mielone kotlety - 3642 przepisów (strona:186/243)

Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym 1570

Zamiast tradycyjnych roladek zawijanych polecam roladki z mięsa mielonego. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Danie jest proste ale dodatek aromatycznych suszonych grzybów nadaje mu niezwykłego smaku dlatego też roladki takie możemy przygotować na świąteczny obiad. Suszone grzyby przecież królują w potrawach podczas Świąt Bożego Narodzenia. skadniki: 1 kg karkówki 1 cebula sól,pieprz(...)drobniutką kostkę. Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i dokładnie wyrobić aby masa zrobiła się kleista, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować roladki ( takie podłużne kotlety) i obtoczyć w mące. U mnie wyszło 9 roladek. W garnku rozgrzać olej. Roladki otrzepać z nadmiaru mąki i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek

Monia miesza i gotuje
Kotlety z indyka z jarmużem i marchewką w towarzystwie słodko-ostrej marchewki. 212

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 3 garści posiekanego jarmużu 1 marchewka utarta na tarce 1 drobno posiekana szalotka 2 łyżki otrąb orkiszowych 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju lnianego 2 marchewki 1 łyżka nasion chilli 2 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Do mięsa dodajemy jajko, jarmuż, marchewkę, otręby, czosnek(...)Marchewki myjemy i oczyszczamy szczotką. Jest to młoda marchew więc nie ma sensu jej obierać. Kroimy w plastry. Mieszamy w miodzie i chilli. Smażymy na patelni na której smażyliśmy kotlety. Będzie super słodka i ostra

ClauditteMissCooking
Domowe FIT burgery z indyka 223

burger z indyka. Były już wersje rybne i wegańskie (warzywne) , więc najwyższy czas na coś z mięsem. Lubicie burgery? Do dzieła! Składniki na 4 burgery: – 500g mięsa mielonego z indyka – 2-3 kromki czerstwego żytniego chleba – mleko lub woda do namoczenia – 1 cebula – 1 jajko – sól, pieprz Dodatkowo: – 4 bułki (u mnie(...)namoczenia na ok. 15 minut. Do większej miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśnięty chleb. Wszystko dobrze mieszamy, następnie formujemy 4 kotlety i smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron na dość sporym ogniu. Gdy będą już dobrze usmażone, na koniec na każdy kotlet kładziemy po plasterku sera i smażymy pod przykryciem

Be Fit Be Strong
KLOPSIKI MIELONE Z GOTOWANEGO MIĘSA W JARZYNOWYM SOSIE 231

trafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo.  Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby mięsko smacznie wykorzystać. Robię  klasyczne mielone  albo warzywno-drobiowe mielone z pysznym jarzynowym sosie.  W ten sposób nic się nie marnuje, a ja mam pyszny obiad na co najmniej 2 dni ;-))) Składniki na klopsiki: ugoto wane mięso(...)maszynce razem z warzywami i zeszkloną wcześniej cebulą. Dodać jajko, ok 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, paprykę do smaku oraz natkę pietruszki. Zmoczonymi w wodzie dłońmi formować kotlety, panierować w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Sos: Cebule podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone papryki.Podsmażamy, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte pieczarki. Mieszamy. Solimy

Walijskie Pichcenie
Pikantny kebab z sosem jogurtowym wg Karola Okrasy 290

limonka sól biały pieprz 3 czerwone cebule, pokrojone w talarki Mięso Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy 3 posiekane i roztarte z solą ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, 1/2 świeżej ostrej papryczki, posiekaną kolendrę (1/2 przygotowanej ilości), pokrojone cebule dymki, posiekaną i roztartą ciecierzycę(...)pozostałą ilością świeżej ostrej papryczki. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Deskę do krojenia polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mięso dzielimy na równe porcje. Na desce formujemy kotlety z mięsa o grubości do 2 cm (w kształcie prostokąta). Uformowane kawałki mięsa smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż mięso nabierze ciemnobrązowego koloru. Czerwoną cebulę pokrojoną w talarki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
10. Na przekór uprzedzeniom: czyli kasza jaglana z karmelizowanymi owocami ★ 209

zaczęła recytować rozwinięcie liczby pi od tyłu. Dlatego ogromnym sukcesem dla mnie jest to, że zdołałam przekonać do zjedzenia kaszy (o zgrozo!) jaglanej (motyla noga!) mojego najlepszego przyjaciela, miłośnika kotletów schabowych w rumianej panierce. Kilka słów o kaszy jaglanej: aby pozbyć się jej gorzkiego smaku , należy kilkakrotnie i obficie przelać suchą kaszę wrzątkiem, aż woda z mętno-białej stanie się(...)paznokcie, skórę oraz włosy i metabolizm) Pomarańczowy pudding (1 porcja): - 50g kaszy jaglanej - 1/3 szklanki mleka roślinnego (opcjonalnie krowie) - pół pomarańczy - pół centymetra kłącza imbiru lub pół łyżeczki mielonego - pół łyżeczki cynamonu - szczypta kardamonu - łyżka syropu z agawy/klonowego Karmelizowany granat: - pół granatu  - łyżka syropu z agawy/klonowego Wykonanie puddingu:  1. Odpowiednio przygotowaną kaszę zalej jedną i 1/3 szklanki

Pland based fille
PULPETY Z INDYKA ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 168

Witam Was w Tą Piękną Sobotę ;) Większość z Was na pewno jeszcze przed obiadem a ja mam pyszną propozycję  ;) Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Gotowanie Patki
Wegeburgery z zielonej soczewicy 230

jeszcze trochę bułki żeby zespoiła wilgotne składniki.   Naszykowałam kotlety, kładąc łyżką do lodów równe porcje masy na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia i formowałam kotlety dłonią. Kotletów o wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej wyszło mi 12. Nie mogą być za cienkie, bo się porozpadają, miejcie to na uwadze. Smażymy je na oleju z obu stron, delikatnie odwracając(...)szklanki wody 2 czerwone cebule (120g) 1 łyżeczka suszonego cząbru 150g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 łyżki stołowe drobnych płatków owsianych, błyskawicznych ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do dań z fasoli 1 łyżka stołowa sezamu 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej, awaryjnie naszykujcie sobie całą szklankę 1 jajko

Karo in the Kitchen
Gryczane kotlety z łososiem 143

ulubionych składników, ale w wersji 2 w 1. U mnie takie posiłki sprawdzają się idealnie w podróżach, bo czasami mam na prawdę mało czasu na zjedzenie, a tak takiego kotleta wezmę na 2 kęsy, zagryzę ogórkiem kiszonym i jestem najedzona. 😆 Niby głupie, ale zalicza się jako pełnowartościowy posiłek😎I taki wynalazek jest o wiele ciekawszy i zdrowszy niż standardowa kanapka(...)żna również upiec Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy. 2. Łososia siekamy na drobne kawałeczki. 3. Kaszę, łososia, jajo, koperek i przyprawy wrzucamy do większej miski i blenderem ręcznym mielimy do powstania konsystencji pasty. (jeśli nie posiadacie ręcznego, może być melakser) 4. Wylepiamy kotleciki i smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Ja smażyłam na smalcu gęsim. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zdrowo i aktywnie
Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem 214

odciskamy. 4 pieczarki pozbawiamy nóżek i przy pomocy małej łyżki delikatnie wydłubujemy z nich blaszki. Blaszki można wyrzucić, nóżki i jedną odłożoną pieczarkę ścieramy na dużych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy sosem worcester oraz solą i pieprzem. Mieszamy ze startą pieczarką i przeciśniętym przez praskę/startym czosnkiem. Cebulę szklimy na tłuszczu i dorzucamy(...)grzyby pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny, w zależności od sprzętu, którym, dysponujemy. Podawać można je jako przystawkę na oddzielnych talerzach lub z frytkami i surówką, jak kotlety

Kuchenna Kontrrewolucya
Toskański makaron z sosem pomidorowym 175

Kiedy pogoda w Polsce i tak przypomina środek włoskiego lata, przez co nikomu nie chce się jeść tradycyjnych zup i kotletów, warto uciec do Toskanii – choćby kulinarnie. Proponuję, żebyśmy wybrali się tam dziś z Tessą Capponi-Borawską, która w swoim dzienniku podaje przepis na makaron z sosem pomidorowym idealny na upały – bo sosu nie trzeba gotować. Wbrew pozorom(...)mnie malinowe) pęczek świeżej bazylii 3 – 4 ząbki czosnku 100 g tartego parmezanu (może też być grana padano) oliwa z oliwek 500 g krótkiego makaronu sól świeżo mielony pieprz pół płaskiej łyżeczki cukru (opcjonalnie, nie było w oryginalnym przepisie) Teraz działamy bardzo szybko: Nastawiamy makaron do gotowania. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy je ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne

Patchwork
Kotleciki z dorsza 158

Lubicie ryby? Bo ja bardzo. Kiedyś jadłam ich znacznie więcej niż teraz. Ale kiedyś miałam też łatwiejszy dostęp do nich :) Nie mam niestety w

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mielone z ziemniakami i brokułem 224

Kotleciki mielone z piersi kurczaka, zapiekane ziemniaki i brokuł z cebulą - pyszny i dietetyczny obiadek na dzisiaj :) Z mięsa mielonego można wyczarować wiele dań, ale będąc na diecie dobrze by było nie stosować panierki i niestety nie smażyć na oleju.  Składniki na 1 porcję: 100 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g ziemniaków(...)mieszamy i formujemy kotleciki. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oliwy - poukładaj kotleciki i wstaw do piekarnika (środkowa półka) nagrzanego do 220°C na 40 min. (po 20 min obróć kotlety na drugą stronę). Ziemniaki odcedź i przełóż do kolejnego naczynia żaroodpornego - posyp tymiankiem i słodką lub ostrą papryką - wsadź do piekarnika w momencie obracania kotlecików. Po 5-10 min (od włożenia

Alutka-Gotuje
Kotleciki z czerwonej soczewicy 157

Kotleciki z czerwonej soczewicy to bardzo wszechstronne danie. Kotlety z soczewicy mogą stanowić przekąskę, część głównego dania, świetnie sprawdzą się jako wkład do wegańskich burgerów, są także idealne do spakowania do lunchboxu. Kotleciki z soczewicy doprawione kolendrą i przyprawą garam masala są niezwykle aromatyczne, dzięki temu z pewnością każdemu przypadną do gustu. Soczewica jest bardzo zdrowa i sycąca, dlatego też(...)soczewicy 1 średnia cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 0,25 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 0,5 łyżeczki mielonej kolendry* sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta Przygotowanie:  Soczewicę ugotować w 1,5 szklanki wody. Odcedzić.  Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną

Codzienne Gotowanie