mięsa wytwarza większą ilość kwasów. Są lekkostrawne. Ziemniaki obieramy cienko ze skórki, płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy w grube plastry, a plastry – w grube słupki. Tak naprawdę im frytki są grubsze(...)twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny
Karo in the Kitchendorzucamy przyprawy (na bogato!). Do ziemniaków dodajemy wystudzoną cebulę (dodajemy łyżkami, aby nie wlać tłuszczu z cebuli - dodajemy go jedynie, jeśli mamy za bardzo zbity farsz). Dokładnie mieszamy. Następnie dusimy z serem. Farsz ma wyjść bardzo pikantny! /Nawet nie wiecie jak trudno o tym pisać i powstrzymywać ślinotok./ SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej(...)Pierogi ze szpinakiem, ciągnącym się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ - Pierogi z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ - Pierogi z mięsem (indyk i kaczka) (kliknij w napis
Wypisz WymalujOstatnio chodziła za mną chęć na bliżej nieokreślone coś pysznego. W owym czasie próbowałam wielu rzeczy ale nawet pizza nie pomogła (sic!). Poszłam w końcu po
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Zazwyczaj staram się omijać wszelkie fixy i dania gotowe, jednak nie zawsze mam czas
Pasja SmakuSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się ketchup i musztarda jako tradycyjne dodatki do grillowych dań i zaczęłam szukać alternatywy. Z pomocą przyszły mi wspomnienia z zeszłych wakacji w Chorwacji, w której popularne są mięsa z grilla podawane w towarzystwie krwistoczerwonego sosu z pieczonej papryki i bakłażanów - ajwaru. Postanowiłam więc przygotować kilka słoików tego delikatesu, jako mój ratunek na grillowe biesiady. Sos wyszedł przepyszny i podbił(...)rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę, przesmażyłam na niej chilli i przełożyłam do niej paprykowo-bakłażanową pastę. Następnie doprawiłam do smaku koncentratem, octem, solą i cukrem. Pastę dusiłam przez 45 minut - nie jest to sztywny czas. Bardziej chodzi o przegryzienie się smaków i uzyskanie gęstej i kremowej konsystencji. Gorący sos przełożyłam do czystych, małych słoików, dobrze zakręciłam i ustawiłam
Chilli Czosnek i Oliwajednak nie jesteśmy miłośnikami wyjątkowo kwaśnych smaków, kiszoną kapustę dokładnie odciskamy i przepłukujemy zimną wodą. Wg tradycji do bigosu dodaje się również wędliny, w tym wędzone, i pieczone mięsa w ilości mniej więcej równej kapuście. W pewnym sensie były to „ścinki” ze szlacheckiego stołu. Ale uwaga – jakikolwiek nie byłby skład mięsnego wkładu, musi on być dobrej jakości! Akurat na potrzeby(...)oraz dodajemy grzyby, śliwki i przyprawy: liście laurowe, nieco mielonego czarnego pieprzu, kminek oraz lekko rozbite w moździerzu ziele angielskie i jałowiec. Wszystko dokładnie mieszamy i zaczynamy podgrzewać. Bigos dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, nie krócej niż 3 godziny (a najlepiej 4-5, jeśli nastaw palnika na to pozwala). Co jakiś czas mieszamy oraz podlewamy resztą wina
Kulinarna PokusaKurczak z jarmużem, mozzarellą i suszonymi pomidorami to propozycja na szybkie danie z jednej patelni - to właśnie takie królują u mnie ostatnio, bo przy takiej pogodzie
Kolorowy PrzepisownikZabiegana jestem jak dzika kuna, albo inne szybkie i niezbyt spokojne zwierzątko. Szczególnie ten weekend razem z M. spędziliśmy pod znakiem biegania poza domem. W piątek
Przepysznik - BLW i nie tylko