papryka – składniki na 2 porcje 1/2 cukinii 250g mięsa mielonego 1 cebula 2 duże papryki pieprz cayenne ostra papryka olej do smażenia 100g sera mozzarella sól Nadziewana papryka – przygotowanie Cukinię myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę szklimy na patelni na odrobinie oleju i dodajemy mięso mielone. Podsmażamy, przyprawiamy do smaku solą, ostrą papryką, pieprzem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżka ketchupu 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonej pietruszki 2 łyżki posikanego koperku ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki siekanego szczawiu Sok z cytryny Sól Pieprz Szczypta cukru Dodatkowo 2 łyżki tartego żółtego sera Wiórki masła 1 łyżka siekanego koperku Wykonanie: Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, solimy i ścieramy na nią skórkę(...)około 1 godziny. Do naczynia dodajemy śmietanę, jogurt, mąkę, ketchup oraz zioła: cząber, pietruszkę, 2 łyżki koperku, mieloną kolendrę, majeranek i posiekany szczaw. Doprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Po zamarynowaniu ryby zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy serem i wiórkami masła. Zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 o C. Przed podaniem dodatkowo posypujemy koperkiem
Smaki Ewymielonych migdałów 50 g mąki pszennej Warstwa serowa: 300 g kremowego sera ,temperatura pokojowa 2 jajka 2 łyżki drobnego cukru Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,dodać masło i rozpuścić ,przestudzić .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę ,dodać masę czekoladową ,wymieszać łyżką .To ważne ,aby na tym etapie nie używać już miksera!!.Dodać mielone migdały i wymieszać
Ladylaura.pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli szczypta słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka lnu mielonego, do zagęszczenia (nie jest to konieczne) na wierzch: kulka sera mozarella startej na tarce o grubych oczkach pół puszki kukurydzy, odsączonej z wody kilka plasterków sera żółtego pokrojonego w paseczki kilka plasterków salami pokrojonych(...)pomidory z puszki, 2 łyżki keczupu i zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem. Po ok. 5 minutach doprawiamy cukrem, solą, słodką papryką, bazylią lub ulubionymi ziołami i zagęszczamy sos mielonym lnem energicznie mieszając ( czynność ta nie jest obowiązkowa). Sos odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240*C. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wyjmujemy je z miski. Umieszczamy
Symfonia Smakówżurawiny do mięsa, serów i pasztetów Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - składniki 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej 150-200 g brązowego cukru ( lub do smaku ) sok z jednej dużej pomarańczy 50 ml wiśniówki 1 łyżka stołowa miodu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 lub 2 zmielone goździki Opcjonalnie 1/4 łyżeczki cukru waniliowego(...)szczypta gałki muszkatołowej Opcjonalnie mała szczypta kashmiri chili lub duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jeśli żurawina ma być podawana tylko do mięsa, pasztetów lub serów). Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Do garnka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Gotować do chwili rozpuszczenia się cukru mieszając od czasu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataplastry sera żółtego 150g zielonych szparagów 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki śmietanki 30% czosnek granulowany tymianek papryka słodka mielona oregano sól, pieprz 1/2 pomidora Wykonanie: Naczynie do tarty/ zapiekanki razem z brzegami wylepić ciastem francuskim. Ser żółty, pieczarki, salami, pomidora pokroić w plastry. Przygotować sos: w kubeczku zmieszać obydwie śmietany, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i oregano. Dokładnie
Raj dla Podniebieniafety, zielonego ogórka i koperku. Przepis ze strony Marthy Steward.Składniki dla 4 osób:szklanka kaszy quinoasól, pieprz świeżo mielone3 łyżeczki oliwy3/4 łyżeczki mielonej papryki4 filety tilapiiogórek zielony1/3 szklanki posiekanego świeżego kopru1/3 szklanki pokruszonego sera feta2 łyżeczki świeżego soku z cytrynyDo małego rondelka wrzucić komosę ryżową, dodać 2 szklanki wody i łyżeczkę soli.Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień
wyzwania kuchenneparmezan. Składniki: 300 g przesianej mąki 30 ml oleju 3 jajka sól 200 g szpinaku mrożonego opakowanie sera ricotta 50 g tartego sera parmezan łyżka tymianku suszonego łyżka naci selera pieprz czarny mielony 3 pomidory 50 g masła 100 g pesto Sposób przygotowania : Mąkę przesiać , dodać olej , jajka , szczyptę soli i zagnieść ciasto . Tyle czasu zagniatać , aby uzyskać(...)obrać pomidorki ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę . Oprószyć solą pieprzem. Szpinak wykładamy na patelnię i dodajemy masło. Dusimy do momentu powstania papki . Następnie dodać starty parmezan , seler, ser ricotta , doprawić do smaku pieprzem i solą , tymiankiem i dokładnie wymieszać. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta na ok. 1 mm grubości. Na jednym prostokącie
Różne smaki w kuchniprzesianej mąki 30 ml oleju 3 jajka sól 200 g szpinaku mrożonego ( z firmy Iglotex ) opakowanie sera ricotta 50 g tartego sera parmezan łyżka tymianku suszonego łyżka naci selera pieprz czarny mielony 3 pomidory 50 g masła 100 g pesto Sposób przygotowania : Mąkę przesiać , dodać olej , jajka , szczyptę soli i zagnieść ciasto . Tyle czasu zagniatac , aby uzyskać(...)obrać pomidorki ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę . Oprószyć solą pieprzem. Szpinak wykładamy na patelnię i dodajemy masło. Dusimy do momentu powstania papki . Następnie dodać starty parmezan , seler, ser ricotta , doprawić do amku pieprzem i solą , tymiankiem i dokłądnie wymieszać. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta na ok. 1 mm grubości. Na jednym prostokącie
Słodkości i nie tylkociągnącym się serem żółtym. Miłośnicy sera na pewno będą zadowoleni :) Składniki: schab wieprzowy 1 plaster ogórek konserwowy pół szt, ser żółty 1 plaster, musztarda delikatesowa pół łyżeczki, sol, pieprz czarny, papryka słodka mielona, czosnek 1 ząbek, olej do smażenia 5 łyżek, Sposób przygotowania: Schab rozbijamy tłuczkiem, na cienki płat. Następnie obsypujemy(...)stron przyprawami i smarujemy musztarda. Nakładamy ser żółty i ogórka konserwowego, zwijamy roladkę. Czosnek wyciskamy przez praskę i nacieramy nim roladkę. Aby nasza roladka się nie rozpadła możemy ja związać nitka lub spiąć wykałaczkami. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy roladkę. Następnie mięso przekładamy do piekarnika, polewamy tłuszczem pozostałym ze smażenia i pieczemy przez 40 min w 180 stopniach
kulinarne odsłony patipodsmażyłam, ciasto francuskie w prostokąty pokroiłam, które wcześniej pietruszką z oliwkami zmiksowanymi wyłożyłam i dopiero kurki dołożyłam. Każdy kawałek ciasta pozawijałam, wierzch roztrzepanym jajkiem z żółtym serem zmieszanym posmarowałam i do rozgrzanego piekarnika na 15 min dałam. Takie francuskie z kurkami smakołyki na ciepło można podawać lub na zimno sobie zajadać. To jest szybka(...)pestek, 100 g świeżych kurek, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka sosu Worcester, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, 1 małe jajko, 2 łyżki drobno startego sera bursztyn. Przygotowanie: Kurki czyścimy, kroimy w drobne kawałeczki i podsmażamy na maśle do momentu odparowania wody. Dodajemy sos Worcester i chwilę podsmażamy (do odparowania
Moniki Smakołykizanurzyć w w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Panierujemy kilka razy, aby zabezpieczyć ser przed bezpośrednim kontaktem z gorącym tłuszczem. Gdy położymy ser na gorącym tłuszczu zacznie się od razu roztapiać, jeżeli będziemy mieli porządną warstwę panierki, to będzie się ładnie rozgrzewał w środku. A przecież o to nam chodzi :) Przed smażeniem na patelni połóżmy papier do pieczenia
królestwo garówMięcho mięcho mięcho! Dziś kolejny przepis na fanów mięsnych obiadków. Mam dla Was pulpeciki ( albo jak ktoś woli klopsiki ) z dodatkiem kaszy , zapiekane pod obłędnym sosem pomidorowym z serem. Niesamowicie aromatyczne i sycące. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Pomysl powstał zupełnie przypadkowo, po tym jak z krupniku została mi kasza jęczmienna . A , że kaszę uwielbiam(...)smaku SOS: * pomidory w puszcze – ok. 300 g * czosnek – 3-4 ząbki * cebula – 1 szt * ser żółty – 100 g * sól , pieprz, bazylia, oregano, cukier – do smaku * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Mięso mielone mieszamy z ugotowaną wcześniej kaszą jęczmienną i przesmażoną na złoto, drobno posiekaną cebulką. Dodajemy namoczoną i odciśniętą kromkę chleba, duże jajko
Ostra na Słodkołyżki oliwy z oliwek kilka łyżek oleju z pestek winogron sól morska gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony Wykonanie : Do moździerza lub blendera włóż opłukane listki bazylii, płatki migdałowe, starty ser, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz trochę soli i pieprzu i całość ucieraj i mieszaj. Rozetrzeć dokładnie na papkę, dolewając
cucinareTradycyjnie skrapia się ją przed podaniem sokiem z cytryny, ale skoro i tak nieco oszukujemy, możemy podać ją z ulubionym sosem, albo serem, albo serem i sosem. Składniki: 4-5 tortilli pszennych 200g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 pomidor 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Pomidora i cebulę drobno siekamy. Mieszamy z mięsem(...)smarujemy placki farszem, zostawiając nieduży, "czysty" brzeg dookoła. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Pod koniec pieczenia (5-10 minut) można posypać tartym serem, jeśli chcecie by bardziej przypominało pizzę, lub po prostu uwielbiacie ser, jak wasz niżej podpisany
Gotuj z Rumcajsem