smaku 1 jajko papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 puszka kukurydzy 1 filet z kurczaka 25 dag pieczarek 1 cebula biała 1 czerwona papryka 15 dag żółtego sera 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa tłuszcz do smażenia Wykonanie nadzienia: Pieczarki drobno posiekać , najlepiej blenderem razem z cebulą i oczyszczaną papryką. Dodać pokrojone mięso, przyprawę do gyrosa , przełożyć na patelnię
Tradycyjna Kuchniadosyć nietypowej marynacie. Pieczone w nietypowej temperaturze. Zapraszam! Składniki: - 2 nogi z kurczaka - pomarańcza - 70 ml whiskey - łyżka miodu - łyżka sosu sojowego ciemnego - 2 ząbki czosnku - łyżeczka suszonej mięty - sól, pieprz Start przygotowań oczywiście dzień wcześniej: Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Bardzo ostrym nożem nacinamy skórkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa. Whiskey, miód
Cook&LovePożywna sałatka warzywna, która spokojnie może wystąpić w roli lanczu. Upieczona cieciorka i krewetki zapewnią spory ładunek energii na cały dzień. Czas przygotowania : 25 minut Poziom
Niedzielny kucharzudziec z indyka więc znowu zrobiłam pieczeń na kanapki. Mięsną masę wzbogaciłam suszonymi pomidorkami a fajnego posmaku nadał czosnek niedźwiedzi. składniki: 1 udziec z indyka ze skórą bez kości ( mój miał ok 1,1 kg ) 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sól,pieprz Mięso z indyka ze skórą zmielić maszynką(...)sitku o grubych oczkach*. Suszone pomidory osączyć z zalewy i drobno pokroić. Do zmielonego mięsa dodać pokrojone suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi i kaszę mannę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić aby zrobiła się kleista. Foremkę keksową (30x10) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Przełożyć mięsną masę, dokładnie uklepać i wyrównać. Najlepiej aby na wierzchu nie było kawałeczków
Monia miesza i gotujewody, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy olejem i obtaczamy w tłuszczu. Następnie posypujemy oregano. Rozkładamy frytki na tacy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut, albo aż ładnie się zrumienią. Krok 3 Gdy frytki się pieką przygotowujemy burgery. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i dodajemy łyżkę masła lub oleju. Cebulę drobno kroimy w kostkę i wrzucamy(...)żeby składniki połączyły się. Masa nie powinna być gładka, ale zachować strukturę mielonego mięsa). Dzielimy masę na kotlety. Liczba zależy od wielkości bułek i Waszych preferencji. Generalnie burgery powinny być nieco grubsze, wówczas będą w środku bardziej soczyste. Najpierw robimy kulę z mięsa, a następnie ją spłaszczamy. Jeśli boki są nieregularne lub popękane, toczymy kotlet po desce jak koło
Niedzielny kucharzroladki cukiniowe nadziewane mięsem , w aromatycznym sosie z pomidorów malinowych . Syto i smacznie - tego mi było trzeba! :) Składniki na 3 porcje (po 3-4 roladki na głowę): 1 cukinia - dość duża, tak żeby wyszło z niej 9-10 plastrów do rolowania sól - do posypania cukinii aby zmiękła 1 garść sera mozzarella - do posypania roladek przed pieczeniem olej rzepakowy - do smażenia
Grunt to przepis!Filet z kurczaka, wdzięczne w obróbce mięso, posiada wiele walorów, ale jeden najznakomitszy to ten, że potrawy bardzo szybko się z niego przyrządza, choćby ta właśnie
kgwjanczewocebulę, czosnek, papryczkę chili przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję seler, marchew, pieczarki i całość smażę około 10 minut. Po 10 minutach do warzyw dodaję mięso, przyprawy doprawiam solą i pieprzem i całość smażę jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaję przecier pomidorowy i smażę jeszcze około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze(...)serem, na górę układam ponownie ziemniaki plasterek obok plasterka. Górę maluję olejem. Pieczenie zapiekanki: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeostrą paprykę. Z rozwałkowanego ciasta , przy pomocy noża do pizzy, wycinamy trójkąciki, a następnie pieczemy je na suchej patelni do momentu , aż staną się twarde. By były to prawdziwe nachos, posypujemy je żółtym serem, kiedy jeszcze są gorące. Składniki na chili con carne: - 500g mielonego mięsa wołowego (u mnie 400g wołowiny + 100g wieprzowiny) - 1 puszka krojonych pomidorów (400g) - 1 puszka
Be Fit Be Strongpieprz czarny -bazylia -zioła prowansalskie -tymianek Wykonanie Kupione mięso myjemy osuszamy i wycinamy wszystkie kostki i chrząstki. Nacieramy solą kamienną i solą wędzarniczą .Następnie dajemy wyciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy i zioła. Na wierzch układamy plastry słoniny Boczek zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 24-48 godz. Pieczenie Piekarnik 160-170 stopni czas
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Rolada z orzechami to jeden z naszych starych regionalnych przepisów. Odkąd pamiętam to babcie i ciocie piekły ją na rodzinne spotkania, pojawiała się też na stole mojej prababki a może nawet i jeszcze wcześniej. I tak to rozmowa z Babcią natchnęła mnie do tego wypieku, a że orzechów mam całe mnóstwo to postanowiłam się w końcu zmierzyć ze słynną roladą(...)cukrem pudrem a następnie z żółtkami. Dodać orzechy zmielone w maszynce do mięsa i drożdże. Wlać rum. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą orzechową. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blaszki z piekarnika i ułożyć na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarować masę orzechową. Całość zwinąć w roladę, owinąć w papier do pieczenia pozostawiając
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTarty piekę intuicyjnie. Mam swój podstawowy przepis na ciasto kruche, sprawdzone proporcje i tylko eksperymentuję z rodzajami mąk i dodatkami. Do ciast na wytrawnie dodaję czasem suszone zioła albo starty żółty ser, do ciasta na słodkie często dodaję zmielone orzechy. Do środka to co fantazja podpowie, warzywa, resztki mięs, ryby, sery no i oczywiście na słodko przeróżne owoce. Wypełnienie(...)kruszonkę albo wycinam z resztek ciasta jakieś kształty. Właściwie nigdy nie korzystam z przepisu, chociaż oczywiście czasem się nimi inspiruję jak widzę jakieś fajne połączenie. Mam swoje patenty na pieczenie – 1) jak wykładam formę ciastem to zawsze zostawiam trochę surowego ciasta – po podpieczeniu spodu czasem okazuje się, że brzegi zjechały i trzeba je nadkleić 2) po wyłożeniu formy
Cooking for EmilyDzisiaj pomysł na niecodzienny i elegancki obiad. Pyszny schab tym razem w wersji Light, podany z pure ziemniaczano - jabłkowym i pieczoną gruszką. Pysznie i zdrowo, polecam(...)osuszamy, doprawiamy solą. Pakujemy próżniowo z liściem laurowym, zielem, pieprzem, szałwią i tymiankiem ( ja zapakowałam mięso w gruby woreczek i zawiązałam gumką, tak aby woda się nie dostała ). Gotujemy schab na malutkim ogniu około 20, następnie zakręcamy gaz i pozostawiamy mięso na 10 minut aby doszło. Jabłka i gruszki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewamy masło
Kulinarne Fantazje Mariolimięsa mielonego , najlepsze z łopatki lub karkówki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej maka do obtoczenia kotletów 1 puszka kukurydzy, zwykła średnia 1 marchewka dość duża 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 1 mała puszka groszku 4 strąki świeżego chilli , najlepiej kolorowe dla oka puszka ,krojonych pomidorów 1 łyżka pasty z pieczonej papryki ( niekoniecznie , ja używam swojej(...)łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki, mielonych ziaren kolendry 1 łyżka cukru lub miodu 1,5 łyżeczki ,ostrej lub łagodnej,mielonej papryki wędzonej sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie : Mięso przekładamy do miski , dodajemy jajko , 2 siekane drobniutko ,strąki chilli, 1/2 puszki kukurydzy , małą puszkę groszku ( wszystko ,odsączone z zalewy ) ,jedną siekaną łodygę selera i całą bułkę tartą . Następnie
Ogrodnik w podróżyDodajemy stopniowo przesianą mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i aromat waniliowy, cały czas mieszając. Powinna nam wyjść dosyć zbita masa, która nie będzie rozlewać się sama po foremkach. Teraz przychodzi czas na najlepsze, czyli dodanie do babeczek tego, co nam tylko przyjdzie do głowy. Nie, mięso nie może być. W dzisiejszym wydaniu zdecydowałam się rodzynki wcześniej(...)przed górną granicą, bo babeczki urosną, a my nie chcemy, żeby po upieczeniu wyglądały jak bezkształtna masa lub co gorsza, zlały się ze sobą. Przyda się tutaj forma do pieczenia z oddzielnymi przegródkami - z doświadczenia wiem, że pieczenie bez niej w 99% skończy się skrobaniem piekarnika z ciasta. Do pełni szczęścia babeczki powinny spędzić około 20 minut w 180 stopniach
sama złodycz