mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:204/458)

Zapiekanka makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym. 206

czosnku 250 g mielonej łopatki 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g) 1 płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 duże garście siekanych świeżych listków bazylii ----------------------------------- 8 łyżek oliwy extra vergine 2 kulki mozzarelli 350 g makarony fusilli (świderki) Wykonanie: Cebulę drobno siekamy, marchewkę kroimy w małą kostkę. Warzywa solimy i podsmażamy

Smak mojego domu
Obiadowy omlet z kurczakiem 215

chili) sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w oliwie z oliwek, słodkiej papryce, sosie sojowym i soli. Wstawiamy na lodówki na dwie godziny. Następnie kawałki kurczaka smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Odstawiamy. Rukolę myjemy i szatkujemy, ale niezbyt drobno. Paprykę i szalotki kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do miski

My Chcemy Jeść
Burger koreczki - najlepsza przekąska na imprezę 272

ząbki czosnku świeżo mielony pieprz, sól żółty ser sałata lodowa papryka ogórek pomidor koktajlowy patyczki do koreczków Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Maczamy dłonie w zimnej wodzie i formujemy małe kuleczki. Patelnie delikatnie smarujemy olejem i na rozgrzaną, wrzucamy nasze pulpeciki. Gdy ostygną nabijamy je na wykałaczkę następnie nabijamy ser i warzywa, kończymy pomidorkiem koktajlowym. Podajemy

Dobra karma
Zapiekane cannelloni z mięsem mielonym 198

mięsa  mielonego 300 g makaronu cannelloni 2 łyżki startego sera zółtego 2 cebule 2 marchewki 3-4 ząbki czosnku olej /masło oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz sos pomidorowy puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomodorowego czosnek granulowany oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz dodatkowo 200 g sera żółtego 100 g sera mozzarella Wykonanie: Warzywa umyć, obrać. Marchewkę zetrzeć

magiczna kuchnia Kasi
Brukselka jak gołąbki 223

moim najbardziej znienawidzonym warzywem z dzieciństwa. :-) Wraz z tym jak zaczęłam sama gotować, nauczyłam się przyrządzać ją tak by mi smakowała. Głównym błędem jest rozgotowywanie brukselki, moim zdaniem jest wtedy niesmaczna. Zapraszam po przepis na danie z brukselką, która może być czymś więcej niż tylko dodatkiem do obiadu. 100g ryżu 300g brukselek 250g mięsa mielonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Szefowa kuchni
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 188

solą, pieprzem, słodką mieloną papryką oraz mąką. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć pierś z kurczaka aż się zrumieni, po czym przełożyć do rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną marchew, smażyć 3-4 minuty. Podlać odrobiną wody, po czym dalej smażyć około 8 minut. Dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości. Wszystkie warzywa przełożyć do rondla, następnie

Calzonella.com
Zupa ziemniaczana z grzybami 194

przykryciem aż warzywa zmiękną, dodajemy podsmażone grzyby i gotujemy razem 5 minut. Słodką śmietankę wlewamy do gorącej zupy, mieszamy i wyłączamy źródło ciepła, nie gotujemy. Doprawiamy zupę do smaku. Posypujemy przed podaniem prażoną cebulką i natką pietruszki. Prażoną cebulkę mam w kuchni pod ręką, więc dodaję ją do różnych dań np. do kotletów mielonych , czy pieczeni rzymskiej , w przypadku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z łososiem z puszki 188

light, sól, pieprz mielony prawdziwy Sposób przygotowania: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Osączyć, wystudzić i przełożyć do dużej miski. Paprykę i ogórki osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.Posiekać koperek, cebulę obrać i drobno pokroić. Łososia osączyć z zalewy i w razie potrzeby rozdrobnić widelcem. Do miski z ryżem przełożyć pokrojone warzywa, łososia, odcedzoną z zalewy

Nie tylko w kuchni
Marokańska zupa pomidorowa na zdrowy lunch 170

papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki szczypta kurkumy 1 opakowanie zupy Marwit Krem z pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1-1 1/2 szklanki wody 3/4 puszki ciecierzycy ciecierzycy (ok. 160g) 1/2 łyżki miodu 25 g suchej kaszy kuskus Cebulę, czosnek i seler posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dorzucić posiekane warzywa. Podsmażyć na małym ogniu

Pełny talerz
Indycze burgersy 172

kukurydziana Mięso mielone z indyka Ser żółty Ogórek zielony Pomidor Cebula biała Musztarda, chrzan tarty, majonez Ananas z puszki Sól, pieprz Przygotowanie: Składniki zaproponowane przeze mnie były jak zwykle kwestią przypadku. Obowiązkowym zestawem do burgera domowej roboty, jest dobra buła i dobrej jakości mięso. Reszta to kwestia umowna i decyzja Naszych kubków smakowych. Warzywa kroimy w plasterki, bułę

Karczma Honorietty
Grillowana cukinia z czosnkowym dipem 221

ulubione letnie warzywo - na blogu jest wiele przepisów z jej wykorzystaniem. Dzisiaj chyba najprostszy przepis - cukinia grillowana podawana z dipem czosnkowym.  Polecam jako pyszną, niskokaloryczną przekąskę :) SKŁADNIKI 1 średnia cukinia (około 200g) 2 łyżki  pikantnej oliwy (lub zwykła oliwa+szczypta chili) 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku kilka listków mięty świeżo mielony pieprz sól morska

Moje Kuchenne Rewelacje
Nietypowa zupa pomidorowa 325

morska, świeżo-mielony kolorowy pieprz, ostra papryka (sporo), zioła prowansalskie  natka pietruszki oraz gęsty jogurt do dekoracji  Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w drobną kostkę, nacieramy solą, pieprzem i bazylią, wstawiamy na około godzinę do lodówki seler, marchew, pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach por kroimy w drobną kostkę tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotującej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ratatouille wg. Magdy Gessler 340

dostęp do świeżych warzyw. Składniki: (4 porcje) 2 średnie cebule (około 250 g) 2 młode cukinie (około 720 g) 2 bakłażany (około 720 g) 3 średnie pomidory lub 5 mniejszych (około 430 g) 3 kolorowe papryki 5 ząbków czosnku polskiego 6 łyżek oliwy z oliwek (użyłam oleju rzepakowego) pęczek tymianku świeżego sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczkę papryki

Moja Delicja
Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką 2147

sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką. Składniki: (6 porcji) 1.5 kg filetu łososia ze skórą 750 ml śmietany 18% 2 łyżki miodu 4 łyżki musztardy rosyjskiej 4 łyżki chrzanu tartego 2 pęczki koperku 4 ząbki czosnku 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego 4 ząbki czosnku sok z cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Przygotowanie

Moja Delicja
Domowa przyprawa do mięs, zup i sosów. A'la wegeta, kucharek. 217

się z suszonych warzyw i dobrej jakości przypraw z wyważoną dawką soli. Podaję przepis, który odpowiada mojemu smakowi, dobór przypraw i ich ilość można spokojnie modyfikować w/g własnych preferencji kulinarnych. Polecam :) Składniki - włoszczyzna suszona 100gram - 1,5 łyżeczki suszonego lubczyku - 4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej - 1 łyżeczka suszonej cebuli, - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - szczypta mielonej czerwonej papryki

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa z skorzonery 199

Warzywo to można przygotować na wiele sposobów np. ze względu na podobny smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę.  Składniki : 5 ząbków czosnku, 500 g skorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła,  Szczypta mielonego kuminu,  Szczypta

cookpl
Bakłażan czerwienią faszerowany 158

Farsz: mięso mielone, pasta pomidorowa 200 ml, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, pół szklanki różowego wina, bazylia, sól, pieprz, kilka suszonych pomidorów. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Gdy jest podsmażone zalewamy winem. Dusimy. Następnie wlewamy pastę pomidorową. Wrzucamy pomidory suszone pokrojone w paseczki i doprawiamy. Bakłażan: Warzywo dokładnie myjemy, suszymy

Mój Smak na Życie
Rolada z jesiotra 167

oddzielamy od ości. Mielimy w maszynce filety, cebulę, oraz bułkę. Do zmielonej ryby wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym  pieprzem . Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy uformować roladę, gazę smarujemy masłem i zawijamy roladę. Do garnku w którym będziemy gotować nasz potrawę, dodajemy obrane warzywa oraz sól do smaku

kgwjanczewo
Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką 219

Ugotowane mięso mielimy razem z podsmażoną cebulą, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. W między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w piórka cebulę i paski obranej marchewki. Odcedzamy gotowe pierogi, przekładamy na talerz, podajemy z ziołowymi warzywami. Smakują wybornie z kubeczkiem barszczu

Moja smaczna kuchnia
Blog, blog, blog i.........Krem z dyni ! 199

pieprz świeżo mielony, vegeta chilli, imbir ilość uzależniona od upodobań 1. Dynia - kroimy na ćwiartki, usuwamy miąższ, nasiona ze środka, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 2. Na maśle smażymy cebulę + dynię+ marchew + ziemniaki po chwili całość podlewamy wodą i zagotowujemy.  3. Dodajemy sól, pieprz, vegetę, przykrywamy i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie

NA MOIM TALERZU
Chłodnik litewski na maślance 173

pyszny, pięknie różowy, z mnóstwem chrupiących warzyw. U mnie w domu najczęściej przygotowuje się go na maślance, jednak z powodzeniem możemy użyć kefiru, czy zsiadłego mleka.Składniki:1 litr maślankikilka młodych buraków lub pęczek botwiny2 ogórki, pokrojone w kawałki1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w talarki1 pęczek koperku, posiekanego2-3 ząbki czosnku, starteświeżo mielony pieprzsólPrzygotowanie:Buraki ugotować w całości. Ostudzić. Następnie

Food Square
Bucatini z chayote i sosem miętowym. 348

cynamonu ½ łyżeczki goździków mielonych 25 dag pomidorów 1 garść rodzynek 1 papryczka jalapeno 1 garść kolendry Wykonanie. Sos.   Na rozgrzanej oliwie delikatnie przesmażyć cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać wszystkie przyprawy ,rodzynki, przecier pomidorowy ,posiekane pomidory ,papryczkę jalapeno świeżą lub kruszoną i posiekaną kolendrę. Wlać trochę wody i wszystko dusić na małym ogniu 10 minut. Warzywa.   Obgotować

Kulinarny karnet Christophera
Wrapy z humusem, gyrosem z kurczaka i warzywami 208

Lubicie hummus? Ja bardzo...Zazwyczaj jadam go ze świeżym pieczywem, ale dzisiaj użyłam go jako dodatek do wrapów. Oprócz tego, do nadzienia dodałam gyros z kurczaka i kolorowe warzywa. Wrapy to pyszny fast food, który jest  nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale również bardzo szybki. Poza tym wrapy możemy podać na obiad, kolacje lub możemy zabrać je ze sobą(...)smakują zarówno na zimno jak i na gorąco! Polecam :-) Składniki: hummus: ciecierzyca gotowana na parze Bonduelle  1 puszka, Tahini 1,5 łyżki, czosnek 1 duży ząbek, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki posiekana 1 łyżka, woda 10 łyżek, dodatkowo: tortille 8 szt, sałata  lodowa pół główki

kulinarne odsłony pati