mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:300/400)

Prosty maślany sernik puszysty na kruchym kakaowym spodzie 171

proste i jeśli będą przestrzegane, to sukces sernikowy gwarantowany. Podstawa to dobrej jakości twaróg . Omijajcie szerokim łukiem wiaderka z masami na sernik. Ja wiem, ze mało komu chce się mielić, ale w tych wiaderkach to raczej niewiele prawdziwego twarogu. (Poczytajcie sobie ich składy...) Wiem, że są dobre wiaderkowe twarogi, bez ulepszaczy, ale najbardziej puchaty jest ten, który zmielimy bezpośrednio przed(...)też jest sposób: upiec go w piecu parowym . Tak, wiem, to drogie rozwiązanie. Ja również pieca parowego nie posiadam - na razie. Jest na to sposób: na samym dole piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Woda parując nie pozwoli wyschnąć sernikowy, sprawi, że będzie delikatny w swojej strukturze i przyczyni się do tego, że unikniemy większych pęknięć.  Po upieczeniu sernik studzimy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegańskie tartaletki różane z borówkami. 123

mało ważny. Są pyszne. Po prostu. Wegańskie tartaletki różane z borówkami   Składniki //na trzy większe tartaletki// spód 1/2 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki z tapioki 3 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki agawy 1 łyżeczka stewii z erytrytolem 60 ml oleju kokosowego różany serek 100g nerkowców 2 łyżki syropu z agawy 125ml gęstego mleka kokosowego 1 łyżeczka stewii(...)ciepło rąk go rozgrzeje). Z ciasta na spód tworzymy kulkę i wsadzamy na 15 do zamrażarki. Masa serowo-różana: W tym czasie blenderujemy odcedzone nerkowce z resztą składników. Rozgrzewamy piekarnik do 160C. Spód wykładamy w foremkach i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy, aż spody się zarumienią. Ok. 12 minut. Na spody wykładamy serowo-różaną masę. Wkładamy do lodówki. Jemy gdy masa

Fill The Bowl
Kremowy torcik bezowy z ganache czekoladowym - idealny do kawy. 185

Tutaj może nasunąć się pytanie, jaka kawa będzie odpowiednia do takiego ciasta? Odpowiedź także jest prosta - oryginalna włoska kawa Illy. Wszyscy wiedzą, że we Włoszech parzy się najlepszą kawę. Mielona kawa Illy Espresso nadaje się do tradycyjnych kawiarek i ekspresów, a jej smak jest delikatny nawet gdy zaparzymy podwójną porcję, aromat natomiast jest doskonale intensywny. Ze względu na specjalnie(...)dodawać cukier stale ubijając. Masa musi być gęsta, lepka. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować. Przygotowaną masę wyłożyć na papier do pieczenia, idealnie w narysowane foremki. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni i na środkową półkę wstawić blaty bezowe. Zapiekać w 140 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i zapiekać przez kolejne 40 minut. Studzić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pierniczki bakaliowe 104

11/3 szklanki cukru 75 gram masła 50 gram smalcu  40 gram przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki sody  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 jajka 1 i 1/2 - 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki żytniej  2 łyżki kwaśnej śmietany(...)jedną dobę (lub więcej). Po tym czasie ciasto znacznie zgęstnieje. Wałkujemy ciasto na grubość 0,5 mm (jeśli trzeba to podsypujemy mąką) i wykrawamy dowolne kształty. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-12 minut. Studzimy na kratce i przechowujemy w puszce po upieczeniu. Na kilka dni przed podaniem dekorujemy lukrem i posypkami marki Delecta, gdyż

Mango Papaja
Zapiekanka gołąbkowa 139

jajka 2 - 3 łyżki mąki pszennej lub żytniej (może być razowa) 2 1/2 szklanki wody 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki chili 1 - 2 łyżki do posypania kapusty + 1 łyżeczka do mięsa + około 1/2 łyżeczki do sosu  tłuszcz do posmarowania formy Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować(...)wymieszać. Powstała masa jest dość rzadka, taka ma być, w czasie pieczenia cały płyn wchłonie ryż. Masę przelać do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchcik gotuje
Pumpkin spice cheesecake 141

użyłam tego z Lidla) 200 g puree z dyni 1/2 szklanki brązowego cukru 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego Spód: 200 g ciasteczek imbirowych 100 g masła Przepis na spód: Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich(...)pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy. Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarniku i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 125 C i pieczemy sernik przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy jego drzwiczki. Sernik

Emcia Pichci
Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem 255

kurczaka / 3 udka + 3 podudzia (900g) 2 średnie czerwone cebule 1 średnia cytryna 30g grubo krojonych migdałów 75g suszonych słodkich śliwek 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli Do podania ryż (najlepiej basmati) Instrukcje Jeśli używamy całych nóg z kurczaka, dzielimy je na pół w stawie(...)rozpuszczonym w wodzie miodem z przyprawami. Następnie obsypujemy migdałami, a na sam koniec na poszczególnych kawałkach mięsa kładziemy po plastrze cytryny. Brytfannę zamykamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy/dusimy przez ok. 60 minut do miękkości mięsa. Na ostatnie 15-20 minut zdejmujemy przykrycie brytfanny. Podajemy na ciepło z ryżem basmati i sosem

Kulinarna Pokusa
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 136

blogu ) - białko z 1 jaja - cukier puder     * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Ziemniaki gotujemy w dzień poprzedzający przygotowanie knedli. Na drugi dzień mielimy lub przeciskamy przez praskę razem z twarogiem . Dodajemy pozostałe składniki – obie mąki przesiane, oba cukry, szczyptę soli waniliowej , żółtka – wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo lepi się do rąk dodajemy(...)migdałową . Tak było i tym razem. Gdy knedle lekko przestygną układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką . Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową, to wersja dla tych, którzy nie jadają (nie lubią) masła, śmietany, czy jogurtu

mojewypiekiinietylko
Tort śliwkowy piętrowy 160

się go łatwo kroić, by każdy kawałek tortu wyglądał na talerzyku deserowym elegancko. Ja mam trzy różniące się średnicą formy do tortu, ale robiąc tort piętrowy wystarczy, że będziecie mieli dwie. Ja wykorzystałam formy o średnicy: 28 cm, 22 cm, 12 cm. SKŁADNIKI Na biszkopt o średnicy 28 cm: 7 jajek szczypta soli 160 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym(...)kieliszki wódki (jeżeli robicie dla dzieci, to można pominąć) WYKONANIE Biszkopt 1: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej

Passions hobbies life
Mazurek orzechowo kajmakowy 139

tuż więc czas pomyśleć o świątecznych wypiekach Takim wypiekiem może być dzisiejsza propozycja czyli mazurek orzechowo – kajmakowy. Składniki: Ciasto kruche: - 260g mąki pszennej typ 450 - 40g orzechów ziemnych mielonych - 100g cukru pudru - 150g masła - 2 żółtka Masa: - 200g masy kajmakowej orzechowej (lub zwykłej) - 50g powideł śliwkowych Dekoracja: - migdały, orzechy, rozpuszczona czekolada Powyższe składniki są na blaszkę 20cm(...)grubość 3-4 milimetrów – a z drugiej robimy ozdobny rancik (ok. 5 minimetrów), który układamy na rozwałkowane ciasto. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 20 minut aż ciasto nam złapie złoty kolor. Po upieczeniu ciasta zostawiamy je do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygnie rozsmarowujemy na nim cienką warstwę powideł, a następnie

Kuchenne Wariacje
Ciasto drożdżowe z agrestem i malinami 204

niż świeżo pieczone ciasto drożdżowe. Przypominający o słodkościach u babci i sielskim dzieciństwie momentalnie wywołuje uśmiech na twarzy. Obowiązkowo z dodatkiem sezonowych owoców sprawi, że poczujecie się znów jakbyście mieli po kilka lat :) Ciasto drożdżowe (duża prostokątna blacha): 4 szklanki mąki szklanka mleka szklanka cukru 4 jajka kostka masła 15 g suchych drożdży + 2 szklanki owoców (u mnie agrest(...)cukrem rozpuszczamy na patelni. Gdy widzimy, że brzegi zaczynają już lekko bulgotać, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tworząc okruszki. Na wierzchu ciasta wysypujemy owoce oraz kruszonkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.       Dziś rano dzień nie zapowiadał się zbyt kolorowo - czekająca na mnie sterta pracy i zapowiedzi

sama złodycz
Pasztet z mięsa z rosołu 186

szklanki bułki tartej; 2 duże surowe jaja + 4 jaja ugotowane na twardo; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu; 1/2 płaskiej łyżeczki  mielonego imbiru; 1/2 płaskiej łyżeczki  mielonej gałki muszkatałowej; 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego; 1 czubata łyżeczka majeranku; Sól. Dodatkowo: Forma keksowa; Folia aluminiowa do wyłożenia keksówki; Szklanka = 250ml. Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka ugotowane(...)przygotowanej formy przełożyć połowę masy mięsnej. Na mięsie ułożyć wzdłuż rządek z ugotowanych na twardo jaj i przykryć pozostałą częścią masy mięsnej. Wyrównać dłońmi powierzchnię pasztetu. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 55 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić pasztet w gorącym piekarniku jeszcze przez 15 minut. Pasztet wyjąć

Gospodyni Miejska
Strucla z makiem, zawijaniec 455

przemiale 500, jakość mąki będzie wyznacznikiem w wyrastaniu ciasta - 4 żółtka - 1/2 szklanki mleka - 10 dag ciepłego roztopionego masła - 3 dag świeżych drożdży - 6 łyżek cukru lub ksilitolu - mielona wanilia - szczypta soli mak: - 40 dag maku, u mnie 20 dag maku białego i 20 dag maku niebieskiego - 4 białka - 2 łyżki roztopionego masła - bakalie: rodzynki, migdały, daktyle, pekany, orzechy(...)cukru - 2-3 łyżki miodu 1. Bakalie zalewamy zagotowaną zalewą i odstawiamy na noc. Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 20 minut, odsączamy z nadmiaru wody, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Łączymy z bakaliami w syropie, mieszamy. Przed wyłożeniem maku na ciasto ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą makową. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku

Apetyczna babeczka
Pasztet z ciecierzycy 191

jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na noc (12 godzin). Następnie wodę z moczenia ciecierzycy zlać. Do garnka wsypać ciecierzycę, zalać zimną wodą(...)podprażyć na suchej patelni, tak aby miał lekko złoty kolor. Dodać do zmielonej ciecierzycy z warzywami, wymieszać, spróbować pasztet, w razie konieczności dodać soli czy pieprzu. Dodać jajka, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 st – 200 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, przestudzić 20 min w formie

moj przepis na
Szarlotka z bezą 257

Beza: 3 białka duże  150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mus jabłkowy: 1,5 kg kwaskowych jabłek 60 g cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków ½ szklanki wody Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto łącząc składniki w jedną kulę. Zawijamy(...)bułką tartą czy orzechami. Ja podpiekłam sam spód przez około 15 minut w 200 C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie do ostygnięcia.  Gdy ciasto stygnie przygotowujemy bezę. Jedynym mankamentem tej metody jest fakt, że należy poczekać, aż ciasto ostygnie, ostrożnie

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake 213

kogel mogel z ksylitolem, czego efektem była znaczna nadwyżka białek w lodówce Postanowiłam więc zrobić niezwykle łatwe i szybkie ciasto na bazie białek, z rozsądną ilością gorzkiej czekolady i mielonymi migdałami. To ciasto jest prawie bezgrzeszne, polecam! Scroll down for recipe in English Czekoladowe ciasto z białek (tortownica o śr. 22 cm) Składniki: 150 g gorzkiej czekolady(...)sztywna a cukier rozpuszczony. Wmieszaj do białek rozpuszczoną czekoladę, a następnie delikatnie wmieszaj mąkę i migdały. Przełóż masę do przygotowanej tortownicy (ja miałam wersję z kominem) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz przez około 40 minut, lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. To normalne, że trochę opadnie. Podawaj

karmelowy
KRUCHE, MAŚLANE CIACHA ORKISZOWO-JAGLANE 220

błyskawicznie. Składniki: - 290g mąki orkiszowej typ750 - 40g domowej mąki jaglanej (lub kupnej) - 2 żółtka - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (dałam 45g) - 100g mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) - 150g twardego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) Dodatkowo: - jajko do posmarowania ciastek - ksylitol lub gruby cukier trzcinowy, lub zwykły (ja mam jednego amatora ciastek(...)pominęłam. Schłodzone ciacha wyjmujemy z lodówki (po ok.10 minutach), smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ksylitolem, cukrem trzcinowym lub grubym cukrem (nie zdrowo, ale za to bardzo efektownie...) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.10-12 minut, na termoobiegu, do lekkiego zrumienienia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Miniburgery 198

jest naprawdę doskonale. Takie małe "kotleciki" łatwiej się grilluje więc liczymy na to, że te burgery zostaną hitem nadchodzącej wiosny. bułki hamburgerowe (z  TEGO  przepisu) 50 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterek sera mimolette na osobę sałata lodowa keczup (z  TEGO  przepisu) majonez (z  TEGO  przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Bułki przygotowaliśmy(...)dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło. W tym samym czasie lekko grillujemy w piekarniku bułki przekrojone na pół. Dół bułki smarujemy majonezem, kładziemy poszarpaną sałatę, na nią burgera, ser i przykrywamy górną połową bułki posmarowaną keczupem. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet

Marder&Marder Manufacture
Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 136

szczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam do tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka(...)mięsko usmażyłam na patelni (bez tłuszczu) i przełożyłam do umytych, pozbawionych gniazd papryk. Papryki ustawiłam w naczyniu żaroodpornym. Wolną przestrzeń wyłożyłam cząstkami pomidorów. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 minut. W tym czasie, w lekko osolonej wodzie ugotowałam makaron. Ugotowany makaron ułożyłam na już podpieczonych pomidorach i umieściłam w piekarniku na kolejne 15 minut. Żeby

Kuchnia po mojemu
Warzywa na patelnię po hiszpańsku 1363

Niebawem mieli pojawić się goście. Potrzebowałam dania szybkiego...ale neutralnego, smacznego ale...nie absorbujacego czasowo w kuchni.To danie było daniem ...drugim daniem! Postanowiłam wykorzystać mrożone warzywa na patelnię po hiszpańsku „podrasowując je” trochę i nadając im wykwintnego charakteru. Składniki 2 opakowania warzyw na patelnie po hiszpansku Iglotex . Lubie je bardzo, maja w sobie cząstki młodych ziemniakow w skórce i cukinię(...)złoto. Wysmarowałam naczynie do zapiekania masłem. Wyłożylam warzywa, nie maltretując ich za bardzo. Dodałam plastry sera topionego z papryką i całość została skropiona oliwą z oliwek. I do nagrzanego piekarnika celem rozpuszczenia sera i podtrzymania temeperatury, gdyż warzywa były już gotowe z patelni. Dodatek sera topionego sprawił, że warzywa były fajnie obtoczone serowo-paprykowym aromatem. Całość posypana pietruszką zieloną

Z Kuchni Do Kuchni
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 203

soczewicą, to potrwa ok. 10 min. W czasie kiedy gotujemy groszek z soczewicą kroimy paprykę. Na dużą rozgrzaną patelnię wsypujemy przyprawy : po pół łyżeczki garam masala, kardamonu, imbiru, mielonej kolendry, kminu rzymskiego, curry, kozieradki. Prażymy delikatnie z uwagą, aby nie spalić, dodajemy nieco oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią paprykę i lekko przesmażamy oraz dodajemy całą passatę(...)wyrównując. Na koniec dajemy drugą część ryżu i również ładnie ją równo rozprowadzamy. Na sam koniec rozsypujemy orzechy z pestkami dyni i owijamy całość folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C na ok. 20 min. Danie jest gotowe :) Podajemy po wyjęciu z piekarnika :) Życzymy smacznego

vegetanie
Sernik gotowany na kruchym cieście makowym 4179

świątecznych smakach i oprawie, serdecznie polecam poniższy przepis.Na blogu znajduje się już przepis na sernik gotowany, który przygotować można na bazie gęstego twarogu z wiaderka, lub twarogu mielonego. Do sernika na kruchym cieście makowym polecam wykorzystać twaróg zmielony w domu, nada on masie serowej zwartej konsystencji bez dodatku dużej ilości mąki, a sernik nie będzie miał mazistej, lekko(...)cukrem pudrem, dodać wypłukany i odsączony mak, zimne masło, jajko, żółtko i śmietanę- składniki posiekać razem, zagnieść elastyczne ciasto- ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować, schłodzić w lodówce- piekarnik nagrzać do 190 stopni- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia- jeden z kawałków ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować, w razie potrzeby lekko podsypując mąką- placek przełożyć do tortownicy, wyrównać, nakłuć

Smakołyki Bereniki
Schab pieczony w boczku 64

ciepło jako pyszna pieczeń do obiadu. Boczek dodaje smaku i tłuszczu chudemu mięsu, jakim jest schab, dzięki czemu czyni je bardziej soczystym i aromatycznym. Schab owinięty boczkiem z piekarnika, to coś więcej niż tylko podkreślenie smaku mięsa. Sprawia również, że schab bardzo ładnie się prezentuje i może służyć na specjalne okazje. Jeśli szukasz więc aromatycznego, kruchego mięsa na kanapki(...)rękawa do pieczenia. Szczelnie zawijamy, wkładamy do naczynia do zapiekania i przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 – 20 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w środku mięso, aż do wystygnięcia. Wystudzone mięso wyjmujemy z rękawa i podajemy na zimno jako dodatek

Kuchnia Na Wypasie
Serbska strucla z makiem 116

drożdzy 2 łyżki cukru 300 ml ciepłego mleka 700 g mąki 100 ml wody ciepłej 150 g oleju  0, 5 łyżeczki soli dodatkowo: mąka olej nadzienie: 400 g mielonego maku 2 łyżki cukru waniliowego 100 g cukru 200 ml gorącego mleka ewentualnie: kandyzowana skórka pomarańczowa i sok z cytryny dodatkowo: 250 g margaryna(...)mąkę i sól. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić na 20 małych kulek. Każdą kulkę lekko posmarować olejem. Zostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut. 3. Nadzienie makowe: Mielony mak wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Ewentualnie dodać skórkę pomarańczową. Odstawić do ostygnięcia. 4. Domowe ciasto francuskie: na stolnicy lekko podsypanej mąką

dolcevitainmykitchen
Zdrowy przecier pomidorowy, domowe przetwory 86

mają dodawać, do jedzenia które nam oferują. Doznałam szoku, jak przeczytałam skład mielonego, a tam oprócz mięsa wołowego, wieprzowego był jeszcze bambus, aromat, barwnik..i wiele wiele innych.. Pytam się po co komu bambus w kotlecie mielonym..nigdy tego nie pojmę, więc mielę sama i nie dorzucam bambusa . Wracając do rzeczy, taki przecier idealnie doprawi zimowe, domowe(...)odparuje nadmiar soku i zgęstnieje. Tak otrzymany koncentrat pomidorowy, gorący, przelej do wyparzonych słoików. Zakręć, odstaw do góry nogami. Drugiego dnia pasteryzuj około 30 minut od zagotowania lub w piekarniku w temperaturze 100 C. To wystarcza ,żeby stał na półce w komórce nawet kilka lat.. Mój zawsze znika jeszcze przed wiosną Bez wyciskarki, czeka Cię mozolne ściągnięcie skórki

Ogrodnik w podróży
Sernik czekoladowy 113

sernikożerców to podwójna gratka. Sernik ten ma mocno wyczywalny aromat i smak czekolady. Po prostu „niebo w gębie”. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 250 g sera mascarpone • 4 jajka • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka kakao • 1 czekolada gorzka • 1/3 szklanki mleka Spód(...)wymieszać na gładką masę. Przestudzoną masę dodać do masy serowej i zmiksować razem. • Wlać masę serową na spód herbatnikowy. • Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. • Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec jeszcze 1,5 godziny • Po upieczeniu uchylić piekarnik i wyjąć sernik

To co kocham
Leczo 688

nagrzanego piekarnika i piecz papryki do momentu, aż skórki ściemnieją (będą wyglądać jak przypalone) gdy papryka już nieco ściemnieje i skórka będzie delikatnie odchodzić od miąższu, wyjmij papryki z piekarnika gorące papryki przełóż do woreczka foliowego woreczek zawiąż na supełek i odłóż na 10 minut po tym czasie otwórz woreczek i wyjmij papryki obierz papryki palcami natychmiast po wyjęciu(...)każdy na pół w poprzek i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne, zatrzyj miąższ pomidorów na tarce o grubych oczkach, skórki odrzuć odrobina cukru lub innej substancji słodzącej sól morska drobno mielona czarny pieprz świeżo mielony 300 ml zimnej wody (200 ml do pierwszego etapu gotowania i 100 ml do drugiego etapu) Uwaga:  Możesz użyć papryk dowolnego gatunku

Szybko Szybkowar
Zapiekane cannelloni z mięsem mielonym 169

Składniki: 700 g mięsa  mielonego 300 g makaronu cannelloni 2 łyżki startego sera zółtego 2 cebule 2 marchewki 3-4 ząbki czosnku olej /masło oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz sos pomidorowy puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomodorowego czosnek granulowany oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz dodatkowo 200 g sera żółtego 100 g sera mozzarella Wykonanie: Warzywa umyć(...)Wszystko zmiksować za pomocą blendera, aż powstanie jednolity sos. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Każdą rurkę makaronu nadziać farszem, układać ciasno obok siebie. Makaron zalać sosem pomidorowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° i piec przez 35 minut. Po tym czasie posypać resztą sera, a na wierzch poukładać plastry mozzarelli. Zapiec, aż ser się zarumieni. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Naleśniki po meksykańsku :) 671

kcal naleśniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana- naleśniki będą bardziej puszyste) 1,5 szklanki mąki  2 jajka szczypta soli masło farsz: 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)przesmażamy razem kilka minut. Na każdym naleśniku kładziemy po około 3 łyżki farszu i zwijamy w rulon. Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypujemy startym/posiekanym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.   Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciastka francuskie z serem i bananami 159

ciasteczka z cukrem, cynamonowe palmiery, paszteciki z pieczarkami i kapustą. Dziś w formie bułeczek z serowym nadzieniem, z dodatkiem banana. Pyszotka :)  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g sera mielonego sernikowego (u mnie moje ulubione Emilki od Mlekomy ) 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 1 banan 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie(...)Zawinąć w rożki, kopertki lub po prostu na pół. Widelcem docisnąć brzegi. Całość posmarować z wierzchu jajkiem z mlekiem. W każdym ciastku zrobić ostrym nożem 3 nacięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200'C około 15 - 20 minut

Cakes By Kejt
Sernik kołem się toczy 156

rano padł ten bolesny tekst "Musimy przelać sernik"... Ale przelałam go do szerokich szklanek, a pomiędzy pokruszyłam herbatniki i wyszedł bardzo rasowy i niesamowicie smaczny deser. Oto przepis, gdybyście mieli ochotę sami poprzelewać sernik:) SEROWY DESER OWOCOWY (5 porcji) 800g waniliowego serka homogenizowanego 400ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru opakowanie herbatników owoce sezonowe (my mieliśmy maliny czerwone i czarne(...)250g gęstego jogurtu greckiego 300g cukru 1 laska wanilii 1 łyżka świeżych kwiatków lawendy 4 jajka Na bitą śmietanę 500ml śmietanki 36% 1 torebka herbaty typu Earl Grey Nagrzewamy piekarnik do 180*C . Natłuszczamy formę na ciasto. Dobrze mieszamy wszystkie składniki na spód ciasta. Mimo, że to co otrzymamy jest sypkie, świetnie się przykleja do boków foremki- mocno przyciskając, dość

les mirabelles
Souvlaki, czyli greckie szaszłyki z jagnięciny 221

patyczki do szaszłyków nabijałem naprzemiennie po dwa kawałki mięsa i plasterku cebuli. Blaszkę do pieczenia delikatnie nasmarowałem oliwą, aby mięso do niej nie przywierało i umieściłem na niej szaszłyki. Piekarnik nagrzałem do temperatury 160 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim szaszłyki przez 45 minut. W razie nadmiernego przypiekania się cebuli należy przełożyć szaszłyki na drugą stronę. W międzyczasie(...)gram zielonych oliwek w całości praz 500 gram pomidorków koktajlowych, które pokroiłem na połówki. Do miseczki wycisnąłem sok z połowy cytryny, który lekko posoliłem i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem i szczyptą oregano. Dodałem do niego około 3 łyżek oliwy i całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby powstała jednolita emulsja. Sałatę polałem przyrządzonym dressingiem bezpośrednio przez podaniem. Szaszłyki podałem

Wyprawy kulinarne
Sernik z suszonymi śliwkami 1109

jest zwarta i dość ciężka, jej konsystencja będzie zależeć też od rodzaju użytego twarogu. Z tego wiaderkowego (gęstego) sernik będzie miał nieco lżejszą konsystencję, a z twarogu półtłustego, własnoręcznie mielonego - zdecydowanie bardziej ciężką. Jeśli nie korzystacie z gotowych twarogów sernikowych, a nie przepadacie za zbyt zwartym sernikiem, proponuję połowę twarogu zamienić na serek mascarpone lub inny serek kremowy.Sernik(...)papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- ciasteczkami wylepić dno formy, schłodzić- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej- śliwki wypłukać i odsączyć, pokroić na dość duże kawałki - piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni- twaróg, śmietanę, cukier i przesianą mąkę zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników- pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując- do masy twarogowej dodać ziarenka

Smakołyki Bereniki