mielone z serem - 3500 przepisów (strona:97/234)

Tarta cukiniowa – tarciuch cukiniowy 149

cukinie (w sumie ok. 750g) - miałam żółtą i zieloną * 2 duże jajka (białka i żółtka osobno) * 100g startego cheddara (lub ulubionego żółtego sera - dałam gouda) * 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę * 1 szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu * 1 szczypta chilli - dałam pieprz cayenne * sól morska (dałam zwykłą), pieprz ziołowy * sok z cytryny ( ja dałam z niecałych 2 cytryn(...)planowanym obiadem lub kolacją: 1) cukinię bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski, pokropić odrobiną soku z cytryny, po chwili dodać szczyptę tymianku, wymieszać. 2) Dodać żółtka, ser, wymieszać. 3) Dodać cebulę, szczyptę pieprzu i szczyptę chilli, wymieszać i posolić do smaku. 4) Ponownie pokropić odrobiną cytryny po chwili dodać drugą szczyptę tymianku i delikatnie wmieszać z ubitymi

sierotka maRysia w kuchni
Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem 137

mięso mielone wołowe 350g, fasolka czerwona pół puszki, cebula czerwona 1 szt, kukurydza pół puszki, pomidory z puszki 1 szt, papryka czerwona 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat 3 łyżki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, chili, sol, pieprz do smaku, olej do smażenia, Ponadto: ser żółty

kulinarne odsłony pati
Dynia duszona w warzywach 145

kolory! :) Składniki: 1,25 kg dyni, 3 łyżki mąki, 2 łyżki smalcu, 1 pęczek warzyw, zielony groszek, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól do smaku, pieprz do smaku, olej do smażenia, papryka mielona  słodka do smaku Wykonanie: Dynię oczyścić, pokroić, doprawić do smaku, panierować w mące i usmażyć na rozgrzanym smalcu. Warzywa obrać, pokroić , przyprawić(...)smaku i udusić na oleju do miękkości. Następnie warzywa wymieszać z przecierem pomidorowym i startym serem. Usmażoną dynię wyłożyć na półmisku, obłożyć warzywami i podawać zaraz po przyrządzeniu

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z buraczków i marynowanych karczochów 151

Pora na smaczne i zdrowe buraczki. Dziś w formie sałatki. Połączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką

kulinarnyJa
Kalafiorowe kotleciki z serem 112

Tanio i smacznie. Polecam:)             Składniki na ok. 8 kotlecików: połowa kalafiora 10 dkg sera żółtego 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz + bułka tarta do obsypania i olej do smażenia     Kalafiora ugotować (ale nie rozgotować(...)osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść np. widelcem. Przestudzić. Dodać starty ser i resztę składników. Ewentualnie doprawić. Masa powinna być na tyle gęsta żeby można było formować kotleciki, ale nie ma być zbita. Uformowane obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obydwu stron na średnim ogniu.  Smacznego

Maślane ciasteczko
Pieczarki portobello faszerowane quinoą 121

portobello 2/3 szkl. jasnej komosy ryżowej (quinoa) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 szkl. wody 1 cebula 1 łyżeczka masła 150 g. sera koziego dojrzewającego 1/4 czerwonej papryki czubata łyżka natki pietruszki sól świeżo mielony czarny pieprz Quinoę wsyp na sitko i przepłucz pod strumieniem zimnej wody, odsącz. Do garnka wlej oliwę i trochę podgrzej. Wsyp opłukaną komosę, mieszaj(...)masło, wrzuć cebulę i nóżki z portobello. Smaż aż trochę zmiękną, dodaj do nich paprykę i podduś jeszcze przez minutę. Zawartość patelni dodaj do wystudzonej komosy ryżowej.  Połowę sera koziego zetrzyj na dużych oczkach i dodaj do farszu, dopraw solą, pieprzem i dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj.  Piekarnik nagrzej do 200°C. Kapelusze pieczarek nadziej farszem i ułóż

Delicious Place
Placuszki z kurczaka z kiełkami fasoli mun 188

łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć ser żółty na tarce jarzynowej ( duże oczka).Kiełki pokroić na mniejsze kawałki ( jeśli były to kiełki konserwowe to odcedzić je przedtem). Wymieszać mięso

Buniabaje w kuchni
Spaghetti bolognese 124

mięsa wieprzowego (u mnie łopatka) makaron spaghetti 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz koperek ser żółty oregano olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, poddusić ją, dodać czosnek i krótką chwilę podsmażyć. Do cebuli dorzucić mięso

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
PIECZARKI FASZEROWANE SERAMI 172

PIECZARKI FASZEROWANE JAJKIEM Dziś przygotowałam   pieczarki faszerowane serem pleśniowym i bryndzą. Składniki: 15 pieczarek 125 g bryndzy pół opakowania sera pleśniowego lazur garść zielonej pietruszki 2-3 ząbki czosnku łyżka masła sól świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki umyłam. Kolejno z każdej z nich wydrążałam środki. Do miseczki wkładałam wykrojone ogonki  z pieczarek. Starłam(...)tarce o grubych oczkach. Dodałam do nich starte ząbki czosnku. Podsmażyłam je na odrobinie masła. Wsypałam pokrojoną pietruszkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Przełożyłam wszystko do miski. Dodałam sery. Wymieszałam sery wraz z podsmażonymi pieczarkami na gładką masę. Łyżeczką nakładałam farsz do środków kapeluszy pieczarek. Ułożyłam je w żaroodpornym naczyniu  i piekłam w piekarniku przez około 30 minut. Smacznego

potrawyregionalne
Lasagne z rukolą i serem blue 166

najbardziej pizzę) to tym razem pomyślałam o zrobieniu Lasagne, ale takiej innej, takiej jak ta - z rukolą i serem blue. Ostatnio wszystkim smakowało, może tym razem będzie tak samo? A Wy, macie ochotę na taką Lasagne?"Składniki:mięso mielone z szynki 1 kg3 ząbki czosnku1 mała cebulapół łyżeczki majeranku1,5 łyżeczki oreganopół łyżeczki ziół prowansalskichpół łyżeczki suszonej bazyliisól(...)pieprzsos pomidorowy 200 mldodatkowo:ser pleśniowy typu blue 100 grukola 300 gser edamski 350 gsos beszamelowy : 3 łyżki masła, 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąkimakaron do lasagne (z tego przepisu)Sposób przygotowania:Makaron do lasagne przygotowujemy z tego przepisu. (Można również wykorzystać gotowy.)Do szerokiej patelni wrzucamy mięso, dodajemy sól i pieprz i smażymy na małym ogniu. Czosnek obieramy

Słodkie Przyjemności
Dietetyczny indyk zapiekany z mozarellą - 306 kcal 222

już na pewno nie smakuje jak 300 kcal.   Potrzebujesz: 100 g mięsa z piersi indyka 1 średni ziemniak ok 25 g sera mozarella pół czerwonej papryki 2 pomidorki koktajlowe szczypta słodkiej papryki duuużo świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy łyżeczka oliwy z oliwek  można dodać dowolne zioła takie jak lubisz Co robić? 1. Mięso pokroić(...)pokroić w cienkie plastry. Paprykę pokroić w kostkę. 4. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i ułożyć plastry ziemniaków, posolić, następnie dodać kolejno mięso z indyka, paprykę, pomidorki i ser. 5. Piec pod przykryciem 20 - 30 minut. Czekam na Wasze wrażenia w komentarzach

Matka Żywicielka
Tarta z pokrzywami i szparagami-danie główne 147

łyżeczki soli Nadzienie: 1/2 kg zielonych szparagów 2 garście młodych pokrzyw Masa jajeczna: 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 10 dag ostrego sera żółtego np cheddar szczypta bazylii sól morska do smaku pieprz biały mielony do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać pokrojone zimne masło i żółtko, wlać zimną wodę i szybko zagnieść(...)szybko miękną.Osaczamy z wody kroimy na kawałki, tak samo siekamy pokrzywę. Masa jajeczna: Jajka ubijamy mikserem na puszysto, wsypujemy sól dodajemy pieprz, szczyptę bazylii, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę. Przygotowanie tarty: Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto, Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego

Wanilia i Kardamon
Sałatka z brokuła,sera feta i słonecznika 244

rozgotować,muszą być al dente inaczej tracą swe cudowne właściwości.  1 średni brokuł (ok.500g) 200 g sera feta 100 g ziaren słonecznika sos: 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 duży ząbek czosnku sól  świeżo mielony pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze,musi być lekko twardy i chrupiący. Słonecznik uprażyć na gorącej(...)patelni na rumiano. Ser feta pokroić w niedużą kostkę. Na półmisku ułożyć różyczki brokuła i kostki fety. Jogurt wymieszać z majonezem,dodać rozgnieciony czosnek,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać dokładnie. Gotowym sosem polać brokuła i fetę. Sałatkę obficie posypać prażonym słonecznikiem

Kolorowa kuchnia Elki
Bułeczki szefa. 420

łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 3/4 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli 600 g mąki 220 ml przecieru pomidorowego ser w plastrach polędwica sopocka/salami oregano, bazylia, czosnek granulowany, sól, papryka ostra mielona Cukier rozpuszczamy w mleku, podgrzewając je do temperatury pokojowej. Następnie przelewamy mleko do dużej miski, dolewamy wodę i wsypujemy drożdże - dokładnie mieszamy i zostawiamy(...)wszystkie przyprawy (uważać żeby nie przesolić, uważać z papryką jeśli nie lubimy ostrego). Wszystko dokładnie mieszamy.  Na przygotowanych bułeczkach rozsmarowujemy sos pomidorowy i kładziemy polędwicę lub salami oraz ser. Bułeczki zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Z tylu składników wychodzi około 20 bułeczek. Smacznego

Moje-pitraszenie