mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:9/1172)

PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 554

samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście desery. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Dania postne bez mięsa: Keto pierogi z kapustą i grzybami Tartaletki z kapustą i grzybami(...)sałatka z tuńczyka Sałatka z krewetkami Sałatka z jarmużem i tuńczykiem sałatka brokułowa Sałatka grecka Keto sushi   Mięsa pieczone: Pasztet LCHF Rolada z boczku Karczek pieczony Klops pieczony   Sałatki i inne przystawki z mięsem: Jajka faszerowane szynką, papryką i ogórkiem Sałatka warstwowa z szynką i rzodkiewką Tatar wołowy rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Ola la LCHF
Wędlina z nutą miodu, cynamonu i pomarańczy 179

Karkówka pieczona w korzenno-cytrusowej marynacie z kapką miodu - palce lizać! Pierwszy raz biorę udział we wspólnej akcji amatorów kucharzenia w ramach Intergalaktycznego G otowania . "Na tapecie" domowe, własnoręcznie przygotowywane wędliny , cz yli Pieczemy mięso! Rodzaj mięsa: dowolny. Ale jest haczyk! Obowiązkiem było wykorzystać miód i cynamon - rzadko spotykane składniki przy typowych wędlinach.  Nic to! I tak dałam(...)Następnego dnia karkówkę przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia. Przelać również resztę marynaty Dodatkowo mięso obłożyć kilkoma cząstkami pomarańczy - najlepiej zdjąć z nich wcześniej błonki, wtedy szybciej oddadzą mięsu aromat podczas pieczenia . Piekarnik nagrzać do 240C. Mięso w rękawie do pieczenia umieścić na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 minut w 250C a następnie zmniejszyć temperaturę

Grunt to przepis!
Żeberka pieczone w coca-coli 233

wyjąć mięso z marynaty, przełożyć go do naczynia żaroodpornego i upiec. Na pieczenie powinniśmy zarezerwować sobie około 2 godziny. To dużo i nie dużo, wziąwszy pod uwagę, że mięso piecze się samo i jedynie podczas ostatnich 30 minut powinniśmy poświęcić mu nieco więcej uwagi. Same żeberka wychodzą bardzo dobre w smaku. Mięciutkie. Mięso ładnie odchodzi od kości. Bardzo je lubię(...)połowie pieczenia, gdy już wytopił mi się tłuszczyk, dodałam również do naczynia 2 listki laurowe. Tutaj z kolei (choć wagowo użyłam tyle samo żeberek) widać, że mięso jest dużo grubsze. Czas pieczenia kontrolowałam, by zbytnio ich nie przyrumienić, ale by były dostatecznie miękkie i łatwo odchodziły od kości. Źródło

Smaki Na Talerzu
Domowe wędliny: Pieczeń wieprzowa 240

obsypujemy obficie przyprawami.Wkładamy do rękawa, zamykamy go usuwając ze środka jak najwięcej powietrza i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przyjmuje się, że każdy kilogram mięsa piecze się godzinę, jeśli więc mamy kawałek o wadze 1,5 kg, to powinniśmy piec go półtorej godziny.Mięso po obsypaniu przyprawami można wstawić do lodówki, np. na godzinę lub nawet

chwile dla mnie
Pieczona kaczka z kaszą gryczaną i jablkami 145

przestygnięcia.  Kaczkę nadziewamy farszem i spinam wykałaczkami. Ja piekłam kaczkę w garnku rzymskim, więc przez 30 minut moczyłam go w zimnej wodzie. Jeśli będziecie piec mięso w naczyniu żaroodpornym, wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Kaczkę wkładamy do garnka, przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy przez 45 minut  w temperaturze(...)stopni, a potem zmniejsza,my do 170 i pieczemy kolejne 60 minut, pamiętając, aby co jakiś czas polewać kaczkę powstałym sosem. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy mięso przez 20 minut, aż się ładnie przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy kaczkę na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Inspiracja  tutaj

Kulinarne przygody Gatity
Pieczony udziec jagnięcy 328

głównie skierowane są na zbliżające się święta. Czas, aby pomyśleć co mogłoby znaleźć się na naszym świątecznym stole i dziś właśnie mamy dla Was idealną propozycję. Piękny i okazały pieczony udziec jagnięcy z kością! Wygląda i smakuje wyśmienicie! Z pewnością nie jest czymś co ląduje na stole raz w tygodniu, więc tym lepsze i większe zrobi wrażenie na rodzinie(...)minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy mięso dalej przez godzinę, w między czasie polewamy mięso sosem. Następnie jeśli sosu jest zbyt mało dolewamy jeszcze wina lub wody, zmniejszamy ponownie temperaturę i dopiekamy mięso jeszcze 30 minut w 170 stopniach. Mięso podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i warzywami. Smacznego

Plate of Joy
Pieczeń rzymska 212

piec ok 50 min, w temp 200 st C. Mniej więcej w połowie czasu  pieczenia mięso przykryć folią aluminiową.  Po upieczeniu, mięso wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np. pieczarkowym  i ziemniakami. Bardzo smaczne są plastry pieczeni podsmażone na patelni. Smacznego

Stare Gary
Kurczak z estragonową salsą verdę według Nigelli Lawson 142

Obiad wcale nie musi być kaloryczny i tuczący. Można zjeść naprawdę smacznie i do tego zdrowo! Pieczone mięso jest o wiele mniej kaloryczne od smażonego, połączone zaś z ziołowym sosem stanowi prawdziwe bogactwo smaku i witamin...  Przy okazji zachęcam Was do udziału w akcji  "Pokochaj Zdrowe Odżywianie"   Składniki: 700g filetu z kurczaka,  2 łyżki(...)łyżeczka skórki z cytryny,  6 łyżek oliwy z oliwek. Umytą natkę pietruszki, estragon, skórkę oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować blenderem na papkę. Dodać sos powstały podczas pieczenie mięsa. Krótko zmiksować. Mięso pokroić na 1cm plastry, polać sosem. Źródło: "Włoskie inspiracje Nigellissima" - Nigella Lawson Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Schab pieczony z jabłkami i żurawiną 146

Soczysta, krucha i aromatyczna pieczeń ze schabu to idealna świąteczna potrawa. Mięso pieczone z jabłkami i żurawiną cudownie przechodzi owocowymi smakami. Zamiast schabu możemy wykorzystać szynkę. Pieczeń pięknie prezentuje się na stole i jest znakomita w smaku. Polecam! Schab pieczony z jabłkami i żurawiną Składniki: 1 kg schabu lub szynki 2 cebule 3 jabłka, najlepiej twarde garść(...)żurawiną, cukrem, cynamonem i goździkami, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy 5 minut. Po upływie 50 minut mięso obkładamy jabłkami i żurawiną (zostawiamy 2 łyżki jabłek do podania). Mięso pieczemy kolejnych 30 minut ponownie polewając je co jakiś czas sosem. Po upieczeniu mięso odkładamy na 10 minut. Sos przecedzamy i zagotowujemy z mąką, aby się zagęścił. Mięso kroimy na porcje

Smak mojej kuchni
Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką 178

zewnątrz. Przekładamy nasmarowaną pierś do niemetalowego naczynia i zamykamy je lub zawijamy folią spożywczą. Jak pisałam wyżej - najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc. W dniu pieczenia mięso wyjmujemy na stolnicę wyłożoną folią aluminiową. Na płacie układamy ścisło farsz, w kolejności - plastry sera, cienkie plastry pieczarek, cienko pokrojone paski papryki. Roladę zwijamy delikatnie, by nic się(...)końcu dłuższy kawałek sznurka. Gotową roladę "pakujemy" w folię aluminiową i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kamionkowego.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i umieszczamy w nim naczynie z mięsem. Pieczemy w folii przez 45 minut. Następnie z góry odwijamy folię i dopiekamy dwa kwadranse polewając co jakiś czas roladę powstałym sosem

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczeń rzymska z prażoną cebulką 204

domowe mięsiwa obiadowe to między innymi łopatkę pieczoną , karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska z prażoną cebulką bez jajka . Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (łopatka i boczek) 4-5 łyżek domowej prażonej cebulki 3 ząbki czosnku ½ szklanki bułki tartej + ½ szklanki mleka 2 jajka(...)tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Żaroodporną keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Przekładamy mięso do formy, całość dokładnie dociskamy. Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy powierzchnię pieczeni resztą bułki tartej i dopiekamy jeszcze 15 minut. Studzimy pieczeń rzymską nie wyciągając z formy, następnie kroimy w plastry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
soczysta pieczona szynka 173

szynka pieczona Dziś czas na kolejny przepis z szynką wieprzową w roli głównej. Aromatyczne przyprawione mięso  zrumienione  przed pieczeniem na maśle będzie tak soczyste i kruche, iż będzie musiało spotkać się z uznaniem wszystkich domowników. składniki 1,5 kg ładnie wykrojonej wieprzowej szynki 50 g masła marynata 3 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego(...)pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut. Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia. Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia. Teraz możemy wyjąć

Miód i pieprz
żeberka w musztardzie 165

łyżeczki soli zmiękczającej mięso 3-4 łyżki musztardy 3 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki pieprzu słodka i ostra papryka kolendra 3 ząbki czosnku Żeberka najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem. Natrzeć mięso solą zmiękczającą i odstawić na kilka godzin, następnie wypłukać. Ketchup wymieszać z musztardą, startym czosnkiem i przyprawami. Marynatą dokładnie natrzeć mięso, umieścić je w rękawie do pieczenia i wstawić(...)całą noc lub dłużej. W dniu pieczenia wstawić blaszkę z mięsem w rękawie do piekarnika i piec około 70 minut w 200*C. Po tym czasie rozciąć worek i piec mięso jeszcze kilkanaście minut, aż się ładnie zarumieni

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Żeberka peklowane, pieczone z fasolką i warzywami 155

pieczonych żeberek. Tym razem z kolorową fasolką i dużą ilością warzyw.     Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -puszka czerwonej i puszka białej fasoli -puszka krojonych pomidorów -10 pomidorów suszonych -3 marchewki -czerwona papryka -2 ząbki czosnku -olej i 2 dkg  masła -czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, słodka papryka oraz składniki do peklowania mięsa ( patrz mięsa pieczone )    Mięso wkładamy do solanki i pozostawiamy na noc. Marchew kroimy w plasterki, paprykę w paski, czosnek w plasterki i suszone pomidory w duże kawałki. Fasolę odsączamy. Żeberka płuczemy, dzielimy na mniejsze kawałki i posypujemy słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, układamy żeberka i obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego. Posypujemy

Maminek kulinarny
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 254

celu zagospodarowania pieczonych resztek ptasich. Miałam  trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki. Idealna porcja mięsa na smaczne pierożki.składnikiciasto 1 szklanka mąkiok 90 ml gorącej wodyewentualnie 1 łyżeczka oliwylub gotowe ciasto na pierożki (25 szt)farsz140 g pieczonego mięsa (u mnie perliczka i resztki przepiórki)3 ząbki czosnku, szalotkałyżeczka

Stare Gary