chwili byłam wolna! Znaczy się, mogłam zacząć wałkować niezliczone metry kruchego ciasta... Tak właśnie zaczęłam ten niezwykle wietrzny i pochmurny czwartek. Po powrocie do domu okazało się, że piekarnik nie chce współpracować, co przyprawiło mnie najpierw niemal o łzy, a później o dość emocjonalny i kwiecisty w swej wymowie wybuch; ale to już inna historia... Dzisiaj kolejny skandynawski przepis(...)jagód lub borówek amerykańskich 50 ml cydru z kwiatów czarnego bzu 2 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g mąki pszennej 65 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g masła 50 ml mleka Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz owinąć formę folią aluminiową, żeby płyn nie wyciekł
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomarańczy 250 g masła 50 g i 3 łyżki miodu 300 g drobnego cukru trzcinowego 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczka sody oczyszczonej 100 g mielonych migdałów 4 duże jajka 140 g jogurtu greckiego olejek pomarańczowy owoce z ½ granatu Wykonanie: Przygotować 2 pomarańcze - można to zrobić dzień wcześniej: Pomarańcze przełożyć do rondla, zalać je całe(...)wymieszać. Ciasto ostrożnie przełożyć do tortownicy, tak żeby pomarańcze się nie przesunęły. Piec w temperaturze 180 o C przez 55 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić przez 10 minut w foremce a następnie wyłożyć go na patere lub talerz tak by pomarańcze były na wierzchu. Sok z pomarańczy przelać do rondelka, dodać resztę cukru
Mama Gotujeśrednicy 22-23 cm) Spód: 1 jajko 100g mąki pszennej 40g masła/margaryny 40g cukru pudru 30g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500g mielonego twarogu 1 jajko 2 żółtka 150g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50g wiórek kokosowych 200 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ; w ostateczności(...)soli i cukru). (Cukier wsypać w połowie ubijania.) Dodać wiórki i mąkę. Wszystko razem dokładnie (i delikatnie) wymieszać i przełożyć (równomiernie) na gorący sernik. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika - na 20 minut. Po ostudzeniu (przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika) wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). (Przed podaniem wierzch oprószyłam cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi
Di gotujewszystko przede mną! :) Przepis pochodzi z książeczki wydawnictwa Happy Books z serii Essen&Genießen pt: "Plätzchen", notabene kupionej w lutym za 1 €! ;) Składniki: 250 g mąki 50 g mielonych migdałów bez skórki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 100 g cukru 50 g masy marcepanowej 1 jajko Ozdobny brzeżek z marcepanu(...)czasie wymieszać za pomocą miksera pozostały marcepan z jajkiem i cukrem na masę bez grudek, następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego z szeroką, ząbkowaną końcówką. 3. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Połowę ciasta pozostawić w lodówce, drugą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wycinać ciastka foremką - średnim serduszkiem i kłaść w odstępach 1 cm na blachę wyłożoną
Kuchnia Prezydentowejgładką masę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut. W tym czasie zrobimy farsz: Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mielone mięso i przecier pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kminu rzymskiego i ostrej papryki. Dodajemy też pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy(...)składamy tortillę: dół zawijamy jakieś 4 cm od góry i zakładamy na siebie boki. Tak żeby burrito było zawinięte z trzech stron, żeby tylko góra była niezawinięta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 10 minut. Możemy podawać burrito samo, z kwaśną śmietaną lub jakimś sosem. U nas idealnie się sprawdził czosnkowy sos, który kiedyś robiliśmy do pizzerinek
Marder&Marder Manufacturemięsem. Roladki wyszły pyszne! Na pewno często będę wracała do przepisu ... :)) Składniki: 8 u dek z kurczaka bez skóry i kości Na farsz: 400g mielonego mięsa (u mnie mielona łopatka) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku słodka papryka sól pieprz ziołowy ziele angielskie liść laurowy tymianek 3 cebule olej do smażenia Wykonanie: Udka(...)złoty kolor. Następnie dorzucić do niej liść laurowy, ziele angielskie, podlać wszystko wodą (ok 1/2szkl.) i zagotować. Przelać zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z roladkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 50 minut. Po tym czasie roladki będą już miękkie. Podawać z ziemniakami, kopytkami lub kaszą
Walijskie Pichceniegarnka wsypujemy mak, zalewamy wodą i gotujemy mieszając około 20 minut, następnie przecedzamy przez sito. Zaparzony mak mielimy przez maszynkę dwukrotnie, pod koniec mielenia dodajemy orzechy - które tez mielimy. Zmielony mak z orzechami wsypujemy do makutry lub do miski, dodajemy kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy, miód, jajka, rozpuszczony tłuszcz, olejek migdałowy i zaparzone rodzynki. Wszystko dokładnie ucieramy za pomocą pałki(...)Powtarzamy tą czynność przy pozostałych makowcach, Gotowe makowce zawijamy w papier do pieczenia wkładamy do korytek lub na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut, można zwiększyć temperaturę w trakcie. Gdy makowce przestygną dekorujemy je lukrem
Piekę, bo lubięSkładniki:60 dag mięsa mielonego (od łopatki lub karkówki)1 cebula1 sucha kajzerkasuszony majeranek2 ząbki czosnku 1 jajkosól, pieprz0,5-1 litr rosołu lub bulionuliść laurowyziele angielskiekminek 2-3 łyżki mąki2-3 łyżki śmietany 18%1 pęczek koperkumąka do obtoczenia pulpetówolej do smażenia Sposób przygotowania:1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać(...)zimnej wody, wlać do wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić.Smacznego!!!Zapraszam Was także na pulpety z piekarnika zapiekane w sosie koperkowym: KLIK
Kuchnia domowa Anismak... smak jest po prostu boski. Jako, że uwielbiam zapiekanki z makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust.Potrzebne nam:*300g makaronu kokardki*na sos z mięsem:- 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego- 1 cebula- 3 ząbki czosnku- 400 ml passaty pomidorowej- tymianek, oregano*sos beszamelowy:- niecałe 2 łyżki masła- 2 łyżki mąki- 400 ml mleka- sól i pieprz- szczypta(...)połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjijajka150 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)1 łyżeczka mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonych goździków80 g cukru1 łyżka soku z cytrynydodatkowo:400 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżka kakao1/2 łyżeczki cynamonuMąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać(...)cytryny i przyprawy umieścić w misce. Zmiksować tylko do połączenia składników.Masę wyłożyć na podpieczony spód.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.Przed podaniem ubić kremówkę z cukrem waniliowym, wyłożyć na tartę. Wierzch oprószyć kakao wymieszanym z cynamonem.Smacznego!Kto się skusi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKofty to po prostu mielone mięso na szaszłykach przyprawione w orientalnym stylu. Zazwyczaj używa się do ich wykonania mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny, którą ja właśnie wykorzystałam. Najważniejsze w całym daniu jest doprawienie mięsa, które nadaje mu charakterystycznego, wyrazistego smaku. Kofta kebab z bułką pita Składniki: 400 g zmielonej wołowiny lub jagnięciny/baraniny 1 mała cebula(...)ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki ciemnego sosu sojowego sok i skórka otarta z połowy limonki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki kardamonu ¼ łyżeczki kurkumy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry 1 łyżka posiekanej mięty 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz cytrynowy Dodatki: oliwa
Mania Gotowaniamarchewek • 1 średni seler • 2 pietruszki • 9 jajek • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki masła • kilka łyżek oleju • 2 łyżki natki pietruszki • sól, biały pieprz • gałka muszkatołowa, imbir mielony do smaku Wykonanie: • Marchewkę obrać, pokroić w plastry, posolić, dodać 1 łyżkę masła, podlać 1/2 szklanką wody i udusić do miękkości. • Odlać płyn, zmiksować marchewkę(...)Średnią tortownicę wysmarować olejem i położyć na spód omlet. • Na omlet położyć puree z marchewki, następnie dorsza i puree selerowo-pietruszkowe. • Wstawić do piekarnika na 30 minut do temp. 180 st.C. • Po tym czasie roztrzepać 3 jajka, dodać sól, pieprz i 1 łyżkę natki pietruszki. • Zalać jajkami zapiekankę
To co kochampara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Składniki na hamburgera z wołowiny: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego chudego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka musztardy 1 jajko szczypta chili sól świeżo zmielony pieprz szczypta gałki muszkatołowej Dodatki: pomidory w plastrach plasterki czerwonej cebuli(...)przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. W trakcie gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować. Mięso wyjąć z lodówki i upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Bułki powinny być ciepłe i podpieczone. Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć hamburgera, plaster pomidora, krążki cebuli, polać sosem i położyć górę bułki. Ugnieść
Przepisy kulinarne babci Antoninymięsem to smak mojego dzieciństwa. Rodzinne i niemalże lubiane przez wszystkich domowe danie. Mój najstarszy i najmłodszy syn nie lubi gołąbków, więc kiedy przyrządzam to danie, dla nich robię mielone. Za to moje średnie dziecko uwielbia je. Kiedy je robię zawsze się pyta ile? Nie ma znaczenia czy przyrządzę pełną blachę, czy w dużym garnku. Jonas je gołąbki(...)przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które smakiem przypomina gołąbki. Gołąbki z sosem kurkowym Składniki: ok. 20 sztuk 1 główka włoskiej kapusty, ok. 2 kilogramów 1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe 1 duża cebula 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki 1 jajko 5 szklanek ugotowanego ryżu, gruboziarnistego sól i pieprz
codojedzeniaPRZYGOTOWANIE : Cebulkę kroimy drobno, podpiekamy na oliwie w wysokiej patelni lub garnku. Następnie dodajemy mięso mielone, kostkę rosołową, pomidory z puszki i poszatkowane pieczarki. Chwilkę smażymy, około 15 minut, ciągle mieszając aż mięso się połączy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku bazylią, solą, papryką i pieprzem. Płaty lazanii gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem(...)Następnie znowu makaron, sos mięsny, ser i beszamel. Na samym końcu musi znaleźć się makaron posmarowany beszamelem i rozsypujemy resztą sera. Lazanię pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 % C. Kiedy ser już ładnie się podpiecze lazanię wyciągamy i studzimy. Podajemy ciepłą posypaną szczypiorkiem. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliKolejny przepis z serii pochodnych pizzy. Mój ulubiony temat kulinarny :) Szczerze mówiąc jeszcze nigdy tego nie robiłam, wpadł mi do głowy ten pomysł jak zobaczyłam zawijasy z mięsem mielonym w mojej teczce z przepisami. I pomyślałam sobie a może by spróbować zrobić zawijasy a'la pizza?? To był dobry pomysł, efekt był zachwycający! Mam nadzieję, że będę miała więcej(...)Roladę kroję na ok 2 cm paski i układam poziomo na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na koniec zostaje już tylko poukładać salami na zawijasy i wstawić do nagrzanego piekarnika do ok 250 st i piec 13-15 minut. Teraz Twoja kolej, wypróbuj przepis i podziel się swoją opinią. :) Smacznego
Kuchnia Vikiheight: 1em;" /> Składniki 1 duży kurczak 1 słoiczek pasty ajwar ok. 4 czubate ,łyżki – najlepiej własnej roboty ( tu przepis ) 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 3 łyżki tartego sera twardego 1 płaska łyżka cukru sól do smaku olej do natarcia kurczaka 1 cebula -duża 1 duża, świeża ,czerwona papryka Kurczaka płukamy , porządnie oczyszczamy(...)soli , łyżki cukru , papryki słodkiej i oleju ( 1 łyżka ) . Dokładnie natartego ze wszystkich stron układamy na pokrojonej w piórka cebuli i świeżej papryce , na blaszce do pieczenia . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 150 C z termoobiegiem, przez 60 minut , pilnując żeby się nie przypalił i w razie potrzeby lekko zakrywając folią te partie , które zbyt ciemnieją . Po tym czasie
Ogrodnik w podróżydużo, ale jeśli przez przypadek macie nieco za wiele kasy to my polecamy. A tymczasem zapraszamy na burgera. bułki z kurkumą do hamburgerów (z TEGO przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) suszona szynka ser owczy Ossau-Iraty (plasterek na osobę) pomidor malinowy sałata lodowa pieprz kajeński majonez (z TEGO przepisu) sól Mięso w misce(...)osobę) mieszamy z pieprzem kajeńskim (1/3 łyżeczki na osobę). Plasterki szynki układamy na blasze do pieczenia. Układamy również przekrojone na pół bułki. Pieczemy ok. 4 minuty w dobrze rozgrzanym piekarniku (najlepiej z funkcją grilla). Majonezem smarujemy obie połówki bułki, na spodzie układamy sałatę i plasterki pomidora. Na to kładziemy burgera, na niego ser, szynkę i przykrywamy górną połową bułki. Smacznego
Marder&Marder Manufacturearomatem świeżego oregano, które osobiście dodaję do peperonaty w dość słusznej dawce. W ostateczności, jeśli ktoś tak lubi, można też jednak „po francusku” – z zapiekaną nad tosterem lub w piekarniku bagietką. To lekkie, zdrowe, bardzo dobrze wyglądające i łatwe w przygotowaniu danie z szeroko dostępnych składników, które można podać zwłaszcza na obiad lub kolację. Jeśli dodatkowo dysponujecie patelnią z dobrą(...)zielona papryka 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku pęczek świeżego oregano 1 puszka pomidorów z puszki (400g) 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Papryki rozkrajamy wzdłużnie na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy poprzecznie w paski o szerokości ok. 1 cm. Ząbki czosnku obieramy i kroimy każdy na kilka mniejszych
Kulinarna Pokusapszennej gałka muszkatołowa sól pieprz płaty makaronu lasagne 200 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą i pieprzem. Chwilę(...)makaron 3 sos boloński 4 warstwa startego sera 5 makaron 6 sos boloński 7 sos beszamelowy 8 makaron 9 starty ser Jeśli chcemy warstwy możemy dalej powtarzać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut. Smacznego
O kuchni z uczuciemmasła - 3 żółtka - 2 jajka + 1 jajko na wierzch - 2 opakowanie drożdży instant (14g) lub 30g świeżych - 150ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18% - 2 łyżki cukru pudru - cukier kryształ - mielony cynamon - ok. 6-7 jabłek Mąkę przesiać do miski i dodać pokrojone i zimne masło. Posiekać nożem. Dodać drożdże instant*, cukier puder, jogurt i jajka (z żółtkami). Dokładnie wyrobić(...)środki ( patrz zdjęcie ). Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem na dół w średnich odstępach (ciastka minimalnie urosną). Każde ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 20-22 minuty. Studzić na kratce. Smacznego! * jeśli używacie świeżych drożdży, wcześniej zasypać je cukrem pudrem i dokładnie utrzeć. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ruszyły
CookYourselftrochę do posmarowania miski oraz bułeczek 5 mięsistych suszonych pomidorów z oliwy 10 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru po 0,5 łyżeczki suszonej bazylii i tymianku oraz słodkiej mielonej papryki Przygotowanie bułeczek jest bardzo proste i niemal identyczne, jak przygotowanie ich słodkiej wersji z rodzynkami. Drożdże wkruszamy do sporej miski, posypujemy 1 łyżeczką cukru, odstawiamy(...)mniej więcej tej samej wielkości bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na spód piekarnika możemy wstawić naczynie z wodą. Wyrośnięte bułeczki smarujemy delikatnie oliwą z pomidorów i pieczemy w nagrzanym piecyku 20 min. Upieczone studzimy na kratce. Smakują
Ratunku obiadświeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru sól 2 łyżki oleju Nadzienie: 6 dużych cebul 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki śmietany kremówki sól pieprz świeżo mielony starty ser żółty ( wg uznania ) Przygotowanie Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek ciepłego mleka przygotowałem zaczyn i odstawiłem w ciepłe miejsce na 20 minut. Do wyrośniętego(...)blasze pozostawiając na około 15 minut. Wyrośnięte kulki spłaszczyłem, a dodatkowo płaskim dnem szklanki zrobiłem zagłębienie w które nałożyłem farsz. Wierzch lekko posypałem żółtym serem. Cebularze wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekałem 25 minut
R'n'G Kitchenduże cukinie 1 duży albo dwa średnie pory (biała część) średnia cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany 12% 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki szczypta kminku mielonego pieprz i sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE: Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżeczce masła. Dodać pory pokrojone w plasterki(...)pieprzem, solą i chilli. Przed podaniem posypać prażonymi nasionami słonecznika, lub/oraz z podsmażonym boczkiem i cebulką dymką. Można serwować ze świeżym chlebem razowym, lub przygotować na patelni, bądź w piekarniku grzanki nasmarowane uprzednio czosnkiem. Smacznego
Calzonella.comMussaka to zapiekanka, danie kuchni greckiej. Moja wersja znacząco odbiega od oryginału, bo przygotowana bardziej po polsku :) ale jest tak samo pyszna :) 500g ziemniaków 2 bakłażany 400g mięsa mielonego 1 cebula 5 pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny tymianek 2 jajka 1 szklanka śmietany 150 sera feta Małe bakłażany pokroić w 5mm plastry, obsypać solą i odstawić, żeby(...)plasterki bakłażana, druga połowa mięsa i znów bakłażan. Na wierzchu położyć krążki pomidorów i posypać rozkruszoną fetą. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Kuchnie świata , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: bakłażan , pomidory , ziemniaki
https:KKuchniaMniamprzyjść w ostatniej chwili do nas w odwiedziny. Składniki: mrożone ciasto francuskie jajko (żółtko i białko oddzielnie) 2 jabłka 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka mielonych orzechów 100 g brązowego cukru 1/2 szklanki wody pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Jabłka myjemy przekrawamy na pół, wykrawamy pestki i kroimy je w grubsze plastry. Zasypujemy je cynamonem(...)bokach ciasta. W wycięty środek układamy plasterki jabłek. Boki ciasta smarujemy żółtkiem i całość posypujemy odrobiną brązowego cukru. Pieczemy 20 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. SMACZNEGO
Lili w kuchnizalewamy zimą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 100 minut. Mięso musi odchodzić od kości. Następnie mięso wyjąć ostudzić. Wywaru z królika nie wylewajcie, będziecie mieli świetny rosół z królika. Wywar możecie też poporcjować i zamrozić - będziecie mieć bazę do potraw. Dodatkowo: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku ok.1 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 czerstwa(...)wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pasztet pieczemy w kąpieli wodnej. Keksówkę z pasztetem przekładamy do większej blaszki z wodą, do 1/2 wysokości pasztetu. Przekładamy do nagrzanego piekarnika na 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C-175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i pieczemy przez 50-60 minut. Wierzch musi być rumiany. Studzimy na kratce. Pasztet schłodzić, i dopiero wtedy kroić
Delicious Titbits