któregoś ze składników, śmiało możecie zastąpić go jakimś warzywem "zalegającym" w lodówce. Wspaniale sprawdzą się tu również krewetki, w wersji wegetariańskiej pomińcie też kurczaka. Ryż smażony sprawdzi się doskonale na obiad i kolację oraz jako lunch do pracy. Pewnie nie raz uratuje Was w awaryjnej sytuacji, kiedy nie będziecie mieli pomysłu albo zbyt wielu składników na obiad(...)tacy, aby dokładnie przestygł . Kurczaka pokrój w niewielką kostkę, dodaj sól i pieprz do smaku oraz mieloną paprykę, wymieszaj, odstaw. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i dodaj posiekaną w kosteczkę cebulę oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Przesmaż warzywa około 2 - 3 minuty , a następnie dodaj posiekany drobniutko czosnek oraz pokrojoną w drobne paseczki papryczkę chili
Słodko-Słony Świat Ilonyprzecisnąć przez praskę. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać razem, aż mięso stanie się brązowe. Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i podsmażyć. Gdy warzywa z mięsem będą już podsmażone, dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem) i koncentrat pomidorowy. Podduszać, aż do całkowitego(...)przygotowaniem sosu. Olej można zastąpić oliwą, a puszkę krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 3 sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorami + 200 g koncentratu pomidorowego. Można użyć dowolnego mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego, czy wołowego. Do sosu można jeszcze dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Należy ją podsmażyć razem z cebulą. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaFaszerowana cukinia z indykiem Czas przygotowania: 7 0 minut Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 4 okrągłe zielone cukinie 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulguru 50 g mozzarelli olej do smażenia sól pieprz świeże zioła Wykonanie: Z cukinii odkrawamy kapelusik, a środek warzywa wydrążamy uważając, aby nie uszkodzić skórki. Środek cukinii delikatnie solimy(...)zalewamy wrzątkiem, tak, aby przykrywał on kaszę z 1 centymetrowym zapasem. Przykrywamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Gdy będzie szklista dodajemy mielone mięso i smażymy, aż będzie złociste. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy usmażone mięso, bulgur i ser. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i dowodne świeże
Kulinarne przygody Gatitymiąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki. Skórkę umieszczamy w suszarce do warzyw i suszymy około 2 godzin. Jeśli nie posiadamy suszarki, skórki możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni. Gdy skórki przestygną lekko je kruszymy i mielimy z rozdrabniaczu lub młynku do kawy. Skórki przechowujemy w czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku. insertCookd
Kulinarne przygody Gatityśredniej czerwonej papryki garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 g mięsa mielonego z szynki 100 ml śmietanki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cukinie umyć, pokroić na średnie kawałki(...)umyć, zblanszować 3 minuty. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić (czosnek można przecisnąć przez praskę). Cebulę zeszklić na 2 łyżkach masła, dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać paprykę i mięso mielone, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić razem na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec wlać na patelnię śmietankę, zagotować i dusić
Pełny talerzpieczarek. Podsmażać, aż pieczarki puszczą wodę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy pieczarki puszczą wodę dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili, tabasco i podsmażać, aż mięso będzie zarumienione. Do zarumienionego mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Sos beszamel(...)Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Lasagne układać warstwami: Warstwa beszamelu (około 0,5 cm); Płaty makaronu; Farsz z mięsa mielonego; Starta mozzarella; Warstwa beszamelu (około 0,5 cm); Płaty makaronu; Farsz z mięsa mielonego; Starta mozzarella. Warstwy układać, aż do ukończenia składników. Wierzchnią warstwę powinna stanowić starta mozzarella
Gospodyni MiejskaPilaw to potrawa przygotowywana z ryżu, warzyw jak i mięsa. W oryginalnych przepisach używa się baraniny lub mięsa z ryb, a całe danie jest dosyć ostre w smaku. Do tego dania użyłam mięsa wieprzowo-wołowego, które idealnie skomponowało się z ugotowanym ryżem, marchewką i kukurydzą. Ponadto pilaw to pomysł na szybkie i bardzo sycące danie obiadowe. Składniki(...)cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Do garnka/patelni wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę oraz marchewkę. Gdy całość lekko się zeszkli to dodać mięso mielone. Całość przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryka. Gdy mięso zmieni kolor to wsypać ryż, dodać kukurydzę i wlać wodę. Całość dusić na małym ogniu. Co jakiś czas masę należy
Ugotowaćmiękkości. Składniki: - 2 pęczki botwiny (młode buraczki razem z liśćmi) - 150g warzyw: marchew, pietruszka, por (u mnie włoszczyzna słupki) - 700ml wywaru od parzenia wędzonej szynki - 2 liście laurowe - 6 kulek ziela angielskiego - zakwas buraczany lub cytryna lub ocet do zakwaszenia naszej zupy - sól i świeżo mielony pieprz - kwaśna lub słodka śmietanka (nie trzeba) - 130-150g makaronu (u mnie(...)mamy wywaru), dodajemy włoszczyznę - słupki lub starte warzywa na grubej tarce i gotujemy ok.5 minut. Do podgotowanych buraków dodajemy pokrojone łodyżki, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy dalsze 10 minut. Uzupełniamy gorącą wodą. Następnie dodajemy pokrojone liście. Gotujemy 5 minut, dorzucamy makaron i zagotowujemy, gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zakwaszamy zakwasem buraczanym (idealnie się
Smaczne Zdrowedużo pietruszki, marchewki, ogórków i jajek. Ma także bardzo wyrazisty, konkretny, lekko pikantny smak. Warzywa na sałatkę gotuję już obrane, dodaję do nich natkę, liście pora i selera naciowego. Warzywa mają smak rosołowy, a ja mam dodatkowo bulion, który wykorzystuję jako bazę do zup. Taki bulion jest również pyszny do wypicia sam. Jeśli nie macie jeszcze swojej ulubionej wersji sałatki(...)słoika musztardy sarepskiej - 1 pełna łyżeczka musztardy dijon - ok.400g dobrego majonezu (lub dowolnie) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku dodatkowo: - 2 łodygi selera - kawałek zielonej części pora - kilka gałązek natki pietruszki - sól Obrane warzywa wkładam do garnka (na dnie układam korzeń pietruszki, na nim marchew). Dodaję łodygi selera, zielone liście pora, gałązki natki pietruszki, zalewam wodą źródlaną
Smaczne Zdroweświeżo mielony czarny pieprz - natka pietruszki - sól himalajska Wykonanie: - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek - Dodać pomidory, 1 szklankę wody, curry, sambal oelek, cukier(...)garnka - Gotować na małym ogniu przez 5 minut - Ziemniaka i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę - Warzywa dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 10 minut - Dodać oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz - Zupę posypać posiekaną natką i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnagoscic,ale tylko w kuchni i na stole,bo na blogu ustepuje miejca innym sezonowym warzywom .Zapraszam do przepisu. Skladniki na keksowke dl.30 cm:1 zielona cukinia ( startej mialam okolo 350g)250 g maki1 lyzeczka sody oczyszczonej2 lyzeczki proszku do pieczeniaszczypta cynamonu200 g mielonych orzechow laskowych lub mielonych migdalow3 jajka M150 ml oleju250 g cukru6o-100 g posiekanej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziela angielskiego szklanka passaty pomidorowej 1 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej szczypta cynamonu i mielonych goździków szczypta lubczyku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz /do smaku 150 ryżu pełnoziarnistego mała puszka tuńczyka w sosie własnym Wykonanie: -Umyte warzywa obrać, cebulę i paprykę pokroić w kostkę , marchew i seler zetrzeć na tarce
Zakamarki mojej kuchniodmian fasoli z puszki (użyłam takiej - KLIK , w składzie fasola jaś, biała, czerwona i ciecierzyca - można użyć ulubionych warzyw strączkowych :)) ~3 średnie pieczarki ~150g cukinii ~100g papryki (użyłam czerwonej) ~200g passaty pomidorowej ~przyprawy - u mnie: pomidor-czosnek-bazylia , kozieradka mielona , nasi goreng , pieprz ziołowy, sól, asafetyda , kmin rzymski , harrisa i papryka słodka ; jeśli Wasza passata jest kwaśna można dodać(...)pietruszki do podania Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy, a następnie podduszamy na patelni z małym dodatkiem soli i oleju. W garnku mieszamy passatę i mieszankę fasoli, gotujemy. Dodajemy podduszone warzywa (powinny być miękkie) i doprawiamy do smaku. Przekładamy potrawkę do misek/głębokich talerzy, posypujemy natką z pietruszki i podajemy. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarok.300g jogurtu naturalnego - 2 duże, zmiażdżone ząbki czosnku - 1 łyżka dobrego majonezu (można pominąć) - 1/2 pęczka koperku - sól i świeżo mielony pieprz Cukinie i bakłażana umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać warzywa 1/2 łyżeczki soli i odstawić na kilka minut aż puszczą sok, który należy odlać. Następnie dodać jajko i zamieszać
Smaczne ZdroweBardzo pożywna zupa z mięsem wieprzowym i warzywami, przygotowana na winnym wywarze. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 2 pomidory 4 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 3 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki czerwonego wina ½ łyżeczki kminku ½ łyżeczki majeranku 4 łyżki śmietany Sól do smaku Wykonanie: Mięso(...)czosnkiem. Rozgrzać smalec, obsmażyć mięso, włożyć cebulę i dalej smażyć. Posypać mieloną papryką, wlać bulion i wino. Dodać majeranek, kminek i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę i ziemniaki również pokroić razem z marchewka. Przygotowane warzywa wrzucić do zupy i gotować następne 25 minut. Zupę doprawić do smaku
Tradycyjna Kuchnia