Czasem pieczemy mięsa i podajemy jego plastry z sosem na obiad. Czasami pieczemy i zjadamy na zimno na kanapkach. Warto pokusić się i zamarynować mięso wcześniej nie tylko z suchymi przyprawami. Marynata, którą chcę dziś polecić świetnie sprawdza się do przyrządzania dziczyzny i wołowiny. Znalazłam ten przepis wiele lat temu, chyba wtedy, gdy przygotowywałam pierwsze urodziny córki. Dostałam wtedy sporo(...)dziczyzny i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Mięsko powędrowało do zamrażarki, a ja rozpoczęłam poszukiwania jakiegoś sensownego przepisu. Wiadomo, że dziczyzna jest mięsem chudym i „wiórowatym” z charakterystycznym zapachem. Trzeba ją skruszyć przed pieczeniem, duszeniem, etc., a stanie się miękka, pyszna i aromatyczna Na ten przepis trafiłam w jednej ze starych książek, dziś już nawet nie pamiętam jaka
Codzienna kuchnia niecodziennawarzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia NA MARYNATĘ(...)Związujemy bawełniana nicią lub spinamy wykałaczkami, równomiernie smarujemy marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C i pieczemy mięso około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 75 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy do zarumienienia. Wyjmujemy z pieca
Rozpustne gotowaniePrzepyszne, mięciutkie policzki wołowe w towarzystwie pieczonych warzyw i rozmarynu to świetny , aromatyczny, łatwy w wykonaniu obiad. Surowe policzki to mięso bardzo twarde, ale po pieczeniu przez 3 (!) godziny to mięciutkie mięsko, które samo rozpływa się w ustach. Jeśli macie chody u rzeźnika polecam wypróbować. Coraz częściej można też już po prostu zamawiać w sklepach i marketach. Jeśli(...)kilka minut do lekkiego zrumienienia. Zalewamy winem i gotujemy przez 2-3 minuty. Przekładamy warzywa do mięsa, przykrywamy i pieczemy prze 3 godziny. Połowę warzyw miksujemy z wytworzonym sosem. Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem i podajemy z pieczonymi warzywami. U nas świetnie całość dopełniły smażone kopytka. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo smaczna propozycja obiadowo-imprezowo-kanapkowa - pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem keczupu. Miękka, wilgotna, o oryginalnym smaku, pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się jako danie główne lub przystawka dla gości, a także jako zamiennik wędliny. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 czerstwa bułka mleko do namoczenia(...)mleku, dobrze odcisnąć. 3. Czosnek zmiażdżyć/przecisnąć przez praskę. 4. Mięso wymieszać dokładnie z bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, keczupem oraz przyprawami. 5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć mięso, wierzch posmarować keczupem. Piec w 190C ok 1 godziny. Podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub na zimno jako przystawkę - wtedy należy przygotować ją dzień wcześniej i wstawić na całą
Kto ugości moich gości?posiekać. 2. Olej wymieszać z octem winnym, miodem, słodką papryka, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i połową papryczki chilli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego w którym będzie się piekło i polać przygotowaną marynatą, dodatkowo dobrze ją wetrzeć w mięso. Odstawić do lodówki(...)godziny. 4. Po tym czasie mięso wyjąc z lodówki i przed pieczeniem posypać go posiekanym czosnkiem i drugą połową papryczki chilli, oraz podlać odrobiną wody. 5. Mięso pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub serwować na zimno do kanapek. My wybraliśmy wersję na zimno do kanapek :-) Smacznego
kruche babeczkimajerankiem. Wstawić do lodówki. Godzinę przed przygotowaniem mięsa, wyjąć je z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 ºC (najlepiej wstawić do niego puste naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec mięso z kaczki). Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć piersi z kaczki skórką do dołu. Smażyć 6 minut na średnim ogniu. Uwaga: wytopi się bardzo duża ilość tłuszczu, więc patelni nie smarujemy(...)minuty. Do naczynia żaroodpornego przełożyć piersi z kaczki (tym razem skórką do góry) i całość zalać tłuszczem z patelni. Piec około 15 minut (ja swoje kawałki piekłam 20 minut i muszę stwierdzić, że mięso zbyt mocno się upiekło, dlatego radzę Wam skrócić czas pieczenia o 5 minut). Od lewej strony: pierś smażona od strony skórki, a następnie od strony
Ugotowaćpyszne danie na lekki obiad. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy nadaje bardzo przyjemnego smaku i dodatkowo zapobiega wysychaniu mięsa w czasie pieczenia. Mięso indyka jest bardzo smaczne i na pewno zdrowsze od mięsa wieprzowego. Kupując mięso z indyka, raczej nigdy się na jego jakości nie zawiodłam, czego nie mogę już powiedzieć o kurczaku, bo z nim bywa różnie(...)limonki 2 łyżki soli łyżeczka świeżo mielonego pieprzu łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić pieczony udziec z indyka w musztardzie? Udziec umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wyciąć delikatnie ze środka kość. Z wierzchu ponacinać w kilku miejscach skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa. Czosnek obrać, przekroić wzdłuż i robiąc nożem dziurki naszpikować nim mięso od strony, gdzie
Kuchcik gotujeKarkówka pieczona w rękawie jest bardzo soczysta i mięciutka. Na gorąco można podać do obiadu, na zimno na kanapki. Lubie mięsa pieczone w ten właśnie sposób, bo mało pracy, a efekt.. zresztą sami spróbujcie, bo warto. W moich przepisach znajdziecie również kurczaka pieczonego w rękawie (przepis) , który także bardzo polecam. Karkówkę możecie zastąpić łopatką. Życzę(...)papryką. Przełożyć mięso do rękawa foliowego , obłożyć pokrojoną w ćwiartki cebulą, ząbkami czosnku i marchewką pokrojoną w kawałki. Rękaw związać z dwóch stron, zrobić trzy dziurki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny. Następnie rękaw przeciąć na górze (ostrożnie żeby się nie poparzyć parą) i piec jeszcze około 15 minut. karkówka pieczona
O kuchni z uczuciemminut w chłodne miejsce. 2. W tym czasie obieramy pieczarki, płuczemy i dokładnie osuszamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Przed pieczeniem kukurydzę i pieczarki dodajemy do mięsa. 3. Następnie mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny do miękkości mięsa, od czasu do czasu mięso polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia. 4. Gotowe danie podajemy
IzabelawkuchniPrzygotowanie tej pysznej i aromatycznej wędlinki należy rozpocząć już na tydzień przed pieczeniem. Tyle czasu bowiem trwa peklowanie. Dzięki temu schab nabierze pięknego różowego koloru ale również wspaniałego aromatu. W ten sposób przygotujecie również pyszną szynkę. Polecam, naprawdę warto! 1 kg schabu bez kości Zalewa: 2,5 l wody 100 g soli peklowej łyżeczka cukru po 5 ziaren jałowca(...)zmiażdżonym czosnkiem, ostudzić. Mięso umyć i włożyć do zimnej zalewy. Przykryć a garnek przełożyć do lodówki na 6-7 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso. Dzień przed pieczeniem mięso wyjąć z zalewy, opłukać i natrzeć marynatą. Marynata: wszystkie składniki wymieszać. Mięso związać sznurkiem nadając mu ładny i zwarty kształt, zawinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Na drugi
Smakołyki AsiBardzo lubię takie pieczone mięsa. Idealne do obiadu pokrojone w plastry i polane sosem. Na zimno pokrojone w cienkie plastry idealne do kanapek czy sałatek. Nie wymagają dużo pracy, ale troszkę czasu oczekiwania, kiedy mięso chłodzi się w marynacie, a potem, kiedy się piecze. Pieczeń podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej . Pyszny obiad, który(...)godziny. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę, plasterki czosnku, ułożyć mięso wraz z marynatą. Całość podlać wodą. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 h . łopatka wieprzowa pieczona
O kuchni z uczuciemchemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie na zdjęciu Schab można podać również(...)pieprz olej Wykonanie: Mięso płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy mieszamy w żaroodpornym naczyniu, w którym będziemy piekli schab, następnie obtaczamy nimi dokładnie mięso. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodnie miejsce na noc lub na 5-6 godzin. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy
Kulinarne przygody Gatitykminek,paprykę,dodać oliwę i wymieszać. Marynatą natrzeć mięso,przykryć lub owinąć folią i włożyć na na min 12 godzin do lodówki - najlepiej na noc. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie. Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego pokrojoną w piórka cebulę, na niej obsmażone(...)mięso, 1 - 2 listki szałwii, główkę czosnku przekrojoną na pół, podlać bulionem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną. Mięso pokroić w plastry, odgrzewać w sosie. Smacznego
Stare GarySkładniki: Pierś z indyka moczona w marynacie, a następnie pieczona. Idealna do obiadu podana z sosem lub jako wędlina na kanapki. Taka domowa-najlepsza. Bardzo lubię takie pieczone mięso na kanapki. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z udziałem mięsa to zapraszam tutaj Znajdziecie tam mnóstwo przepisów, które warto wykorzystać. Polecam! 1 kg piersi(...)naczynia żaroodpornego przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut, a następnie polać mięso zalewą w której się piecze i piec ponownie pod przykryciem w 180 stopniach C około 35 minut. Indyk pieczony
O kuchni z uczuciemŚniadanie w TVP 2 , gdzie pokazaliśmy nasze domowe wędliny. Przygotowanie domowej wędliny to bardzo prosta rzecz, a na blogu znajdziecie ogrom pomysłów na suszone, parzone, czy też pieczone mięsa i wędliny. Niezbędnym składnikiem są przyprawy, musimy dać wędlinie czas aby przeszła ich smakiem, oraz wybrać sposób przygotowania produktu końcowego. Polecam dzisiejszy przepis na schab pieczony z pieprzem(...)pieczenia. Można też do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby woda nawilżała schab podczas pieczenia. Pieczemy schab 1 godzinę, następnie na 10 minut podwyższamy temp. do 200 °C, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy schab w piekarniku do ostygnięcia. Tak upieczony schab wieprzowy wykorzystaliśmy tym razem jako wędlinę do kanapek. Smacznego! The post Schab pieczony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię