mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:78/400)

Mielony na gnieździe 133

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety mielone z ziemniakami, to polecam moją wersję. Są bardzo aromatyczne, mięciutkie i co najlepsze w takim wydaniu smakują jeszcze lepiej. Czas przygotowania nie jest dużo dłuższy niż tradycyjnego obiadu, więc śmiało możecie go przyrządzić nawet po pracy. Ewentualnie przygotować dzień wcześniej, owinąć folią spożywczą i wstawić w zimne miejsce. Zapewniam(...)się nie stanie i nazajutrz po upieczeniu będą tak samo pyszne :) Składniki: Dla 4 osób: 1 opakowanie makaronu "Gniazda" np Międzybrodzki ok 35 dkg mięsa mielonego z łopatki lub szynki 1 cebula biała 3 małe ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii ok 20g papryki czerwonej ok 20g papryki zielonej 4 łyżki oleju smakowego z papryką ostrą, pomidorem i bazylią

Kuchnia w czekoladzie
C - Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym 174

jajka, 1,5 szklanka cukier puder, 1 kg jabłka kwaśne, 1 kg jabłka słodkie, 2 szt pomarańcza, 1 szt cytryna, do smaku cynamom, do smaku gałka muszkatołowa mielona              2 łyżki masła Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę(...)dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Faszerowane grzyby Portobello 228

dużą porcją sałaty - będziemy mieli całkiem solidne danie np na lunch. składniki 4 duże grzyby Portobello oliwa z oliwek,  sól, pieprz farsz: 125 g mozzarelli 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów (lub posiekanych suszonych pomidorów) 1/2 łyżeczki pieprzu 8 oliwek kilka liści bazylii 1 łyżeczka oregano sól do smaku Przygotowanie   Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.  Mozzarellę

Stare Gary
Zrazy 214

używać na kuchence indukcyjnej oraz w piekarnika. Bardzo fajną znajdziecie w sklepie www.garneczki.pl Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 30 minut + 90 minut duszenie Składniki: 8 płatów karkówki 4 ogórki kiszone kromka czerstwego chleba cebula Ok. 100g boczku w kawałku lub kiełbasy Ok. 400 ml bulionu wołowego Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz, liść laurowy(...)kilka ziarenek ziela angielskiego Karkówkę rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz świeżo mieloną solą. Ogórki tniemy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Chleb kroimy w paski, podobnie robimy z boczkiem. Na każdym płacie karkówki przy jednym (węższym końcu) układamy po kawałku chleba, boczku, 2 kawałkach ogórka i cebuli

Kolizje Smaków
Sambusak z serami, pierożki 134

Zdjąć z patelni i przestudzić. Połączyć wszystkie składniki i lekko posypać świeżo mielonym pieprzem. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, bardzo delikatnie. Wyciąć okrągłe kółka, na każdym położyć dużą porcję masy. Złożyć na pół i dokładnie zlepić boki. Posmarować pierożki rozmąconym żółtkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 30 minut. Podawać gorące z sałatą i pomidorkami

Kuchnia Pokoleń
Seromakowiec. 785

chłodzimy około 30 minut, pod koniec czasu chłodzenia nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód na jasnozłocisty kolor. MASA MAKOWA: 400 g mielonego maku (suchy, zmielony) 250 ml wrzącego mleka(...)dodając ewentualnie łyżeczkę mleka. Do letniej masy wbijamy jajka, dodajemy drożdże, rodzynki, orzechy, skórkę cytrynową, aromat i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę przekładamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C i pieczemy około 15 minut, czyli tyle czasu ile będziemy przygotowywać masę serową. MASA SEROWA: 80 g miękkiego masła 120 g cukru pudru

Rozpustne gotowanie
Wianuszki kardamonowo - migdałowe 128

sami zdecydujcie :). Składniki na ciasto: - 60 dag mąki pszennej, użyłam typu 500 - 375 ml mleka - 5 dag masła - 7 dag cukru pudru - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1 łyżeczka mielonego kardamonu - 1 łyżeczka cukru kryształu - 1 łyżeczka soli - 5 dag świeżych drożdży - 1 jajo 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru kryształu, odstawić na 10 minut(...)zlepiać końcami tworząc wianuszek.  3. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Wianuszki układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Czas pieczenia ok. 20-25 minut. Studzić na kratce kuchennej, aby odparowały. Farsz migdałowy: - 12 dag miękkiego masła - 10 dag mielonych migdałów - 4 łyżki słodkiej śmietanki

Apetyczna babeczka
Przekąska francuska z kurkami, oliwkami i zieloną pietruszką 189

które wcześniej pietruszką z oliwkami zmiksowanymi wyłożyłam  i dopiero kurki dołożyłam. Każdy kawałek ciasta pozawijałam, wierzch  roztrzepanym jajkiem  z żółtym serem zmieszanym posmarowałam i do rozgrzanego piekarnika na 15 min dałam.  Takie francuskie  z kurkami smakołyki na ciepło można podawać lub na zimno sobie zajadać.  To jest szybka przekąska grzybowa i myślę, że warto(...)mielona do smaku, 1 małe jajko, 2 łyżki drobno startego sera bursztyn. Przygotowanie: Kurki czyścimy, kroimy w drobne kawałeczki i podsmażamy na maśle do momentu odparowania wody. Dodajemy sos Worcester i chwilę podsmażamy (do odparowania). Pozostawiamy do przestygnięcia. Oliwki i pietruszkę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem pieprzu i papryczki chili. Jajko roztrzepujemy dokładnie i mieszamy z serem. Piekarnik

Moniki Smakołyki
Pieczone gołąbki z mięsem 183

sobotę przystało będą u nas gołąbki. Te przygotowałam dla odmiany jako pieczone w piekarniku, a tuż przed podaniem opieczone. Podałam je dla klasyki z sosem pomidorowym. Muszę przyznać, że rzadko gości u nas inny sos do tego dania. Następnym razem pokuszę się by przygotować np koperkowy gdyż również świetnie będzie pasował. A  jaki farsz jest dzisiaj? Nie mogłam oprzeć(...)całość przyprawiona dość pikantnie świeżo mielonym czarnym pieprzem.   Pieczone gołąbki z mięsem   Składniki : 1 główka kapusty  600-700 g łopatki 1 cebula biała 200 g ryżu sól, pieprz przyprawa w płynie maggi  masło 3-4 szklanki bulionu lub wody  sos pomidorowy Przygotowanie : Łopatkę myjemy, cebulę obieramy - wszystko mielimy w maszynce.  Biały ryż gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gnocchi z tapenadą 70

porcje) Ziemniaki dokładnie myjemy, lekko skrapiamy oliwą, nakłuwamy widelcem i pieczemy w łupinach w piekarniku w 220 stopniach około godziny. Po tym czasie odstawiamy ziemniaki na chwilę i obieramy jeszcze gorące, przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy żółtko, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, świeżo mielony pieprz i tyle mąki żeby połączyć składniki w jednorodną masę, nie może lepić

Kardamonovy
Ziołowe faszerowane polędwiczki i "Kobiety z Czerwonych Bagien" 163

papryki i chorizo. Kolendrę i pietruszkę pokroić drobno. Polędwiczki posypać solą i świeżo mielonym pieprzem, a potem obtoczyć w mieszaninie ziół. Każdy kawałek mięsa zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Zwinąć końcówki, by otrzymać coś na kształt cukierka. "Cukierki" ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.  Po wyjęciu polędwiczek z piekarnika odłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem z papryki z chorizo 133

bulionu 125 g mascarpone 2 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1-1,5 łyżeczki kurkumy oliwa z oliwek do smażenia sól 1 kawałek chorizo (paprykowa hiszpańska kiełbasa) Wykonanie: Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Gdy warzywa zbrązowieją, przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Wołowina sriracha z pikatnym sosem curry z orzechów nerkowca. 148

może go być w jednej łyżeczce? :-). Składniki na meatballs: 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko ⅓ szklanki kolendry (drobno posiekanej) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu sriracha 2 łyżeczki imbiru sól i pieprz do smaku Przygotowanie meatballs: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, w misce mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich kulki. Ustawiamy

PaleoLife
Pide z mięsem mielonym (Pide mit Hackfleisch) 119

ciepłe miejsce. II. W tym czasie robimy farsz: Mielone wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa dorzucamy paprykę i doprawiamy. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Możecie do farszu dodać także zieloną pietruszkę. III. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciasto kroimy na 3 części. Rozwałkować je należy w kształt przypominający łódkę

Kuchnia smaków
Pasztet z wątróbki drobiowej 143

doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem; patelnię przykrywamy i odstawiamy by całość wystygła. Następnie dwukrotnie mielimy wątróbkę z cebulą i pozostałą na patelni wodą, dodajemy jajka, gałkę i wyrabiamy jednolitą masę. Przekładamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach (w nagrzanym piekarniku) przez 30 - 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy pasztet z foremki i studzimy

Czary - gary w kuchni
Glazurowane filety z udek kurczaka. 239

Pozostawić na minimum 1/2 godziny. W tym czasie przygotować glazurę.  Koncentrat, keczup, mieloną paprykę i cukier muscovado wymieszać w miseczce na gładką masę. Kawałki kurczaka podsmażyć (partiami) do lekkiego zrumienienia z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokryć glazurą i wstawić do piekarnika (190 stopni) na 25 - 30 minut. W trakcie pieczenia poodwracać kawałki mięsa dwa, trzy

zadanie-gotowanie
Słodkie środy - Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką 209

muffiny umieszczamy w formie, uzupełniamy powstałym ciastem, na wierzch układamy owoce, oprószamy mieloną kawą.  Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder, rozcieramy w placach do uzyskania kruszonki.  Uzyskaną kruszonkę przekładamy na owoce.   Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut - muffiny mają być zarumienione

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierś z indyka zapiekana w czerwonej soczewicy. 138

plasterki - wykładamy na dno wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i posypujemy papryką ostrą mieloną, na ziemniaki wykładamy naszą soczewicę, a na nią pokrojoną w plastry, posoloną i popieprzoną pierś z kurczaka, posypujemy pokrojoną w kostkę czerwoną papryką i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 30 minut, po tym czasie wykładamy po kawałku sera na pierś

Moje-pitraszenie
Musaka - grecka zapiekanka z ziemniakami, bakłażanem i mięsem pod beszamelem 225

płynu odparuje. Na koniec doprawiamy zawartość patelni solą, pieprzem, chili, natką pietruszki, oregano i mielonym cynamonem. 5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Na dno wykładamy podsmażone ziemniaki, następnie plastry bakłażana, farsz mięsno-pomidorowy, a na sam koniec sos beszamelowy. 6. Wkładamy musakę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy przez około 40 minut (do czasu

W kuchni Katie
Pasztet z żurawiną 158

namaczamy w wodzie, odciskamy. Ugotowane mięso, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, wątróbkę i bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodajemy suszoną żurawinę , pasztet dokładnie wyrabiamy. Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy od piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut

Bajeczna Kuchnia
Czekoladowe ciasto jaglane, bez glutenu i bez jajek 318

czekoladą, ja pominęłam Wszystkie składniki, oprócz skórki z pomarańczy, umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą skórki z pomarańczy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45-50 minut. Studzimy.   Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kremowe risotto dyniowe z kurczakiem 191

tartego sera ( bursztyn lub gouda ) 1 łyżka masła oliwa z oliwek przyprawy: chili, mielony imbir, ziarna kolendry Wykonanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z nasion i pociąć w mniejsze kawałki. Kawałki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Upieczoną i ostygniętą dynię obrać ze skóry, po czym

kolorowotorcikowo
Serowo-ziołowe muffiny z pomidorkami koktajlowymi 180

szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki ziół do pizzy 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku pomidorki koktajlowe (po 1 na każdą muffinkę) pestki dyni Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 o C. Pomidorki umyć i osuszyć. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać

Czerwień i błękit
Schab Duszony z warzywami 156

schab zapiekany w sosie z warzywami . Większość czasu schab spędzi w piekarniku więc umknę przed gorącem ,  będzie pysznie .   Składniki na schab duszony: schab 12 plastrów ( 1,20 kg) 3 łyżki przyprawy Kebabczeta   ( Mieszanka przypraw do kiełbas i wszelkiego rodzaju pieczeni i zrazów mielonych)  sól prowansalska do natarcia mięsa . Dodatkowo: papryka czerwona

Różowa kuchnia
Ciasto bananowe (chlebek bananowy) 122

cukru trzcinowego. Dzięki temu uzyskamy fajną chrupiącą powierzchnię. I wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Niech ciasto troszeczkę przestygnie zanim wyjmiemy je z formy. Potem dalej studzimy na kratce. Bo od ciepłego boli brzuszek :) Ja zajadałem się tym ciastem razem z mieloną czekoladą i dżemem z pigwy. Cierpkość tego dżemu genialnie się komponuje ze słodkością bananów

Marder&Marder Manufacture
Tarta na cieście francuskim, z wędzonym łososiem, mozzarellą i pomidorami 131

pęczek szczypiorku kilka listków świeżej bazylii pieprz czarny i sól morska świeżo mielone Ciasto francuskie wykładamy w formie do tarty.  Jeśli używamy formy metalowej, najlepiej wysmarować ją wcześniej masłem, w przypadku ceramicznych lub szklanych nie jest to wymagane. Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki

Kuchenna Kontrrewolucya
Crostata (włoska tarta) 148

paseczków. Wylepić całą formę ciastem. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Spód do tarty podpiec przez ok. 6 min. Ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 600 g niskosłodzonej konfitury z moreli z dużymi kawałkami owoców 90 g mielonych migdałów 3 łyżki likieru Amaretto Konfiturę wymieszać z likierem. Na podpieczone ciasto równomiernie wysypać mielone migdały. Następnie delikatnie rozsmarować

maniapieczenia
Łosoś na zielonych szparagach z sosem szodonowym (Sabayon) 214

łyżka masła Sos Sabayon 4 żółtka drobna sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 125 ml wytrawnego szampana lub białego wina ½ łyżeczki skórki startej z cytryny Umyty i osuszony filet podzielić na 4 części. Skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 170°C (termoobieg). Naczynie żaroodporne cienko posmarować olejem. Ułożyć łososia. Piec

Pełny talerz
Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym 120

łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka soli 1.5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3/4 szklanki cukru 200g masła 2 duże jaja 2 szklanki domowego musu jabłkowego rozgniecionego widelcem   Przygotowanie: Jaja i masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Tortownicę z wkładem kominowym o średnicy

Moja Delicja
Wytrawny sernik z łososiem. 232

spód: 150 g chleba Wasa (u mnie pomieszane Original i wieloziarniste ) 80 g roztopionego masła (Polskie Mlekovita) 1 małe jajko Składniki na masę: 500 g sera białego 3 krotnie mielonego (twaróg wiejski Mlekovita) 180 ml śmietany 18% (Polska Mlekovita) 150 g wędzonego łososia łyżka posiekanych kaparów pół pokrojonej w kostkę papryki pęczek koperku łyżka soku z cytryny i otarta(...)śmietany 18% (Polska Mlekovita) sól, sok z cytryny do smaku  Wykonanie: Chleb Wasa mielimy w blenderze do momentu uzyskania pisaku, dodajemy roztopione masło i jajko. Całość dokładnie razem miksujemy i wylepiamy tym dno tortownicy ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 15-20 min. Wyjmujemy i studzimy. Ser łączymy

Malinowe Pocałunki
Domowa pizza 191

używam mozzarelli), posypać oregano i piec ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w zalewie 150 ml passaty 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowy 2 łyżeczki octu winnego sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie składniki włożyć do rondla i zagotować. Na małym ogniu gotować

W SMAK
Kurczak w pikantnej otrębowej skorupce 188

kurczaka. Mięso pod chrupiącą skórką jest soczyste. Kurczaka podałam z frytkami z piekarnika oraz sałatą rzymską z pomidorami w sosie winegret. Moje danie z chęcią dodaję do akcji Przepis miesiąca - danie z kurczakiem, prowadzonej przez Małgosię . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, suszony czosnek

Czerwień i błękit