mielone z makaronem - 4470 przepisów (strona:140/298)

Sałatka imprezowa z grillowanym kurczakiem i warzywami 157

Zdjąć z grilla i zostawić, żeby ostygło. Makaron ryżowy połamać na drobniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wrzucić makaron do dużej miski. Przygotowanie szparagów – szparagi umyć, jeśli mają twarde końcówki to je wyrzucić. Ja miałam młode i nic nie musiałam usuwać. Do garnka wlać wodę, osolić do smaku(...)kawałki. Papryki – umyć i osuszyć. Oczyścić z błonek i nasionek. pokroić je w słupki. Jeśli będziecie mieli duże papryki to dodać po pół z każdej papryki. Cebulę – pokroić w piórka Wykonanie – do miski z makaronem dodać kurczaka lekko porwanego na mniejsze kawałki, sałaty, pokrojone papryki, cebulkę, szparagi. Delikatnie wymieszać i polać wszystko sosem. Ponownie wymieszać, obsypać sezamem

Kuchnia Pokoleń
Zielone Spaghetti z gulaszem mielonym-wołowym 159

Makaron towarzyszy nam od bardzo dawna. Teraz na rynku są różne rodzaje makaronu.  Dziś w mojej kuchni zagościł Zielony Makaron Spaghetti. Zielony ponieważ jest z dodatkiem szpinaku. Smacznego:)  SKŁADNIKI: 500 g długiego Zielonego Spaghetti 300 g mięsa mielonego wołowego 20 dag sera żółtego 3 łyżki koncentratu pomidorowego słoik ok 350 ml zmiksowanych pomidorków 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)Przyprawy:sól,pieprz,czosnek granulowany,słodka papryka, suszony koperek  oliwa z oliwek do smażenia 0.5 l wody  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  1. Mięso Mielone Wkładam do Miski  następnie dodaję przyprawy. 2. Wszystko ze sobą mieszam.  3. W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę. 4. Cebulę kroję .  5. Czosnek kroję w kostkę

Gotowanie Patki
Łazanki 159

daleka się trzymają od konserwantów. Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu łazanki Czanieckie Makarony 2 laski kiełbasy z jałowcem ok. 250 g kapusty kiszonej ok. 300 g pieczarek 1 cebula sól morska Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kminek mielony Kamis 2 liście laurowe Kamis masło  Wykonanie: Kiszoną kapustę wypłukałam w zimnej wodzie, pokroiłam drobno. Włożyłam(...)garnka, zalałam wodą, tak aby zakryła kapustę i wrzuciłam listki laurowe. Ugotowałam do miękkości, odcedziłam, wystudziłam i odcisnęłam. Makaron ugotowałam al dente, odcedziłam i przelałam zimną wodą. Kiełbasę pokrojoną w kostkę wrzuciłam na patelnię i podsmażyłam. W głębokiej patelni roztopiłam masło i zeszkliłam cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wrzuciłam pieczarki i poddusiłam, następnie odparowałam wodę, doprawiłam solą i świeżo zmielonym

Blondynka Gotuje
Zakręcone łazanki 207

zupy) dwie łyżeczki majeranku, pół pęczka świeżego koperku (albo dwie łyżeczki suszonego), łyżeczka papryki słodkiej, odrobina kminku mielonego, łyżeczka soli (albo pół kostki rosołowej) łyżeczka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku opcjonalnie 2-3 pieczarki (ja niestety nie miałam) pół opakowania makaronu świderki (może też być klasyczny łazankowy) Wykonanie: 1.Kapustę poszatkować drobno. Pokroić cebulę w kostkę. Obrać pieczarki

Mama z miasta
Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim 184

Składniki: CIASTO: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego około 280 g NADZIENIE: 25 dag makaronu ozdobne wstęgi  Makarony Polskie 40 dag zielonych szparagów 10 dag szynki np gotowanej 1 młoda cukinia 1/2 pora 3 łyżki oliwy sól morska do smaku pieprz mielony do smaku MASA JAJECZNA: 3 jajka 10 dag sera żółtego 20 dag śmietany gęstej 18% szczypta gałki(...)smaku sól do smaku szczypiorek cienki do posypania Sposób przygotowania: Świeżym ciastem francuskim wylepić dno i boki okrągłej formy żaroodpornej do zapiekanki. Makaron do zapiekanki gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, blanszujemy na stojąco 3 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, odcedzamy kroimy

Wanilia i Kardamon
Kolorowe spaghetti 122

paprykaprzyprawa do mięsa mielonegooreganoser żółtyPrzygotowanie:Na dużej patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę połówkę cebuli i mięso mielone. Kiedy będzie już podsmażone, dodajemy pieczarki i przyprawy: ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), pieprz ziołowy, sól, przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę.Na drugiej patelni na oleju podsmażamy drugą połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i pomidory z puszki(...)przyprawy: sól, oregano. Podlewamy wodą i dusimy.Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy!Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku kolorowy makaron wstążki :) Czyli nie takie zwykłe spaghetti :)Ser żółty ścieramy na tarce.Makaron polewamy sosem, posypujemy serem i ziołami dalmatyńskimi.  Obiad - palce lizać

Lawendowe Niebo
Farfalle z sosem a’la bolognese 131

spaghetti? Stanowczo nie! Farfalle z sosem a’la bolognese Na 4 porcje: 500 g mięsa mielonego, dowolnego, jednak wołowe lub wołowo-wieprzowe będzie najlepsze 700 g passaty, sosu pomidorowego 400 g fasoli czarnej (z puszki) 125 g miękkiej mozzarelli 400 g makaronu farfalle przyprawy: czosnek, zioła prowansalskie, oregano, sól Mięso podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, zalewamy passatą

Kucharzyca
Szybki kurczak z boczniakami z Woka 133

łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki wina mirin ( lub cherry ) 4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1 łyżeczka drobniutko startego, świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku Makaron sojowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu . Najczęściej wystarczy zalać go wrzątkiem , zamieszać i poczekać , aż zmięknie , następnie odcedzić . Wszystkie warzywa , siekamy

Ogrodnik w podróży
Soba z wołowiną i szpinakiem / Soba mit Rindfleisch und Spinat 180

kocham soby - szczególnie zupy soby.  Moim zdaniem do tego  makaronu pasują albo dość wyraziste dodatki, lub bardzo łagodne; w japońskich knajpkach spotykałam też najczęściej w zupie soba makaron gryczany w towarzystwie jajka, smażonego tofu, szpinaku lub ostro doprawionego kurczaka.  Oryginalne soby powstają na bazie bulionu rybnego dashi, ale można go także zastąpić wywarem mięsnym. Moja sobę zrobiłam(...)jasnego sosu sojowego sok z połowy cytryny 4 łyżki sake lub sherry 3 łyżki cukru trzcinowego  szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku ZUPA I DODATKI 100 g makaronu soba, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 50-80 g świeżego szpinaku (lub mrożonego ale musi być w liściach) 1 cebula bardzo

Kuchnia Prezydentowej
Mezze penne rigate z pieczarkami, grillowanym paprykowym kurczakiem i winnym ogórkiem. 141

kurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję:-pierś z kurczaka podwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa-por część biała-masło-pieczarki -ocet balsamiczny-koperek świeży-makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewającyMięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą

BaRepas
Spaghetti z pesto z rukoli 237

Pełnoziarniste spaghetti z pesto z rukoli przygotowuję bardzo często, gdy na zrobienie obiadu lub wczesnej kolacji mam mniej niż kwadrans. Przygotowanie dania trwa tyle, co czas gotowania makaronu – czyli ok. 10 minut. Do tego jest wegetariańsko i lekko – w sam raz, gdy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Kilka składników, kilka minut w kuchni, a efekt jest zaskakujący(...)pecorino garść orzechów włoskich 1 łyżka soku z cytryny 6-7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin sól morska świeżo mielony pieprz 300 - 400 g pełnoziarnistego spaghetti sól morska pesto z rukoli rukola (+ ewentualnie parmezan) do przybrania'; document.write(" "); Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy pesto. Odkładamy garstkę liści

Poezja smaku
Łazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem) 208

łyżki) 240 g kabanosów wieprzowych klasycznych 12 pieczarek 2 i 1/2 łyżki czerwonej papryki pieprz czarny mielony do smaku 3 łyżki przecieru / domowego ketchupu większa szczypta soli ziołowej 3/4 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego olej do smażenia * ilości składników orientacyjne, np. ilość makaronu czy przypraw zależy od indywidualnych upodobań i wielkości kapusty Przygotowanie: Kapustę kroimy / siekamy, przekładamy do dużego garnka

Słodkie okruszki
Makaron w sosie carbonara 126

było jajek z dzisiejszego zbioru) czubata łyżka jogurtu greckiego spora garść parmezanu sól pieprz grubo mielony Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć na suchej patelni. Jeśli wytopi się zbyt dużo tłuszczu, odlać. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Równolegle gotować makaron w osolonej wodzie. W salaterce roztrzepać jajka. Dodać jogurt, sól i pieprz i znów roztrzepać. Dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka gyros-kebab w wersji fit 166

miks sałat 180 g 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 1 duży jogurt naturalny 370 g 200 g makaronu fusilli (u mnie pół na pół zwykły i razowy) 2-3 ząbki czosnku przyprawa gyros-kebab, sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo można podać do dekoracji kiełki rzodkiewki WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do miski(...)przejrzystą folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować według instrukcji na opakowaniu makaron. Ugotowany i odcedzony z wody makaron przełożyć do patelni z mięsem i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Miks sałat umyć i przełożyć do dużej miski. Dodać obraną i pokrojoną cebulę, umytą

Passions hobbies life
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososiem według Okrasy 181

tylko pominęłam smażoną  cukinię , która jest dodatkiem do dania. SKŁADNIKI 200 g wędzonego łososia 300 g. makaronu farfalle 400 g. śmietanki 30% 80 g. kaparów 30 g. świeżej ostrej papryczki 150 g. pomidorów pelati 1 czerwona papryka sól świeżo mielona pieprz biały mielony 1 cebula 1 ząbek czosnku 80 g. oliwy z oliwek extra virgin Dodatkowo folia(...)pieczenia. WYKONANIE Czerwoną paprykę obtoczoną w  niewielkiej ilości oliwy kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 220 stopni C na 20 min. Makaron farfalle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy al dente prze ok 3- 4 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy niewielkością ilością oliwy z oliwek. Na oliwie smażymy cebulę pokrojona

W kuchennym oknie Ewy