mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:10/1172)

Schab z pieczarkami 163

Jedno z moich ulubionych mięs pieczonych to schab z pieczarkami. Sprawdzi się zarówno jako dodatek na kanapki do pracy, jak i mięso na świąteczny stół. Pieczarkowy farsz jest aromatyczny i wilgotny, a schab tak przygotowany nie jest suchy. Składniki: kawałek schabu (około 1,5 kg) 500 g pieczarek sól pieprz olej 2 duże garście siekanej natki pietruszki 1 czubata(...)oleju, który rozprowadzamy po całym dnie. Na olej wykładamy mięso. Brytfannę przykrywamy i mięso dusimy na bardzo wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. W międzyczasie, w połowie czasu pieczenia, mięso odwracamy na drugą stronę. Schab studzimy w brytfannie.  Ostudzone mięso zawijamy w aluminiową folię i wkładamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie można mięso kroić. Smacznego

Smak mojego domu
Kurczak w marynacie mleczno-jogurtowej FIT (z makaronem ryżowym) 173

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Tak przygotowany kurczak jest dowodem na to, że jedząc dietetycznie - można zjeść naprawdę smacznie. Dodatkowo z mięsa (przed pieczeniem) można ściągnąć skórę - będzie mniej kalorycznie. Danie przygotowuje w bardzo prosty sposób i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, a z marynaty można przyrządzić pyszny sos. Reszta dodatków zależy(...)podudzi z kurczaka (mogą być inne części) Marynata: 100 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka przyprawy do kurczaka/gyrosa 1 cebula Dodatkowo: rękaw/worek do pieczenia   Mięso umyć i umieścić w misce. Składniki marynaty połączyć i przelać na kurczaka. Dodać cebulę (pokrojoną w piórka), wymieszać i odstawić do lodówki - minimum na 2-3 godziny. Po tym czasie kurczaka

Di gotuje
Pieczony Filet z Kurczaka na Kanapki - Zielony ;) 442

Coraz częściej piekę mięso na kanapki, coraz rzadziej kupuję wędlinę w sklepie.Dobrze mi tak. Domowa wędlina ma same plusy, bo mam większą kontrolę nad tym co dodaję. Ma smak jaki sobie sama wymyślę. Co jest najfajniejszym plusem? Takie pieczone mięso jadamy nie tylko na zimno w kanapkach, ale i na ciepło w sosie z ziemniaczkami jako drugie danie(...)obiadowe. Wykonanie? Proste! Mięso marynuję, zapominam o nim na dzień lub dwa, a potem piekę. To wszystko, żadnej filozofii, żadnych skomplikowanych składników. No to co? Do dzieła Kochani! Ps. Mięso fotografowałam znowu na tej małej desce i tak to jest pierś z kurczaka, normalnej wielkości ;) Zainteresowani wiedzą o co chodzi ;) Buziaczki Kochani! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem

Blondynka Gotuje
Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko 151

oliwą , dodałam imbir oraz sól i utarty pieprz kolorowy, natarłam marynatą mięso z każdej strony, zamknęłam naczynie i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia podlałam mięso połową szklanki wody i piekłam w zamkniętym naczyniu przez 1,5 godziny w temp 180*c, zostawiłam piekarniku aż całkiem ostygło mięso. Tłuszcz(...)pieczenia zlałam do miseczki. Kapusta na słodko: Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku. Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę mąki, wrzuciłam ugotowaną kapustę, wlałam wodę, doprawiłam

Wanilia i Kardamon
Pulled pork barbecue – wolnopieczona łopatka 181

Wolnowar to genialne urządzenie do przygotowywania jedzenia z wyprzedzeniem. Nastawiam porcję mięsa wieczorem, a następnego dnia w porze obiadowej jest już ugotowane. Zero pilnowania, zero wylewania się jedzenia z garnka, zero przypaleń. Ot samogotujący się obiad. Na wolnogotowaną łopatę z wolnowaru miałam już ochotę dłuższy czas, do tej pory przygotowywałam ją w piekarniku, ale nie zawsze wychodziła idealnie miękka(...)wstawiamy do lodówki na 12 godzin.  Pieczenie w wolnowarze Mięso wkładamy do garnka wolnowaru, przykrywamy i nastawiamy na I program pieczenia ( wolnowar Russell Hobbs ) – wolne, długie pieczenie. Pieczemy mięso przez 10 godzin. Pieczenie w piekarniku Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą. Piekarnik rozgrzewamy do 120*C, wstawiamy naczynie i zmniejszamy temperaturę do 100*C. Pieczemy

Gotowanie i blogowanie
Burgery z szarpaną wieprzowiną i purpurowym coleslawem 191

tłuszczu. Rozdrobnioną wieprzowinę przełożyć na patelnię. Wlać 2 szklanki domowego sosu bbq i odrobinę pozostawionego, odcedzonego soku z pieczenia mięsa (jeśli mięso jest zbyt suche) oraz dodać upieczoną, odcedzoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać.  Podgrzać na średnim ogniu, często mieszając, aż mięso z sosem stanie się gorące. PRZYPRAWA CAJUN: Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy tj. czosnek granulowany (2 łyżki), słodką(...)położyć purpurowego coleslawa. Zamknąć górną połówką bułki. Burgery zjadać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 15 burgerów. Wolno pieczona wieprzowina jest soczysta, krucha i miękka. Do mięsa można użyć kupnego sosu bbq. Potrzebne są 2 szklanki tj. 480 ml. Przygotowany w ten sposób sos bbq można, po przełożeniu do czystego słoika/plastikowego

Gospodyni Miejska
Pieczone mięso w słoiku wg Aleex 262

różne smakołyki. Wiem, że za moment znów wyjedzie i zobaczymy się na dłużej dopiero wiosną. Aby mógł zabrać ze sobą coś dobrego, przygotowałam dla niego i Gwiazdeczki pyszne, pieczone mięso, zamknięte w słoikach. Kiedy robiłam je po raz pierwszy, nie wiedziałam, jaki będzie efekt. Ponieważ okazał się przepyszny, polecam Wam ten przepis. Jest doskonały na co dzień(...)czasie mięso w naczyniu wymieszać. Gdyby było za mało wody, można jej trochę dolać, ale nie jest to konieczne. 5. Temperaturę pieczenia obniżyć do 160 st. C. Piec mięso dalej, znów pod przykryciem, przez kolejną godzinę. 6. Dodać kostkę smalcu, wymieszać z mięsem, aż się rozpuści. 7. Po tym czasie wyjąć naczynie. Mięso rozdzielić na włókna widelcami. 8. Znów wstawić

W mojej kuchni
Makaron z sosem z pieczonego kurczaka z brokułami. 230

kolejna propozycja na szybki obiad, pod warunkiem, że ma się akurat kawałek pieczonego mięsa. Za bazę do sosu mogą nam posłużyć resztki z  kurczaka pieczonego na tymianku lub  pieczonych ćwiartek z kurczaka . Jest to naprawdę pyszne danie, pieczone mięso dopełnia smak aksamitnego, kremowego sosu, a dodatek brokułów przełamuje smak nadając mu świeżości. Pycha

Rozpustne gotowanie
Karkówka Pieczona w Rękawie i Sos do Mięsa 289

smaku do sosu: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego około 1 łyżki usiekanej natki pietruszki plus sos z pieczenia mięsa 4 łyżki zimnej wody rękaw do pieczenia Link do filmu z przygotowania: Karkówka pieczona w rękawie  https://www.youtube.com/watch?v=sMEYKsYoURw   Przygotowanie: Karkówkę przed przygotowaniem dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Teraz przygotuję marynatę(...)przestudzenia, następnie przekładam ją na ogrzany półmisek i odstawiam w ciepłe miejsce ( można wstawić do piekarnika który jest jeszcze ciepły po pieczeniu). Sos który zgromadził się w rękawie podczas pieczenia mięsa zlewam do garnka. Do miseczki daję 4 łyżki zimnej wody, dodaję mąkę i dokładnie mieszam . Teraz garnek z sosem stawiam na gazie i zagotowuję, do gotującego się sosu dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Schab pieczony/ sos pieczarkowy/ kluseczki szpinakowe 238

Pyszny pomysł na obiad! JAGLANE KLUSECZKI SZPINAKOWO- SEROWE I PIECZONY SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM! składniki: SCHAB PIECZONY: - 1,6 kg schabu bez kości - różowy pieprz - oliwa z oliwek, olej rzepakowy - przyprawa do mięsa wieprzowego - tymianek Mięso zamarynuj w przyprawach i wstaw(...)lodówki na całą noc. Rano wyjmij z lodówki i mięso postaw na blacie tak aby osiągnęło temp. pokojową. Wtedy nadaje się już do pieczenia. Najlepiej w rękawie do pieczenia. Mięso pieczemy w temp. 220 stopni C przez 1 godzinę i 20 minut. SOS PIECZARKOWY: - 500 g pieczarek pokrojonych w plastry -150 ml śmietany 12% - 200 ml wody - masło do smażenia

SMYKWKUCHNI
Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką 121

jeszcze lepszy. Gorąco go Wam polecam. Przepis wydawał mi się niepozorny, ale danie naprawdę smakowało pysznie. Sama zastanawiam się w czym tkwi sekret.Musicie przygotować się natomiast na to, że mięso piecze się w tym przepisie przez 3 godziny. Niestety krócej się nie da. Najlepiej wstawić go w wolny dzień przed południem. W innym wypadku będziecie narażeni na burczenie w brzuchu(...)podaniaśmietana 18%skórka z połowy cytrynynatka pietruszkiugotowany ryżSposób przygotowania:Na początek uwaga, że smażyć można w tym samym garnku, w którym zapiekamy danie w piekarniku.Do garnka, w którym będziemy piec mięso w całości wlać krojone pomidory. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cały kawał mięsa do zrumienia z obu strony przez około 15 minut (7 minut na stronę). Zdjąć

W kuchni wieczorem
Pieczony boczek na kanapkę 176

zrobiłam boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały zioła takie jak rozmaryn, tymianek oraz  cebula, czosnek które umieściłam w naczyniu żaroodpornym pod boczkiem zwijanym. Podczas wolnego pieczenia mięso puściło soki, wytopił się tłuszcz tworząc z całości własny aromatyczny sos, który posłużył mi do podlewania mięsa, aby stworzyć aromatyczne mięso. SKŁADNIKI : boczek surowy bez skóry(...)wkładamy nasz boczek - po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 130 stopni - co jakiś czas mięso obracamy i polewamy sosem który powstaje podczas pieczenia oraz 3-4 razy podczas pieczenia smarujemy mięso wodą Tak pieczemy ok 2,5godziny  lub dłużej w zależności od grubości naszego boczek godziny aż miso będzie upieczone pod koniec odcinamy kawałek upewniając się czy jest przepieczony

Basia w kuchni
Karczek - domowa wędlina na ciepło i na zimno. 144

były przepadły. Szkoda mi bardzo, ale cóż...trzeba pracować od nowa na efekt Waszych odwiedzin. :) Napisał do mnie pewien Pan z prośbą o przepis na pieczone mięso. Pasztet już zrobił, bardzo smakował rodzinie, podobno mamy takie same gusta kulinarne. A więc  teraz chce coś z kawałka.  około 1,5 kg karczku łyżka majeranku łyżka  pieprzu(...)zapobiegną przywieraniu mięsa do dnia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obsmażone mięso układamy na przygotowanych warzywach,  zalewamy tłuszczem z patelni. Można też patelnię przepłukać wodą i wlać do mięsa. Pieczemy tak po godzinie na każdy kilogram, ale dobrze jest sprawdzić patyczkiem. Nakłuwamy w najgrubszym miejscu, jeśli wypłynie przeźroczysty płyn jest ok. Jeśli mętny trzeba poczekać. Gotowe mięso wykładamy

Dieta moja pasja
Danie "jednogarnkowe" 4149

jeszcze pieczenie mięsa, to polecam to danie, którym zostałam uraczona u mojej przyjaciółki i odtąd wykonuję je u siebie w domu. Dzień wcześniej wystarczy tylko zamarynować udka w przyprawie do kurczaka lub ulubionych ziołach, a następnego pozostanie nam już tylko obranie ziemniaków. Niby jest to zwykłe danie, ale zapewniam, że smakuje inaczej niż osobno ugotowane ziemniaki i pieczone(...)szklance przygotowujemy sos z torebki, którym zalewamy udka i ziemniaki. Wierzch posypujemy sporą ilością koperku. Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny i 20 minut, żeby mięso było mięciutkie

upichcic
Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina 143

Pulled pork to metoda gotowania wieprzowiny długo i namiętnie. Zwłaszcza jak pachnie w całym domu to jest bardzo namiętnie aby nie otworzyć piekarnika i zjeść chociaż kawałek. Mięso po tak długim pieczeniu(...)jest delikatne, oddziela się na poszczególne włókna szarpane widelcem. Myślę że mięso lepiej piec nocą a ja teraz piekąc pierwszy raz chciałam mieć niejako kontrolę nad pieczeniem. Niepotrzebnie bo mięso piecze się samo, nie potrzeba go obracać, nie potrzeba podlewać. Wystarczy tylko włożyć do garnka i piec, piec, piec. Moje pulled pork podałam w bułach z sosem barbecue. Było pyszne

Moje Małe Czarowanie
Biała kiełbasa parzona i opiekana w pikantnej marynacie 243

mnie Świąt bez białej kiełbasy. Jest na Sylwestra, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z reguły parzyłam ją powiązaną na małe kiełbaski kilkanaście minut , a potem piekłam razem z mięsem pieczonym na Święta. Mięsa przestałam piec - trzeba było coś wymyślić dla kiełbasek.Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni