mielone z serem - 3500 przepisów (strona:108/234)

Risotto z marchewką, kukurydzą i koperkiem 207

chochli gorącego rosołu mięsno - warzywnego 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli) 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula kilka łyżek startego żółtego sera łyżeczka świeżego posiekanego lub suszonego koperku 1 duża ugotowana marchewka (najlepiej z rosołu), pokrojona drobno Przygotowanie : Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej(...)stanie się kremowy, miękki, lekko al dente. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i kukurydzę, posól, jeśli trzeba. Możesz też dodać trochę świeżo mielonego pieprzu. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze trochę. Na koniec dodaj śmietanę, koperek i ser żółty. Połącz dobrze i od razu podawaj. Świeżo przygotowane risotto jest najsmaczniejsze. Dziękuję za oryginalny przepis i wskazówki, jak zrobić tak pyszne

Anioszek w kuchni
Sałatka z fetą 117

oliwek 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka  musztardy 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałaty opłukujemy  pod bieżącą wodą, osuszamy, przekładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pomidorki pokrojone na pół oraz ser feta. posypujemy posiekanym drobniutko koperkiem. Produkty na sos połączyć ze sobą dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie

kgwjanczewo
Sałatka z kolorowym tortellini i świeżym ogórkiem z koperkiem 153

półmisek: 25 dag kolorowych tortellini z szynką prosciutto 2-3 krótkie świeże ogórki 1 czerwona papryka 50 g ostrego sera żółtego ½ cebuli 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek świeżego koperku 1 łyżka majonezu Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Tortellini ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić na sicie, przelać zimną wodą(...)osączyć, wsypać do miski, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, świeżego ogórka oraz posiekaną drobno cebulę i pokrojony w kostkę ser żółty, posypać posiekanym koperkiem dodać łyżkę majonezu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Schłodzić w lodówce i podawać. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Czosnkowe risotto z pietruszką według Gordona Ramsey’a 169

natrafiłam na  jeden z moich ulubionych programów, a mianowicie Hell’s Kitchen prowadzoną przez mojego idola kulinarnego, charyzmatycznego Gorodna Ramsey’a.  W odcinku tym zawodnicy mieli za zadanie ugotować m. in. risotto. Potrawę wydawałoby się dość prostą w przygotowaniu. Okazało się jednak, że sprawia ona zawodnikom spore trudności, a większość z przygotowanych dań jest odsyłana(...)sposób przygotowania prezentujemy poniżej. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 300g ryżu 200g żółtego sera (najlepiej parmezanu) 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule (lub 4 szalotki) 1 litr bulionu drobiowego* Duży pęczek natki pietruszki Łyżka masła Świeżo mielony pieprz, sól morska Pietruszkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i oddzielamy listki od gałązek

Kolizje Smaków
Spaghetti z groszkiem i marchewką 139

pieprz oregano bazylia zioła prowansalskie ziele angielskie liść laurowy pieprz w kulkach ulubiony ser do posypania spaghetti Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażyć, dodać mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni zalać winem i poczekać aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory(...)kulkach, liść laurowy. Po ok 10 minutach dodać marchewkę i groszek (można z zalewą wg uznania - będzie lepszy sos). Przyprawić wg uznania. Makaron wymieszać z sosem i posypać serem (np. parmezanem). I gotowe! :) Smacznego

Trufelkowo
Kreteńska zapiekanka z bakłażanów 150

zrobiło się słonecznie. Do przygotowania dania użyłem: 3 średnich bakłażanów, 1 puszki pomidorów pelati, 2 dużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram sera feta, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu.  Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Dwie duże szalotki drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem(...)patelnię również dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a po następnej minucie zawartość puszki pomidorów pelati, łyżkę octu balsamicznego i 400 ml wody. Całość doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem i od czasu do czasu mieszając, gotowałem na małym ogniu przez około 20 minut - do czasu odparowania mniej więcej połowy wody. Umyte bakłażany pokroiłem w plastry o grubości

Wyprawy kulinarne
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WIEJSKĄ KIEŁBASKĄ 177

SKŁADNIKI NA 2 OSOBY: ➧ 30 dag Wiejskiej Kiełbasy  ➧6 Ziemniaków ➧1 Papryka czerwona  ➧6 Pieczarek ➧1 Cebula ➧20 dag Sera Żółtego Tartego ➧1 Jajko ➧300 ml Śmietany 18 % ➧Sól i pieprz do smaku ➧1 Łyżka mielonej papryki czerwonej  ➧1 Łyżka drobno siekanej pietruszki PRZYGOTOWANIE: 1. Kiełbasę obieram ze skóry i kroję w plastry, podsmażam na oleju(...)osolonej wodzie.  3. Warzywa kroję w plastry lub słupki. 4. Do naczynia żaroodpornego przekładam ugotowane ziemniaki kiełbasę,warzywa. 5. W misce łączę śmietanę,przyprawy,natkę ,jajka i ser. Dokładnie mieszam i zalewam całą zapiekankę. 6. Piekę w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut,  7.Podaję odrazu. SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Faszerowane pieczarki z serem 119

pokona Mistrza?" Jak najbardziej spodobało mi się wyzwanie i podjęłam je. Składniki: pieczarki 10 sporych szt Mięsko mielone( szynka wieprzowa którą najlepiej samemu zmielić) 500 g ogórek kwaszony 3 szt jajo 1 szt sól i pieprz do smaku ser gouda 200 g   do posypania pieczarek)"Charakterystyczny, śmietankowy smak i wyrazisty zapach Goudy posiada wielu zwolenników

Różowa kuchnia
Schab zapiekany pod szpinakiem i jabłkami z serem 197

kości (grubości ok.1,5cm) 350g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 2 duże, twarde i kwaśne (ważne!) jabłka 50g żółtego sera 3 średniej wielkości ząbki czosnku pół małego kubeczka jogurtu bałkańskiego lub kwaśnej śmietany 18% kawałek twardego masła lub margaryny świeżo mielony pieprz czarny i sól morska Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, uważając by nie były one zbyt cienkie. Posypujemy(...)obydwu stron równomiernie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Mięso warto odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę. Naczynie do zapiekania (polecam ceramiczne) smarujemy masłem lub margaryną. Na dnie wykładamy rozbite i przyprawione kotlety. Następne kładziemy na nich porwane plasterki żółtego sera tak, by pokryły dokładnie mięso. Można również oczywiście ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i postąpić

Kuchenna Kontrrewolucya
Makaron z gorgonzolą i fasolką 162

mnie gorgonzoli :)Składniki:ulubiony makaron (pół paczki) (u mnie świderki ale może być penne)ser gorgonzola (mój był z biedronki)15 dag wędzonego boczku2 garść mrożonej, zielonej fasolkikilka pomidorków koktajlowychnatka pietruszkipor - zielona częśćoliwa do smażeniaświeżo mielony pieprzMakaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Por kroimy w piórka, pomidorki(...)pół, natkę siekamy. Por, pomidorki i fasolkę podsmażamy na oliwie. Następnie podsmażone warzywa, boczek i ser dodajemy do makaronu. Chwilkę smażymy by ser się rozpuścił. Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz pieprz. makaron z gorgonzolą i fasolką

Bon Appetit Małgorzaty
Ostre pierożki serowe z czerwonym bobem 166

pierożki polałam. Pierożki wyszły delikatne i kremowe, a dzięki omaście ostre - wyjątkowe. Składniki: farsz: 250 czerwonego bobu, 200 g sera typu śródziemnomorskiego   Arla Apetina z ziołami prowansalskimi,   20 g listków zielonej pietruszki (pęczek), pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ciasto: 200 g mąki poznańskiej, 2 żółtka, szczypta soli, woda, ponadto: masło, trawa cytrynowa, świeża papryka peperoni żółtej(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i miksujemy za pomocą blendera. (Można przetrzeć przez gęste sitko, aby oddzielić skórkę jeśli nie została całkowicie zmiksowana.) Do bobu dodajemy pokrojony ser Apetina, pieprz i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodajemy bardzo drobno posiekaną pietruszkę i mieszamy. Farsz wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta. Ciasto: Do mąki dodajemy

Moniki Smakołyki
Placuszki z cukinii i sos pomidorowy 75

międzyczasie obrać i drobniutko pokroić cebulę. Startą cukinię po 10-15 minutach mocno odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać cebulę, pokruszony ser feta, 100g mąki, posiekane zioła i wbić jajko. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Masa będzie miała dosyć zwartą konsystencję. Na patelni (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć placuszki

Dietolog
Grzanki syrenki, czyli pomysł na odjechane kanapki z spiruliną 116

małych ilościach co jakiś czas. A ja bardzo chciałam zrobić syrenkowe kanapeczki:-) Składniki na 3 tosty: łyżeczka spiruliny 3 łyżki serka twarogowego mielonego (ja użyłam soft cheese) – można też użyć mascarpone, ricotty lub innego miękkiego sera, który łatwo się rozsmarowuje. 3 kromki chleba pełnoziarnistego Sposób przygotowania: Przygotuj 2 miseczki. W jednej umieść 3/4 łyżeczki spiruliny i wymieszaj z łyżką

wysmienity
Pizza prosciutto z kaparami 170

posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki tworząc cienką pizzę. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem

Zasmakuj Kuchni