mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:75/400)

FRANCUSKIE CIASTO CZEKOLADOWE 413

Następnie wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.W czystym, odtłuszczonym naczyniu ubijamy mikserem białka na pianę. Zwiększamy obroty, dodajemy sól i ubijamy aż piana będzie sztywna. Wsypujemy odłożone wcześniej 3 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru) i ubijamy aż piana zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca.1/3 piany dodajemy do masy czekoladowej i ubijamy całość mikserem. Resztę piany dodajemy delikatnie mieszając(...)piekarniku ok.35-45 minut (program góra-dół) aż dobrze wyrośnie a wierzchołek pod dotknięciem lekko się zapadnie. Ciasto ma być bardzo wilgotne.Ja piekłam 45 minut ze względu na użycie zamrożonych owoców.Po upieczeniu zdjąć boki formy i pozostawić ciasto do wystudzenia (gdy uda nam się powstrzymać, bo zapach jest nieziemski, smak też...) Podawać posypane mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 426

mnie forma do tarty o średnicy 28 cm) . Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty. Nakłuć gęsto widelcem (tak co pół cm) i włożyć na 30 minut do lodówki . Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Ciasto włożyć do pieca i piec 15-18 minut (aż nabierze lekko złotego koloru). Szpinak namoczyć, usunąć twarde łodygi, opłukać, osuszyć. Dużą patelnię rozgrzać(...)mamy ser w plasterkach) oraz śmietanę. Wymieszać wszystko. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Spróbować. Jeśli smak będzie za słaby, doprawić bardziej . Następnie dodać jaja. Ponownie wszystko wymieszać. Gotowy farsz szpinakowy przełożyć na podpieczony spód. Tartę ze szpinakiem i serem Gruyere wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut. The post Chrupiąca tarta

Moja Delicja
GRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI 235

Poza sezonem grillowym możecie upiec je w piekarniku :) Delikatne mięso i słodko-pikantny smak marynaty dają wspaniały efekt! Bardzo polecam! SKŁADNIKI: około 1 kg skrzydełek z kurczaka 50 ml sosu teriyaki 50 ml sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 0,5 łyżeczki płatków chili lub 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 2 łyżki miodu lub cukru(...)razu grillować na złoto-brązowy kolor (około 20-30 minut). Kilka razy czasu polej skrzydełka pozostałą w misce marynatą podczas grillowania (lub pieczenia).  Jeśli pieczesz je jednak w piekarniku to wstaw je do niego na 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.  Pod koniec grillowania/smażenia możesz posypać skrzydełka ziarenkami sezamu. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Kiełbasa Szlachty według Jacka W 226

Przepis Mięso: -2 kg szynki klasa pierwsza cięta w plastry -0,5 kg łopatka klasa druga cięta w plastry -0,5 kg łopatki klasa druga mielona fi 8mm Przyprawy -sól kamienna nie jodowana 18 g?kg -pieprz czarny 2 g /kg -bazylia 1 g/kg -oregano 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -zioła prowansalskie 0,5 g/kg -czosnek zgnieciony(...)posolone mięso dokładnie mieszamy dodajemy  wodę i pozostawiamy w lodówce na 48 godz mieszając co 12 godz. Po 48 godz mięso z łopatki pocięte w kawałki 4x4 cm mielimy na sitku fi 8 mm i dodajemy do drugiego mięsa w plastrach.Dalsza czynność to dodawanie przypraw dajemy je stopniowo i mieszamy. Mięso z przyprawami dobrze wymieszane chowamy do lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa 197

szaszłyki z mięsa mielonego, które przyprawiłam w bliskowschodnim, aromatycznym stylu. Zazwyczaj do ich przygotowania używa się jagnięciny, baraniny, czy też wołowiny – ja użyłam naszej polskiej wieprzowiny. Ważne w tym przypadku jest porządne doprawienie mięsa, należy też pamiętać, że nie dodaje się  do mięsa jajek. Kofty nadziewa się na patyki do szaszłyków, grilluje lub piecze w piekarniku. Ja polecam(...)świeżą miętą. Przepis na Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa. Pyszne były te kofty! Polecam. Polecam też przygotować inne grillowane dania w tym stylu: Ćevapčići – Cevapcici Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka – Cevapcici Mini kebaby z tymiankiem i sosem chili (grillowane) Mini kebaby (meksykańskie) Mini Kebaby i Kuchenne Zmagania Mini kebaby grillowane z ryżem Składniki 60 dag mięsa wieprzowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą w marynacie staropolskiej. 212

pozostało nic innego jak upiec je w piekarniku. Polecam ten sposób, jeśli i u Was pogoda nie dopisze, a tęskno Wam już za tak przygotowanym mięskiem. :) Składniki - 0.70 dkg mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka ) - 3-4 cebule - 2-3 kolorowe papryki - 3 łyżki marynaty staropolskiej Skworcu - 1 łyżeczka czosnku mielonego - olej Dodatkowo - patyczki do szaszłyków Wykonanie Mięso oczyszczam ze zbędnych(...)mięso, cebula, papryka, mięso, cebula, papryka, aż do wyczerpania składników. Każdy szaszłyk przed położeniem na ruszcie smaruję jeszcze przy pomocy pędzelka pozostałą z mięsa marynatą. Swoje szaszłyki piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni z termoobiegiem przez pierwsze 20 minut przykryte folią aluminiową, po tym czasie odkryłam folię, szaszłyki odwróciłam, posmarowałam ponownie marynata i piekłam kolejne 20 minut

Kuchnia z widokiem na ogród
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, TORT ZIEMNIACZANY 223

przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, dodajemy jajka, pokrojoną natkę pietruszki, majeranek i inne przyprawy (gdy je dodajemy). Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy wysmarowanej masłem lub olejem kokosowym i wysypanej bułką tartą lub mąką, otrębami, itp. Wygładzamy łyżką maczaną w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.60 minut, na programie góra-dół(...)bałkański-340g) - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka majonezu (nie jest to konieczne) Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, posolić, dodać jogurt, majonez (gdy dodajemy), świeżo mielony pieprz i wymieszać. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Karkówka z marchewką z piekarnika. 179

Dzisiaj zapraszam na pyszną karkówkę z marchewką, pieczoną w piekarniku. Ostatnio często piekę mięsa w piekarniku, po pierwsze że są zdrowsze bo zużywam mniej tłuszczu, a po drugie nie muszę stać przy patelni i co rusz mieszać żeby się coś nie przypaliło mam wtedy więcej czasu na przygotowanie czegoś innego :) Do mięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam :) Składniki : około(...)mielonego od Skworcu 1/2 szklanki oliwy Wykonanie ; Mięso umyć,osuszyć, pokroić w plastry  i natrzeć przyprawami. Cebulę obrać i pokroić w piórka dodać do mięsa, marchew obrać i pokroić w grubsze plasterki, dodać do mięsa, polać oliwą i wszystko wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą przełożyć mięso, szczelnie zamknąć i wstawić na noc do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury

Sama słodycz i szczypta chili
Krokiety wigilijne po rusku wg Aleex 149

można je zrobić przed Wigilią, a tuż przed wieczerzą zapiec w piekarniku. Będą znakomicie smakować z czerwonym barszczem. Może spróbujecie? Składniki: Naleśniki: • 2 szklanki mleka • 2 szklanki mąki • 2 jaja • olej • szczypta soli Farsz: • 40 dag ziemniaków po ugotowaniu (u mnie 4 średnie) • 20 dag trzykrotnie mielonego sera białego • 2 duże cebule + 1 dodatkowo • sól, pieprz • olej • kilka plasterków(...)pokrojonym w kosteczkę (jeśli danie szykujemy w innym okresie, poza Wigilią). 8. Naleśniki z ruskim farszem posypać zezłoconą cebulką lub cebulką z boczkiem. 9. Wstawić na 15 minut do piekarnika. 10. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

W mojej kuchni
Pieczone kotlety schabowe 151

Kolejny przepis na „trochę” lżejszy obiad. Kotlety schabowe z piekarnika, pieczone z odrobiną masełka w kąpieli wodnej aby nie były suche. Osobiście nie przepadam za schabowymi, ze względu na to że ociekają tłuszczem, ale od czasu do czasu do czasu zjem oczywiście, zdecydowanie wolę mielone. Pieczone schabowe są inne niż te które jadłam wcześniej, są wilgotne(...)jajku, następnie „wytarzać” w bułce tartej, odłożyć do naczynia żaroodpornego. Tak postąpić z pozostałymi kotletami. Na każdy kawałek położyć masło. Będziemy piec kotlety w kąpieli wodnej. Do piekarnika nagrzanego do 150 st. z termoobiegiem na 1 półce od dołu umieścić szerokie i niskie naczynie z wrzącą wodą. Następnie na półce wyżej (najlepiej na kratce, a nie blaszce) wstawić

moj przepis na
Pieczony Filet z Kurczaka na Kanapki 8710

przetwarzając je sama omijam dodatkową obróbkę przemysłową.  Na pierwszy ogień poszedł ten filet, który widzicie na zdjęciu. Marynowałam go 2 dni, bo nie miałam kiedy włożyć go do piekarnika. Wyszedł pysznie! Dziecko było zachwycone. Dodatkowym atutem była "funkcjonalność" tego pieczonego mięska. Na kanapki do szkoły idealne, a któregoś dnia posłużył nam jako awaryjny obiad, wystarczyło sporządzić tylko sos pieczeniowy(...)pojedynczy filet z kurczaka sól pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Skworcu 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej Skworcu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszałam z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Fileta umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Powstałą

Blondynka Gotuje
Pieczona karkówka z kminkiem i cebulą 142

spore cebule Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i sporą ilością mielonego kminku. Cebulę obieramy i kroimy w cząstki ( 4 ). Kładziemy wokół karkówki. Naczynie foliujemy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin ( najlepiej na noc ). Po upływie tego czasu pieczemy w piekarniku około 2 godzin w temperaturze 190 o C. Po upływie 1 godziny przykrywamy folią

Smaki Ewy
Pizza z grzybami i dodatkami oraz "Rosół z kury domowej" 169

grzybami. Na wierzchu ułożyć kawałki cukinii (u nas po jednej stronie, bo nie wszyscy mieli na nią ochotę) i plastry pepperoni. Całość posypać suszonym oregano i solą. Piec (góra - dół) ok. pół godziny w temp. 200 stopni C. Na ostatnie 5 minut zmienić program piekarnika na grillowanie z cyrkulacją powietrza.  ----- Podobne: Simit - bajgle tureckie Podwójna zakręcona margherita Pizza

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z sezonowymi owocami i kruszonką 133

formę do pieczenia ciastem. Przelej masę na ciasto. Ułóż owoce. Z pozostałego masła, cukru, mielonych migdałów, płatków owsianych i płatków migdałowych zrób kruszonkę (wymieszaj poprostu wszystko razem) i wysyp na wierz ciasta. Piecz przez 40 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem (jeżeli oczywiście Twój piekarnik posiada taką funkcję). Smacznego!     Artykuł Ciasto

greenscarf
Crumble z rabarbarem i bananami 121

płatkami migdałowymi. Rozkładamy do ceramicznych kokilek. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukry, mieszamy z mielonymi migdałami, dodajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy ciasta! Posypujemy grubo kruszonką owoce. Zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30 -35 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Batony owsiane z masa rabarbarowa czyli Slodki Czwartek odc.103 159

owsiane z masa rabarbarowa 200 g płatków owsianych 100 g maki pszennej 1 łyżeczka mielonego imbiru 200 g masła 1/2 szkl. cukru trzcinowego demeara szczypta soli 4 łodygi rabarbaru pół szkl. wody sok z połowy cytryny 2 łyżki kaszy manny cukier puder do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Płatki mieszamy z maka , imbirem, solą i łączymy z rozpuszczonym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak po zbójnicku wg Aleex 135

podlać bulionem grzybowym wymieszanym z koncentratem pomidorowym lub ketchupem. Dodać szczyptę cukru. Delikatnie oprószyć mielonym kminkiem. 6. Smażyć ok. 10-15 minut. 7. Kapustę z pieczarkami wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Na niej ułożyć części kurczaka. Kurczaka posmarować olejem. 8. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia, kurczaka posmarować

W mojej kuchni
Gołąbki inaczej, szybszy sposób na pyszny obiad 297

wysmarować masłem lub olejem i rozłożyć część posiekanej kapusty, na to część masy z mielonym mięsem. Polać połową sosu. Następnie znowu kapusta i mięso. Ostatnia warstwa znowu kapusta i polać pozostałym sosem. Zapiekankę przykryć i tak cały czas piec pod przykryciem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec godzinę i 10 minut. Podawać można w różny sposób

Kuchnia Pokoleń
Pasztet bezglutenowy z ziarnami dyni 152

sitku, po czym dodać papkę z kaszki kukurydzianej. Dodać jajka, doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i przetartym majerankiem. Całość ponownie bardzo dokładnie zblendować. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodajemy kilka łyżek wywaru po mięsie Farsz przełożyć do foremek i piec w piekarniku około 55 - 60 minut. w temp. 180 bez termoobiegu. Do piekarnika wstawić dodatkowo pojemnik

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Warzywny gulasz z bakłażanem, pomidorami i fasolą 98

łyżeczka przyprawy curry ½ łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku opcjonalnie do smaku 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu (jeśli pomidory są bardzo kwaśne) świeże zioła do posypania – posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra Wykonanie :  Piekarnik nagrzej do 200C. Kawałki bakłażana wymieszaj w odrobinie roślinnego oleju lub w oliwie, dodaj

Kubki smaku
Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami. 140

, pieprz Mięso mielone mieszamy z jajkiem bułką tartą i wszystkimi przyprawami. Pieczarki podsmażamy na odrobinie tłuszczu aż cała woda wyparuje. Połowę mięsa mielonego układamy w foremce (ja mam wymiary - 25 cm x 12 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczarki podsmażone układamy w foremce na mięsie, przykrywamy resztą mięsa. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym

Moje-pitraszenie
Papryki faszerowane mięsem i śliwkami 137

pozbyć się gniazd nasiennych. Wrzucić papryczki do malaksera. Rozdrobnić zawartość malaksera. Dorzucić mięso mielone. Ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą z papryk obtoczyć w oleju z papieru. Wypełniać papryki farszem. Przykryć papryki odciętymi czapeczkami i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać gorące. ----------- Podobne: Papryka z kaszą gryczaną i kalafiorem

Weekendy w domu i ogrodzie
Paszteciki nadziewane pieczarkami 143

łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczki soli farsz: - 400g świeżych pieczarek - 1/2 cebuli średniej - mielony czarny pieprz - suszona bazylia - sól Marsala&Rozmaryn Royal Brand dodatki: - 1 białko do wysmarowania ciasta - olej rzepakowy do smażenia - sos czosnkowy lub barszcz czerwony do podania Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewam, dodaję rozkruszone drożdże oraz cukier. Odkładam na kilka minut

Kuchnia co dnia
Zapiekanka z mięsem i kapustą 264

wyłożyłem ją 4 dużymi liśćmi kapusty. Kapustę z patelni starannie wymieszałem z mięsem mielonym, przyprawiłem solą i pieprzem. Masę rozłożyłem na liściach kapusty i nakryłem pozostałymi liśćmi. Na wierzchu zapiekanki ułożyłem plasterki boczku i posmarowałem śmietaną. Formę nakryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika na ok. 60 minut , rozgrzanego do 170 stopni C. Na około 10 minut przed końcem

R'n'G Kitchen
Puree z pieczonych buraków 163

buraki średniej wielkości - sól, pieprz - 1 łyżeczka tartego chrzanu - 1 łyżeczka musztardy dijon - szczypta mielonego czosnku Dodatkowo potrzebna folia aluminiowa do zawijania buraków. Buraki myjemy, osuszamy, kładziemy na foli aluminiowej, przyprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w folię. Tak przygotowane buraki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut aż buraki będą miękkie. Upieczone buraki wyjmujemy

Kuchenne Wariacje
Biszkoptowe serduszka z kremem malinowym 165

Ciasto wylać na blachę, rozprowadzić równomiernie, piec przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.  Po ostudzeniu można wycinać serduszka, posłużyła mi do tego foremka o boku 11 cm (jak na zdjęciu). Wyszło 8 serduszek. Krem malinowy: W malakserze (lub blenderze) mielimy suszone maliny. Do misy miksera wrzucamy masło pokrojone na kawałki i ucieramy na puszystą

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowa polędwiczka 210

śliwkowych - najlepiej domowych :) pieprz w kulkach rozbity na dość grube kawałki lub świeżo mielony pieprz (młynek) niewielka ilość oleju Wykonanie: Szalotki podsmażamy na patelni około 3 minut z każdej strony.  Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Polędwiczki obtaczamy w pieprzu lub posypujemy pieprzem

Garniec Magalie
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 181

oleju . Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować lekko olejem. Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso z obu stron, a następnie przykryć kawałkiem folii aluminiowej (niezbyt szczelnie i błyszczącą stroną do dołu)  i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.  Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort Szwarcwaldzki, czyli wiśniowy tort z Czarnego Lasu- Black Forest Cake :) 233

czym łączymy, delikatnie mieszając z utartą masą. Na koniec dodajemy po trochu mielone migdały i startą czekoladę. Po dokładnym wymieszaniu, przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180°C, około 40 minut. Upieczone ciasto zostawiamy na około 20 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto kroimy na 3 warstwy. Kompot

Smakowy Raj
Bakłażany faszerowane mięsem 231

rozgrzanym olejem rzepakowym. Bakłażany i miąższ płuczemy z soli i odsączamy z wody. Mielone mięso drobiowe dodajemy wraz z kawałkami odsączonego bakłażana, pokrojoną papryką i smażymy 15-20 minut. Połówki bakłażanów skrapiamy olejem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut. Podsmażone mięso solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy

mojewypiekiinietylko
Pasztet domowy pieczony 168

kawałki gotowane i surowe mięso.Wątróbkę, mięso, warzywa i bułkę mielimy.   Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Dokładnie uciskamy.   Na wierzchu robimy wzorek i smarujemy delikatnie olejem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 40 minut.Pasztet upieczony.Wyjmujemy z formy

Maminek kulinarny
ZUPA BOUILLABAISSE 214

dopiero wówczas dorzucić je do garnka z zupą. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Można także dodać szczyptę chili. Podczas gotowania się zupy przygotować sobie grzanki. Kawałki bagietki posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku i podsmażyć na patelni na oliwie z masłem lub w piekarniku. Podawać z grzankami, posypane obficie świeżym koperkiem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą 157

pudru 2-3 łyżki  zimnej wody posypki dekoracyjne Jeśli mamy mielone migdały i orzechy to ekstra, jeśli nie to mielimy je w młynku. Czekoladę ścieramy na tarce. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy ok. 10 minut aż cukier się rozpuści. Dodajemy mielone migdały, orzechy i czekoladę, ostrożnie mieszamy łyżką. Łyżką(...)nabieramy bezową masę i układamy na papierze do pieczenia w pewnej odległości, gdyż makaroniki rosną. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15 minut. Studzimy. Lukier przygotowujemy z cukru pudru i  wody (1/2 szkl. cukru pudru i 1-2 łyżki cukru) całość dokładnie ucieramy łyżką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na środek ciasteczka, posypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grecka Musaka 207

pieprzem, papryką ostrą, jeżeli ktoś lubi można użyć przyprawy do wieprzowiny lub mięsa mielonego. Teraz możemy zająć się bakłażanem. Każdy krążek dokładnie myjemy i odsączamy do sucha na papierowym ręczniku.  Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, najpierw 7 minut z jednej strony, potem 7 z drugiej

Czerwona Porzeczka
Klops z jajkiem czyli pieczeń rzymska 477

zapakowane. Na szczęście w moim osiedlowym sklepie stoisko mięsne jest wyposażone w maszynkę do mielenia i mogę sobie wybrać który kawałek zostanie zmielony. Gdy ten krok mamy już za sobą, reszta jest mało skomplikowana. Wystarczy wymieszać mięcho z jajkiem, bułką i przyprawami, upiec w piekarniku i obiad gotowy. Klops na zimno jest doskonałą wędliną. Jego smak zależy głównie od mięsa

Gotuj z Misiem