naszym menu. Jest bardzo dobra, a na drugi dzień nawet lepsza. Podaję ją z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Dodatek klopsików oraz beszamelu nadaje jej wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Tą propozycją łagodnie przechodzę z z tematu zup do obecnego hasła, czyli "mielonego". Maciek rzucił mi wyzwanie przygotowania "zmielonej słodyczy" ;) Coś mi tam chodzi po głowie. Może uda mi się(...)zrealizować :) PS. Mam maszynkę :) Składniki: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko ulubiona przyprawa do mięsa puszka pomidorów krojonych Łowicz koncentrat pomidorowy Łowicz 2 l bulionu warzywnego sól pieprz beszamel: 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, mleko, szczyypta gałki muszkatołowej natka pietruszki makaron Wykonanie: W garnku przygotować bulion warzywny. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawą. Uformować małe kulki
zadanie-gotowaniearomatu całemu daniu. Zapiekanka jest sycąca, pyszna, wyśmienita ! ~~SKŁADNIKI~~ ryba dorsz świeży (filety) 3 szt. ( 350 g.) makaron Lubella pióra 1/2 opakowania szpinak świeży 250 g. czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól, pieprz świeżo mielony do oprószenia ryby + do doprawienia sosu wg. gustu śmietanka kremówka 30 % 250 ml. serek topiony 1 trójkąt smak(...)dorszu. Przysmażamy, dodajemy szpinak. Kiedy szpinak zmięknie wlewamy śmietankę. Dodajemy serek topiony i na średnim ogniu dusimy, aż sos zacznie wrzeć. Doprawiamy solą i pieprzem według gustu. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na makaronie układamy kawałki ryby. Polewamy sosem szpinakowym. Wierzch posypujemy serem mozzarella. Zapiekankę wsadzamy do nagrzanego piekarnika
Kuchnia PaulettesZazwyczaj większość z nas jada spaghetti w wersji z mięsem mielonym. My mamy alternatywę dla tych co mięsa nie lubią lub po prostu chcą zjeść coś innego. Zapraszamy na wegetariańskie spaghetti z warzywami i brązową soczewicą :) Składniki na spaghetti: – 150 g bezglutenowego makaronu spaghetti kukurydziano-ryżowego – 80 g brązowej soczewicy
Kuchenne WariacjeZdjąć z grilla i zostawić, żeby ostygło. Makaron ryżowy połamać na drobniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wrzucić makaron do dużej miski. Przygotowanie szparagów – szparagi umyć, jeśli mają twarde końcówki to je wyrzucić. Ja miałam młode i nic nie musiałam usuwać. Do garnka wlać wodę, osolić do smaku(...)kawałki. Papryki – umyć i osuszyć. Oczyścić z błonek i nasionek. pokroić je w słupki. Jeśli będziecie mieli duże papryki to dodać po pół z każdej papryki. Cebulę – pokroić w piórka Wykonanie – do miski z makaronem dodać kurczaka lekko porwanego na mniejsze kawałki, sałaty, pokrojone papryki, cebulkę, szparagi. Delikatnie wymieszać i polać wszystko sosem. Ponownie wymieszać, obsypać sezamem
Kuchnia PokoleńMakaron towarzyszy nam od bardzo dawna. Teraz na rynku są różne rodzaje makaronu. Dziś w mojej kuchni zagościł Zielony Makaron Spaghetti. Zielony ponieważ jest z dodatkiem szpinaku. Smacznego:) SKŁADNIKI: 500 g długiego Zielonego Spaghetti 300 g mięsa mielonego wołowego 20 dag sera żółtego 3 łyżki koncentratu pomidorowego słoik ok 350 ml zmiksowanych pomidorków 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)Przyprawy:sól,pieprz,czosnek granulowany,słodka papryka, suszony koperek oliwa z oliwek do smażenia 0.5 l wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso Mielone Wkładam do Miski następnie dodaję przyprawy. 2. Wszystko ze sobą mieszam. 3. W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę. 4. Cebulę kroję . 5. Czosnek kroję w kostkę
Gotowanie Patkidaleka się trzymają od konserwantów. Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu łazanki Czanieckie Makarony 2 laski kiełbasy z jałowcem ok. 250 g kapusty kiszonej ok. 300 g pieczarek 1 cebula sól morska Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kminek mielony Kamis 2 liście laurowe Kamis masło Wykonanie: Kiszoną kapustę wypłukałam w zimnej wodzie, pokroiłam drobno. Włożyłam(...)garnka, zalałam wodą, tak aby zakryła kapustę i wrzuciłam listki laurowe. Ugotowałam do miękkości, odcedziłam, wystudziłam i odcisnęłam. Makaron ugotowałam al dente, odcedziłam i przelałam zimną wodą. Kiełbasę pokrojoną w kostkę wrzuciłam na patelnię i podsmażyłam. W głębokiej patelni roztopiłam masło i zeszkliłam cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wrzuciłam pieczarki i poddusiłam, następnie odparowałam wodę, doprawiłam solą i świeżo zmielonym
Blondynka Gotujezupy) dwie łyżeczki majeranku, pół pęczka świeżego koperku (albo dwie łyżeczki suszonego), łyżeczka papryki słodkiej, odrobina kminku mielonego, łyżeczka soli (albo pół kostki rosołowej) łyżeczka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku opcjonalnie 2-3 pieczarki (ja niestety nie miałam) pół opakowania makaronu świderki (może też być klasyczny łazankowy) Wykonanie: 1.Kapustę poszatkować drobno. Pokroić cebulę w kostkę. Obrać pieczarki
Mama z miastaSkładniki: CIASTO: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego około 280 g NADZIENIE: 25 dag makaronu ozdobne wstęgi Makarony Polskie 40 dag zielonych szparagów 10 dag szynki np gotowanej 1 młoda cukinia 1/2 pora 3 łyżki oliwy sól morska do smaku pieprz mielony do smaku MASA JAJECZNA: 3 jajka 10 dag sera żółtego 20 dag śmietany gęstej 18% szczypta gałki(...)smaku sól do smaku szczypiorek cienki do posypania Sposób przygotowania: Świeżym ciastem francuskim wylepić dno i boki okrągłej formy żaroodpornej do zapiekanki. Makaron do zapiekanki gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, blanszujemy na stojąco 3 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, odcedzamy kroimy
Wanilia i Kardamonpaprykaprzyprawa do mięsa mielonegooreganoser żółtyPrzygotowanie:Na dużej patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę połówkę cebuli i mięso mielone. Kiedy będzie już podsmażone, dodajemy pieczarki i przyprawy: ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), pieprz ziołowy, sól, przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę.Na drugiej patelni na oleju podsmażamy drugą połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i pomidory z puszki(...)przyprawy: sól, oregano. Podlewamy wodą i dusimy.Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy!Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku kolorowy makaron wstążki :) Czyli nie takie zwykłe spaghetti :)Ser żółty ścieramy na tarce.Makaron polewamy sosem, posypujemy serem i ziołami dalmatyńskimi. Obiad - palce lizać
Lawendowe Niebospaghetti? Stanowczo nie! Farfalle z sosem a’la bolognese Na 4 porcje: 500 g mięsa mielonego, dowolnego, jednak wołowe lub wołowo-wieprzowe będzie najlepsze 700 g passaty, sosu pomidorowego 400 g fasoli czarnej (z puszki) 125 g miękkiej mozzarelli 400 g makaronu farfalle przyprawy: czosnek, zioła prowansalskie, oregano, sól Mięso podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, zalewamy passatą
Kucharzycałyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki wina mirin ( lub cherry ) 4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1 łyżeczka drobniutko startego, świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku Makaron sojowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu . Najczęściej wystarczy zalać go wrzątkiem , zamieszać i poczekać , aż zmięknie , następnie odcedzić . Wszystkie warzywa , siekamy
Ogrodnik w podróżykocham soby - szczególnie zupy soby. Moim zdaniem do tego makaronu pasują albo dość wyraziste dodatki, lub bardzo łagodne; w japońskich knajpkach spotykałam też najczęściej w zupie soba makaron gryczany w towarzystwie jajka, smażonego tofu, szpinaku lub ostro doprawionego kurczaka. Oryginalne soby powstają na bazie bulionu rybnego dashi, ale można go także zastąpić wywarem mięsnym. Moja sobę zrobiłam(...)jasnego sosu sojowego sok z połowy cytryny 4 łyżki sake lub sherry 3 łyżki cukru trzcinowego szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku ZUPA I DODATKI 100 g makaronu soba, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 50-80 g świeżego szpinaku (lub mrożonego ale musi być w liściach) 1 cebula bardzo
Kuchnia Prezydentowejkurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję:-pierś z kurczaka podwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa-por część biała-masło-pieczarki -ocet balsamiczny-koperek świeży-makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewającyMięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą
BaRepasPełnoziarniste spaghetti z pesto z rukoli przygotowuję bardzo często, gdy na zrobienie obiadu lub wczesnej kolacji mam mniej niż kwadrans. Przygotowanie dania trwa tyle, co czas gotowania makaronu – czyli ok. 10 minut. Do tego jest wegetariańsko i lekko – w sam raz, gdy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Kilka składników, kilka minut w kuchni, a efekt jest zaskakujący(...)pecorino garść orzechów włoskich 1 łyżka soku z cytryny 6-7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin sól morska świeżo mielony pieprz 300 - 400 g pełnoziarnistego spaghetti sól morska pesto z rukoli rukola (+ ewentualnie parmezan) do przybrania'; document.write(" "); Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy pesto. Odkładamy garstkę liści
Poezja smakułyżki) 240 g kabanosów wieprzowych klasycznych 12 pieczarek 2 i 1/2 łyżki czerwonej papryki pieprz czarny mielony do smaku 3 łyżki przecieru / domowego ketchupu większa szczypta soli ziołowej 3/4 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego olej do smażenia * ilości składników orientacyjne, np. ilość makaronu czy przypraw zależy od indywidualnych upodobań i wielkości kapusty Przygotowanie: Kapustę kroimy / siekamy, przekładamy do dużego garnka
Słodkie okruszki