czosnku 1 duża cebula 2 jajka 2-2,5 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć) 1/3 łyżeczki kurkumy 1,5 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg.uznania) 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki masła pieprz kolorowy do smaku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie) Przygotowanie(...)koniec dodać dwa surowe jajka i ponownie dobrze wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 45 minut (aż pasztet ładnie się zarumieni). Po wystudzeniu przechowywać w lodówce
Ze smakiem i z pasjąstol i wskazuje po kolei osoby, ktore otrzymuja swoj kawalek ciasta.Zapraszam wiec na moj Galette des rois... skladniki: 500g ciasta francuskiego (kupnego) 1 zoltko skladniki masy migdalowej: 100g mielonych migdalow 75g masla 75g cukru pudru 1 zoltko 1 cale jajko 1 lyzeczka ciemnego rumu wykonanie:Z ciasta francuskiego wycinamy dwa kola o srednicy 20cm. Najlepiej w tym celu wykorzystac(...)dobrze sie skleja.Wierzch ciasta smarujemy reszta roztrzepanego zoltka i odstawiamy na 10 minut do lodowki do wyschniecia.Przed wsadzeniem ciasta do pieca mozna porobic nozem lub widelcem wzorki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez okolo 45 minut.Ciasto najlepsze jest na cieplo.Smacznego
Przysmaki KarolkiMufinki robi się bardzo szybko...a jakie pachnące cynamonem...z dodatkiem jabłek i orzechów. Jesienne wypieki można zobaczyć u ..cdn. 1/2 szkl. mleka 2 łyżki
Moje domowe kucharzeniestołowa łyżka oleju roślinnego, 300 ml ciepłej wody farsz: 1 kg mielonego mięsa (0,5 kg wołowiny i 0,5kg wieprzowiny) 2 cebule średniej wielkości, 4-5 ząbków czosnku, 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry 1 płaska łyżeczka mielonego kopru włoskiego (fenkuł) 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 2 łyżki przyprawy zielona czubryca 2 strąki czerwonej papryczki chili(...)kulki) ciasta rozwałkuj na krążki. Na środku każdego ułóż porcję farszu i zlep brzegi do góry tworząc zamknięty okrągły placek, który jeszcze delikatnie rozwałkuj. Posyp solą, tymiankiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C bez termo-obiegu, do momentu aż ciasto się przyrumieni porządnie. Kubdari serwuj na gorąco lub na zimno jak wolisz Smacznego! Artykuł Kubdari, kazachski placek mięsny pochodzi
Ogrodnik w podróżyzrobiłam ją tak, żeby podać na zimno. Obie wersje są doskonałe w smaku. Składniki: 700 g schabu (bez kości) 250 g mieszanego mielonego mięsa 1 duża cebula (lub 2 małe) 300 g pieczarek 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki oleju do smażenia(...)rozłożeniu musi być w jednym kawałku. Odchyliłam jedną część schabu i położyłam na niej połowę farszu. Przykryłam płatem mięsa, nałożyłam resztę farszu i zakryłam ostatnim płatem mięsa. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Teraz już wystarczyło całość uformować i brzegi docisnąć, żeby farsz nie wychodził na zewnątrz. Całość obwiązałam sznurkiem. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i włożyłam mięso
Kuchnia u Krysiinstant 5 łyżek drobnego cukru 1 płaska łyżeczka soli 70 g masła, roztopionego w rondelku, przestygniętego 1 duże roztrzepane jajo do posmarowania jagodzianek 200 g gęstego białego sera drobno mielonego + cukier do dosłodzenia cukier waniliowy - 1 opakowanie szklanka jagód leśnych 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody - potrzebne do przygotowania lukru Wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami(...)grube by było ich około 15 stuk ( po około 2,5 cm). Układać je na omączonej blaszce. Posmarować roztrzepanym jajem. Tak przygotowane jagodzianki wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 30 minut na mocno złoty kolor. Studzić przy uchylonych drzwiczkach i pozwolić jagodziankom całkowicie ostygnąć. Cukier puder połączyć z gorącą wodą (3/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki
Poezja Smaków - blog kulinarnySKŁADNIKI: ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe 1 kg sera trzykrotnie mielonego 6 dużych jajek 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli budyń waniliowy bez cukru aromat cytrynowy łyżka gorzkiego kakao płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki suchego maku WYKONANIE: Blachę o wymiarach 32x23 cm wyłożyć papierem(...)przygotowane herbatniki. Następnie łyżką rozłożyć pacynki masy z makiem i masy z kakao, wyrównać powierzchnię. Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni (155 z termo obiegiem). Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik aż troszkę przestygnie
Kuchenne zapiski EdytyCiasto: 3 szklanki mąki 250 g zimnego masła 1 szklanka cukru (dałam 3/4) 3 łyżki kakao 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1,5 kg gładkiego, mielonego twarogu 10 jajek 1,5 szklanki cukru torebka cukru waniliowego (16 g) 200 g masła 3 czubate łyżki kaszy mannej 1 duży budyń waniliowy (proszek) 1 łyżeczka proszku(...)budyń waniliowy, kaszę manną i proszek do pieczenia. Na koniec ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać ją drewnianą łyżką w masę serową (i ewentualnie dodać rodzynki). Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C. Blachę wysmarować tłuszczem. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na 2 części. Pierwszą zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na dno blachy
Domowa Cookierenka Agijednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 1/2 czerstwej pszennej bułki 3 średnie (M) i jedno duże (L) jajko 1 średnia cebula (150g) 3 gałązki natki pietruszki 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 czubata(...)jajka (patrz zdjęcia). Następnie przykrywamy całość resztą masy. Pilnujemy, aby masa dokładnie i jednolicie wypełniała formę i otaczała jajka – wewnątrz nie powinno być żadnych pustych przestrzeni. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 1,5 godziny – przez pierwszą godzinę przykrytą folią aluminiową, a przez pozostały czas – otwartą. Gotową pieczeń wyjmujemy z formy i albo podajemy na ciepło
Kulinarna PokusaSkładniki na domową przyprawę do kurczaka: 4 łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki ¾ łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku ¾ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego ¾ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki kurkumy 1½ łyżeczki brązowego cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w moździerzu lub w blenderze. Tłuczemy lub miksujemy. Kurczak(...)nacieramy dokładnie całego kurczaka. Przekładamy go następnie do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Jeśli mamy czas, możemy naczynie szczelnie owinąć folią i i wstawić na kilka godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy naczynie z kurczakiem i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, podlewamy kurczaka wodąi pieczemy przez 1,5 godziny
bistro mamajaglana przeszkadza mi w wypiekach. Chyba już nie polubię jej charakterystycznej goryczki, więc następnym razem zdecydowanie dodam mąki kukurydzianej. Wypiek dodaję do akcji ciasto na nadzielę . CIASTO: 5 dag mielonych orzechów włoskich 5 dag mąki ziemniaczanej 7,5 dag mąki jaglanej (lub kukurydzianej) 7,5 dag mąki owsianej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 7,5 dag ksylitolu(...)tortownicy wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem. Ja użyłam tortownicy o średnicy 18 cm, ale okazała się ciut za mała, dlatego proponuję wziąć nieco większą i zwiększyć ilość owoców. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez). Dno tortownicy wykleić około 2/3 schłodzonego ciasta, piec 15 minut. W międzyczasie osączyć rabarbar z soku jaki się wytworzył, dodać
Kuchenne zapiski Edytyczujecie różnicę w smaku. Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 30 dag masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Warstwa z jabłkami: 6-7 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Sposób wykonania: Masło ucieram z brązowym cukrem(...)jarzynowej o grubych oczkach na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wym 25/30 cm , lekko dociskam ręką. Wykładam masę jabłeczną i na ścieram drugą połowę ciasta. Wkładam placek do nagrzanego piekarnika do 180*c piekę 45 minut-do zrumienienia. Zimne ciasto posypuję pudrem. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonobranych ziemniaków - 3 cebule - 600g boczku wędzonego - czosnek (według uznania, ja daję dużo) - 5 jaj - 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 2 łyżeczki soli morskiej - 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego - 3 łyżeczki majeranku - 4 łyżki mąki tortowej - olej Boczek kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię – wytapiamy tłuszcz. Cebulę obieramy, dwie z nich kroimy również w kostkę i dodajemy(...)blaszkę o wymiarach 39 x 30cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Przekładamy masę ziemniaczaną, wyrównujemy powierzchnię i skrapiamy wierzch olejem (aby skórka ładnie się zrumieniła). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 º C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Uwagi: - nie odlewam wody z ziemniaków Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem, do tego surówka z kiszonej kapusty (może być
mojewypiekiinietylkoGotowym ciastem wylepiamy średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm jeśli wolicie wyższe lub szerszej jeśli ciasto ma być niższe), wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem pergaminem. Twaróg mielimy, jeśli nie jest homogenizowany. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka i stopniowo twaróg, ciągle ucierając. Gdy masa jest dobrze utarta dodajemy(...)się lekko rozpuścił, ale nie do końca. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy łyżką, po czym dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Gorący sernik wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na jego wierzchu równomiernie masę kokosową, po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 10 – 15 minut. Nie przejmujcie się tym, że sernik upadnie, bo zawsze upada
Smakowy Rajjuż od samego rana - zapach który dochodził z kuchni nie pozwalał o nich zapomnieć. Gołąbki mamine były z białym ryżem i smażoną kiełbasą z cebulką, doprawione świeżo mielonym pieprzem. Na dodatek były one pieczone raz klasycznie we własnym sosie innym razem w sosie pomidorowym. I dzisiaj ja przygotowałam właśnie taką wersję pomidorową ... Gołąbki z kiełbasą pieczone z pomidorami(...)obok drugiego - dość ciasno. Podlewamy gołąbki bulionem warzywnym, na wierzch wykładamy krojone pomidory z puszki wraz z sosem. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Gołąbki pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki