mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:93/458)

Cynbaty - chipsy z batatów z cynamonem 229

przewyższają ziemniaki, a przygotowane z nich chipsy mogą stanowić zdrową alternatywę dla chipsów ziemniaczanych. Suszenie batatów w suszarce do warzyw pozwala pominąć dodatek oleju, co znacznie obniży kaloryczność przekąski. Składniki 6 dużych batatów 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie Bataty umyć, obrać, pokroić na cienkie jak papier plasterki.  Oprószyć solą i cynamonem, całość dokładnie wymieszać. Plastry(...)chrupiące. Czas suszenia jest uzależniony od grubości plasterków i mocy suszarki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Uwaga - najcieńsze plasterki uzyskamy krojąc bataty na mandolinie lub ze pomocą obieraka do warzyw

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem z bakłażana 176

Spodziewacie się gości i nie wiecie co im podać do jedzenia? Postawcie na przekąski. Krem z bakłażana Na waszej liście nie może zabraknąć dipów, kremów i

mecooks
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 180

pyszny i kremowy sos kurkowy, pachnący rozmarynem. Wprost idealnie komponuje się on z rozpływającymi się w ustach polędwiczkami wieprzowymi i delikatnym purée ziemniaczanym. Danie podałem z pękiem pieczonych warzyw korzeniowych. Brzmi pysznie? No to do dzieła! PS. Danie powstało na specjalne życzenie Gruszka i pietruszka — fantastycznej inicjatywy, wspierającej lokalnych rolników i dostarczającej prosto pod Wasze drzwi znakomite ekologiczne produkty(...)biała cebula 2 gałązki świeżego rozmarynu 200 ml mleka kokosowego* 1 łyżeczka mąki kukurydzianej* 1 łyżka klarowanego masła świeżo mielony czarny pieprz sól Purée ziemniaczane: 600 g ziemniaków 3 łyżki śmietanki kokosowej* szczypta gałki muszkatołowej sól Pieczone warzywa: kilka pietruszek kilka marchewek 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu ½ łyżeczki soli * PRZYGOTOWANIE  Sos kurkowy Kurki delikatnie obierz

Food Square
Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę 201

sposoby. I tym razem szykując się do jej zrobienia pomyślałam o jakiejś pikantnej wersji z pierożkami lub pasztecikami. Nadanie zupie anyżkowego posmaku to zupełny przypadek. Po prostu czekając aż warzywa do zupy zrumienią się na patelni gapiłam się bezmyślnie na półkę z przyprawami .A tam akurat na przeciwko stał pojemniczek z Badianem czyli anyżem gwiaździstym. Od tego ,, gapienia ,, już tylko(...)angielskie 8 ziaren czarnego pieprzu 1 goździk 1/3 Badianu sól gałązka lubczyku ( mrożony lub suszony) 1 gałązka natki pietruszki pieprz mielony 3 łyżki ouzo ( greckiej anyżówki) 5 szklanek wody 500 ml przecieru pomidorowego cukier do smaku maggi Obrać warzywa i cebulę. Na suchej patelni zrumienić warzywa i cebulę. Podzielony na kawałki korpus kurczaka obsmażyć ( do lekkiego obrumienienia

Buniabaje w kuchni
Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą 131

gorących i beztroskich wakacji. Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 26,00 złSKŁADNIKI:2 bakłażany100 g startej mozzarelli30 g tartego parmezanuSKŁADNIKI na farsz:500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka)1 puszka pomidorów bez skórki3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 cebula czerwonawłoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora)1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżeczki słodkiej papryka czerwonej(...)pieprzPRZYGOTOWANIE farszu do bakłażana:Włoszczyznę (marchewka, pietruszka, seler) kroimy w kostkę i blanszujemy. Powinny być aldente, niech zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dodajemy mięso mielone, które obsmażamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Mięso dusimy pod przykryciem przez

kulinarnyJa
Nieco inne pierogi 242

się zeszkli dorzucamy pieczarki i paprykę. Po chwili dodajemy również czosnek, dymkę i szczypiorek. Gdy warzywa zmiękną, przekładamy je do miseczki. Ponownie rozgrzewamy olej, tym razem naprawdę odrobinę i smażymy na nim kiełbasę. Kiedy jest już równomiernie usmażona, z powrotem dokładamy warzywa, a także koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Odstawiamy do ostygnięcia. Moja pyszna kiełbaska(...)bardzo drobno. Dodajemy do śmietany i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz słodką mieloną papryką i chili. Do czasu podania przechowujemy go w lodówce. (Jeśli jednak chcielibyście przygotować go dzień wcześniej, to musicie wiedzieć, że straci on wtedy swoją gęstą konsystencję. Warzywa puszczą sok i dip nieco się rozrzedzi, jednak na smaku nie straci

Ratunku obiad
Ryba duszona z warzywami 207

ryby 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera biała część pora 2 ząbki czosnku sok z cytryny masło do smażenia sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki, każdy oprószyć solą pieprzem i skropić cytryną. Warzywa umyć, obrać, por pokroić w krążki, a pozostałe warzywa w słupki. Na patelni na maśle podsmażyć warzywa, następnie podlać szklanką wody, doprawić

magiczna kuchnia Kasi
Kurczak z cukinią po grecku 160

oleju 1 łyżka świeżego majeranku kilkanaście czarnych oliwek 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, pieprz świeżo mielony, pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Marchew i cukinię kroimy w paski (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw), pora w plasterki. Suszone pomidory i oliwki siekamy. Pomidory z zalewą miksujemy z czosnkiem. Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na oliwie, dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa rybna z pieczarkami, krewetkami, ryżem i warzywami 208

Wszystko umieścić w dużym garnku, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie (około godziny). Po tym czasie wywar przelać przez durszlak do innego dużego garnka lub wybrać sitkiem warzywa (marchewki nie wyrzucać). Do wywaru dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w talarki pory, umytą, obraną z ości(...)mniejsze kawałki. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać szparagi i cukinię, po czym gotować do miękkości warzyw i ryżu. Na koniec dodać umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki, pogniecioną widelcem marchewkę oraz doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem

Passions hobbies life
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 164

plasterki szynki dojrzewającej 15 cm pora 2 łyżki masła 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło Cukinię i dynię obieramy i usuwamy nasiona. Warzywa kroimy w kostkę (nie musi być mała). Wrzucamy do garnka Szpinak, nawet jeśli jest zamrożony, również wkładamy do garnka Por kroimy w plasterki

Szczęśliwa kuchnia
Zupa gołąbkowa 171

łyżka marejanku Przygotowanie: Kapustę posztakować. Cebule pokroić w kostkę, włoszczyznę pokroić w paski  i zeszklić na tłuszczu. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Dodać wodę, kapustę,cukier,majeranek, czosnek granulowany( jeśli świeży należy zeszklić z pozostałymi warzywami) ziele, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Gotować około 20 minut. Następnie dodać ryż i gotować do miękkości ryżu i kapusty

Garnkowe fanaberie
Jak przyrządzić pasztet belgijski? 447

borowików, 1 łyżka smalcu dla nadania specyficznego smaku, 2 małe liście laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego, gałka muszkatołowa, czarny pieprz mielony i w ziarenkach, sól i 20 dag orzechów laskowych. Przygotowanie pasztetu zaczynamy od obrania warzyw, które układamy na dnie garnka. Wszystkie rodzaje mięsa, za wyjątkiem wątróbek, układamy na warzywach. Pomiędzy kawałki mięsa wkładamy grzyby, liście laurowe, ziele

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jednogarnkowe danie z mięsem i warzywami 142

przygotowania: R yż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Kiedy mięso się zetnie dodajemy pokrojone na drobną kartkę warzywa: marchew, pietruszkę seler i czerwoną paprykę. Całość podlewamy pomidorkami pelatti i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawiamy

Pyry na Gaz
KREM Z BATATÓW Z PIEROŻKAMI STRUKLIJ 113

ozdoby W garnku na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę razem poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojonego bata z warzywami i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości, około 30 minut. Doprawiamy zupę do smaku i mielimy blenderem na krem

Kulinarne Fantazje Marioli
cukiniowa zupa z warzywami, pieczarkami na rosole z makaronem... 151

Składniki: rosół 2,5 litra, cukinia 2 średnie, warzywa mrożone 1 opakowanie/zupa wiosenna,pieczarki 30 dag małe, makaron nitki 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana gęsta - ile potrzeba do rosołu wsypać pokrojoną w większą kostke cukinię i zagotować wsypać zupę warzywną wiosenną

W Mojej Kuchni Lubię
Sos pomidorowy z duszoną cukinią 162

pomidorowy to smaczny dodatek do klopsików czy kotletów mielonych. Można go przygotować na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję gęsty, pełen warzyw sos pomidorowy, którego głównym składnikiem (poza pomidorami oczywiście) jest cukinia. 1 średnia cukinia 500 ml przetartych pomidorów (gotowe można kupić w puszce lub kartoniku) 1 cebula 1 marchewka 1/8 żółtej papryki 1 ząbek czosnku

Trzeci talerz
Zupa węgierska po mojemu 191

Ogórki i paprykę przełożyć do dużego garnka (w którym będziemy gotować całe danie), dodać bulion i podgrzewać na małym ogniu. Mięso mielone podsmażyć i gotowe przełożyć do garnka. Dodać także cebulę. Całość gotować do czasu, aż warzywa zmiękną a mięso będzie miękkie. Zupę doprawić do smaku pieprzem cayenne, tymiankiem (ja daje dość sporo bo lubimy na ostro

Krakowskie smaki Ani
Kotleciki z rzodkiewką i szczypiorkiem 273

Wzbogaciłam zwykłe mielone kotlety rzodkiewką i szczypiorkiem, żeby przemycić synkowi trochę witamin. Udało się, bo zajadał z apetytem. Składniki 1/2 kg mięsa mielonego

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Klopsy w sosie pomidorowym z warzywami 149

Zwykłe klopsy możemy urozmaicić dodając do nich warzywa,przyrządzone w ten sposób są                   bardzo smaczne i aromatyczne. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko sól,pieprz 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki mąki(...)pszennej olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą cebulę,namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.Z mięsa formujemy małe klopsy,na patelni rozgrzewamy olej,układamy klopsy i obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron na złoty kolor. Klopsy przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy

Bajeczna Kuchnia
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 190

połowy cytryny - 5 dag masła Rodzynki namoczyć w mieszance  rumu i herbaty Orzechy rozdrobnić ( u mnie sprawdził się rozdrabniacz do warzyw, dobry też będzie malakser lub młynek do kawy.Część można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, a część posiekać aby były wyczuwalne w masie. Ewentualnie drobno należy je potłuc). Do 250 ml mleka dodać orzechy i masło, zagotować

kawawszklance
La Tomatina i zupa pomidorowa 164

przepychanki między uczestnikami parady wielkich figur a tymi, którzy chcieli dopiero do niej dołączyć. Ogniści z charakteru hiszpańscy chłopcy chwytali co mieli pod ręką, by bombardować tym przeciwników, a akurat tuż obok znajdował się sklep z warzywami, gdzie na sprzedaż wystawiono całe skrzynie pomidorów (koniec sierpnia i wrzesień, to bowiem czas, kiedy pomidory są najdorodniejsze i najsmaczniejsze). Obrzucano się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 175

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z indyka w lekko orientalnym stylu, a to za sprawą dodatków do farszu. Do mielonego mięsa z indyka poza ryżem

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z dyni i pomidorów 183

pomidory  1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/4 selera 1 średni ziemniak liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz cytrynowy warzywko papryka ostra mielona  czosnek granulowany margaryna do smażenia lub masło klarowane 2 skrzydełka woda Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) obieramy, myjemy i ścieramy (bez ziemniaka) na tartce o grubych oczkach lub w używamy malaksera z specjalnym sitkiem

Truskawkowa Fiesta
Przepis na… – Salmone al forno, pieczonego łososia 305

kilka ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 25 g masła kilka listków mięty cytryna/limonka 60 g parmezanu pieprz kolorowy, grubo mielony sól Ziemniaki gotujemy wraz z porem 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Odcedzone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy częścią ziół. Polewamy oliwą z oliwek uprzednio wymieszaną z czosnkiem. Pieczemy kilkanaście

Bon Ton Italia
Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, cukinią i pieczarkami 373

Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, cukinią i pieczarkami to propozycja na niedzielny czy codzienny obiad, ja osobiście uwielbiam kombinować ze smakami i ta propozycja wyszła

Wanilia i Kardamon
Rosół na niedzielę i nie tylko :) 401

dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora 1 cebula natka pietruszki  kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz Mięso dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody.  Gotować na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa obrać i umyć.  Cebulę "podpiec" na ogniu. Jak wiadomo rosół powinien się dłuuugo gotować na wolnym ogniu aby był klarowny

Jemy Pijemy
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 189

plasterki szynki dojrzewającej 15 cm pora 2 łyżki masła 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło Cukinię i dynię obieramy i usuwamy nasiona. Warzywa kroimy w kostkę (nie musi być mała). Wrzucamy do garnka Szpinak, nawet jeśli jest zamrożony, również wkładamy do garnka Por kroimy w plasterki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Udka pieczone w sosie śmietanowo - cebulowym. 405

czarny mielony przyprawa do kurczaka olej do smażenia Sos śmietanowo - cebulowy : 1 szklanka śmietany 18 % 2 średnie cebule sól pieprz mielony kilka ziarenek pieprzu całego olej Sposób wykonania :  Udka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw ( korzeń pietruszki, marchewka ). Ugotowane udka wykładamy na patelnię polaną olejem. Stawiamy na ogniu. Udka doprawiamy do smaku przyprawami i smażymy

Przepisy i porady kulinarne
Risotto 194

Ryż duszony z warzywami i mięsem.   Składniki : 200 g ryżu - polecam ryż biały Kupiec 300 g mięsa wieprzowego (mielonego) 3 cebule czerwona papryka szczypiorek olej sól, pieprz, tymianek, bazylia, kurkuma, słodka papryka Cebule obieramy, szatkujemy i obsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i przyprawiamy. Po kilku minutach dosypujemy ryż, dokładamy pokrojoną paprykę i posiekany szczypiorek. Dolewamy też wody

prawdziwe jedzenie
Zupa krem z marchewki 225

długo. :) Składniki: 4 średnie marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera 2 małe ziemniaki  1 skrzydełko z kurczaka pieprz papryka ostra mielona jarzynka liść laurowy  2 ziela angielskie  1,5l wody kiełki rzodkiewki Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrzydełko myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Kiedy warzywa

Truskawkowa Fiesta
Prosta zupa dyniowa - tylko z warzyw :) 196

mała cebula 1-1,5 kg dyni 1 l wody przyprawy: sól himalajska, curry , pieprz cayenne, ziołowy, prawdziwy, zioła prowansalskie , tymianek mielony 1 łyżeczka przyprawy naturalnej  natka pietruszki Przygotowanie: Zagotuj wodę. Dodaj oczyszczone i drobno pokrojone warzywa. Gotuj 25 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię i gotuj ok. 15-20 minut.  Posól i przypraw, gotuj jeszcze

Zdrowie na języku :P
Śródziemnomorska sałatka makaronowa z kurczakiem i duszonymi warzywami 201

tymianek i jarmuż, polać 2 łyżkami wina, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić 2 minuty.Makaron wymieszać z warzywami (ewentualnie doprawić do smaku), na wierzchu wyłożyć kawałki kurczaka, posypać całymi oliwkami i grubo mielonym pieprzem.Przybrać zieleniną.Podawać z sosem mietowo-ogórkowym z pistacjami

SzczyptaSmaQ
Krem z dyni po polsku 196

pietruszka  1/2 cebuli  1 ząbek czosnku  sól pieprz kajeński  1 łyżeczka imbiru mielonego  1/2 łyżeczka ziaren kolendry  1 serek pleśniowy  olej  łyżka kminku rzymskiego  Sposób przyrządzenia:  Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle czosnek i cebulę. Następnie dodać resztę warzyw oprócz dyni. Smażyć

pieprzny smaczek
Kapuśniak z młodej kapusty 197

Dołożyć pokrojonego selera , potem pora ( pokrojona papryczkę ) i teraz ugotować wszystko do miękkości warzyw - mojego kapuśniaku nie rozgotowuję , ponieważ te wszystkie warzywa można byłoby zjeść surowe , a gotuję tylko tak by uzyskać warzywny smak zupy Dosmaczam mielonym pieprzem oraz ociupiną kostki rosołowej ( ale niekoniecznie ) Już na talerzu można dodać śmietanę lub łyżkę oliwy . Ta zupa jest bardzo lekkostrawna , wprost

Proste Potrawy
SAŁATKA JARZYNOWA / WARZYWNA 514

słoikach. Mam zawsze kilka do wykorzystania gdy potrzebuję bulionu- kupnych nie używam). Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Wszystkie warzywa gotowane, jajka, ogórki oraz por kroimy w kostkę ( wielkość dowolna) .  Dodajemy musztardy, majonez, świeżo mielony pieprz oraz sól ( na początek ok.1/2 płaskiej łyżeczki) do smaku, zawsze możemy dosolić, dlatego dodajemy stopniowo, tak by nie przesolić. Majonez też

Smaczne Zdrowe