mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:205/458)

Grochówka na wędzonych żeberkach 189

Grochówka jest idealną zupą na nadchodzącą chłodną jesień. Pożywna, gęsta, pełna warzyw smakuje całej rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych żeberek i bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak(...)pysznej zupy. Gotując grochówkę nie można zapomnieć o dodaniu ziół takich jak majeranek, cząber, tymianek, pomagających w trawieniu grochu. W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Składniki: 25 dkg łuskanego grochu w połówkach 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych 4 duże ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki ¼ bulwy selera 15 cm pora 4 liście

Codziennik Kuchenny
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 226

najpopularniejsze są do dziś krewetki, małże i mięso kraba. Kiełbasa francuska andouille jest w Polsce nie do zdobycia, ale z naszą różnorodnością wędlin spokojnie do jambalayi nada się grubo mielona, dobra śląska kiełbasa wędzona . Z zastrzeżeniem – raczej nie za mocno czosnkowa i nie za sucha . Szykujemy najpierw wszystkie składniki. Papryki myjemy, pozbawiamy je gniazd nasiennych, kroimy w dwucentymetrowe kawałki(...)znowu rozgrzewamy pozostały tłuszcz, wrzucamy pokrojone cebule, seler naciowy i papryki. Całość smażymy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, około 7-8 minut, aż warzywa ładnie się zeszklą i widocznie zmiękną. Do warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę, kurczaka, wlewamy całą zawartość puszki pomidorów (jeśli są w całości – rozdrobnijcie je w dłoni), dodajemy pozostałą kreolską mieszankę przypraw, wlewamy bulion

Karo in the Kitchen
Rodzinna sałatka 225

większe ogórki kiszone około 2 średnie majonezy 2 jabłko 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka groszku około 1/2 selera (małego) sól do smaku – u mnie himalajska Skworcu pieprz czarny mielony Skworcu 1 czubata łyżeczka ziół Małgorzaty Skworcu (wspaniale wzbogacają smak) Przygotowanie:   Kolejność dodawanych składników do sałatki jest dowolna, a ilość orientacyjne (zawsze można dodać np. 1 jajko więcej(...)gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa (ja używam sitka do warzyw). Do składników w misce dodajemy również pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jedno obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz drobno pokrojony por (biała część

Słodkie okruszki
Kurczak pieczony na butelce 4156

bardzo proste. Ogranicza się do obsypania kurczaka przyprawami i nabiciu na butelkę. Dodatkowo polecam w połowie pieczenia dodać do kurczaka ziemniaki pokrojone w duże części (można także dołożyć inne warzywa: marchewkę, pietruszkę, ćwiartki cebul) otrzymamy wtedy małym nakładem pracy obiad jednogarnkowy – choć właściwsze byłoby określenie jednopiekarnikowy. Doskonały na niedzielę lub wykwintną kolację, bo kurczak w całości na stole zawsze(...)olej (zwykły lub z czosnkiem) słodka papryka (ok. 1 łyżeczki) granulowany czosnek (ok. 1 łyżeczki) majeranek (ok. 1 łyżeczki) przyprawa do kurczaka (ok. 1 łyżeczki) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Dzień wcześniej nacieramy kurczaka olejem lub roztopionym klarowanym masłem. Posypujemy wszystkimi przyprawami po kolei (warto także w środku). Kurczaka odkładamy

Poezja smaku
Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne 141

cukinia, kukurydza … Przyrządź z nich szaszłyki lub grilluj faszerowane. Z surowych warzyw zrób sałatki, które będą doskonałym dodatkiem do mięs czy innych potraw. Mięso… ale jakie? Mięsa, kiełbasy czy warzywa należy umieścić nad żarem, a nie nad ogniem. Niestety często popełnianym błędem jest opiekanie w płomieniach, czasami za długo, aż dojdzie zwęglenia – a takich potraw nie należy jeść! Skapujący(...)Składniki: czerwona i żółta papryka cukinia cebula 10 średnich pieczarek przyprawy ziołowe i pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek pierś kurczaka lub indyka Przygotowanie: Umyte warzywa pokrój na cząstki, mięso na małe kawałki. Nabijaj warzywa i mięso na patyczki do szaszłyków, skrop je olejem i posyp przyprawami i ziołami. Grilluj, przekręcając, aż będą gotowe. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi Składniki

Strefa Zdrowego Żywienia
Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułów 233

sporo czasu, a z połączenia ulubionych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Ja dzisiaj swoje kotleciki zrobiłam z brokułów, kaszy jaglanej i białego sera. Bułkę tartą zastąpiłam odtłuszczonym lnem mielonym i zamiast je smażyć - upiekłam. Z lekka się zarumieniły, a w środku były zwarte i ...przepyszne!  Poniżej przedstawiam ciekawostki na temat głównych produktów, które wchodzą w skład moich(...)pamięć i koncentrację, a ponadto reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jaglanka posiada także krzemionkę, przez co ma zbawienny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Brokuły - jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zawartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Najlepiej gotować je na parze, wtedy zachowują

Kuchnia Ellie
Kurczak z kaszą pęczak i warzywami 180

później jeszcze warzywami, więc i surówka odpadła do robienia 😜 Jeśli narzekacie na chroniczny brak czasu, to ten obiad jest właśnie dla Was. Zrobi się praktycznie sam! Składniki dla 4 osób:   2 woreczki kaszy pęczak 8 dramstików 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 30dkg pieczarek 1 mała puszka kukurydzy Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Kuchnia w czekoladzie
Zupa gołąbkowa 199

cebulę, dodać mielone mięso, doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Gdy mięso się wysmaży, a woda odparuje przełożyć je do większego garnka i zalać 3 litrami wody. Dodać liść laurowy i 3-4 kulki ziela angielskiego. Gdy woda z mięsem się zagotuje dodać kapustę, pokrojoną w kostkę i starte na tarte o dużych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę

Pieguskowa Kuchnia
Zupa-krem z kukurydzy 162

jesienne kremy z warzyw, zapraszam również po przepis na ZUPĘ-KREM Z DYNI . Składniki (4 porcje): Zupa: 4 kolby kukurydzy cukrowej 1 średniej wielkości ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego 3 łyżki masła 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego pieprz sól

Fitsweet.me
Zupa z łososiem, batatem i dynią na mleku kokosowym 146

sojowy, mielona kolendra, curry, kurkuma, wędzona papryka  kiełki jarmużu do dekoracji  oliwa z oliwek do smażenia  Glony wakame i grzyby shitake namocz we wrzątku. Batata, cukinię, dynię i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem i chili. Dodaj wszystkie przyprawy prócz sosu sojowego. Dodaj warzywa i smaż

Mango Papaja
Zupa-krem z kukurydzy 178

jesienne kremy z warzyw, zapraszam również po przepis na ZUPĘ-KREM Z DYNI Składniki (4 porcje): Zupa: 4 kolby kukurydzy cukrowej 1 średniej wielkości ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego 3 łyżki masła 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego pieprz sól

Fitsweet.me
Zupa buraczkowa 215

szklanki wody świeżo mielony pieprz do smaku 1-2 ogórki gruntowe 4 jajka ugotowane na twardo WYKONANIE Buraki obrać ze skóry, marchewkę ostrugać i wraz z ogórkami kiszonymi zetrzeć wszystko na tarce, po czym przełożyć do garnka. Dodać umyte i pokrojone w kostkę liście buraka, wlać wodę, koncentrat barszczu i zagotować. Gotować do momentu, aż warzywa odpowiednio zmiękną

Passions hobbies life
Pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami 215

dodatek do różnych mięs czy warzyw. Doskonale smakują z różnymi dipami , szczególnie czosnkowym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Robi się je szybko i bezproblemowo , więc polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 8-9 średnich ziemniaków olej do pieczenia przyprawy : 1 łyżka-solidna,kopiasta, mielonych suszonych pomidorów ( puder -można zmielić

Ogrodnik w podróży
Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy 183

Hanout (można zastąpić mieloną kolendrą) ok. 80 g mąki z ciecierzycy (można zastąpić inną mąką lub bułką tartą) pieprz do podania: gotowe tortilla lub chlebki pita (można upiec domowe pity) domowa harissa domowe tzatziki lub sos przygotowany z małego kubeczka jogurtu greckiego wymieszanego z 1/2 posiekanego ogórka, sokiem z 1/2 cytryny i szczyptą soli świeże warzywa: sałata, ogórek, papryka

Chilli Czosnek i Oliwa
Ogórkowa z pulpecikami 177

lekkimi pulpecikami. Starte warzywa sprawiają, że jest bardzo aromatyczna. 2 l wody Kilka kości wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek pora Kawałek selera (korzeń) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego 1 cebula

VioletoweKucharzenie
Klopsiki w sosie śmietankowym 216

farsz. Dodaj do mielonego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formuj małe klopsiki i obtocz je w mące. Odstaw na bok. Przygotuj sos. Pokrój cebulę w kostką i zeszklij na maśle. Pokrój marchewkę w drobną kostkę i dodaj do cebuli. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż warzywa przez 2 minuty

codojedzenia
Drobiowa zupa gulaszowa 183

roku. Zupa pełna warzyw smakuje najlepiej przyprawiona na pikantnie. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 25 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 50 dag ziemniaków 25 dag czerwonej papryki 2 cebule 5 dużych pieczarek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kostka bulionowa grzybowa 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe przyprawa do kurczaka ostra papryka kminek mielony pieprz przyprawa

talerz przyjemności
Weganski, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 247

Warzywo" rządzi!!! Gdyby nie cukier można by rzec, że to całkiem prozdrowotny wypiek :) Wegański, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 200 g surowej dyni startej na oczkach grubej tarki 3 łyżki kaszki kukurydzianej 80 ml śmietanki kokosowej 50 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii po pół łyżeczki mielonego cynamonu, imbiru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paprykarz warzywny 189

długo, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy (można użyć świeżych pomidorów - obie opcje pysznie wychodzą:). Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy ryż. Przyprawiamy do smaku, rwiemy płaty nori na kostkę i dodajemy do paprykarza. Gdy wszystko do końca ostygnie, wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Następnie wszystko mielimy za pomocą blendera. Odkładamy

VegUlka
Hamburger z cheddarem i boczkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.32 192

dodatki Mięso mielone łączymy z czosnkiem, sola, pieprzem, sosem i przecierem. Formujemy 5 kotletów. Każdy z nich owijamy 2 plasterkami boczku. Smażymy na teflonowej patelni po 4 minuty z każdej strony, by boczek się zrumienił a mięso doszło. Przykrywamy plasterkami ser, czekamy aż się rozpuści. Bułki przekrawamy i opiekamy. Na spodzie bułki kładziemy kotlet, warzywa, ketchup, przykrywamy góra

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu 192

nawet wielkości warzywa. Ja pocięłam jedną sporych rozmiarów cukinię, ale niemało zostało mi jej w lodówce.  Najpierw cukinię pozbawiamy skóry, najlepiej za pomocą obieraczki. Następnie, z użyciem tego samego narzędzia, formujemy długie, dość cienkie i wąskie pasy cukinii.  Składniki na sos pomidorowy: - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka(...)składnika, jeżeli na patelni znajduje się woda z pieczarek i całość dusi się zamiast smażyć, wtedy czekamy aż płyn odparuje i po tym dopiero wrzucamy kolejne składniki. Dodajemy mięso mielone. Następnie wlewamy białe wino i wodę. Gotujemy tak długo aż sos się zredukuje. Wtedy dodajemy passatę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie łyżeczką cukru.  Składniki

Życie zamknięte w smaku
Pierogi z botwinką. 164

podstawą są świeże warzywa. Jednym z nich są właśnie te pierogi. Są soczyste, zdrowe, ale przede wszystkim pyszne! Można je podać z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, choć ja uwielbiam je podane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką na około 45 sztuk 250 g botwinki (z buraczkami) 250 g białego sera (zwykłego, niemielonego twarogu) 4 łyżki

Rozpustne gotowanie
Pierś z kurczaka po hawajsku 371

targ z warzywami i owocami, tam rodzą się najlepsze pomysły :D Zapraszam na bardzo prosty, szybki i pyszny obiad ;) Pierwszy raz gotowałam coś z kardamonem, ma on bardzo przyjemny cytrynowy aromat, bardzo fajnie pasuje do tego dania ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (600g) ananas u mnie świeży  6 plasterków sera żółtego pieprz, sól kardamon mielony tymianek olej

Czerwona Porzeczka
Arancini alla siciliana 226

mięsem i warzywami, smażone na chrupko w głębokim tłuszczu. Świetne danie na imprezkę, ale także jako przekąska podczas wieczoru przed telewizorem. Składniki szklanka ryżu arborio (może też być mało włoski, ale doskonale lepki ryż do sushi) pomidor (spażony o obrany) lub 2 pomidory z puszki 2 suszone pomidory ząbek czosnku 1/2 cebuli 10 dkg mielonego mięsa (kurczak(...)albo wieprzowina) 25 dkg zielonego groszku (może być mrożony) 2 łyżki tartego parmezanu jajko, tarta bułka olej do smażenia Przygotowanie Na patelni zeszklić cebulę, dodać pzreciśnięty czosnek i mielone mięso. Kiedy mięso się usmaży dodać pokrojone suszone pomidorki, groszek i pokrojony w kostkę  pomidor. Dusić wszystko aż woda z pomidorów odparuje, a farsz stanie się gęsty

Kulinarne Inspiracje
Hairy Lemon 195

kawałków. Warzywa dokładnie myjemy a cytrynę sparzymy wrzątkiem. RYBA: Każdy z filetów obsypujemy przyprawą do ryb. Rozbijamy 3 jajka i ubijamy w osobnym naczyniu. Mąkę przesypujemy do naczynia w którym łatwo będzie nam obtaczać filety. Ryba -> mąka -> jajko -> mąka. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, dodajemy do tego sok z ½ cytryny, pieprz mielony ok. ½ łyżeczki

ClauditteMissCooking
WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA 294

papryka mielona 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru łyżka klarowanego masła kwaśna śmietana do podania Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. W rondlu rozgrzewam klarowane  masło i na gorący tłuszcz wrzucam cebulę wraz z czosnkiem, szklę. Wrzucam  obydwa rodzaje fasoli, zalewam bulionem. Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję  w niewielką kostkę i wrzucam do garnka. Gotuję warzywa do miękkości

W kuchni Karmel-itki
PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ 191

kolejno dodawać warzywa, wątróbkę, przyprawy. Smażyć przez chwilę, zalać wodą tak aby przykryć zawartość garnka. Dusić bez przykrycia przez 45 min,  często mieszając, żeby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać kasze jaglaną, przykryć. Dusić kolejne 15 minut. Wyciągnąć ziele angielskie i liścia laurowego, zestawić garnek do ostudzenia, uprzednio wkładając namoczoną bułkę. Po ostudzeniu mielić 3 razy

pieprzny smaczek
MARCHEW KRYCHANA Z ZIEMNIAKAMI 203

wodzie warzyw np. ziemniaków czy marchwi.  Na Kujawach bardzo często podawano jako danie obiadowe marchew krychaną z ziemniakami czyli gotowane ziemniaki z marchewką (w jednym garnku) z dodatkiem smażonej cebulki (wersja postna) lub boczku (wersja bardziej rozpustna).  Do dziś w wielu domach potrawa przetrwała i jest podawana jako dodatek to klusek, pyz, koletów mielonych albo jako danie

Walijskie Pichcenie
Spaghetti dla dzieci z łagodnym sosem pomidorowym /mięso 236

oleju, wrzucić mielone mięso, mieszając rozgnieść aby nie było grudek. Podsmażyć aż wyparuje z patelni woda i mięso leciutko się zarumieni. Przełożyć na sitko aby odsączyć nadmiar oleju. Marchew, jabłko i kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić kawałek marchewki do dekoracji! Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić warzywa z jabłkiem

głodny alergik
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 216

świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle . Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem) oraz turrón .  Turrón to tradycyjny hiszpański nugat, przygotowywany z miodu, cukru, białek jaja i mielonych migdałów, jedno z najsławniejszych

Chilli Czosnek i Oliwa