mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:102/458)

Makaron z cukinią 177

przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone. Smażymy przez ok. 5-10 minut (aż mięso przestanie być surowe). Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół, Warzywa dokładamy do mięsa. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy przez ok. 15-20 minut

Pobite gary Barbary
Grillowany dorsz atlantycki w sosie sojowym z warzywami na parze 173

Zaryzykowałam i nie pomyliłam się rybka okazała się przepyszna. Składniki (dla 2 osób) 300 g dorsza atlantyckiego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki oliwy grubo zmielony pieprz, sól Warzywa na parze (lub dowolna mieszanka warzywna) 5 różyczek brokuła 5 różyczek kalafiora garść marchewki Baby Carrots z Tesko garść żółtej fasolki szparagowej garść zielonej fasolki szparagowej 6 średnich pieczarek czerwona(...)pieprzu najlepiej świeżo mielonego i parę kropli soku z cytryny do smaku. Na 10 min przed końcem parowania rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej dorsza zaczynając od strony skóry, jak rybka zmieni kolor na jaśniejszy do połowy przekładamy delikatnie na druga stronę i smażymy do uzyskania charakterystycznych dla grillowania prążków. Uparowane warzywa przekładamy na talerz polewamy sosem jogurtowo

Piekielna Kuchnia Pati
Sycący kociołek z mięsem i warzywami 484

WYKONANIE Mięso umyć, pokroić w małą kostkę i przełożyć do dużej brytfanny. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość polać obficie oliwą, dobrze przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym i słodką papryką, wymieszać, po czym posypać mąką pszenną i ponownie wymieszać. Włączyć palnik i mięso z cebulą smażyć, aż cebula się zeszkli, a mięso nie będzie(...)konserwowe. Do szklanki wsypać 2-3 łyżki mąki pszennej i wlać tyle wody, aby dało się mąkę dobrze wymieszać. Gdy warzywa zaczną już mięknąć wlać mąkę energicznie mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż gulasz zgęstnieje. Na koniec doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby ostrą papryką

Passions hobbies life
Naleśnikowa lasagne 179

cebulę oraz czosnek. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Gdy boczek się podsmaży dorzucamy do niego rozdrobnione warzywa i podsmażamy aż wszystko zmięknie. Następnie dorzucamy pieczarki i dodajemy nieco soli, podsmażamy do momentu aż odparuje cały płyn. Po tym czasie dorzucamy mięso mielone, podsmażamy chwilę i dodajemy wino oraz bulion. Zagotowujemy i dodajemy przecier pomidorowy, a następnie passatę

Cooking Monster
Bułgarska kjufteta 188

pęczka świeżego koperku Paprykę kroimy w małe cząstki, to samo robimy z cebulą. Warzywa (również pietruszkę) umieszczamy w blenderze i miksujemy na w miarę jednolitą masę. Następnie dorzucamy do nich po trosze mięso i dolewamy kilka łyżek wody. Obydwa rodzaje mięsa mielonego powinny być zmielone bardzo drobno, na małym sitku, wtedy mogą spędzić w blenderze mniej czasu. Masa mięsno

Kuchenna Kontrrewolucya
Delikatny krem pieczarkowy z rozgrzewającymi grzankami z cukini 213

rozgrzej dwie łyżki oleju i łyżkę masła. Wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj porządną łyżkę masła i gdy się rozpuści, wsyp pieczarki i przemieszaj. Przypraw wg uznania pieprzem ziołowym i mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Pamiętaj, że zupa ma być delikatna. Smaż na większym ogniu, aż odparuje większość soku.  Usmażone pieczarki z cebulką przełóż do dużego garnka. Odłóż 3 łyżki(...) i ziołowego oraz mielonej papryki słodkiej i ostrej. Często mieszaj. Smaż kilka minut do miękkości. W zasadzie cukinia powinna być trochę chrupka, ale już nie surowa.  Wsyp 2-3 łyżki usmażonej cukinii do porcji zupy.  Możesz też przygotować zupę bez mięsnego rosołu. Przyda się ją wtedy mocniej doprawić, a potrzebne warzywa ugotować wcześniej i wywar

Anioszek w kuchni
Orientalna surówka z młodych warzyw 176

zachwyci waszych gości i rodzinę. Warto ją wypróbować również, gdyż dzięki dodatkowi ostrej papryczki na pewno delikatnie podkręci nasz metabolizm i przyspieszy spalanie tłuszczów. Orientalna surówka z młodych warzyw średnia/duża kapusta pekińska (można użyć lodowej) 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu dressing 6 łyżek oleju(...)łyżki syropu z agawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego Kapustę drobno siekamy, marchewkę kroimy w słupki. Szpinak szypułkujemy. Szczypiorek kroimy w 2 cm kawałki. Papryczkę chili drobniutko siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy. Składniki dressingu wrzucamy do słoiczka i energicznie mieszamy. Ziarna sezamu chwilę prażymy na patelni. Warzywa polewamy dressingiem, mieszamy. Podajemy

sierotka maRysia w kuchni
Prosty gulasz warzywny - fasola Piękny Jaś, dynia i bakłażan 194

cebuli (jedna duża), 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, esencja do duszonych warzyw Knorr, 2 łyżeczki madras curry (hot madras curry w wersji pikantnej), 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 lisie laurowe, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.  Przygotowanie: Fasolę wypłukać, zalać(...)zalać świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 10 minut bez przykrycia. Po tym czasie zmniejszyć ogień, nakryć, gotować 65 minut. W między czasie przygotować warzywa: cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę, dynię pokroić razem ze skórą w kostkę wielkości ziaren grochu, bakłażana i ziemniaki w kawałki ok. 1 cm x 1 cm. Pomidory sparzyć

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki z warzywami i kaszą jaglaną 197

łyżka wystarczy) na rumiano po obu stronach.  Smażąc, posypać polędwiczki po obu stronach świeżo mielonym pieprzem. Wyjąć polędwiczki na talerzyk. Na patelnię wlać trochę wody i deglasować (z patelni zebrać łopatką smak i przypieczone mięso z przyprawami). Dolać płyn do warzyw. Gdy warzywa się zagotują, dodać do nich polędwiczki z sokiem, który puściły. Gotując całość do miękkości. Doprawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami 232

taka zupa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Gdy byliśmy na wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek. Tym razem ugotowałam bulion warzywny na dużej ilości warzyw, wykorzystałam z niego 800 ml czystego bulionu, dodałam do niego kawałki świeżego łososia, które gotowały się niezbyt długo. Ugotowany łosoś apetycznie komponował się z prawdziwym, warzywnym bulionem. Dodatek suszonego koperku(...)pietruszka 1/2 selera 1 cebula łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach mielony pieprz czarny 2 ziarno ziela angielskiego 1 listek laurowy zielona natka pietruszki kawałki łososia natka pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego koperku lane kluski Do dużego garnka wkładamy umyte warzywa wraz z porem i cebulą, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach, 2 ziarna ziela

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z królika 180

czarny mielony ( łyżeczka) imbir ( płaska  łyżeczka) gałka muszkatołowa  ( 2 -3 łyżki) kolendra mielona ( pół łyżeczki) 1 długa bułka wrocławska 6 jajek *ilość orientacyjna, trzeba dodać  wg własnych upodobań  Umyte i oczyszczone mięso z królika i boczek, gotuję z warzywami do miękkości. Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbki myję, wkładam do wywaru

Takie tam pichcenie
Zupa krem z kukurydzy z mięsem mielonym 185

łodyga selera naciowego1 łyżka startego świeżego imbiru2 łyżki masła1 litr bulionu1 łyżeczka kurkumysólpieprz cayenneDodatkowo:500 g mielonego mięsapapryczka chillinatka pietruszkiPrzygotowanie:W garnku rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem(...)Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i kukurydza zmiękną. Następnie zupę zdejmujemy z palnika i blendujemy na jednolity krem.Mięso mielone smażymy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.Zupę podajemy z usmażonym mięsem, posypaną natką pietruszki i plasterkami papryczki chili

Smakowity Blog Kulinarny
Leczo z ciecierzycą 320

łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska świeżo mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendry do posypania Zaczynamy od przygotowania warzyw. Papryki i pomidora kroimy w dużą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w półplastry, a pieczarki na ćwiartki

Poezja smaku
Wieprzowina z warzywami z chrzanem 126

Seler ½ szt. Cebula biała 1 szt. Listek laurowy 2 szt. Pieprz ziarnisty 5 szt. Sól do smaku Kminek mielony do smaku 2 łyżki startego chrzanu Natka pietruszki Wykonanie: Mięso opłukać, zalać posoloną wodą, dodać pokrojone warzywa, przyprawy i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa i mięso wyłożyć na półmisek, posypać startym chrzanem, zalać bulionem z gotowania, posypać natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami 271

Dodać pokrojona w kostkę surową dynie, czosnek i imbir. Całość zalać wodą oraz ciepłym bulionem. Gotować ok 30 minut, aż warzywa zmiękną, pod koniec doprawiając gałką i ewentualnie solą. Zmiksować blenderem na gładką masę razem mascarpone. Nie mielony twaróg wymieszać z jajkiem mąką i solą. Nabierać łyżeczką masę serową i kłaść na wrzącą, osoloną wodę. Gotować do momentu wypłynięcia

https:KKuchniaMniam
Szynka z dzika z warzywami 171

chudego mięsa z dzika 3 marchewki 2 cebule średnia cukinia 5 ząbków czosnku sól, pieprz, papryka ostra mielona, wino czerwone, tymianek, cząber, kilka ziaren jałowca tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, obrane  warzywa ( marchew, cebula ) również pokroić, a cukinię jeśli młoda nie obieramy Czosnek obrać Mięso wyłożyć na gorący tłuszcz- smażyć, kiedy będzie prawie miękkie dołożyć

Proste Potrawy
Wieprzowina curry z kokosem 173

Sposób przygotowania: W średniej wielkości garnku przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sosem sojowym. Marchew obieramy i siekamy w plasterki, paprykę i bataty w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażamy razem 3-4 minuty. Po tym czasie zalewamy dwoma szklankami wody (lub bulionu) oraz dodajemy pastę

Pyry na Gaz
Pulpeciki W Sosie Koperkowym 192

zwłaszcza ze świeżego koperku jest rewelacyjny, a całość przygotowania tego obiadu zajmie wam kilka chwil. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki lub koperku, mąka do obtoczenia Sos koperkowy: pęczek  koperku 2-3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki

Gotowanie...to proste !
Wiosenne roladki z cukinii i koziego sera 119

przeciśnięte przez praskę 1-2 łyżeczki mieszanki ziół suszonych: oregano, koperek, bazylia, pietruszka, tymianek sól i pieprz do smaku Szczypta mielonego chili 6 łyżek oliwy Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroiłam cukinie na cieniutkie paski. Zalałam marynatą i odstawiłam na ok. godzinę. Kozią roladkę pokroiłam w plasterki, a następnie na połówki

Kate's Kitchen
Gorące papryki 182

piekarnika tuż przed przyjściem gości. No to do dzieła! Składniki: -8 papryk -100 g ryżu -300 g mięsa mielonego z indyka -puszka pomidorów bez skórki -jedna duża cebula -łyżeczka granulowanego czosnku - ok.350 ml bulionu z warzyw lub z kostki rosołowej -200 g chudego boczku -200 g mozzarelli -sól, pieprz do smaku -olej do smażenia Jeżeli czas

Kulinarne przemyslenia
Zupa z czerwonej soczewicy 184

bulionu warzywnego (lub 500 g wody + 1 warzywna kostka rosołowa) 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka mielonego kminku sól pieprz 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 25 g oleju rzepakowego (1 łyżka) Wykonanie w TM5: Warzywa obieramy i myjemy. Do kielicha wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę, obrany rozgnieciony czosnek, pokrojoną marchew oraz pietruszkę i łodygi selera

peggiwkuchni
Zupa szparagowa 187

kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy ok.3l wody Kawałek zielonej części pora Śmietanka 30% Mlekovita Sól lub   vegetta, świeżo mielony czarny pieprz do smaku opcjonalnie 2 łyżki mąki Wykonanie; Wstawić w garnku skrzydełka wraz z pokrojonymi warzywami, przyprawami ( oprócz szparagów ) oraz jednym pęczkiem drobno posiekanego koperku. Można również dodać pokrojone w kostkę ziemniaki . W mojej zupie

W garach u Gosi
Placek po węgiersku/ zbójnicku 166

papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku pół szklanki przecieru pomidorowego 1-2 łyżki ketchupu(pikantnego) 1-2 łyżeczki mielonej papryki(słodkiej i ostrej) 1 łyżeczka oregano Paprykę, cebule kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy około 5 minut na rozgrzanej patelni. Po tym czasie warzywa przekładamy do miski a na patelnie wykładamy mięso. Podsmażamy około

Smaki Natalii
Risotto cytrynowe 127

łyżka klarowanego masła 1 biała cebula 1 łodyga selera naciowego 50 ml białego wina 600-800 ml bulionu z warzyw kilka nitek szafranu (opcjonalnie odrobina kurkumy) 1 żółtko 1 cytryna 50 g parmezanu świeży rozmaryn świeżo mielony biały pieprz * PRZYGOTOWANIE Wstaw bulion na mały ogień tak, aby był cały czas gorący. Wrzuć nitki szafranu lub kurkumę i trzymaj garnek

Food Square
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką 249

przygotowania: Składniki myjemy. Ogórki i rzodkiewki ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozcieramy. Koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy z jogurtem i zsiadłym mlekiem. Dodajemy do smaku sok z cytryny oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz. Serwujemy schłodzone

Pyry na Gaz
Szparagi na oleju rzepakowym z wędzonym łososiem i serem 151

norweskiego, 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej, świeży tymianek, kiełki: słonecznika, buraka, sól do smaku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (główki pozostawiamy w całości). Na patelni rozgrzewamy olej z szczyptą cukru i soli.  Dodajemy w  jednej linii

Moniki Smakołyki
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM I CHILI 106

wrzucamy pomidory w puszce i pokrojoną papryczkę chili bez pestek, oraz paprykę w proszku. Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone, przyprawione kuminem i pieprzem, aż do zrumienienia. Gdy będzie gotowe wrzucamy do zupy. Teraz dodajemy odsączone warzywa z puszki. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupę najlepiej podawać posypaną, startym serem, typu cheddar

KuchcikoweLove
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 189

naszego codziennego menu. Powodów jest kilka, po pierwsze lubimy dobrze i smacznie zjeść, i od czasu do czasu mamy po prostu ochotę na coś mało zdrowego i tradycyjnego (np. mielone z ziemniaczkami i buraczkami lub kawałek ciasta) :) Po drugie razem z Mężem i 4-letnią córeczką nie jesteśmy alergikami i nie mamy żadnych przeciwwskazań lekarskich (przynajmniej na razie(...)Odcedzić. Zupę krem z cukinii i groszku zmiksować blenderem, dodając sok z cytryny oraz śmietanę. Przyprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na talerze wyłożyć makaron, wlać zupę krem z cukinii i groszku. Dodać odłożone wcześniej warzywa. The post Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Świderki w sosie śmietanowym z warzywami :) 102

kopiastą łyżeczkę koncentratu pomidorowego i przeciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku. Mieszamy aby rozprowadzić dobrze koncentrat w sosie i dodajemy warzywa. Teraz bazylię i oregano rozcieramy w dłoniach i dosypujemy do sosu. Na koniec wszystko posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Do odcedzonego makaronu wlewamy cały sos i dobrze mieszamy wszystko razem. Podajemy na talerze i posypujemy kiełkami, szczypiorkiem albo rzeżuchą

vegetanie
Przystawka/przekąska - terrina z łososia. 187

opakowania serka Almette z ziołami ogórek zielony 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. wrzątku 1/4 marchewki ugotowanej przyprawy: sól, pieprz (świeżo mielony), vegeta WYKONANIE: w 1/4 szkl. przegotowanej, gorącej wody rozpuszczamy dokładnie żelatynę, pozostawiamy do wystygnięcia, obieraczką do warzyw ucinamy paski ogórków i odstawiamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia, przygotowujemy folię, ucinamy odpowiedni kawałek (w zależności od długości terriny

Kuchnia Beaty
Spaghetti 261

wina czerwonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielony pół łyżeczki oregano szczypta gałki muszkatołowej makaron pełno ziarnisty 5 dkg sera Cheddara pietruszkę do posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę, czosnek oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone warzywa smażymy 5 minut, następnie dodajemy zmielone mięso. Dusimy w garnku przez

kgwjanczewo
Bigos cygański 4036

Bigos cygański... Mięsne, soczyste, drobiowe kulki. Mocno pomidorowy, lekko pikantny sos. I cała masa warzyw: cebula, pieczarki, papryka, ogórki kiszone. Zapraszam do wspólnego ucztowania! Smacznego! Składniki: Mięsne kulki: 1 kg mięsa mielonego, drobiowego; 3 łyżki bułki tartej; 4 łyżki mleka; 1 jajo; Przyprawa do kurczaka; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sos: 2 średnie, czerwone papryki; 2 średnie, żółte papryki(...)pieczarek; 3 duże cebule; 4 duże ogórki kiszone; 400 g koncentratu pomidorowego; 500 g ketchupu pikantnego; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, przyprawę do kurczaka i wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, ponownie wyrobić, aż do połączenia się smaków. Z tak przygotowanej mięsnej

Gospodyni Miejska