małych ilościach co jakiś czas. A ja bardzo chciałam zrobić syrenkowe kanapeczki:-) Składniki na 3 tosty: łyżeczka spiruliny 3 łyżki serka twarogowego mielonego (ja użyłam soft cheese) – można też użyć mascarpone, ricotty lub innego miękkiego sera, który łatwo się rozsmarowuje. 3 kromki chleba pełnoziarnistego Sposób przygotowania: Przygotuj 2 miseczki. W jednej umieść 3/4 łyżeczki spiruliny i wymieszaj z łyżką
wysmienityposmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki tworząc cienką pizzę. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem
Zasmakuj Kuchniuprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki tworząc cienką pizzę. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem
Zasmakuj Kuchniwyszło nieziemskie. Mocno pomidorowe, mocno paprykowe, syte i pachnące. Składniki (4 porcje) -4 bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami -500 g mielonego mięsa wołowego -mały kawałek świeżej papryki -kilka kawałków marynowanej papryki -4 plastry sera cheddar -4 liście sałaty lodowej -2 łyżki suszonej cebulki -łyżka majonezu -3 łyżki keczupu -kilka kropli tabasco -słodka i ostra papryka -zioła prowansalskie
Zielona KuchniaZdrowa i smaczna przekąska lub niesamowity obiad. Składniki: Bataty 2 szt. Wołowina mielona 20 dag Cebula czerwona 2 szt. Rodzynki 5 dag Czosnek 1 ząbek Ser żółty 10 dag Cytryna ½ szt. Miód prawdziwy 1 łyżka Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Świeża bazylia Wykonanie: Bataty dokładnie wyszorować, i gotować około 25 minut w zależności od wielkości, odcedzić
Tradycyjna Kuchniałyżki majonezu 6 łyżek mąki luksusowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu mielonego Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować w misce na jednolitą masę. Dodatkowo: 250 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach Wykonanie zapiekanki: Makaron dzielimy na trzy równe części. Jedną trzecią makaronu wykładamy na dno wysokiego naczynia żaroodpornego
Przepisy Babciząbki czosnku 400 g pomidorów krojonych lub przecieru pomidorowego 100% 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól himalajska świeżo mielony pieprz szczypta chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki opcjonalnie 100 g pokruszonego sera feta (dla osób, które nie unikają laktozy) Używając świeżych krewetek należy je umyć, oddzielić głowy, obrać pancerze pozostawiając ogonki i usunąć jelita. Polecam
Ola la LCHFosób) - 8 małych ziemniaczków - 250 g białego sera (u mnie półtłusty) - 5-6 łyżek śmietany - 2 małe dymki - sól, świeżo mielony pieprz, ostra papryka - wg preferencji smakowych S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: ziemniaczki gotujemy w skórce, twaróg mieszamy ze śmietaną, posiekaną
Gocha gotuje!dużemu. Dziś chcę Wam przedstawić Burgery z kotletami z indyka i konfiturą z czerwoną. Smacznego. SKŁADNIKI: 6 bułek do burgerów 6 kotletów mielonych 6 łyżek konfitury z czerwonej cebuli 6 plastrów świeżego ogorka 6 plastrów sera żółtego Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: Bułkę rozkrawam na pół, kładę plaster sera żółtego. Wkładam do piekarnika i piekę az ser się rozpuści
Gotowanie Patkiłyżek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki bazylii suszonej 1 łyżka oregano 4-6 łyżek owocu granatu sól, pieprz świeżo mielone kilka oliwek drobno pokrojonych garść szczypiorku do dekoracji kilka łyżek drobno tartego sera dowolny 0.700 dag słodkich pomidorów sparzonych ,obranych ze skórki Sposób: Pomidory blendujemy i dusimy na małym ogniu, dodajemy bazylię , oregano , pieprz
Viola cooks with passionznudzą nam się zwykłe mielone, możemy farszem mięsno-pieczarkowym nafaszerować makaronowe muszle i mamy smaczny i ciekawy obiad SKŁADNIKI opakowanie makaronu muszle, ½ pora, 25 dag pieczarek, 25 dag mięsa mielonego, sól, pieprz, czosnek, 2 łyżki koncentratu Sos: ½ szkl. śmietany, 2 łyżki majonezu, ser żółty, przyprawy: sól, pieprz, bazylia WYKONANIE Makaron gotujemy
słodki brateksmaczna sprawa z serii "wymyśliłam to sama" :) Bardzo smaczna i zdrowa pasta, dlatego polecam Wam na śniadanie czy kolację, lub kiedy będziecie mieli ochotę w ciągu dnia:) Z dodatkiem orzechów włoskich, suszonych pomidorów i koziego sera, które nadają paście pięknego zapachu i smaku. Składniki: średnia wędzona makrela pół małej cebuli 2 suszone pomidory garść orzechów włoskich 2 jajka ugotowane
Zasmakuj KuchniPRZEPIS - SKŁADNIKI - - POMYSŁ NA LUNCH BOXA #9 - ✔ 300 g Kaszy Jaglanej ✔ 100 g Przecieru Pomidorowego ✔ 50 g Kiełków ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 1 Całe Jajko L ✔ Szczypiorek ✔ 100 g Cebuli ✔ 125 g Sera Fety Light ✔ Sól ✔ Pieprz ✔ Papryczka Chili - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 2089 Węglowodany 246 g Białko
Sylwetka Od Kuchniłyżki masła i niepełną szklankę mleka ( można użyć kilka łyżek śmietany). Energicznie mieszamy. Dodajemy przyprawy. 4. Na dno naczynia wykładamy mięso mielone i łyżką lekko dociskając nakładamy puree z ziemniaków. Można posypać startym żółtym serem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUBrokuł podzielić na różyczki ugotować w posolonej wodzie,odcedzić wymieszać z masłem i ostudzić Dodać jajko bułkę tartą i starty ser doprawić solą pieprzem wymieszać wszystko razem by powstała masa podobna jak na mielone 3. Piersi obłożyć powstałą masa (nie jest to proste ale warto się troszkę pomęczyć ) smażyć na oleju delikatnie obracać podczas smażenia,usmażone
W królestwie smaków Beatyłyżka masła klarowanego do smażenia sos beszamelowy: 150 g masła 3/4 szklanki mąki pszennej 2 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku dodatkowo: 300 - 500 g twardego sera żółtego (zetrzeć na tarce o dużych oczkach) 250 - 500 g makaronu lasagne Przygotowanie: farsz: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na dużej patelni
Kuchcik gotujeszybką kolację, przystawkę czy śniadanie. Dobre, bardzo dobre.. - 7 lub 8 kromek chleba - łyżka masła - 10 plastrów salami - 1 krążek sera brie - pół szklanki sosu pomidorowego lub ketchupa - 2 pomidory - łyżka pieprzu czarnego mielonego Kromki posmaruj masłem cienko! Teraz posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem, na nim poukładaj plasterki salami (cienkie) , a na salami brie. Na brie poukładaj
Pasje Jolkidanie bardzo smaczne na diecie. Polecam wypróbujcie, bo warto. SKŁADNIKI 2 nieduże cukinie 70 dag. mięsa drobiowego mielonego 5 pomidorów 4 marchewki 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 30 dag sera żółtego, np. Gouda bazylia, oregano sól, pieprz do smaku WYKONANIE Cukinie obieramy i kroimy w cienkie talarki
W kuchennym oknie Ewybazylią i kozim serem Mój kochany sos majonezowy Karkówka marynowana przez 24 godziny. Rybka z mięsem mielonym przyprawiona Kotanyi W tym roku miałam przyjemność wypróbować przypraw i marynat grillowych firmy Kotanyi.Przyznam jedzenie smakowało super,tylko trzeba korzystać z nich oszczędnie,gdyż są bardzo aromatyczne i niesamowicie wydajne. Czas na grill meksykański Zwykłe mielone nabrało zupełnie niezwykłego
Wielki apetytmyjemy i tniemy wzdłuż na cienkie paski grubość ok 0,2 cm. Z mięsa kleimy duże kulki ( jak na kotlety mielone) i zawijamy w cukinii, wszystko układamy obok siebie wciskając w pure. Posypujemy serem i zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 40-50 minut. Smacznego
Niezły Młynekpełnego mleka 120ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone 1 liść laurowy 400g selera 400g ziemniaków sól morska, świeżo mielony pieprz 1-2 łyżki oleju (np. oleju orzechowego – użyłam oleju sezamowego) 70g sera Cheddar, starego na tartce Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180C. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do rondelka wlej mleko, śmietanę. Dodaj liść laurowy
Moja DelicjaSezon kabaczkowy powoli się kończy, dlatego warto przygotować poniższe danie. 1 mały kabaczek 1 szklanka ryżu 300 g mięsa mielonego 2 czerwone papryki 2 cebule 1 słoik przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek ser do posypania olej do smażenia Kabaczka kroimy na krążki o wysokości ok 5-7 cm,.Wydrążamy środek, solimy ze wszystkich stron i pozostawiamy
Jadło i czytadłosłodkie ziemniaki (ok. 700 - 800 g) 3 łyżki oleju roślinnego 2 - 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili sól morska, świeżo mielony pieprz szczypiorek (do dekoracji) Sos grecki: 200 g jogurtu naturalnego 100 g sera typu feta 1 ząbek czosnku kawałek papryczki chili sok wyciśnięty z połowy limonki 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz do smaku SPOSÓB
W kuchni KatieDzień dobry, Cypryjczycy mieli głowę, gdy wymyślali swoją dumę narodową, halloumi! Jak żaden inny znany mi ser, nadaje się on do smażenia i grillowania, ponieważ jakimś cudem nie rozpływa się na patelni. Kusi za to delikatną ale zwartą konsystencją i lekko słonym smakiem. Próbowaliście go kiedyś? Jeśli nie, to serdecznie Was namawiam! Dla mnie i mojego Męża halloumi to prawdziwy
Chilli Czosnek i Oliwazwykłych kotletów z piersi kurczaka.Zachęcam do wypróbowania :-)Składniki:2 piersi z kurczaka2 łyżki majonezu2 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej15 dag sera żółtego (starty na dużych oczkach)sól, pieprzinne przyprawy, np. papryka ostra mielona, curry, vegetamożna dodać zieloną pietruszkę3 łyżki olejuWykonanie:Wszystkie składniki prócz piersi z kurczaka połączyć w misce łyżką. Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę
Anielska Kuchnia Aniniewielkie ziemniak, ugotowane, pokrojone w kostkę 1 mała cebula, posiekana w drobną kostkę 200 g żółtego sera, startego na tarce o grubych oczkach 8 wędzonych śliwek, pokrojonych garść orzechów włoskich, posiekanych 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, pieprz mielony 2 łyżki posiekanej natki pietruszki według uznania mieszanka jogurtu naturalnego i majonezu (w oryginale sam majonez) Jogurt, majonez, czosnek(...)natkę pietruszki, sól i pieprz mieszamy. Wszystkie warzywa, owoce i ser przekładamy do miski, dodajemy sos i delikatnie mieszamy. Chłodzimy. Magdalena – rosyjska sałatka z buraczkami i wędzonymi śliwkami
Trzeci talerzcukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki mleko (użyłam sojowego, może być też ryżowe, kukurydziane, ew. woda) około 2 szklanki siemię lniane mielone lub łupiny nasion babki 1 łyżeczka tymianek (lub zioła prowansalskie) 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy 200 g ananas świeży (ew. z puszki) 1 szt dojrzałe banany 2 szt filet(...)kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz (lub przyprawa typu gyros)olej do smażeniaser mozarella (dla uczulonych na mleko oczywiście bez dodatku sera)Przygotowanie:Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (około 35 stopni C). Mielone siemię lniane lub łupiny z nasion babki rozmieszać w 0,5 szklanki mleka i dodać do pozostałych
głodny alergikmiodu lub marcepanu. Ja jako nadzienie wykorzystałam sparzony i 3-krotnie zmielony biały mak, mielone orzechy włoskie, migdały, figi, daktyle, skórki kandyzowane i syrop cukrowy, który miałam w lodówce po wyjęciu cytrynek do herbaty. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego(...)dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce do mięsa, mielimy z nim również orzechy, migdały, figi i daktyle. Na koniec do farszu dodajemy syrop cukrowy, mieszamy wszystko dokładnie. Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut Składniki na sałatę grecką: 3 małe pomidory 4 ogórki gruntowe papryka zielona cebula czerwona 2/3 szklanki oliwek czarnych 300 g sera feta 4 łyżeczki oregano 4 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki octu winnego świeżo mielony pieprz ewentualnie sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić sałatkę grecką? Ogórki obrać wzdłuż tak, aby kilka cieniutkich pasków skórki pozostało(...)osiem części i dodać do sałatki tuż przed podaniem, gdyż pod wpływem oliwy szybko miękną i tracą na wyglądzie. Dodać również przekrojone na pół oliwki i pokrojony w kostkę ser feta. Ser feta można podać również w plastrach, kładąc je na wierzch każdej porcji sałatki. Sałatkę po dodaniu pomidorów wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Ser feta
Kuchcik gotujelasagne jest pyszna i prosta do zrobienia. Składniki: 9 płatów lasagne 0,3 kg sera żółtego Sos beszamelowy: - masło - kosteczka około 3x3 cm - mąka - 2 łyżki - kostka rosołowa, drobiowa/warzywna - mleko - około 1,5-2 szklanki Sos mięsno-pomidorowy - 0,5 kg mięsa mielonego (jakie kto lubi) - koncentrat pomidorowy - cebula - 1-2 ząbki czosnku - sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie: Płaty(...)kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się cebula zeszkli, dorzucamy mięso mielone. Smażymy. Gdy już mięso będzie gotowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy, mieszamy. Sos pomidorowo-mięsny gotowy. Ostatni etap: układamy warstwy (w mojej wersji mam trzy warstwy, więc na tyle dzielę makaron, sosy i starty ser) - najpierw makaron, na to sos beszamelowy, potem sos mięsno-pomidorowy
dobra gospodyni dom wesołym czyniKlasyczne naleśniki z jogurtem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad. Takie naleśniki możecie również przygotować na kolację, albo na śniadanie i podać z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!risotto albo do sushi) mała cebula drobno posiekana 200 g mięsa mielonego ćwierć łyżeczki pieprzu 3 ząbki czosnku przetarte przez praskę puszka pomidorów garść zielonych oliwek – pokrojonych na połówki, bez pestek garść natki pietruszki posiekanej garść posiekanych orzechów włoskich 200 g tartego żółtego sera bułka tarta do obtaczania (lub inna ulubiona panierka) masło klarowane lub olej(...)patelni przygotowujemy mięso mielone. Zaczynamy od podsmażenia cebuli. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso, pieprz, czosnek i pomidory. Dusimy 15 minut aż nadmiar płynu odparuje a mięso się usmaży. Zostawiamy do ostudzenia. Te czynności można oczywiście wykonać poprzedniego dnia, żeby nie czekać aż ryż i mięso ostygną. Mieszamy ryż z mięsem, natką, orzechami i serem. Lepimy kulki wielkości pomarańczy
Ugotowane pozamiatane