świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku opakowanie makaronu – u mnie dziś makaron Bucatini od Makarony Babuni starty ser do podania * jeśli nie macie możecie pominąć, też będzie pysznie Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek również można drobno pokroić lub zetrzeć na tarce (ja zazwyczaj trę). Składniki chwilę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone(...)całość oregano, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilę, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy na półmiskach z naszym sosem, listkami świeżej bazylii i odrobiną startego sera. Smacznego
Słodkie okruszkinutką cytryny nadaje sernikowi wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Składniki:spód:3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mielonych migdałów1/4 szklanki cukru pudru90 g schłodzonego masła masa serowa:500 g sera ricotta330 g twarogu sernikowego1 i 1/3 szklanki cukru pudru4 jajka20 ml soku z cytrynyłyżeczka otartej skórki z cytryny1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1
Słodka Stronaząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne / mielonego chili sól do smaku 4 jajka Salsa: 1/2 limonki 50g sera feta 1/2 czerwonego chili 5 listków bazylii + do podania Dodatkowo: placki tortilli oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, czosnek, seler naciowy
Kuchnia w Słońcu Skąpanamielonego z indyka 2 torebki ryżu 1 papryka czerwona 2 cebule 300 g pieczarek natka pietruszki 200 g sera żółtego 2 jajka sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili, zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone(...)momentu aż pieczarki będą miękkie i woda z nich wyparuje. Cukinie myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wydrążamy z nich środek. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ugotowany ryż odsączamy i przerzucamy do miski. Dodajemy zawartość patelni i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Gdy potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem, solą
Kuchnia MagdaLenymięsa mielonego z piersi indyka około 400g mrożonych brokuł odrobinę oleju rzepakowego firmy Oleofram sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie wg. smaku opcjonalnie ząbek czosnku plaster sera żółtego light łyżka mieszanki ziaren Piekło-Niebo Sposób przygotowania: Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy, aż się zezłoci dodajemy mięso mielone(...)osolonej wodzie, aż się rozmrożą, a następnie kroimy na mniejsze kawałki do mięsa dodajemy kaszę, mieszankę ziaren, brokuły i koncentrat smażymy mieszając przez kilka minut na koniec dodajemy pokrojony ser żółty, mieszamy i ewentualnie doprawiamy SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbeszamelowy: 30 g masła 2 pełne łyżki mąki 300 ml mleka Szczypta gałki muszkatałowej Sól Pieprz Dodatkowo 15 dag startego sera żółtego (ewentualnie parmezan) Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Na patelnię wrzucić mięso mielone i smażyć do miękkości. Następnie dodać passatę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusić do momentu(...)trochę sosu beszamelowego. Makaron rurki nadziać za pomocą łyżeczki od herbaty farszem. Nadziane rurki układać na dnia naczynia żaroodpornego koło siebie. Wylać resztę sosu beszamelowego, a wierzch posypać startym serem. Zapiekać w 180 stopniach ok. 25 minut do momentu rozpuszczenia sera. Jeżeli macie małe naczynie, a jego spód zostanie pokryty już rurkami, możecie położyć warstwę sosu beszamelowego na ułożone
Fabryka pomysłówblogu znajdziecie również inne pomysły na dania z grilla: Faszerowane pieczarki na grilla Grillowany ser halloumi z cukinią Grillowany ser halloumi z warzywami Grillowana ośmiornica Grillowany ananas z szynką parmeńską Kiełbaski na grilla Pljeskavica czyli serbskie mielone Grillowane bakłażany z fetą Soulvaki z grillowanymi warzywami ------------------------------------------------------------- Faszerowane pieczarki na grilla Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 6 dużych pieczarek(...)ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 40 g sera feta sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka oliwy + oliwa do posmarowania pieczarek 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Czosnek obieramy, z papryczki usuwamy nasionka, wszystko dosyć drobno siekamy i wrzucamy do miseczki, fetę kroimy w drobną kosteczkę i wraz z natką, oliwą i przyprawami dodajemy do miski. Mieszamy. Z pieczarek wykrawamy
Kulinarne przygody Gatitypyszne i bardzo sycące. Najlepsze podawane z kwaśną śmietanką zaraz po usmażeniu.Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na maśle, do momentu aż się zarumieni. Dodać mięso mielone i podsmażyć razem z cebulą. W trakcie smażenia mięso należy rozdrabniać, na możliwie jak najmniejsze kawałeczki (tak jak do spaghetti). Pietruszkę drobno posiekać i dodać do mięsa. Doprawić(...)się placki "rozpadać").Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser i podsmażone (przestudzone) mięso. Całość dobrze wymieszać.Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną. Smacznego
Świat Domowej KuchniIlość porcji: tortownica o średnicy 22 cm Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 4 jajka 500g pieczarek 100g wędzonego boczku w plasterkach 100g żółtego sera 2 cebule Pęczek natki pietruszki Masło Odrobina bułki tartej Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa. Dodatki: jogurt naturalny lub śmietana 12%, rzeżucha lub inny zielony dodatek Ugotowane ziemniaki rozbijamy(...)grzyby. Dusimy je do chwili, aż woda odparuje. Możemy je delikatnie pod koniec smażenia posolić. Do ziemniaków dodajemy boczek z cebulą, grzyby, jajka oraz posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Całość dokładnie mieszamy, kosztujemy i dodajemy przyprawy w razie konieczności. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną do przygotowanej
Kolizje Smakówulubionym bukietem surówek i gotowanymi ziemniaczkami. Polecam. Na 4 porcje: 4 grube plastry schabu bez kości 4 plastry szynki parmeńskiej 4 plastry sera żółtego edamski lub gouda 4 łyżeczki delikatesowej musztardy Sól himalajska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 jajko do panierowania 1 czubata szklanka pokruszonych drobno słonych krakersów do panierowania Olej do smażenia Sposób wykonania(...)Schab rozbić na cztery cienkie kotlety, posolić do smaku i oprószyć pieprzem, każdy kawałek mięsa posmarować musztardą na jednym boku ułożyć złożony plaster sera żółtego i szynki parmeńskiej złożyć kotlety na pół uformować. Dookoła krawędzie docisnąć tłuczkiem tak aby nic nie wypłynęło podczas smażenia. Jajko rozkłócić w głębokim talerzu, obtoczyć kotlety a następnie panierować w pokruszonych krakersach, dociskając
Wanilia i KardamonOSÓB: 1 filet z kurczaka podwójny 1 puszka pomidorów 100 g makaronu np. Mini rurki 1 duża cukinia 10 plastrów sera żółtego np. Gouda Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie Bazylia Papryka mielona słodka i ostra Papryka chilli Czosnek granulowany Masło do duszenia PRZYGOTOWANIE : Cukinię myję i za pomocą obieraczki tnę w cienkie paski. Do garnka(...)grubym dnie, dodaję dwie łyżki masła a następnie cukinię. Dodaję paprykę mieloną, sól i pieprz oraz czosnek. Duszę ok 1 minuty. Przekładam do foremki do zapiekania. Kurczaka myję i kroję w kostkę. Do tego samego garnka wkładam kurczaka, dodaję przyprawy sól, pieprz, paprykę chilli oraz czosnek, bazylię. Zmniejszam ogień i dodaję pomidory z puszki oraz makaron. Duszę
Gotowanie Patkipieczenia 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mleka 4 łyżki mąki olej do smażenia 200 g borówek amerykańskich Wykonanie: Płatki owsiane mielimy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi płatkami owsianymi. Ser biały rozdrabniamy widelcem i mieszamy z jajkami oraz mlekiem. Składniki suche dodajemy do składników mokrych. Mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni
Kuchnia MagdaLenymielonego drobiowego lub wieprzowego 100g warzyw na patelnie (po włosku, po grecku) 1/4 bakłażana 1/2 małego batata 2 plastry sera żółtego light przyprawa gyros sól suszona bazylia oliwa z oliwek Sos: 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego ketchup czosnek granulowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy mięso mielone(...)żaroodpornym na spodzie układamy batata, skrapiamy go oliwą z oliwek i bazylią. Następnie dodajemy bakłażana. Kolejną warstwą jest makaron zmieszany z warzywami, mięsem i sosem. Na wierzch układamy plastry sera żółtego. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestapuszki w sosie własnym ● ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ● 80 g gęstej śmietany typu crème fraîche* ● ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki ● 120 g startego sera cheddar ● 60 g świeżo startej bułki ● sól, pieprz (świeżo zmielony) ● papryka mielona ● pieprz kajeński (opcjonalnie) Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W rondlu zagotuj mleko, wrzuć liść laurowy, talarek cebuli, dopraw pieprzem(...)stopniowo przecedzone mleko i zalewę z tuńczyka. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 5 min, mieszając. Dodaj startą gałkę muszkatołową, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, śmietanę i 60 g startego sera cheddar. Wymieszaj dokładnie, podgrzewając jeszcze chwilę na małym ogniu, aż ser się stopi. Zdejmij z ognia: domieszaj tuńczyka, dopraw solą (z umiarem, bo tuńczyk i zalewa są już dość słone
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasuszonej bazylii 1 marchewka sól do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki cukru drobno ,tarty ser do posypania sos beszamelowy : klikając tutaj- znajdziecie przepis Marchewkę ucieramy na tarce , cebulkę siekamy , obie podsmażamy na małej ilości tłuszczu . Dodajemy do nich mięso mielone , ostrą paprykę , sól do smaku . Smażymy jeszcze chwilę . Pomidory z obu puszek , miksujemy ze szklanką bulionu(...)rozkładając po całości , polewamy 1/2 pomidorów , układamy całe mięso mielone , następnie pociętą w ci eniutkie plasterki cukinię , solimy , zasypujemy resztą ryżu i zalewamy resztą pomidorów . Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku, nagrzanym do 160 C, około 40 -50 minut . Przed podaniem polewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym serem . Smacznego Post Ryżowa zapiekanka z mięsem pojawił się poraz
Ogrodnik w podróży