mnie rurki Czaniecki 300 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1,5 łyżki kaszy manny sól,pieprz oragano 200 g kwaśnej śmietany 18 % (pół dużego kubka) 75 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego ser grana padano masło do posmarowania formy Makaron ugotować al'dente i osączyć. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną(...)odrobiną oregano. Przygotowaną masą zalać makaron z klopsikami. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Po wystawieniu z piekarnika gorącą zapiekankę posypać startym serem grana padano
Monia miesza i gotujeustach, soczysta i aromatyczna. Składniki 12 papryk (10 do nadziania, 2 do farszu) 0,5 kg mięsa mielonego 1 woreczek kaszy gryczanej 1 kostka rosołowa 15 dag pieczarek 2 średniej wielkości cebule 4 łyżki oleju 15 dag startego żółtego sera sól pieprz majeranek Sos 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu z 1 kostki rosołowej(...)rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojone w plasterki, bądź kosteczkę pieczarki. Do miski wrzucić surowe mięso mielone, ugotowaną kaszę, podsmażone pieczarki z cebulką, dodać 2 czerwone papryczki pokrojone w kostkę, oraz stary żółty ser. Całość przyprawić i wymieszać. Nadzieniem wypełnić papryki, przykryć odkrojonymi górnymi częściami, poukładać ciasno w szerokim garnku. Przygotować szklankę bulionu
Kuchenne aromatysklepie pod moim domem kosztują niecałe 4 zł za opakowanie 250 g). Składniki (dla dwóch osób): 1 podwójna pierś kurczaka kilka plasterków koziego sera 2 łyżki kaparów 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki miodu sól i pieprz do smaku Jeśli pierś chcecie podać jak ja - z ryżem i sosem pieczarkowym - będziecie potrzebować jeszcze(...)dzięki temu będzie ono bardziej soczyste). Zmniejszyć ogień do średniego i smażyć po ok. 4 - 5 minut z obu stron. Gdy mięso będzie prawie gotowe, na wierzch położyć kozi ser i pod przykryciem trzymać, aż się nieco rozpuści. Na koniec na serze położyć kilka kaparów i poczekać jeszcze chwilę, by się zagrzały
W SMAKIlość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 - 20 minut Składniki na pikantny makaron z serem: 200 g makaronu 250 g białego sera twarogowego 1 cebula 50 ml śmietany 30% 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego świeżo mielony pieprz naturalny do smaku sól do smaku 1 łyżka masła klarowanego Jak zrobić pikantny makaron z serem? Cebulę bardzo drobno
Gotuj w domuPysznie i kalorycznie :) sprawdza się na obiad jak i na kolację na gorąco. Robię ją od lat :)Składniki:opakowanie makaronu lasagne1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowe)1 słoiczek przecieru pomidorowego1 puszka pomidorów20 dag żółtego sera w plastrach albo tartego (u mnie w plastrach)30 dag pieczarek2 cebule2 ząbki czosnkusól, pieprz1 litr wody suszone oregano, suszona bazyliaprzyprawa chili natka(...)pietruszki i świeża bazylia do dekoracji.olej do smażenia2 czubate łyżki mąki Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonymi ziołami i wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie robimy zaklepkę z mąki
Bon Appetit Małgorzatypuszka pomidorów krojonych 1 opakowanie sera feta sól pieprz ziołowy majeranek czosnek granulowany kilka plasterków sera żółtego Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie paprykę myjemy i obcinamy wierzch, wycinamy gniazda nasienne. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Bułkę namaczamy w wodzie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy do mięsa mielonego wraz z jajkiem, pomidorami(...)puszki i odciśniętą bułką. Ugotowaną i ostudzoną kaszę dodajemy do mięsa i przyprawiamy. Wszystko dobrze wyrabiamy. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Lekko musimy wymieszać żeby ser się nie rozgniótł za bardzo. Paprykę nadziewamy farszem, układamy po plasterku pomidora i pieczemy ok 45 min w 200 st.C. Po tym czasie na każdą paprykę kładziemy po kawałku żółtego
Olikowa kuchniakoncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz i ostra mielona papryka do smaku Dodatki: 10 pieczarek 8 plastrów żółtego sera ( ja użyłam morskiego) 150 g sera pleśniowego rokpol 1 cebula 3 łyżki oliwy świeży tymianek Przygotowanie: Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą, dodać
Gosia gotujewywar warzywny 1,5 L · fasola perłowa 1/2 szkl · pieczarki 8 szt · tłuszcz · cebula · mąka pszenna 1 lyżka · ser biały 10 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać do fasoli pod koniec gotowania i ugotować(...)miękkości. Cebulę obrać, opłukać , drobno posiekać, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, chwilę pogotować, doprawic do smaku. Przed podaniem posypać posiekana natką i przetartym przez sito serem twarogowym. Podawać z łazankami
Camilla w kuchniVINPOL Polska Sp. Z o.o. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 5 minut + czas na pieczenie Składniki: 1/2 dużej cukinii 5 plasterków żółtego sera 5 plasterków szynki 1 pomidor 1 kulka mozzarelli Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, świeży tymianek Cukinie kroimy w plastry o grubości około 1,5 – 2 cm.* Wydrążamy pestki ze środka i układamy plastry(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki warzywa obsypujemy solą i pieprzem. Na cukinii układamy plasterek żółtego sera, szynki, pomidor i kawałki mozzarelli. Posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego. *My przyrządzamy cukinie wraz ze skórką, jednak u tego dojrzałego warzywa jakie widać na zdjęciu skóra jest bardzo twarda
Kolizje Smakówwieprzowego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki chili 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz 200 g sera żółtego olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych
Kuchnia MagdaLenyKolejne po tych , faszerowane pieczarki na moim blogu. Bardzo je lubię, a farsz można do nich zrobić niemal z wszystkiego...mięsa mielonego, warzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany
Gosia gotujetheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 jajek 1 mały burak ¼ posiekanej czerwonej cebuli 2 łyżki sera koziego twarogowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka śmietany sól, pieprz, kminek mielony kiełki rzodkiewki – do dekoracji Buraka ugotować, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek. Jajka przekroić na pół. Buraka obrać ze skóry(...)zetrzeć na tartce na drobnych oczkach, dodać ser, majonez, śmietanę i cebulę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć masę na połówki jajek. Udekorować kiełkami rzodkiewki. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiprażonymi orzechami nerkowca. Sałatka idealna na letnią kolację.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:80 g sera koziego1/2 świeżej gruszki1 łyżka suszonej żurawiny1 łyżka orzechów nerkowcakilka czerwonych winogronrukolaoliwaświeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:Na talerzu układamy rukolę. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną gruszkę.Układamy plastry koziego sera. Na patelni prażymy orzechy nerkowca i dodajemy do sałatki
kulinarnyJaDzień dobry, Grecy, z religią zmuszającą ich do zachowania postu przez 180 dni w roku i burzliwą historią, przez którą często nie mieli co włożyć do garnka, musieli stać się mistrzami w przygotowywaniu dań bezmięsnych. Jednak gdy pomyślimy o najsławniejszych na świecie greckich potrawach, zorientujemy się, że są to przede wszystkim dania mięsne. Czyżby Grecy zostawili najlepszą część swojej kuchni(...)przygotowane pomidory, które po upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się po wierzchu tartym serem. Ale uwaga, spotykane są również wersje w mięsem mielonym lub ryżem i mięsem, dlatego lepiej dopytać się o zawartość naszej gemisty przed złożeniem zamówienia. Poniżej znajdziecie mój przepis na pyszną gemistę. Postanowiłam
Chilli Czosnek i Oliwa